Šedesát korun na hodinu stačí. Patnáct způsobů, jak se připravit o dýško

Michal Kašpárek | rubrika: Jak na to | 4. 7. 2012 | 27 komentářů
Praktický návod nejen pro ty, kteří si na léto našli práci na baru.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2012 10:20, pepik

No já tuto situaci vnímám podobně. "dýško" beru jako odměnu za něco navíc - když mě obsluha donese v putyce čaj s medem a citronem ( nikoli kyselinou citronovou ) nebo když nám v restauraci přinesou pro psa misku s vodou, aniž bych je o to žádal ap. prostě něco co nemají naceněné v jídelním lístku a je v tom vidět ochota a úsluha vůči hostům.
Rozhodně ode mě bohužel nemůžou čekat, že když si dám meníčko za 65,- a mattonku za 25 tak budu zaokrouhlovat na kilo..., to spíš při té židovské ceně pití odmítnu a půjdu si za poloviční cenu koupit pětinásobné balení vedle do sámošky ( platí u meníček přes oběd, kde se rychle potřebuju najíst ) posedět večer s partnerkou na víně nebo na pivě je něco jiného - tam jde o to pití a společnost.
Teď řeším u zahrádek takový rozšířšnější způsob, jak dle mého "maximalizovat" spropitné a to kasírovat po každém přineseném pití. Toto jsem vyřešil jednoduše. Nedávám nic a spropitné dám až si objednávám poslední pivo.
A jestě jedna perla k té "šedé ekonomice" byl jsem v jednom "nóbl" podniku, kde jsem po útratě potřeboval pro zaměstnavatele potvrzení o pohoštění. No řeknu vám, že se do toho zaangažoval téměř celý hotel, nechali si z restaurace vyjet přesný účet a na můj dotaz zdali tam mohou připsat i to spropitné, které bylo téměř 250,- mě suše odpověděli, že nemůžou. Toto byl dańový doklad prosím. Takže příště bez korunky navíc...

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 11. 2012 20:26, Tomáš

Ono by to pane šedá ekonomiko chtělo asi trochu se vyznat v gastronomii a vzít si zvyklosti i jiných zemí. Neukazovat trapně na ČR a uvědomit si, že třeba v USA a Austrálii je hranice pro dýška 20%, u nás 10%. Pokud na to někdo nemá ať do slušných restaurací a barů neleze ať si jde stoupnout ke stánku nebo do bufáče.

Zobrazit celé vlákno

-72
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

4. 7. 2012 6:56 | F.

No, já to dělám trochu jinak. Vždy si nechám vyplatit do koruny nazpět a část z navrácené částky pak nechávám na stole. Je tím jednak zaručeno, že seví, že dávám dýško, druhak si vždy mohu rozmyslet, jestli ho nechám. A docela fajn je to, že vůbec nikdo v článku neřeší danění - asi taková šedá ekonomika, ta dýška v CZ, že ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2012 13:05

Strašně rád dávám dýško. Když chci ocenit kuchyni, vyřizuju tam po obsluze gratulace a ptám se, co kuchař pije. Řeči o tom, jak je kdo placenej, mě nezajímají. Dobře vím, že u obsluhy se s příjmem s trinkgeltu počítá, vím to já, ví to majitel, ví to obsluha – taková je společenská dohoda. Ale samozřejmě jsou hovada, která společnské dohody ze zásady nerespektují. Kvůli nim pak musí vznikat neurekom zákonů a předpisů, protože jejich technobyrokratické mozky nejsou nic jemnějšího ochotné akceptovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2012 12:20 | pepik

No po bitvě je každý z nás generál. V restauračním prostředí se pohybuju docela často a toto mě ani ve snu dopředu nenapadlo. Když už to zaplatíte cash tak zpětně nebudete žádat měnit způsob platby, navíc tato šaškárna nebyla způsobena obsluhou, ale nějakou "pravou rukou" pana majitele.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2012 12:02

jste měl platit kartou a i to spropitné a měl by jste doklad. Normálně když platím kartou tak lze i spropitné,takto nikdo nemusí říkat že spropitné žádná restaurace nedaní. Spíš mi nepřijde normální když kuchař vše dobře uvaří a někdě spropitné schrábne jen obsluha,potom se nedivím že dobrý kuchař dělá radši na place. To že má kuchař větší plat než číšník ,to tak možná o pak stovek za měsíc,jenže obsluha pokud to umí i těch pár stovek za den. Dělat číšníka nebo barmana a kasírovat je vždy vyhodnější než dobře vařit v kuchyni. Jsem viděl snad jen jednou v životě když zákazník poslal dýško kuchaři přímo do kuchyně za výborný guláš.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2012 10:23 | xls

Většinou nehodnotím jen obsluhu, ale celý poměr cena/výkon. Když je hospoda předražená už v základu (případně razantně zdražila), tak nevidím důvod jim ještě přisypávat, a naopak.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2012 10:20 | pepik

No já tuto situaci vnímám podobně. "dýško" beru jako odměnu za něco navíc - když mě obsluha donese v putyce čaj s medem a citronem ( nikoli kyselinou citronovou ) nebo když nám v restauraci přinesou pro psa misku s vodou, aniž bych je o to žádal ap. prostě něco co nemají naceněné v jídelním lístku a je v tom vidět ochota a úsluha vůči hostům. Rozhodně ode mě bohužel nemůžou čekat, že když si dám meníčko za 65,- a mattonku za 25 tak budu zaokrouhlovat na kilo..., to spíš při té židovské ceně pití odmítnu a půjdu si za poloviční cenu koupit pětinásobné balení vedle do sámošky ( platí u meníček přes oběd, kde se rychle potřebuju najíst ) posedět večer s partnerkou na víně nebo na pivě je něco jiného - tam jde o to pití a společnost. Teď řeším u zahrádek takový rozšířšnější způsob, jak dle mého "maximalizovat" spropitné a to kasírovat po každém přineseném pití. Toto jsem vyřešil jednoduše. Nedávám nic a spropitné dám až si objednávám poslední pivo. A jestě jedna perla k té "šedé ekonomice" byl jsem v jednom "nóbl" podniku, kde jsem po útratě potřeboval pro zaměstnavatele potvrzení o pohoštění. No řeknu vám, že se do toho zaangažoval téměř celý hotel, nechali si z restaurace vyjet přesný účet a na můj dotaz zdali tam mohou připsat i to spropitné, které bylo téměř 250,- mě suše odpověděli, že nemůžou. Toto byl dańový doklad prosím. Takže příště bez korunky navíc...
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2012 8:52 | Petr

Taky nemám potřebu dávat spropitné. ZA CO? Ceny mají zakalkulované v jídelním lístku. Je jim to málo? Ať je zvýší! Copak dávám spropitné řidiči autobusu, že se mnou moc nekodrcal?
Podle článku mám ocenit obsluhu? ZA CO? Za to, že dělají svoji práci? Za to, že si zapíšou objednávku, pak jídlo donesou a nakonec odnesou talíře? Taková "složitá a náročná" práce si má zasloužit nejaké speciální ocenění? Opravdu?
A jedna okrajová záležitost. Spropitné jsou jasně černá ekonomika (chtěl bych vidět pingla, jak to daní) a tu nehodlám podporovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Zahradník

ekonom

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Petr Zahradník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services