Rozděl a – plakej! Kdy na Prahu přijdou bouře?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 2. 10. 2012 | 26 komentářů
Proč tolik evropských zemí, včetně naší, vsadilo na strategii škrtů za každou cenu, které jen zvyšují chudobu a rozdělují společnost na ty u moci a na zbytek? Zapomněli jsme asi, co takové rozdělení může vyvolat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2012 7:39, Timy

Baví mne názory lidí, kteří každého, kdo je se současným stavem nespokojený označují za komouše, nebo socana. :-) Takoví lidé asi žijí v nějaké bublině a nejsou schopni vnímat, co se kolem nich děje. Jsem pro demokracii - ale kdo se dívá kolem sebe, tak vidí, že v tomto státě demokracie ještě není. Demokracie znamená "vláda lidu" - a k tomu máme ještě hodně daleko. To, že jednou za čtyři roky můžeme jít k volbám a vybrat si mezi komunisty, kteří přešli k modrým, nebo komunisty, kteří přešli k oranžovým, či dalším stranám, je jaksi neuspokojivé. Nejblíže k demokracii má v současné době asi Švýcarsko - o podstatných věcech tam rozhodují sami občané v referendech. Měli bychom jít tímto směrem také, pokud chceme demokratický stát. Říkám ano rozpočtové zodpovědnosti, ale současná vláda tuto politiku vůbec nenaplňuje. Když chybí peníze, musíme snížit výdaje a zvýšit příjmy. Samotné zvyšování daní ale žádné zvýšení příjmů nepřináší - naopak uvádí ekonomiku do většího propadu. Když toto uvážím, nedivím se lidem, kteří raději dají přednost skutečným komunistům, před těmi "převlečenými". Nedivím se lidem, kteří ochotní raději držet hubu a krok, než chcípnout hlady na ulici. To, že se tento režim nazývá demokracie, není podstatné - podstatné je, jestli ve skutečnosti demokracií opravdu je. To, že se pořád hlásá o kapitalismu a volném trhu, neznamená, že tu nějaký kapitalismus je - kdyby byl, nezodpovědné zadlužené banky by už zkrachovaly - namísto toho dostávají ohromné podpory z daní občanů. A s tímhle mají být lidé spokojení? Pokud se bude o demokracii a kapitalismu pořád pouze mluvit, bude stále dost voličů, kteří odevzdají hlas raději červeným komunistům, než těm modrým, nebo oranžovým. A já se jim nedivím...

+65
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2012 13:22, Jjiezevec

Co kdybyste se přestali tolik starat o netáhla a nemákla a raději uvolnili možnost vydělat si každý sám na sebe. A ne z každý koruny odvádět další korunu státu na tyhle taky lidi.

Pokud někdo tvrdí, že nemůže sehnat práci tak je to stoprocentně jen jeho vina.
Buď se v mládí neučil a teď nic neumí, nebo se sice učil, ale něco jiného než měl. Proto je tolik zas...ejch kancelářskej opic, socilál ekonomů a jiných nefachčenků. O řemeslníka nebo inženýra tech. směru dnes pomalu nezavadíš.
Nikdo už nechce dělat rukama a myšlení některý taky bolí.

-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

19. 11. 2012 8:03 | babi

Tak s tímto musím bohužel souhlasit.Narazila jsem když jsem nastínila zploditeli mé dcery,že 800kč alimentů je směšně málo pro 14leté dítě,které má umělecké sklony/maluje,je hudebně nadaná/.Jeho okamžitá reakce byla,že je nezaměstnaný ....přitom si vesele pracuje už ix let na černo...Jsem tedy opravdu zvědavá jak pořídím u soudu.V tomto případě nikoho nezajímá zda máte dostatečný příjem aby jste se mohli o dítě postarat v takovém rozsahu aby jste podpořili jeho přednosti a do budoucna třeba i jeho povolání,které by jste opravdu rádi podpořili,ale nemáte na to dost financí,zatím co jeho otec si i přes svoji údajnou nezaměstnanost žije poměrně spokojený život.A stát nepomůže....ba naopak...ubírá kde se dá a osud matek nebo tců,kteří se starají o své děti v neúplné rodině ho naprosto nezajímá...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 10. 2012 10:36

Vlada totiz uplne zapomnela na to ze je tady od toho, aby vladla pro dobro lidu. Misto toho se stali jen vybercimi dani - vydiraci lidu. Takove dane si myslim nebyly ani v dobe legendarniho Robin Hooda. Platily se "nelidske desatky" a v historii se dodnes o tom mluvi jako o nelidskych podminkach! Opravdu to je takovy rozdil, za co a co platime dnes? Kolik mame lidi bez prace! Kolik lidi stratilo strechu nad hlavou? Kolik mame konfiskaci majetku! Nekdo si tady koleduje o maler, a vsichni vime kdo to je - a ze vlada presto si stale mele sve, to jen podkresluje aroganci a drzost dvojice Kalousek/Necas. Doufam, ze se ti dva "zoldneri" budou brzy za vse zodpovidat. A to pred soudem!
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2012 0:34 | Vladimír

Bohužel (možná bohudík) má autor pravdu, budeme-li předpokládat, že existuje víec než jedna pravda. V rámci protikrizových opatření se naše vláda staví do pozice, kterou nelze pojmenovat jina než "trapnou" a dostává nejvíce postiženou skupinu obyvatelstva do ještě tíživější situace než nyní je. Byť žiji nyní v Praze a jsme zde zvyklí na trochu jiné podmínky než mimo, je tak jako tak situace celkem neuspokující a politická obec si bohužel vsugerovala, že názor občana již nemá stejnou váhu jako před lety.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 22:39 | Rada

Zcela s Vámi souhlasím. Již několik let mám stejný stejný názor.
Ještě bych dodal, že ti, kteří si dobře žijí na dávkách si nezřídka půjčují věci a zapomínají je vracet, přiživují se sběrem kovů, případně pracují načerno. Také často neplatí za odebrané služby a jejich materiální nároky jsou nízké. Díky tomu žijí relativně uspokojivý život i když nepracují (v některý případech pracují, ne ale oficiálně). Člověk, který nemůže sehnat práci a chce žít důstojně (ne v nějaké díře bez elektřiny a pitné vody), většinou na dávky nedosáhne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 20:53 | KarelT

Problém je ten, že v dnešní západní společnosti "služeb", pokud nedejbože po nich klesne poptávka, je prostě spousta lidí úplně nadbytečných. Dnes už nepracuje v zemědělství 70% populace jako před 100 lety a za několik posledních desetiletí se i znančná část výroby, těžby surovin, atd. přesunula pryč díky otevření trhů a ultralaciné pracovní síle v rozvojových státech. Kolik práceschopných lidí se podílí smysluplnou prací na tom základním chodu společnosti, třetina, polovina ? Co chcete udělat s tím zbytkem když ekonomika neroste ? Necháte je ať se pomalátí? Nakonec kdoví, jestli růst (tažený spotřebou) taky nebyl po pár posledních desetiletí z větší části umělě udržován narůstajícícm dluhem který už moc nemůže pokračovat. Tohle se mi zdá spíš jako zásadní strukturální problém a nevím jestli se dá vyřešit nějakými kosmetickými úpravami či nějakým snížením daní.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 16:23 | A

Ano, vy nenabizite vubec nic, jen neustale reseni nejakeho osobniho problemu s autorem. Co takhle nejaky vecny nazor? A mimochodem, Sobotka byl jediny ministr financi, ktery dokazal snizit pocet zamestnancu resortu, dokonce skoro o 20%. Pravicovi ministri tohle nikdy neudelali, na MF ani jinde...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 14:31

Prouza se vychloubal, jak i jeho zásluhou na minfin osekali náklady. Já na rozdíl od něj mám tu výhodu, že řešení nabízet nemusím. Nejsem autorem článku. A nekritizuju systém. On ano.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 14:16 | pdf

Je to pan xls.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 14:00 | Martin Pavlik

A jak to je tedy podle vas, anonyme? Zrejme z nejakeho osobniho duvodu se do pana Prouzy navazite v kazdem komentari, aniz byste nabidl alternativu. Je pohodlne se schovat za anonymizu diskuse misto toho, abyste mel odvahu vystoupit se svymi nazory. A pro poradek - pan Prouza mel na MF na starosti vztahy s EU a financni sluzby, nikoliv rozpocet. To byla parketa oslavovaneho Janoty.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 13:53 | Radim

No, na jedné straně to je příspěvek k věci, na druhé straně doba, kdy většina prací byla u lopaty, krumpáče, kladiva a tudíž přecházet podle potřeby z lopaty na krumpáč nebyl žádný problém je dávno pryč. Dneska je tak 90 % míst specializovaných neboli kdo nevystuduje na dneska už obvykle vysoké škole příslušný obor plus nemá v tom oboru odpracovaných pár měsíců nebo let , nemá šanci práci na té příslušné pozici získat. Jen pár procent práce není specializováno neboli dostane se na ni každý trochu chytřejší a obratnější a to jsou obvykle takové práce jako prodej pojištění a podobné. Takže plno schopných chytrých lidí marně hledá práci, zatímco nezanedbatelné množství pracovních pozic pro schopné chytré lidi je neobsazených jen proto, že je na ně třeba jiné vzdělání a praxe, než mají ti hledající práci. A firmy raději nechávají tato místa neobsazená a žvaní před politiky, že lidi nechtějí dělat než aby investovali do slibného nového zaměstnance bez praxe v oboru a na to místo ho zaučili.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 13:22 | Jjiezevec

Co kdybyste se přestali tolik starat o netáhla a nemákla a raději uvolnili možnost vydělat si každý sám na sebe. A ne z každý koruny odvádět další korunu státu na tyhle taky lidi.
Pokud někdo tvrdí, že nemůže sehnat práci tak je to stoprocentně jen jeho vina. Buď se v mládí neučil a teď nic neumí, nebo se sice učil, ale něco jiného než měl. Proto je tolik zas...ejch kancelářskej opic, socilál ekonomů a jiných nefachčenků. O řemeslníka nebo inženýra tech. směru dnes pomalu nezavadíš. Nikdo už nechce dělat rukama a myšlení některý taky bolí.
-24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 13:07

Nic nezanalyzoval. Pojmenovává špatně příčiny. A dokonce i jejich následky. On už jednou při nastavení systému pomáhal. Dluhoslavovi dělal náměstka, a docílil jen vysokých schodků při rekordních růstech. S podobnou nezaměstnaností jako dnes:))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 12:51 | Matěj

Kéž by v politice bylo aspoň pár lidí, kteří problémy umí analyzovat podobně jako pan Prouza. To, že reálné ohrožení chudobou zvyšuje radikalizaci společnosti a hledání viníka (dříve to byli Židé, dnes to mohou být Romové) je fakt.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 10:59 | Radim

To, co Drábek nažvanil, je evidnetně blbost. Na vysoké dávky dneska pouze dosáhnou pouze lidi s mnoha děcky plus zároveň lidi s minimálním majetkem. A potom lidi úplně beznadějně na dně, úplně nemajetní bydlící v nějakých dírách nebo sociálních bytech. Jedině ti si mohou dovolit odmítat práci, protože pro ně dávky jsou větší, respektive jim k pohodlnému životu úplně stačí. Ale je pořád ještě plno lidí, kteří nemohou sehnat práci, ale kteří ještě nejsou úplně na dně, kteří ještě něco vlastní. Ti se při dnešních pravidlech k dávkám, které by jim zajistily ten podle neznalých hlupáků pohodlný život nedostanou a i pokud nějaké dávky berou, když nešeženou nějakou práci, nezvratně se propadají až na dno. Pro tyto lidi, kteří dneska marně hledají práci a mají minimální šanci ji dostat, jsou žvásty , že lidi nechtějí pracovat a že je třeba proto ty dávky ještě zkrouhnout, prostě urážka a nic jiného.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 9:51 | mezizi

souhlasím s výhradou že kauzy rozkrádání ať z levého nebo z pravého pol.spektra se musí průběžně řešit,upravit ústavu a změnit legislativu,která vykazuje šití horkou jehlou -odstranit její nedostatky.To ovšem neznamená že problémy nebudou,že.A voliči nechť nesedají na lep populistům-toť ovšem věc každého kdo se nechá klamat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 9:36

Tou vlastní prací máš na mysli co? Práci rukama? Drábek má pravdu. Sociálně slabí, neboli politicky nekorektně línej xindl, vysávají ty, kteří poctivě platí daně. Většinou je brání jim podobní.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 10. 2012 9:30 | radim

Včera v Ústí nad Labem zase perlil Drábek, společně s podnikateli. Lidi prý nechtějí pracovat, sociální dávky jsou příliš štědré a tak podobně. viz http://byznys.lidovky.cz/firmy-si-stezuji-sehnat-lidi-ochotne-pracovat-je-problem-radsi-berou-davky-1u0-/firmy-trhy.asp?c=A121001_145223_firmy-trhy_mev Drábek je úplně mimo mísu. Nejvyšší čas takové lidi odstranit a přimět je, aby se skutečně živili vlastní prací a ne jenom žvanění ve vládní skleněné kouli!!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 9:28 | kybernet

Řešit problém zadlužení dalšími dluhy vede jenom k návštěve exekutora, jak se o tom přesvědčilo nemálo Čechů. Pumpování nekrytých peněz do ekonomiky, jad se děje v USA, žádné velké úspěchy nemá. Akorát že budoucí generace na to doplatí. Matematika má štěstí, že je jenom jedna. Prouzova rudá ekonomie asi k cíli nepovede, jinak by už ledackde fungovala. Nižsí výdaje státu hlavně znamenají, že se rozkrade méně peněz v absolutní hodnotě. Většina lidí v ghetech nepracuje a ani nechce pracovat. Já jim nechci přispívat ze svých daní. Pan Prouza jim může posílat honoráře za své články o rudé ekonomii.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 9:12

Tomáš Prouza se konečně vyjevil. Hlavní problém dnešního stavu vidí ve velké nezaměstnanosti. Rakovinu plic paralenem nevyléčí...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2012 8:35 | Michal Kára

Když by politici pracovali za tu průměrnou (uzákoněnou) mzdu, tak se na to zbývající poctiví odborníci vykašlou a zůstanou tam jen ti, kteří zneužívají funkce k obohacení, protože ti si to vynahradí jinde.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Köppl

mediální expert

Jaroslav Pajonk

podnikatel, Centr Group

Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Jaroslav Pajonk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services