Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško

Michal Kašpárek | rubrika: Jak na to | 4. 7. 2012 | 27 komentářů
Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2012 10:20, pepik

No já tuto situaci vnímám podobně. "dýško" beru jako odměnu za něco navíc - když mě obsluha donese v putyce čaj s medem a citronem ( nikoli kyselinou citronovou ) nebo když nám v restauraci přinesou pro psa misku s vodou, aniž bych je o to žádal ap. prostě něco co nemají naceněné v jídelním lístku a je v tom vidět ochota a úsluha vůči hostům.
Rozhodně ode mě bohužel nemůžou čekat, že když si dám meníčko za 65,- a mattonku za 25 tak budu zaokrouhlovat na kilo..., to spíš při té židovské ceně pití odmítnu a půjdu si za poloviční cenu koupit pětinásobné balení vedle do sámošky ( platí u meníček přes oběd, kde se rychle potřebuju najíst ) posedět večer s partnerkou na víně nebo na pivě je něco jiného - tam jde o to pití a společnost.
Teď řeším u zahrádek takový rozšířšnější způsob, jak dle mého "maximalizovat" spropitné a to kasírovat po každém přineseném pití. Toto jsem vyřešil jednoduše. Nedávám nic a spropitné dám až si objednávám poslední pivo.
A jestě jedna perla k té "šedé ekonomice" byl jsem v jednom "nóbl" podniku, kde jsem po útratě potřeboval pro zaměstnavatele potvrzení o pohoštění. No řeknu vám, že se do toho zaangažoval téměř celý hotel, nechali si z restaurace vyjet přesný účet a na můj dotaz zdali tam mohou připsat i to spropitné, které bylo téměř 250,- mě suše odpověděli, že nemůžou. Toto byl dańový doklad prosím. Takže příště bez korunky navíc...

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2012 20:26, Tomáš

Ono by to pane šedá ekonomiko chtělo asi trochu se vyznat v gastronomii a vzít si zvyklosti i jiných zemí. Neukazovat trapně na ČR a uvědomit si, že třeba v USA a Austrálii je hranice pro dýška 20%, u nás 10%. Pokud na to někdo nemá ať do slušných restaurací a barů neleze ať si jde stoupnout ke stánku nebo do bufáče.

Zobrazit celé vlákno

-75
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

4. 7. 2012 13:05

Strašně rád dávám dýško. Když chci ocenit kuchyni, vyřizuju tam po obsluze gratulace a ptám se, co kuchař pije. Řeči o tom, jak je kdo placenej, mě nezajímají. Dobře vím, že u obsluhy se s příjmem s trinkgeltu počítá, vím to já, ví to majitel, ví to obsluha – taková je společenská dohoda. Ale samozřejmě jsou hovada, která společnské dohody ze zásady nerespektují. Kvůli nim pak musí vznikat neurekom zákonů a předpisů, protože jejich technobyrokratické mozky nejsou nic jemnějšího ochotné akceptovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2012 12:20 | pepik

No po bitvě je každý z nás generál. V restauračním prostředí se pohybuju docela často a toto mě ani ve snu dopředu nenapadlo. Když už to zaplatíte cash tak zpětně nebudete žádat měnit způsob platby, navíc tato šaškárna nebyla způsobena obsluhou, ale nějakou "pravou rukou" pana majitele.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2012 12:02

jste měl platit kartou a i to spropitné a měl by jste doklad. Normálně když platím kartou tak lze i spropitné,takto nikdo nemusí říkat že spropitné žádná restaurace nedaní. Spíš mi nepřijde normální když kuchař vše dobře uvaří a někdě spropitné schrábne jen obsluha,potom se nedivím že dobrý kuchař dělá radši na place. To že má kuchař větší plat než číšník ,to tak možná o pak stovek za měsíc,jenže obsluha pokud to umí i těch pár stovek za den. Dělat číšníka nebo barmana a kasírovat je vždy vyhodnější než dobře vařit v kuchyni. Jsem viděl snad jen jednou v životě když zákazník poslal dýško kuchaři přímo do kuchyně za výborný guláš.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2012 10:23 | xls

Většinou nehodnotím jen obsluhu, ale celý poměr cena/výkon. Když je hospoda předražená už v základu (případně razantně zdražila), tak nevidím důvod jim ještě přisypávat, a naopak.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2012 10:20 | pepik

No já tuto situaci vnímám podobně. "dýško" beru jako odměnu za něco navíc - když mě obsluha donese v putyce čaj s medem a citronem ( nikoli kyselinou citronovou ) nebo když nám v restauraci přinesou pro psa misku s vodou, aniž bych je o to žádal ap. prostě něco co nemají naceněné v jídelním lístku a je v tom vidět ochota a úsluha vůči hostům. Rozhodně ode mě bohužel nemůžou čekat, že když si dám meníčko za 65,- a mattonku za 25 tak budu zaokrouhlovat na kilo..., to spíš při té židovské ceně pití odmítnu a půjdu si za poloviční cenu koupit pětinásobné balení vedle do sámošky ( platí u meníček přes oběd, kde se rychle potřebuju najíst ) posedět večer s partnerkou na víně nebo na pivě je něco jiného - tam jde o to pití a společnost. Teď řeším u zahrádek takový rozšířšnější způsob, jak dle mého "maximalizovat" spropitné a to kasírovat po každém přineseném pití. Toto jsem vyřešil jednoduše. Nedávám nic a spropitné dám až si objednávám poslední pivo. A jestě jedna perla k té "šedé ekonomice" byl jsem v jednom "nóbl" podniku, kde jsem po útratě potřeboval pro zaměstnavatele potvrzení o pohoštění. No řeknu vám, že se do toho zaangažoval téměř celý hotel, nechali si z restaurace vyjet přesný účet a na můj dotaz zdali tam mohou připsat i to spropitné, které bylo téměř 250,- mě suše odpověděli, že nemůžou. Toto byl dańový doklad prosím. Takže příště bez korunky navíc...
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2012 8:52 | Petr

Taky nemám potřebu dávat spropitné. ZA CO? Ceny mají zakalkulované v jídelním lístku. Je jim to málo? Ať je zvýší! Copak dávám spropitné řidiči autobusu, že se mnou moc nekodrcal?
Podle článku mám ocenit obsluhu? ZA CO? Za to, že dělají svoji práci? Za to, že si zapíšou objednávku, pak jídlo donesou a nakonec odnesou talíře? Taková "složitá a náročná" práce si má zasloužit nejaké speciální ocenění? Opravdu?
A jedna okrajová záležitost. Spropitné jsou jasně černá ekonomika (chtěl bych vidět pingla, jak to daní) a tu nehodlám podporovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2012 6:56 | F.

No, já to dělám trochu jinak. Vždy si nechám vyplatit do koruny nazpět a část z navrácené částky pak nechávám na stole. Je tím jednak zaručeno, že seví, že dávám dýško, druhak si vždy mohu rozmyslet, jestli ho nechám. A docela fajn je to, že vůbec nikdo v článku neřeší danění - asi taková šedá ekonomika, ta dýška v CZ, že ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Móda, káva, tetování. Projděte si nové značky, které zamířily do Česka

Móda, káva, tetování. Projděte si nové značky, které zamířily do Česka

Do Česka letos zamířilo dvacet nových značek obchodů a služeb. U některých se budete divit,...více

Tihle muži se podepsali na vašich penězích. Od Tošovského po Michla

Tihle muži se podepsali na vašich penězích. Od Tošovského po Michla

Posledního června si Jiří Rusnok sbalí diplomatku a v červenci už do práce nepřijde. V...více

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních...více

Doporučujeme

OnlyFans mění pravidla pornoprůmyslu. Miliardový byznys zlákal i Čechy

OnlyFans mění pravidla pornoprůmyslu. Miliardový byznys zlákal i Čechy

Internetová firma Fenix International Limited vznikla teprve v roce 2016. Za dva roky...více

Myslet na sebe není sobeckost. Je to nutnost, pokud nechceme vyhořet, varuje psycholožka

Myslet na sebe není sobeckost. Je to nutnost, pokud nechceme vyhořet, varuje psycholožka

Možná to znáte: na prvním místě je práce a děti a na sebe už člověku nezbývá čas. Může...více

Před 50 lety jsem nečekal, že z lízátek bude ikona, říká jejich projektant

Miloš Morávek je hradecký patriot a zkušený projektant, který v roce 1972 navrhl a prosadil...více

Poznáte RAPEX a RASFF? Mal by ich sledovať každý. Podnikatelia však neustále

Poznáte RAPEX a RASFF? Mal by ich sledovať každý. Podnikatelia však neustále

Ak dbáte na zdravý životný štýl, informácie o nebezpečných produktoch by nemali uniknúť...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Fryc

podnikatel a investor, zakladatel Mall.cz

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

Ondřej Fryc
ÚSPĚŠNOST
64,29 %

z 14 duelů
×
Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
45,45 %

z 11 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services

Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.