Všechny půjčky do pěti tisíc se příští rok prominou! Co si o tom myslíte?

Půjčky, které se nemusejí splácet a které nikdy nikdo nevymáhá… Slastná představa každého dlužníka. Co ještě letos patří do divokých fantazií, se napřesrok může stát realitou. Senátoři pro to udělali, co mohli. Teď už jen počkat, co poslanci a pan prezident.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2012 10:10, Petr

Problém je na první pohled zřejmý. Jsou jim vysoké náklady za vymožení dlužné částky.

1. Soudní poplatek - 1000 Kč je přiměřený. Soud nepracuje zadarmo.
2. Odměna advokáta - 6000 Kč je nepřiměřená. Když soudu stačí 1000 Kč tak stejná částka by měla stačit i advokátovi. Za předpokladu, že vše proběhne bez nařízeného jednání.

Dovedu si představit, že celý systém vymáhání dluhu se z automatizuje tak, aby náklady byly minimální.

Žalobce (věřitel) podá žalobu, kde napíše co chce a proč. Soud by vždy přiznal náklady jen 1000 Kč.
Soud bez přezkoumání žaloby vydá platební rozkaz. Poplatek 1000 Kč.
Pokud se dlužník neodvolá znamená to, že s žalobou souhlasí. Potom takové soud příjde dlužníka na nákladech jen 2000 Kč.

Pokud se dlužník odvolá stačilo by napsat, že s platebním rozkazem nesouhlasí. Tak by soud nařídil jednání no a to by už bylo o úplně jiných poplatcích, ale to už je jiná pohádka.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2012 14:11, Karel Marz

Ta pokuta celkem zřejmě vznikla v důsledku nezaplaceného jízdného. Dluh je jízdné, pokuta je sankce. Další náklady a sankce jsou za nezaplacení těchto položek. Představte si, že jste takto jel a byl přistižen desetkrát. Měl byste zaplatit jízdné a pokuty ve výši nějakých 10 tisíc. Dobře vám tak, na černo se jezdit nemá a černá jízda má být potrestána. A vy jste to nezaplatil. Správně, předáme vás právníkům a k soudu s vámi. Jistě se nedivíte, že na vás je vydán exekuční výměr. Vše v pořádku. Jenže on není vydán na jeden dluh jednomu věřiteli, ale za deset dluhů jednomu věřiteli. No samozřejmě, je třeba každý z těchto dluhů řešit zvlášť. To dá rozum - všechny jsou nezaplacené jízdné a pokuty jednomu podniku. Ale hlavně, za jeden dluh byste zaplatil možná třicet tisíc. za deset zaplatíte nějakých stopadesát možná i dvěstě tisíc. To vše z dvou stovek za nezaplacené jízdné.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

6. 9. 2012 16:43 | jezevec

vy asi nečtete noviny, nebo jste včera spadl z marsu. 99% tech případů, kdy z pětikila vznikl statisícový dluh - vznikl tak, že dlužník o dluhu nevěděl, nedozvěděl se ani o vymáhání, a příslušenství vzniklo parazitním způsobem. například byl nemocný, v zahraničí, vyjímkou nejsou ani dluhy za nezletilými vymáhané po letech, doručovalo se fikcí či promlčením, pohledávky se desetkrát prodaly mezi inkasními a vymahačskými agenturami, atd. - nikdo soudný přece nečumí na exekuční příkaz za deset tisíc, když by mohl uhradit pět stovek. problém je v tech případech, kdy dlužník se o svém dluhu dozví až v naprosto obludné a zcela zjevně nepřiměřené výši - deset let mu někdo posílal upomínky na neexistující adresu, deset let bylo doručováno promlčením a fikcí - a pak najednou když je z tisíce korun čtvrt mega, exekutor ho najde za 24 hodin. v některých civilizovaných zemích mají limit na příslušenství třeba 100%, to mi připadá fér, z desetikoruny se vám nestane dluh sto tisíc, ale maximálně dvacet korun.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2012 12:26 | lada44

Pokud mám všech pět pohromadě tak nikomu v dnešní době nepůjčím, od nikoho si nepůjčím, nejezdím načerno a koupím si jen na co mám!!!!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2012 10:24 | Michal Kára

Ano, něco je špatně. Dlužník nezaplatil když měl, to je špatně. Náklady na vymožení dluhu se s vymáhanou částkou moc nemění, proto není divu, když u malých částek dosáhnou několikanásobku dluhu.

V současném systému jsou špatně dvě věci:
1) Neslučování více dluhů jednoho dlužníka do jednoho vymáhání (což se judikaturou soudů pomalu mění k lepšímu) 2) Paušální odměny exekutorů (je otázka, jestli to lze nějak rozumně zlepšit)

Návrh senátorů vpodstatě neřeší ani jeden z těch problémů a naopak zadělává na další. No, uvidíte sám, až vám třeba sousedovic děti rozbijí okna a soused se vám bude jen smát, protože bude vědět, že několikatisícovou škodu se vám nevyplatí vymáhat...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2012 8:35

to jistě. ale tohle nevypadá jako ideální řešení problému
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2012 7:29 | Johny

Pokud mi někdo dluhuje 500,- Kč, tak vymáhám svou pohledávku soudně. Zaplatím soudní poplatek, advokáta. Pak ještě se tím zabývá exekutor a ten s tím také "ztrácí nějaký ten čas". Je celkem logické, že tyto náklady by nevznikaly, kdyby dlužník zaplatil VČAS! Proto já naopak nechápu, proč toto někdo vůbec řeší. Dlužník je z principu věci povinen zaplatit všechny náklady související s vymožením jeho dluhu! Náklady jsou více než oprávněné, advokát pro mě za kus chleba návrh na platební rozkaz nevypracuje a v nalézacím řízení zastupovat nebude. Exekutor taky nežije ze vzduchu a má spousty zákonných povinností při vymáhání dluhů. PÁNI SENÁTOŘI SI ASI RÁDI TAKÉ PŮJČUJÍ.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2012 1:08 | jezevec

ale tady přece nejde o to, aby věřitel nesměl uplatnit náklady na vymáhání - tady jde o to, aby dluh nenarostl na příslušenství o násobky. pokud lze z pětikila pokuty udělat víc než tisíc korun dluh - je něco někde zcela zásadně špatně. neřkuli když desítky tisíc a víc.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Pavel Turek

manažer a podnikatel

Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Turek
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services