Psychickému teroru v práci se braňte!

Mobbing. Bossing. Ponižování a šikana v práci dostaly nová jména. Podstata se ale nemění. Slovem mobbing označujeme útlak od kolegů, bossing znamená ponižování a šikanu od nadřízeného. Někdy je jednodušší odejít, vždycky je ale potřeba jim zkusit čelit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2012 12:40, Pepa

Pokud něco zkusíte, nikdo se Vás nezastane, všichni se bojí. Šikanující manager má pro firmu vyšší cenu, než řadový zaměstnanec. Kdo klade odpor je vyhozen a nahrazen "agenturním pracovníkem". Kdo pochlebuje, je povýšen, nemá-li ani maturitu, nevadí, event. si ji "dokoupí". Nevěříte? Zvykejte si.

+254
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2015 12:06, ja

Autor clanku vi naproste hovno o tom, jak to doopravdy chodi. Takze se radsi propleskni, takovy rady k hovnu, jen to lidi vytoci.

-23
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 68 komentářů)

5. 3. 2019 21:15 |

Také zažívám na pracovišti šikanu a pomlouvání a to už v druhém zaměstnání. Snažím se držet zpátky nevyvolávát konflikty, ale stejně jsem hlavním tématem dne. Když jsem nastoupila zrovna byla obětí kolegyně která nakonec musela odejít už to nezvládla psychicky. No a tak jsem jim zbyla já. Někdy to dochází tak daleko, že do pomluv pletou i moji rodinu a blízké okolí. Vymýšlí si na mě jen to nejhorší. Mám tuhle práci ráda, ale vím s jistotou že docílí svého.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2019 0:11 | Marki

Zažívám šikanu momentálně na pracovišti a moje zkušenost je taková, že každý si hledí jen svého, nechtějí mít problémy s šéfem a nechtějí přijít o práci. Takže se nikdo nikoho nezastane. Už začínám být psychicky velmi vyčerpaná. Snažím se sbírat o nejvíce důkazů, ale háže na mě svoje chyby, za které mi strhává peníze. Takže nakonec na výplatu mám jen základ a ti, kteří nerobí dostávají moje peníze. Například jeho přítelkyně. Když se ozvu? Je to ještě horší. Takže se snažím dělat jakoby nic a dělám si svoje a mám aspoň já čisté svědomí
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2019 0:18 | Ivana

Je to těžké,mám skušenost,že můj přímý nadřízený a vyšší nadřízený drží spolu.Pro můj psychický stav bylo hodně důležité nechávat se jako oběť
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 12. 2018 9:51 | Nikol

Teoreticky se ubránit můžeme, ale z vlastní zkušenosti vím, že se má asertivita jen obrátila proti mě. Kolegyně, která by stála při mě, žádná taková pochopitelně nebyla a akorát jsem za tu zlou, co rozvrací pracovní kolektiv byla já. Sice mi nikdo naschvály už nedělal, ale jak jsem zjistila (nejsem hluchá ani blbá), byla jsem oblíbeným tématem u odpoledního kafíčka. Nadřízená mě ignorovala, neodpovídala na pozdrav. Druhá oběť takzvané šikany byla ,,oblíbená,, a ,,zapadala do kolektivu zamindrákovaných slepic,, , pač si nechala srát na hlavu a ode mě se taktéž odvracela, i přesto, že jsem se jí několikrát veřejně zastala. Lidi jsou sračky. Povedlo se mi otěhotnět, odešla jsem na neschopenku a co se děje teď, je mi srdečně jedno, nejsem tam a po mateřské se vážně vracet nehodlám. Zvlášť když mi šéfová vyčetla, že teď je období, kdy je nás málo a já si defakto dovolím bez jejího souhlasu přijít do jiného stavu:-D Odpověděla jsem jí, že se s ní nebudu radit o tom, kdy si můžu dovolit s partnerem pořídit miminko a že mě vyhodit stejně nemůže a že odcházím na nemocenskou až do porodu, což mi doporučila má lékařka, pač mám těhotenství i trochu rizikové. Sebrala jsem jí vítr z plachet a jen mi chodí měsíčně peníze na účet.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 12. 2018 23:10

No proti šikaně zhora je těžké se ubránit. A vždy je okolo více vlezdoprdelů, než těch, kteří by podpořili
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2018 11:50 | Myš

Buďte asertivní, nenechte si to líbit...a dostanete akorát tak padáka, protože na vaše místo čeká 10 dalších. Není jiné řešení, než odejít dřív, než vás doženou k sebevraždě. Zaměstnanec nemá vůbec žádnou možnost, jak se bránit proti šikaně. Pokud neprošpikuje firmu štěnicemi, tak nezíská žádný pádný důkaz. Zaměstnanci, co se bojí o místo, pod nátlakem dosvědčí cokoli, aby taky nevyletěli a neskončili pod mostem. Výsledkem jsou prodavačky v supermarketech 12 hodin na směně o hladu, se selhávajícíma ledvinama, protože nesmí na WC, tak se nemůžou ani napít. Nebo otroci v montovnách, kde jim agentura naslibuje 25 000 a pak mají minimální mzdu a na to ostatní (prý že bonusy) nemají nárok z nejrůznějších pseudodůvodů. Výplatní pásky nedostanou, plat někdy taky vůbec nedostanou. Nebo smlouvu. Ubytování = plesnivé madrace v unimobuňkách prolezlých štěnicemi. Tohle vyřeší jedině 3. světová, protože svět se v prdel neobrací, svět už v ní dávno je.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 10. 2018 12:30 | já.....

Tak jsem právě zjistila, že u nás na pracovišti vládna jak mobbing, tak bossing. A jsem jednou z obětí. Někdy tomu dovedu čelit, někdy ne. Tak nějak mi automaticky došlo, že jim jde o mé ponížení. A tedˇjsem v situaci, kdy mi lékař doporučil opustit mé pracoviště. Hm.... Odcházející pracovníci říkali, co se u nás děje, a nikdo z vedení nereagoval. Co taky čekat, když naše šéfová denně flirtuje s majitelem hodinu na telefonu. Je to škoda, mívala jsem mou práci ráda.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 10. 2018 11:00 | Daniel

Zvykejte si?Děláš si pr....?Já si na tohle nechci zvyknout.Když se jeden druhýho nezastane,tak pak jde postupně celá společnost do pr.....To Vám asi nedochází co?Já vím.Ono to nějak dopadne.Pcheee.Hnus.To dám radši někomu do držky a radši se nechám vyhodit než být tomuhle svědkem!!!!
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2018 14:33 | Marný

Nás v práci manažer neustále uráží těmito urážkami: Jsme vychcaný, vypatlaný a naše debilita hraničí s lidskou demencí. Jsme k ničemu, pomalí a neschopný a neustále u nás na naší sekci vládne obrovský chaos a bez jeho vedení by se to celé zhroutilo a samozřejmě nám neustále vyhrožuje i výpovědí. Žádný s kolegů není ochotný jít za hlavním manažerem a pokusit se něco udělat a já tam pro změnu sám nejdu už se mi to jednou nevyplatilo. Buďto si to necháte líbit nebo si prostě najdete jinou práci. Nebo se obrátíte na státní orgány ale bez důkazů nic nezmůžete a on zaměstnavatel vás určitě nechá nahrávat rozhovory kde vám nadává a uráží vás. No a pokud vím tak bez souhlasu dané osoby je nepoužitelná. Kolegové se většinou bojí takže raději se nechají šikanovat a půjdou proti kolegovi se zaměstnavatelem než li se postavit šikaně a riskovat že to nevyjde a mohli by být nějaké následky v podobě ještě horší šikany či propuštění z práce. Bohužel si neuvědomují že kdyby si opravdu stála parta kolegů za svým tak by mohli dosáhnout klidného zaměstnání, ale jelikož se bojí tak je to hold smůla a raději se necháme tedy ponižovat a urážet se a nutit do práce pod výhrůžkou ztráty práce. Takže taková je realita podle mne.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 6. 2018 12:40 | Diana

No s vašimi vyjadrovacimi schopnostmi jste musela být perla celé společnosti. Divím se, že jste to nedotahla výš.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 5. 2018 13:03 | Milus

Prosím jak mam reagovat, včera jsem jela kolem zaměstnání a bylo mi divné, že tam mají vsechny kolegyně auto.Ze by porada nebo se tam něco stalo.Nedalo mi to a zaklepala jsem na okno, měli jste vidět ty pohledy.Jedna kolegyně otevřela a řekla že se nic neděje, přesto jsem poznala dle jejich vyrazu že asi ano.Dnes jdu na odpolední nevim co mě čeká a co si myslet, prosím poraďte
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2018 21:54 | old shatterhand

Já jen chci trochu potěšit šikanované. Mě taky šikanovali takhle na pracovišti. Kolegové i vedoucí, pracoval jsem jako elektrikář. Kolegové mi dávali různé přezdívky a pak začali šířit, že věřím na ufony. A vedoucí mi nezávisle zásoboval prací a honil mě zatímco ostatní vegetovali. Pak jsem se jednoho dne rozhodl využít informační převahu. Bylo to 1.11.2012. Šikovně jsem začal šířit, že létající talíře jsou vybavené elektrosilným raketovým pohonem (podle kladného elektrického náboje iontů urychlovaného pracovního média a pole silné intereakce, kterým na ně působí urychlovače raketových motorů) a na jejich palubě létají podle délky stopy asi 2,5m vysocí předkové starých Germánů. V situaci kdy to do nich media prala s koncem světa podle proroctví starých Máyů jsem je zásoboval precizně formulovanými informacemi a do vánoc byly vyřízení. Dorazili je Britové svým dílkem 2012 Máyská proroctví a kruhy v obilí. Jádrem dílka byly události kolem britského vojenského radioteleskopu v Chilboltonu. Dnes je to mnohem veselejší vedoucí je půl roku mrtví na rakovinu slinivky břišní a kolegové mají těžké komplexy a děsný strach z konce světa a Rusové 8500 tanků připravených k akci. A nevěřte tomu že neexistuje fyzikální zákon, který by vylučoval nahrazovat lidi roboty s umělou inteligencí nebo vyrábět mutanty jde zákon neurčitosti známý z kvantové mechaniky. Nelze totiž vypočítávat chemické vlastnosti bílkovin a vymodelovat si mutanta atd. proto ti Germáni v létajících talířích a smrt na trůnu z kostí manažérů na předposlední stránce tzv. drážďanského kodexu. Kdyby vás někdo v práci šikanoval, tak mi napište na e-mail mi už tam pošlem někoho s "wynčestrovkou" a nebo ho rovnou hodíme do pece jako toho vedoucího tam v té továrně u přiblblíků. S pozdravem UFO Engelchen - nykam nechodit hned sme tam
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2018 21:14 | old shatterhand

Jen chci potěšit šikanované. Mě taky šikanovali takhle na pracovišti.Kolegové i vedoucí, pracoval jsem jako elektrikář. Kolegove mi dávali různé přezdívky a pak začali šířit, že věřim na ufony. A vedoucí mi nezávisle zásoboval prací a honil mě zatimco ostatní vegetovali. Pak jsem se jednoho dne rozhodl využít informační převahu. Bylo to 1.11.2012. Šikovně jsem začal šířit, že ufo jsou vybavené elektrosilným raketovým pohonem a na jejich palubě létají asi 2,5m vysocí předkové starých germánů. V situaci kdy to do nich media prala s koncem světa podle májů jsem je zásoboval precizně formulavanými informacemi a do vánoc byly vyřízení. Dorazili je britové svým dílkem 2012 májská proroctví a kruhy v obilí. Jádrem dílka byly události kolem britského vojenského radioteleskopu v Chilboltonu. Dnes je to mnohem veselejší vedoucí je půl roku mrtví na rakovinu slinivky břišní. Kolegové mají těžké komplexy a děsný strach z konce světa a rusové 8500 tanků připravených k akci. A nevěřte tomu že neexistuje zákon, který by vylučoval nahrazovat lidi roboty s umělou inteligencí nebo vyrábět mutanty jmenuje se zákon neurčitosti známý z kvantové mechaniky. Nelze vypočítávat chemické vlastnosti bílkovin a vymodelovat si mutanta atd. proto ti germáni v UFO
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 3. 2018 18:22

Takových hrubek a vy děláte v kanceláři?!?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 2. 2018 22:36 | Lemur

No ale zase je fakt že já mám takové dvě kolegyně které mně často slovně ponižují a když občas přijdu do práce a ony zmlknou tak se jim zpříma podívám do očí a zeptám se zdá mně pomlouvají. Měli by jste vydet ty šokované pohledy ?? většinou mám potom od nich dlouhou dobu klid, dokonce se mi i vyhýbají. Nedávno se mi dokonce kolega svěřil že prý se mně i bojí ??. Škrabka nejlépe funguje konfrontace s tvrdou realitou ukázat jim že víte o tom že vás pomlouvají a že je vám to jako fuk. Také skvěle funguje dělt z nich totální debili, například stojíte či sedíte v kanceláři a dotyčná osoba k vám příjde a něco po vás požaduje, nereaguje dělejte jakoby tam nebyla. Ona osoba se zeptá zda ji vnímáte nebo zda jste při smislech, v tom okamžiku se na ni podívejte jako na totálního regály povitahnete obočí a řekněte ano vnímám vám není přece důvod se rozčilovat znovu nabídněte pohled do soupeře a sledujte no dokud neodejde. Tohle udělejte několikrát po sobě klidně i na veřejnost a budete
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 1. 2018 21:11 | Iveta

Kolegyne mne pomlouvaly na stare radnici, kde jsem pracovala. Pak I v novel zamestnani. Od the doby se citim menecenna a osamela v dnesni spolecnosti. Hlavne se trochu bojim lidi a nejsem k nikomu duveriva. Nejvice mi vadi, ze jsem malo chytra a hlavne nejsem optimistka.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2017 6:00

Když čtu tvůj příspěvek, tak se musím smát, denně řeším mobing i bossing a dost pochybuju ze by se to změnilo. Proste zakon silnějšího. Musíš rozdavat rany a plivat ohen.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 6. 2017 14:34 | michala

Zazila jsem 2*sikanu v zamestnani Bila jsem pracocne cost uspesna ale kolegini se to nelibilo delala one pomluvy vymyslene mela jsem pracovni uraz roznasela one ze jsem to udelala schvalne Pak do toho navedla I kolegu ktery bil muj partak zacli urgivat do sefa az to doslo ze proti me postavili sefa ktery mi Pak zakazal pouzivat telefon myslel si ze porusim pracovni kazen a vyhodi me be ucinila jsem jinak odesla jsem a nahlasila zastupci rediteli .
Pak jsem nastoupila kjine firme dost se mi
mi tam libilo dalsi sikana ponizovani pomlouvani roznaseni pp vztahu ome zamestnancum do firmi neustale roznaseni 3vedoucill ze man mit vypoved pak jsem ziskala svedka komu rekli ze me chcou vystvat proto to roznaseli kdyz sem se ptala manazera rekl ze je spokojeny tak ze slo o sikanovani kde me to zasahlo az zdravotne lekar naridil odchod.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2017 0:18 | Pan V

Policie, pokud máš důkazy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2017 0:17 | Lukáš

Lidi to nevytočí. Jen jim to dá falešnou naději, že se mohou efektivně bránit. Bossingu se v drtivé případě bránit nedá... Pouze pokud se boss znechutí jeho bossovi, tak máte šanci. #Stayvykořisťováníčlověkačlově kem
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Jaroslav Zavadil

politik a odborář

Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Jaroslav Zavadil
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services