Pomazánkové máslo: příliš hluku kvůli tuku. Co si o tom myslíte?

Na úvod otázka. Co je podle vás naše zaručená tradiční specialita? Chuťové pohárky, labužnické fantazie i kulinářské zážitky nechte odpočívat. A radši si prolistujete lejstra Evropské unie. Tam je totiž odpověď na všechno.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 2. 2013 18:32, larys

Kokosové mléko nejze zrušit,čím by přibarvovali to vybrakované kravské mléko, přece nechcete kupovat mléko v barvě vody?

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2012 16:59, Děkuji Unii, jinak bychom jedli strašné věci

Děkuji Unii, jinak bychom jedli strašné věci

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

25. 10. 2012 8:55 | Yarda

...Na chleba si ho klidně budeme mazat i jako pomazánkový tuk... Pokud vím, pomazánkový tuk, resp. krém už existuje. A místo másla je tam nějaký rostlinný tuk.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 8:42 | TVK

Myslím, že zásadní problém pro výrobce je nyní to, že se otevřeně v médiích propírá tento produkt, který je prostě proti máslu nahrážkový a šizený. A tak i zákazníci, kteří se doposud mohli tvářit, že si něco podobného máslu kupují, budou konfrontováni s realitou, kdy se název nebude schovávat za něco, čím výrobek nebyl a nikdy nebude, ale bude přímo nebo nepřímo odkazovat na tu nahrážkovost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 7:41 | Aleš Müller

No, když jsem před lety poprvé slyšel, že nám ta zlá hnusná evropská unie, chce vzít pomazánkové máslo, džem, rum, či co ještě, byl jsem zlostný. Co nám má kdo kecat do pomazánkového másla? Rumu! Banda bruselská. Když to oznámili minulý týden, zjistil jsem že je mi to jedno. Protože Evropu přejedu za pár hodin či dní autem (záleží kde komu začíná a končí Evropa), je princip, že pod jedním názvem se bude skrývat stejná, podobná nebo alespoň trochu podobná potravina, správný. Před lety jsem byl v Maďarsku a koupili jsme tam máslo, resp. slovník říkal že to jejich nevyslovitelné slovo je máslo. Nebylo to máslo, ale byl margarín. Princip jisté spolehlivosti pojmenování, že např. máslo má víc jak 80% tuku od Lisabonu po Tallin, a co má méně, nechť se s pietou či bez piety přejmenuje, je správný. Nevím jak u koho, ale u mě byl tento odpor k podobným změnám, blbinám, postaven na takové české zapšklé nechuti k poručíkování. Rád jsem vyměnil rum, pomazánkové, a kdoví co ještě za volnost a svobodu myšlení, pohybu, mluvení. Poručíkování z Bruselu mám raději než poručíkování z Moskvy. Takže je mi to fuk. Jen by řiditel Madety, mimochodem jeho privatizace Madety nepatřila mezi ideálně eticky čisté, neměl dělat tolik humbuku kvůli pár tunám obalového materiálu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 7:41 | mike

něco na tom, že dokážeme dělat humbuk kvůli věci,která nás včera nazajímala je, ale pozor na příliš časté přikyvování, identitu nevemou najednou, ale postupným ubíráním se na to postupně zvyká... EU nám zacpává ústa dotacema a grantama, ale jak dlouho? a jaký jiný užitek nám dává??? zatím z nás dělá výrobní linku a spotřebiště čehokoliv... každej diktátor nechá na oko "svobodu rozhodování", podívejte do historie, válečné, politické
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 7:26 | Johny

Copak ti v Británii to pochopí, ale ti v Bruselu to nějak chápat nechtějí:-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2012 7:23 | Johny

Pomazánkové máslo nekomzumuji - raději si dám máslo klasické (zrovna z MADETY) a marmelády si doma děláme sami ze svých zdrojů, takže si je dál budeme popisovat stejně unie neunie. PROČ JSME PROBOHA DO TÉ EVROPSKÉ UNIE LEZLI? PÁTER KONIÁŠ HADR - za chvilku začnou diktovat, co máme číst a říkat ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 5:39 | F.

Tak tak, Češi Čechům - napadlo mě již mnohokráte, co to máme v Bruseli za vyjednávače, líné, hloupé , uplacené ? ........těžko říct. A mnohé díky za diskurs o původu slova.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2012 5:37 | F.

Nehysterčte, prostě je třeba si přiznat, že je konec blbostem a ta (byť chutná) pomazánka nemá s máslem nic společného. Srovnání s vrabcem nebo ptáčkem kulhá na obě nohy, protože jde pořád o maso :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2012 5:34 | F.

K tomu pomazánkovému máslu chci jen dodat, že to byl od počátku komunistický podvod, a to i s názvem, v době, kdy byl nedostatek másla. Něco jako německý margarín nebo eintopf za války. Takže žádné hrdinství a národní tradice, normální šizená náhražka. A v tomto světle, pokud se výrobek chytl, je pochopitelné, že je to za málo peněz hodně muziky pro výrobce. No a v dnešní době nekalá konkurence, s máslem to má společný jen název. Občas si ho taky dám, ale jsem rád, že máslo zůstane máslem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 0:57 | Sas

Ale no jistě že jde o prkotinu, ale tím spíš by se tím neměla EU zabývat. Takových příkladů přeci najdete desítky. Kinder vajíčko není vejce, vegetariánský párek není masný výrobek a dokonce ani v restauracích hojně nabízený španělský ptáček ba dokonce moravský vrabec nikdy nepoletovali okolo, protože jednoduše nejsou z drůbeže.
Celý je to jen jak blbá provokace, co nám má zvednout morálku, abychom si uvědomili, že s tím nemůžeme nic dělat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2012 0:56 | Navara

Slovo marmeláda má svůj původ v portugalském marmelade, které vzniklo z portugalského označení kdoule ­(marmelo), neboť v Portugalsku se pod tímto názvem rozumí kdoulové zavařeniny. Samotnou kdoulovou směs už přitom připravovali Staří Římané a naopak našla své zákazníky i v novověké Británii, kde ovšem časem došlo k jejímu nastavování citrusovými plody (citrony, pomeranče, mandarinky a další). Později se v Británii dokonce samotné kdoule z receptů vytratily a dnešní britská marmeláda je převážně citrusová. Toto chápání slova marmelade je dnes kodifikováno předpisy Evropské unie, které povolují prodávat pod tímto názvem jen takové výrobky, kde jsou alespoň pětinou surovin citrusové plody. Vysvětlete těm v Británii, že v Čechách jsme kdouli zase vyměnili za jiné ovoce -jahody atd. Pokud tomu nebudou rozumět, buďme moudřejší, nebojme se býti Čechy, vždyť cizinci jsou směšní - viz známý kreslený vtip od pana Kerlese.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services