Očima expertů: Co se státními maturitami?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 27. 7. 2012 | 4 komentáře
Miliardu a půl už stál projekt státní maturity. Že běží hladce, se nedá říct; premiér dokonce říká, že v současné podobě jsou maturity „mrtvé“. Vylijeme miliardu a půl do kanálu? Nebo jsme ji už vylili? Zrušit maturity? Předělat? Nechat být? Ptáme se Jiřího Pehe, Tomáše Prouzy, Tomia Okamury a dalších osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 4 komentářů)

28. 7. 2012 14:15 | Pepa.

Myslel jsem si, ze se casem i u nas vyprofiluji prestizni vysoke skoly a obory. Ale ouha. Jde predevsim o penize, takze tlak na zkousejici od vedeni skoly je tak velky, ze pak nechavaji "prolezt" i studenty, kteri na vysoke skole nemaji co delat. A je to cim dal horsi...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2012 23:50 | croco

A právě k tomu je potřeba jednotné srovnávací měřítko (ne pro ty lidi, ale pro plátce jejich vzdělání, stát, potažmo daňové poplatníky) Je potřeba jasně definovat, co má učeň, středoškolák, vysokoškolák umět, a to po něm pak vyžadovat. Když to nesplní, tak má smůlu. A je jedno jestli by úspěšnost byla 90 nebo 30%, pokud se dodatečně změní podmínky, je celé studium a systém k ničemu.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2012 23:45 | croco

Potíže s maturitní zkouškou jsou pouze vrcholem všech problémů středoškolského vzdělání. Tím, že se z bývalých učňáků dělají střední s maturitou (školy bojují o studenty - finance od státu), ze středních s maturitou vyšší odborné, a zároveň pak každý vůl může na vysokou (snižování nároků z důvodů boje o studenty - finance+zvyšování kvót společných pro celou EU)dochází degradaci vzdělání a hlavně ke ztrátě jeho původního významu. Dnes je to honba za kusem papíru, ne za vzděláním.
Stát si musí říct, kolik a jak vzdělaných lidí potřebuje, kde to pro něj má ještě smysl platit. Takže pokud je na trhu práce potřeba pracovních sil v určitém poměru, stát by měl zajistit v poměru podobném i vzdělání. Například 5% ZŠ, 50% vyučených, 25% středoškolsky vzdělaných (průmyslovky + ekonomky), 20% vysokoškolsky vzdělaných (gympl + vysoká). Takže by se každý mohl hlásit, na co by chtěl, ale bylo by na jeho schopnostech, zda by uspěl. Pokud stát vzdělání platí, mělo by být organizování rozložení vzdělanosti v populaci plně v jeho kompetenci. A pokud by někdo neměl dostatečné schopnosti na studium svého vysněného oboru, ať si potom nad rámec tohoto systému za svoje peníze vystuduje soukromě, co bude chtít (pokud bude co). Ono když chce být každý druhý sociolog, antropolog, nebo odborník na cestovní ruch, tak se pak nemůže divit, že mu jsou všechny ty papíry nakonec na hovno (ale pro stát pěkně drahé).
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 7. 2012 9:01 | Radmila

1. "Novou státní maturitu" považuji za způsob, jak pohodlně zaměstnat a výborně platit skupinu (učitelů), kterým se nechce učit a pracovat. 2. Jednotné měřítko - považuji za naprostou pitomost, protože máme různé typy středních škol. Navíc učeň s maturitou, to má být co? Dříve platily poctivé výuční listy. Tedy zavést tento způsob u učnů znovu. 3. Možnost srovnávání škol - naprostý naivismus! Jsou různé regiony a oblasti země s různými parametry, nemůže v nich tedy být jediné školství stejné, to je logické. 4. Vysloveně potupná je situace učitelů, kteří jsou nesmyslně vzdělávání o tom, jak být hodnotiteli. (To je měli naučit už na PF. A doufám učili.) 5. Je to přitom na úkor času učitelů a učitelek, který mohl být využit právě na výuku. 6. Pro učitelky je hnusné, když si mají říkat hodnotiTEL - tím se devalvuje čeština, která stále uznává přechylování. Tak zrušme tedy pravidla pravopisu, ne? Když je státní maturity ignorují. 7. Vzdělávání je obast humánní, a tudíž nelze ji technicky změřit, to je další pitomost. (Můžeme mít chytrého inženýra, když je lajdák, stejně bude k ničemu - a naopak. Student s horším prospěchem může být jednou houževnatý, poctivý a úspěšný.) 8. Maturitní zkouška je zkouška diagnostická - takže vysokým školám je z 95% doslova na prd. 9. Jedná se o věc finančně nákladnou, a čím dříve ji zrušíme, tím více ušetříme. 10. Pakliže ale být musí - pak má být co jak nejkratší a nejjednodušší. 11. Maturita by neměla být povinná v žádném předmětu - studenti by si měli svobodně vybrat sami, z jakého předmětu ji budou dělat, včetně odborných předmětů na odborných školách. (Atd.) 12. "Stará" maturita přežila Rakousko-Uherko, Československo, celá desetiletí, ale nová ve své podobě nepřežije ani rok: A tím se dostávám k prvnímu bodu: Jde o to zaměstnat hlavně učitele a kamarádíčky, kterým se nechce učit a pracovat - ale dobře je přitom zaplatit...inu, korupce jako trám, typická pro ČR. A někdo by už v tom duchu měl CERMAT konečně zažalovat.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jansta

lobbista a podnikatel

Lenka Bradáčová

vrchní státní zástupkyně

Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
Lenka Bradáčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services