Fondy, které za to stojí: Jak vybrat podílový fond a nespálit se?

Martin Tománek | rubrika: Jak na to | 16. 10. 2012 | 25 komentářů
Peníze.cz přinášejí úvodní díl nového seriálu věnovaného podílovým fondům. Jeho autor se rozhodl postupně představit některé fondy do hloubky. A volí pozitivní přístup: nebude se zabývat tím, co nefunguje a co je špatně, zaměří se na fondy, co za něco stojí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2012 19:23, Martin Tománek

Dobrý den,

děkuji za názor. Souhlasím, když něco dostanete zadarmo, zpravidla to nestojí za nic. A nebo zjistíte, že to zadarmo ve skutečnosti není. Teď k tomu, že si připlatíte za kvalitu. Obecně to funguje třeba v luxusní restauraci nebo když si necháte ušít oblek na míru. Bohužel, u podílových fondů to tak často nefunguje. Jedním z nejrozšířenějších mýtů u podílových fondů je názor, že dostanete to, za co jste si zaplatili. Jinými slovy, že vysoké výnosy jsou nejlepším ospravedlněním vysokých poplatků. Dlouhodobé výzkumy jasně prokázaly, že fondy s vyššími poplatky generují v čase nižší výnosy. Je to logické. Když budete fond držet třeba tři roky, vliv poplatků nebude tak zřetelný. Když ale chcete investovat dlouhodoběji, tak se vyšší poplatky projeví. Čas je u investování hodně podstatný: zvyšuje výnosy, snižuje rizika ale také umocňuje škodlivý dopad poplatků.

Investoři často připisují portfoliomanažerovi fondu až nadlidské schopnosti. Jistě, manažer může být zkušený a inteligentní, ale je to také jenom člověk. Někdy se zadaří, jindy méně. V dlouhodobém horizontu ale platí to, co napsal John Bogle v knize Common Sense on Mutual Funds: „Vysoce výkonné fondy včerejška se stávají zítřejšími zaostalci. Výnosy individuálních fondů se navrací k průměru trhu.“ A nesmím zapomenout na fakt, že úspěšní manažeři velice často migrují z jednoho fondu do druhého, protože je po nich poptávka. Jinými slovy, v době, kdy si koupíte „žhavý“ fond, který měl výborné výsledky v posledních pěti letech, může manažer, který za tímto úspěchem stál, už řídit jiný fond.

Náklady fondu jsou opravdu nejdůležitější. Jednoduché počty. Když má fond náklady (TER) ve výši 2,5 % (v ČR běžné) plus nepřímé náklady 1 % dané obratem portfolia, znamená to, že manažer fondu musí každý rok překonávat výkonnost trhu alespoň o 4 %, aby přinesl podílníkům fondu nějakou přidanou hodnotu. Jsou to zejména poplatky, které jsou příčinou toho, proč tolik fondů zaostává za svým benchmarkem.

Zobrazit celé vlákno

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

16. 10. 2012 19:44

z EuS? to jsou ale naprosty blaboly, vazeny pane. vase nauceny nesmysly sirite kudy chodite. drazsi je to pres vas, ale to nechapou ani samotni bouchaci EuS.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2012 18:38 | Pavel

Také je třeba si připomenout, jak důležitý je vlastní majetkový účet u dané fondové společnosti. To znamená, jestli své peníze posíláme do fondu přes zprostředkovatele nebo napřímo. Například Conseq je pro SVÉ fondy fondová společnost a pro Franklin Templeton nebo Parvest jen zprostředkovatel. To znamená, že v případě investic do Franklin Templeton nebo Parvest je výhodnější najít si cestu přímo do fondu a nekupovat je přes Conseq, protože je to o jeden manažerský poplatek dražší. O tom, že si manažerský poplatek účtují i finančněporadenské společnosti raději ani nemluvím. Takže hledejte přímé cesty! Najdete.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 10. 2012 9:51

kde jsem cetl spatne? autor tvrdi, ze dlouhodoba vykonnost muze byt zavadejici, protoze fond napriklad dle strategie kupuje hodnotove tituly, kterych si muze trh vsimnout pozdeji, tim padem dohnat index. ja tvrdim, ze to je nesmysl. vetsinou je duvod daleko prozaictejsi. pokud si srovnate dlouhodobou vykonnost vetsiny fondu pod benchmarkem, jedna se o casem se rozevirajici nuzky.
a nejak jsem v clanku nezazanamenal, ze je dulezite hledisko velikost fondu. opravte me jestli se mylim. autor operuje hlavne s obratkovosti a TER.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2012 9:41 | smith & wesson

Zatím čtete blbě, ale třeba se polepšíte :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2012 9:07

na rozdil od autora ja povazuji za jedno z klicovych hledisek dlouhodobe srovnani s benchmarkem. to mi napovi, jak se zrejme bude fond chovat v dalsich letech. a je mi jedno jak velke naklady ma. respektive me to zajima az v dalsi fazi vyberu. ve statusu se doctu, zda se fond zameruje na hodnotove tituly, nebo na co vlastne.
ze zkusenosti vim, ze 99 % investoru se absolutne nezajima o portfoliomanazera, pripadne nesleduje jejich vymeny. za daleko problematictejsi vidim v poslednich letech ruzne zmeny slucovani fondu a zmeny jejich strategie. proto dalsi z dulezitych hledisek, a v clanku nezminenych, je velikost fondu. a tak bych mohl pokracovat. co se tyka kvality clanku, zatim slabota. ale uvidime, treba se postupem casu zlepsi:)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Petr Němec

právník a mediátor

Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services