Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich, podnikatel Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2012 23:35, moni

to co si člověk přečetl v předchozích řádcích-názorech slavných, tak s větší částí souhlasím s tím že stát-vláda opravdu nic nedělá pro rodiny s dětmi... nemluve o porodném... ano hodnotí se přijem obou partnerů ale už někdo neřeší jaké vlastne máte finance na skutečné hospodaření, nebot maldý človek nemá moc dobrých vyhlídek.. aby vubec žil normálním životem tak si na vše musí nejprve půjčit aby vůbec mohl bydlet a pak jen splácí a to neznamená že když máte plat dohromady 16tisíc že vám něco extra zbyde po odečtení úvěru, splátek na vybavení, inkasa, telefonu a běžných základních potřeb. tudíž žádná motivace si dělat děti není když dobrých 10let splácet budete a jste rádi že vám zbyde vůbec na jídlo nemluve o dovolené o které mužete vůbec snít... i přes to si človek pořídí jen jedno dítě s tím že bude hodně strádat jen aby měl rodinu. A podpora od státu žádná, porodné žádné a výhody krom mateřské 7.100kč co nestojí za řeč... jsou směšné Hlavně aby bylo více dětí... Nejprve by si poslanci měli snížit platy a né si je odsouhlasit a v této době si je ještě zvyšovat páč za to to tam schvalují poslední dobou za ptákoviny i normálnímu člověku zůstává z toho rozum stát a klepe si na čelo co tam vyvádí a pak ty zákony opět ruší.... viz. že při jakém koliv ošetření dítěte je potřeba souhlas obou rodiču i když jsou rozvedení ap. Jedinné co by bylo realné je razantně zvýhodnit rodiny s dětmi a to tím že:
1/ zvýšit mateřskou na 8500kč měsíčně po dobu 4let
2/ umožnit mladým výhodné úvěry , hypoteky na bydlení
3/ vybudovat více školek
4/dát porodné každému pouze na první dítě
5/ a důležitá věc je zvýhodnit hlavně maminky po mateřské aby mohli dělat na půl úvazku nebo uzákonit že maminky mají dělat od 7-15h do určitého věku dítěte. a Firmám nějak pomoci se zvýhodněním, úlevou či bonusem na dani, když zaměstnají maminku po mateřské na poloviční úvažek či omezenou prac.dobu.
Tímto by se možná vyřešilo to nejzákladnější co je potřeba a si myslím že určitě by porodnost české populace vzrostla.

Protože hledat práci po mateřské je velice těžké, nereálné nebo se vrátit do předchozího zaměstnání př. když děláte i víkendy, dojíždíte a vstáváte v 5:45h a domu se vracíte v 21:15h tak nevím kdo by vychovával naše dítě a staral se o něj když ve školce mají do 16:30h a nemáte na koho se obrátit a manžel nepřichází v úvahu kvůli práci.... V dnešní době na vás nikdo nebere ohled zda máte malé dítě a bud dělej do 21h nebo běž a nemuvě o paragrafu když díte marodí strašný problém u zamestnavatele

+129
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2012 11:26, kybernet

Pan Okamura se rozhodne myli s Husakovymi detmi. To nebylo zpusobeno komunistickou podporou, ale hlavne tim, ze dospela valecna a povalecna generace, ktera si ty deti poridila. Sam k ni patrim. A jezto bydlim na vesnici, ty Husakovy skolky mi byly k nepotrebe.

-29
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

24. 8. 2012 12:54 | Jouda z Kadaně

Ne, pane. Tím mám na mysli ty, kterým tito kolibříci slouží a kteří mají skutečnou moc - mazánky. Ale především tím mám na mysli kariéristy ve firmách - otroky mazánků, pro které prachy, moc a adrenalin jsou vším.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2012 12:34

stat rodinu s detmi podporuje. pokud ma napriklad dite line, hloupe nebo nevzdelane rodice, kteri berou nizkou mzdu, maji rodice vetsinou negativni dan z prijmu a berou v cistem vice nez v hrubem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 11:42 | Johny

Je mi líto těch, kteří se při pořízení potomka rozhodují na základě toho, kolik z něho dokáží vytřískat daňových úlev a kteří se pro uzavření manželství rozhodují podle toho, co jim to přinese. Je mi líto společnosti, která vnímá rodinu jako něco, co je za trest a co za to nestojí. Jsem ženatý, mám syna a u toho nechceme s manželkou skončit, porodné jsme nedostali, manželka dostává rodičovský příspěvek 7600,-, já si odečítám na potomka daň z příjmu a také na manželku uplatním slevu na dani z příjmu. Nepotřebujeme podporovat od cizích, jsme si schopni se uživit sami! Nemáme nouzi, nemáme dluhy, bydlíme u rodičů a jsme spokojeni, státu se o nic neprosíme! Náš stát naopak velmi podporuje rozvedené matky, matky s dětmi co nemají otce v rodném listě apod. neúplné rodiny....a tady je ta celá chyba!! Proč bychom se vlastně ženili a vdávali, když vlastně můžeme zůstat tak jak to je a pak raději budeme natahovat ruce, že jsme chudáci a nemáme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 11:15 | KarelT

Ono se sice pár takových co píšete najde, ale to rozhodně není statisticky významný počet, jak se nám to snažíte namluvit, já osobně žádného takového bezdětného kariéristu, který dítě nechce, neznám. A že má řada rodičů jedno dítě je při dnešních nákladech a v situaci, kdy může kterýkoli z rodičů raz-dva skončit bez práce na dlažbě je přirozené a není to tím že by dvě děti nechtěli. Opět, je tu i řada kariéristů, ale není to většina, podstata problému je jinde. Určitě není zodpovědné nasekat čtyři děti, nedat jim ani střední vzdělání a žít na podpoře, to je naopak naprostá šílenost a nezodpovědnost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2012 11:11 | Marie H.

Názor pana Kohouta se mi zdá trochu mimo. Není možné všechno zabezpečení důchodců hodit na krk dětem. A co ti, kteří mít děti nemůžou? Nebo zemřou dřív, než rodiče? Nevím, kolik má ten pán dětí, ale ráda bych věděla, z čeho tento jeho názor vyplynul. Já si myslím, že lidé mají strach z toho, že ztratí práci a rodinu adekvátně neuživí. Je totiž strašně ponižující říkat ve školce a ve škole, že tohle a tohle mít vaše dítě nemůže, protože na to nemáte. Je to vysilující, děsit se, co zase budou muset děti mít a vy zase budete muset řešit, kde na to vzít. A jsou to jen obyčejné věci, nepojedete na Kanáry. A jen se hrozíte, co zas ti nahoře vymyslí za blbost, která vaši rodinu povede do problémů. Bez možnosti, že byste to ovlivnili. Asi jsem pesimista, ale prostě to tak vidím okolo sebe.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 10:55 | KarelT

V první řadě současný stát má velmi omezené možnosti, stát už toho dneska moc neřídí, maximálně ty daně a ty to rozhodně nevytrhnou (mě jako živnostníka který se tak akorát uživí daně z příjmu příliš nezatěžují). Kdo bude zakládat rodinu, když pracovní místa jsou nejistá, podnikat na obsazeném trhu když jde ekonomika dolů se dá horko těžko, a životní náklady rostou. Výroba se z velké části outsourcovala do Číny a rozvojových zemí kterým se absolutně nedá konkurovat (pracovní síla skoro zadarmo, ekologické normy na sajrajty z fabriky minimální). Na tomhle systému vydělávají akorát obchodníci a spekulanti. A to tu ještě nemáme takovou nezaměstnanost jako třeba ve španělsku. Pak bude porodnost ještě nižší. Nadruhou stranu by úbytek obyvatelstva měl znamenat podstatné snížení cen např. bytů. Jenže v reálu to zatím vyplňuje imigrace, což je podle mého názoru trochu podezřelé, protože naprostá většina nás voličů je proti imigraci.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 10:42 | Vodník Česílko

Ke zvýšení porodnosti není třeba vymýšlet nic nového. Stačí napodobit úspěšné modely fungující jinde v Evropě. Třeba ten, který funguje v zemi s nejvyšší porodností v Evropě - ve Francii http://www.lidovky.cz/francouzky-vedou-v-porodnosti-dzb-/ln_zahranici.asp?c=A070117_084602_ln_zahranici_svo
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 10:39 | DNK

Tím zřejmě myslíte premiéra Nečase, který má dva syny a dvě dcery.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2012 9:45 | Jouda z Kadaně

Nemůžete chtít, aby rodiny s dětmi podporovala společnost, ve které vládnou bezdětní frackové, kteří se takovým blbostem jako je rodina a děti smějí a jejich život představuje hrabání majetku, adrenalinové sporty a své city uspokojují tím, že si pořídí gaučového psíka. Tito lidé jsou paraziti, kteří lidem, kteří děti mají, dnes znepříjemňují život tím, jaké zde nastavují podmínky - prakticky nulová finanční i morální podpora rodin, diskriminace matek i otců na pracovním trhu, atd. A za pár let je budou vysávat podruhé - až budou chtít, aby jim naše děti vydělávaly na jejich důchody.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 9:35

A jak to teda je?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2012 9:34 | Bubo

Líbila by se mi podpora rodin ve stylu - čím víc máš dětí, tím by se ti snižovalo zdanění platu(příjmů), ovšem nějak znatelně, +300kč k výplatě nemá ve smyslu motivace žádný účinek. -část výdělku dětí odvádět přímo na důchodový účet rodičů. -zrušil "mateřskou" a nahradil to také procentem po nějakou dobu o které by se snižovalo zdanění z příjmů pracujícího partnera, tak aby se mohl doma parner starat o potomka. -systém by mohl mít pro nízkopříjmové skupiny lidí klidně i zápornou daň (místo dávek) Motivovalo by to rodiče k hledání práce a jednak by to motivovalo rodiče děti k co nejlepší výchově. Samozřejmě by to musely být procenta, tak aby to šlo pocítit. Ale tipoval bych, že to je nereálné, žádná ze stran nic podobného nenabízí:-(
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 9:22

Blbost, paní. Ověřte si data. Nazdar.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2012 9:15

proc se rodi nejvice deti v rozvojovych zemich? myslite, ze kvuli nizkym danim? nebo lepsim podminkam nez u nas? proc maji v rozvinutych zemich statisticky vice deti ti chudsi nez ti bohatsi? problem je nekde jinde, a dokonce tvrdim, ze za nekolik duvodu ani stat nemuze.
Nejlepsi by bylo mit stabilni danovej system, delat co nejmene zmen a nehazet klacky pod nohy vsem podnikatelum a firmam. pak se zacne rodit i vice deti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 8:22 | Aleš Muller

Dnešní stát potřebuje rozbít rodinu, přetrhat vazby mezi členy rodiny a generacemi tak, aby izolovaní jedinci byli závislí na státu a jeho podpoře. Zapomeňte na to, že stát a politici něco podporují. Jediné co stát a poiotici chtějí je, aby lidé platili daně, politici je mohli přesouvat svým podporujícím skupinám a tu a tam občas nějakou úlevy dali pak nám, občanům. Spočítejte si jaké daňové zatížení máte z jedné výplaty a kolik z toho jde různým skupinám - majitele slunečních elektráren, zemědělci, pěstitelé řepky, .....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 7:39 | loura

Stát normální rodiny nepodporuje vůbec. S manželem máme dvě děti a finančně je to docela náročný, kvalitní potraviny jsou strašně drahé, ale koupovat je musíte, oblečení a obuv je taky brutálně předražená, kde to jsme, aby botičky pro malé dítě stály kolem 1000,-kč? A nebo třeba školkovné ve státní školce? Dcera má ze zdravotních důvodů odklad školní docházky a tak se nám zvedne školkovné Z 500,- na 1000,- plus jídlo. Tomu říkám podpora státu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 7:14 | ppetr1

cim vyssi budou dane tim mene se budou rodit deti.naprosto jednoducha umera prokazana staletimi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 7:02 | Alena

Ale já mám pocit, že stát podporuje rodiny s dětmi až moc- ovšem jen některé,a to právě takové, jejíž děti nikdy nebudou přínos pro náš stát.Vždyť rodiny romů, kteří nepracovali a pracovat ani nechtějí, si založili jakousi živnost postavenou na plození dětí.Čím víc,tím líp.A podpora od státu je tak velká,že umožňuje všem členům jejich rodiny slušný život,myslím,že jejich životní úroveň jemnohdy vyšší,než zaměstnanců pracujících za nízkou mzdu.Tady by se mělo něco změnit-víc podporovat mateřství u občanů,pro které je normální,živit se prací,a kteří to budou učit i svoje děti.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomio Okamura

senátor a podnikatel

Pavel Blažek

politik

Tomio Okamura
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Blažek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services