Očima expertů: Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi?

Stát sice naříká, že je moc důchodců a málo batolat, rodiny s dětmi ale nedokáže nijak podpořit. Co si o tom myslí členové Národní ekonomické rady vlády Pavel Kohout a Daniel Münich, podnikatel Tomio Okamura a další zajímavé osobnosti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2012 23:35, moni

to co si člověk přečetl v předchozích řádcích-názorech slavných, tak s větší částí souhlasím s tím že stát-vláda opravdu nic nedělá pro rodiny s dětmi... nemluve o porodném... ano hodnotí se přijem obou partnerů ale už někdo neřeší jaké vlastne máte finance na skutečné hospodaření, nebot maldý človek nemá moc dobrých vyhlídek.. aby vubec žil normálním životem tak si na vše musí nejprve půjčit aby vůbec mohl bydlet a pak jen splácí a to neznamená že když máte plat dohromady 16tisíc že vám něco extra zbyde po odečtení úvěru, splátek na vybavení, inkasa, telefonu a běžných základních potřeb. tudíž žádná motivace si dělat děti není když dobrých 10let splácet budete a jste rádi že vám zbyde vůbec na jídlo nemluve o dovolené o které mužete vůbec snít... i přes to si človek pořídí jen jedno dítě s tím že bude hodně strádat jen aby měl rodinu. A podpora od státu žádná, porodné žádné a výhody krom mateřské 7.100kč co nestojí za řeč... jsou směšné Hlavně aby bylo více dětí... Nejprve by si poslanci měli snížit platy a né si je odsouhlasit a v této době si je ještě zvyšovat páč za to to tam schvalují poslední dobou za ptákoviny i normálnímu člověku zůstává z toho rozum stát a klepe si na čelo co tam vyvádí a pak ty zákony opět ruší.... viz. že při jakém koliv ošetření dítěte je potřeba souhlas obou rodiču i když jsou rozvedení ap. Jedinné co by bylo realné je razantně zvýhodnit rodiny s dětmi a to tím že:
1/ zvýšit mateřskou na 8500kč měsíčně po dobu 4let
2/ umožnit mladým výhodné úvěry , hypoteky na bydlení
3/ vybudovat více školek
4/dát porodné každému pouze na první dítě
5/ a důležitá věc je zvýhodnit hlavně maminky po mateřské aby mohli dělat na půl úvazku nebo uzákonit že maminky mají dělat od 7-15h do určitého věku dítěte. a Firmám nějak pomoci se zvýhodněním, úlevou či bonusem na dani, když zaměstnají maminku po mateřské na poloviční úvažek či omezenou prac.dobu.
Tímto by se možná vyřešilo to nejzákladnější co je potřeba a si myslím že určitě by porodnost české populace vzrostla.

Protože hledat práci po mateřské je velice těžké, nereálné nebo se vrátit do předchozího zaměstnání př. když děláte i víkendy, dojíždíte a vstáváte v 5:45h a domu se vracíte v 21:15h tak nevím kdo by vychovával naše dítě a staral se o něj když ve školce mají do 16:30h a nemáte na koho se obrátit a manžel nepřichází v úvahu kvůli práci.... V dnešní době na vás nikdo nebere ohled zda máte malé dítě a bud dělej do 21h nebo běž a nemuvě o paragrafu když díte marodí strašný problém u zamestnavatele

+129
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2012 11:26, kybernet

Pan Okamura se rozhodne myli s Husakovymi detmi. To nebylo zpusobeno komunistickou podporou, ale hlavne tim, ze dospela valecna a povalecna generace, ktera si ty deti poridila. Sam k ni patrim. A jezto bydlim na vesnici, ty Husakovy skolky mi byly k nepotrebe.

-29
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

31. 5. 2016 18:47 | Pepa

Velmi pravdivý článek, ale ta čeština...nechci si tady hrát na učitele, ale když už chci něco někam napsat, tak by to mělo mít nějakou úroveň.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2013 10:10 | John Bral

Pokud si vzpomínám, tak pravice zcela úmyslně zvedl příspěvky jenom proto, aby tehdejší vládnoucí levice měla co dělat. Když se pravice pro změnu ujala vlády, tak ji vysoké poplatky začaly vadit. Pravice není odpovědná, je to jenom sbor vládnoucích lumpů, kteří si s národem dělá co chce. No pokud je národ volí,,tak je buď ducha mdlého, nebo jsme sebemrskači
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2013 12:34 | Soňa

Tomuto státu rozhodně již žádného dalšího daňového poplatníka darovat nehodlám. Přivedla jsem na svět jednoho, tři roky jsem na mateřské doslova živořila a vařila z točeňáku, protože nájemné bylo 6500 a mateřská 2800kč (dnes je nájem pořád 6500, ale mateřská 7100) Byly to příšerné tři roky, po nich další rok v pracovním procesu za minimální mzdu, protože jsem na přesvědčení zaměstnavatele, aby mě zaměstnal po mateřské prostě nenašla už jiný argument. Pak se to vše začalo zlepšovat, díky tomu, že postupuji v kariéře a tvrdě makám. Stát se mi za, teď už desetiletého, malého premianta odvděčil tím, že mi prodloužil termín odchodu do důchodu oproti ženám a také MUŽŮM!!!! jen o deset let starším, o 8 let!!
Teď sedím v práci a koukám, jak starší kolegové odcházejí do důchodu plni sil a v plném zdraví ve věku 63 let. Jak asi na tom budu já, až polezu do důchodu ve třiasedmdesáti?!

Co mě jako má motivovat k tomu dalšímu dítěti, jsem snad sebevrah, nebo si mám najít nějakou zvláštní zálibu ve vaření mňamek z eidamu a starého chleba a nákupech v charitě?
Tohle má náš stát u mě, a to vážně.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 6. 2013 7:44 | havlae

Mít děti, pokračovatele sebe i svých předků, chce snad téměř každý. Děti se rodily v každé době - rodičům bohatým i chudým, jen ti, kdož se narodili chudým, to mohli mít těžší, většinou po materiální stránce. Ono totiž bohatství vždy nezaručuje šťastný život, pouze ho může usnadňovat. Ve válce se rodilo málo dětí. Připočtěme k tomuto období (prodlouženému až do r. 1950) z biologického hlediska optimální reprodukční věk = kol 20 r. › 1940-1950 + 20 = 1960-1970 › toto byly slabé ročníky. Po válce se populační křivka zvedá a kulminuje v 50. letech 20. století = silné ročníky + 20 let reprodukčního věku = léta 1970 a výš, kdy byly podporovány rodiny s více dětmi, pak zase populační křivka padá. Myslím, že(posuzováno mým životem) sociální politika byla špatně nastavena už po 2. světové válce. Slabé ročníky měly málo dětí a silné ročníky, si (díky i podpoře státu) pořizovaly více dětí. Ty výkyvy na křivce porodnosti jsou velké. Sinusoida by se měla víc přiblížit přímce. Tady měla a, dle mého, má zapracovat sociální politika státu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2012 19:11

Jak jednou řek jeden politik... Když nemáte na to aby jste uživili děti, tak si je nepořizujte!
Stím by souhlasil každý jen kdyby nedodal že stát není dojná kráva. Sama mám dvě děti. Měla jsem práci přiměřenej plat na bezdětnou ženu, s partnerovím platem jsme se měly dobře jenže... Mezitim co se nám narodilo druhé dítě se stalo tolika změn které nedokáže pochopit snad nikdo.
neustálé zvyšování DPH Krize a snížení platů Propouštění snížení porodného Zrušení porodného Zdražení léků Placení 30kč poplatků v nemocnicích i za děti za recepty + i zároven návštěvy u lékaře Neustálé změny ve vyplácení sociálních dávek mateřských a rodičovských poplatků dotoho komplikace s s-kartama
Rodičovský příspěvek sice zůstal stejný teda u těch co jsou na 3roky ale s těmahle změnama co ti nahoře provedli je pomalu nerálné aby to rodiče bez újmy a bez toho aby byly celý dny v práci (pokud ovšem nějakou sehnaly) je to téměř nereálné. Když vezmu v potaz že muž přišel o práci a je na pracáku žena doma s dítěm bez možnosti se vrátit zpět do původní práce.
Stát by se měl především starat aby lidi co se tu narodily měly kde pracovat, mít kvalitní suroviny z čech na prvním místě a hlavně ho i podporovat nemusí peněžně, ale omezovat dovoz z ciziny, a podporovat rodiny s dětma pak se postarat o důchodce který se zase staraly o ekonomiku čr. Pak by se nemohlo stát že českej trh upadá do zapomění díky věčnému zdražování a věčného rozkrádání. Tomuhle se říká podrážení nohou těm poctivím
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2012 10:39

kdežto kdyby mu ona dítě vzala, bylo by to podle vás v pořádku, že?
Okamuru nemusím, o tomhle ani nevím, ale z vás se mi zvedá žaludek...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2012 23:49 | Rada

Můžeme být rádi, že je tolik Čechů finančně negramotných (dokládá to několik průzkumů). Kdyby byli finančně více gramotní a měli trochu přehled o tom, co se děje, byla by porodnost ještě nižší. Pro nejschopnějších 10% lidí (nejschopnějších ve smyslu shánění zdrojů, aktuálně jde samozřejmě především o peníze) nepředstavuje ani větší rodina riziko. Pro ostatní je jedno dítě risk, dvě celkem jistá jízdenka do chudoby.
Pan Lazarevič to v jiném článku na jiném serveru pěkně shrnul: "Nezaměstnanost v celé eurozóně roste. Mladá generace už možná ve většině zemí západní Evropy nikdy nepozná, co jsou to rostoucí mzdy, stálost pracovního místa a jistota slušného důchodu."
Většina Evropy, USA a Japonsko jsou na cestě do pekla. Zbytek světa tvoří málo vyspělé a často neklidné země. Emigrovat v podstatě není kam. V Evropě mají šanci na slušný život obyvatelé asi tak čtyř zemí a ty brzy zaplaví imigranti, takže budou taky v kopru.
Většina lidí to všechno asi přežije, moc do zpěvu jim ale nebude. Většina lidí totiž nese snižování životní úrovně, zhoršení bezpečnosti, zhoršení zdravotní péče a další záležitosti, dost nelibě. A to, že se i po snížení životní úrovně budou mít lepe než v Africe (i když kdo ví, jestli to tak za 20 let bude), jim nejspíš náladu moc nezlepší.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2012 22:59 | doktor Cvach

Dotýkáte se podstaty problému, kterou je nesmyslně postavený hodnotový žebříček současné společnosti, z kterého vzešly stejně nesmyslné sociologické modely. Pokud se ženy mají stát muži a muži ženami, stáváme se společností bezpohlavních robotů a pro děti a rodinu zde není místo.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 9. 2012 23:35 | moni

to co si člověk přečetl v předchozích řádcích-názorech slavných, tak s větší částí souhlasím s tím že stát-vláda opravdu nic nedělá pro rodiny s dětmi... nemluve o porodném... ano hodnotí se přijem obou partnerů ale už někdo neřeší jaké vlastne máte finance na skutečné hospodaření, nebot maldý človek nemá moc dobrých vyhlídek.. aby vubec žil normálním životem tak si na vše musí nejprve půjčit aby vůbec mohl bydlet a pak jen splácí a to neznamená že když máte plat dohromady 16tisíc že vám něco extra zbyde po odečtení úvěru, splátek na vybavení, inkasa, telefonu a běžných základních potřeb. tudíž žádná motivace si dělat děti není když dobrých 10let splácet budete a jste rádi že vám zbyde vůbec na jídlo nemluve o dovolené o které mužete vůbec snít... i přes to si človek pořídí jen jedno dítě s tím že bude hodně strádat jen aby měl rodinu. A podpora od státu žádná, porodné žádné a výhody krom mateřské 7.100kč co nestojí za řeč... jsou směšné Hlavně aby bylo více dětí... Nejprve by si poslanci měli snížit platy a né si je odsouhlasit a v této době si je ještě zvyšovat páč za to to tam schvalují poslední dobou za ptákoviny i normálnímu člověku zůstává z toho rozum stát a klepe si na čelo co tam vyvádí a pak ty zákony opět ruší.... viz. že při jakém koliv ošetření dítěte je potřeba souhlas obou rodiču i když jsou rozvedení ap. Jedinné co by bylo realné je razantně zvýhodnit rodiny s dětmi a to tím že: 1/ zvýšit mateřskou na 8500kč měsíčně po dobu 4let 2/ umožnit mladým výhodné úvěry , hypoteky na bydlení 3/ vybudovat více školek 4/dát porodné každému pouze na první dítě 5/ a důležitá věc je zvýhodnit hlavně maminky po mateřské aby mohli dělat na půl úvazku nebo uzákonit že maminky mají dělat od 7-15h do určitého věku dítěte. a Firmám nějak pomoci se zvýhodněním, úlevou či bonusem na dani, když zaměstnají maminku po mateřské na poloviční úvažek či omezenou prac.dobu. Tímto by se možná vyřešilo to nejzákladnější co je potřeba a si myslím že určitě by porodnost české populace vzrostla.
Protože hledat práci po mateřské je velice těžké, nereálné nebo se vrátit do předchozího zaměstnání př. když děláte i víkendy, dojíždíte a vstáváte v 5:45h a domu se vracíte v 21:15h tak nevím kdo by vychovával naše dítě a staral se o něj když ve školce mají do 16:30h a nemáte na koho se obrátit a manžel nepřichází v úvahu kvůli práci.... V dnešní době na vás nikdo nebere ohled zda máte malé dítě a bud dělej do 21h nebo běž a nemuvě o paragrafu když díte marodí strašný problém u zamestnavatele
+129
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 8. 2012 12:16 | Jarka z Brna

Pan Okamura má pravdu, vychovala jsem 4 děti, od ročníku 1974 po 1988. Byla jsem s nimi přes 20 let sama a žila většinou na vesnici, byly jesle, školky, příspěvky, paragraf v nemoci dětí, půjčky odpisující splátky a navíc mi MNV, dnes Městský úřad, dotoval jesle a školku, jako samoživitelka jsem platila symbolickou 1 Kč.Ozdravovny na průdušky zdarma, zaplatili nám i cestu, že je tam vezu.. Dětské oděvy byly státem dotované i obuv.Do velikosti 166cm, nakupovali ženy s dámskou vel. 42-44 v dětském oddělení, protože věci pro puberťáky byl, hezké, byly velikostně shodné a přibližně o třetinu levnější.Boty v dětském odddělení do vel. 6 se daly také vybrat levněji. Kroužky ve škole byly zadarmo, letní tábory levné.Zdravotní péče o děti také bezplatná. A školné na vysokých školách? To by ani lidé nepochopili, co to je..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 8. 2012 11:26 | kybernet

Pan Okamura se rozhodne myli s Husakovymi detmi. To nebylo zpusobeno komunistickou podporou, ale hlavne tim, ze dospela valecna a povalecna generace, ktera si ty deti poridila. Sam k ni patrim. A jezto bydlim na vesnici, ty Husakovy skolky mi byly k nepotrebe.
-29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2012 7:54 | RomanL

Podporuje, ale musí mít správnou barvu... :-D
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2012 20:38 | Radmila

Mně teda hodně překvapuje, vlastně by mne v českých podmínkách ani překvapovat nemělo - že tázání jsou zde muži, ačkoli mnohá z žen na ulici by odpověděla životu blíže. Jsou to totiž ženy, které zvažují, zda si mohou dovolit být těhotné a na kterých pak leží po desetiletí tíha péče o děti, domácnost, často i namžela - to vše s vidinou "spravedlivého" důchodu. (Navíc odsouvání doby odchodu žen do důchodu, a takto likvidace babiček, je pořádný hřebíček do rakve porodnosti!) I když je fakt, že mnozí muži doma dokážou přiložit ruku k dílu a být fajn. Nicméně stále v ČR převládá zpátečnický názor na roli ženy (starat se o děti a manžela) - přičemž se od ní moderně očekává stejně tak plné nasazení v práci jako u muže - a to je pitomost. Takže, pánové, ptejte se také žen! A druhá věc: U nás jsou podporovány rodiny, ale jenom ty romské.
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2012 20:25 | eďa

Přesně tak. Jsou to lokajové a tlučhubové nadnárodních korporací, takže už ani korunu. http://www.youtube.com/watch?v=iRZPlH0-Sc4
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2012 15:49 | Emil

Proč stát nepodporuje rodiny s dětmi? Protože vládě na lidech,rodinách nezáleží,na co jim záleží je vlastní pupek.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2012 14:46 | eva

Nevím, proč pan Okamura takto fabuluje. Proč vzal své milence společné dítě po porodu a "stará" se něho sám. Údajně není způsobná. A ona sama, chuděra dle mě, aby své dítě apoň někdy vděla, zůstala v ČR ???? A toto má být náš vzor, který kandiduje na prezidena???? Ostuda. I pro nás, pracovníky v cestovním ruchu. Viz, že kdokoliv, kdo byť prohlásí před sochou Jana Husa na Staromáku, že je to sv. Václav, může provádět po Praze. Zkuste si tyto "průvodce " někdy poslechnout!!!!!.... EH
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2012 0:28

Blahoslavení chudí duchem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2012 21:16 | Zdenek

jó, když bylo méně lidí, pod karabáčem, bez penzijního zajištění, byli děcka zárukou na stáří. Dnes světu vládnou prachy. Naco zlobivá děcka, když už nejsou potřeba výminky. Raději mazlíčka a prachy na dovolené. A - levně nakoupit a tvrdit, že lidi nemají peníze. Houby - boha nemají, bulvár je zajímavější než číst si s dětmi pohádky. Ále, plačeme na špatném hrobu a špatné diskuzi...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2012 16:00 | DNK

Divnej slovník, vůbec nevím, o čem mluvíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 8. 2012 13:56 | Michal Kára

Zajímavé, já znám několik párů, kteří nemají děti proto, že prostě nechtějí. Pak znám docela dost párů, které si rozhodně vyskakovat nemohou - a mají děti dvě, tří... Možná někdo nemá další dítě kvůli penězům, ale většinou je to spíš jen výmluva.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Jahoda

podnikatel, Emco

Roman Vaněk

kuchař a podnikatel

Zdeněk Jahoda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Vaněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services