Co pořád všichni s tím zlatem máte?

Tomáš Raputa | rubrika: Analýza | 21. 5. 2012 | 33 komentářů
Rok 2008 ukázal, jak je současný ekonomický systém křehký. Jak jej vylepšit, aby se podobným krizím a panikám dalo předejít nebo lépe – aby k nim vůbec nedocházelo? Podstatná část těch, kteří o reformě přemýšlejí, hledá inspiraci v minulosti a požaduje opětovné navázání měn na zlato. Je to skutečně řešení?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 5. 2012 11:14

Pokud se v tom nekdo vyzna a odhadne spravne, jaka mince bude mit sberatelskou hodnotu, pak proc ne.
Ja se v tom nevyznam a proto mi jde jen o kov v co nejlikvidnejsi forme za no nejnizsi premium (co nejblize spotove cene).
Kdybych se chtel "vyznat", mohl bych zkusit i diamanty. Ale jelikoz nemam cas na nejaka studia, beru to ciste jako komoditu.

Je treba si uvedomit, ze pametni mince ma vysoke premium a 20% DPH, cili vzdy zaplatite minimalne 30% nad burzovni cenu zlata a musite zvolit vhodnou minci tak, abyste mel jistotu, ze ji i prodate opravdu za cenu kovu + minimalne 30% navic.
A dalsi problem je likvidita. Zlate mince vam dnes vemou nejen ve vykupu, ve zlatnictvi, atd... ale zname investicni mince bere i mnoho smenaren. Ale opravdu jen tech par znamych a nejrozsirenejcich minci jako je Maple Leaf, US Eagle, Filharmonik ci Krugerrand. Pokud tam prijdete s pametni minci, nebudou si s ni schopni poradit a k penezum se dostanete tak, ze pujdete na sberatelskou burzu ci na Aukro a hotovost ziskate nejdriv za tyden.

A ted si predstavte, ze dojde k zavaznym ekonomickym problemum EU a vy s vasemi mincemi utecete treba do Australie. Co jim tam asi reknou CZ pametni mince? Jakou sberatelskou hodnotu maji v Australii treba CZ postovni znamky??

Navic: az krachne soucasny financni system, nikho uz nebude zajimat, kolik za danou minci dostanete korun ci dolaru, ale platidlem a hodnotou budou ty samotne mince, resp. pocet gramu zlata v nich.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2012 12:16

same lzi.
nikdo zlato nezabavoval. stat ho od lidi odkoupil.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 33 komentářů)

23. 4. 2013 15:27 | panep

Obzvlášť velký blábol je kolísání ceny zlata. Otočte si rovnici a vyjádřete cenu dolaru ve zlatě. To je opravdu s podivem, jak potom kolísá cena dolaru,že? Už to, že by zlato bylo opět použito jako všeobecný ekvivalent směny a cen, by znamenalo jeho stabilitu a relativní kolísání ostatních komodit vyjádřených ve zlatě. Dostupnost(cena) peněz by se pak odrážela pouze v úroku, bez umělých měnových manipulací a politik.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 6. 2012 13:24 | pavjan

Pánové, zbytečně se tu hádáte, Rotschildové to vyřeší za vás.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2012 18:59

Jerry, s diplomkou byste měl potíž vy. Ostatně máte zásadní problémy už s blbým pravopisem. Ale ten nechme stranou. Co třeba vaše výtka vůči grafu 2. Nevíte, odkud je? A přitom je to u něj napsané. To je totiž základ i psaní diplomek: zdrojovat, zdrojovat, zdrojovat. Nebo výtka vůči třetímu grafu... tušíte, co znamená to "očištěno o inflaci" v jeho nadpisu? Ten váš Pazi je Ponzi. Zkrátka – když se vrátím na začátek vaší smělé repliky: Jestli pan Raputa přišel vymývat mozky, to nevím, ve vašem případě už by však zřejmě neměl co vymývat. Hlavně že jste si hned naklikal do zeleně. Zdar!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2012 22:04 | Jerry

Co to je za blábol pane Raptula. Vymejváte lidem mozky? První graf nezaměstnanosti je fajn. S tím rozdílem, že banky v USA okradli lidi o všechny zlato. A menší nezaměstnanost byla spůsobena technologickou revolucí a válkama. 2. graf neodpovídá realitě. Nevím z čeho jste tento gaf namaloval, ale dipmlomku by jste neudělal. 3. graf je úplná perla na závěr. Uvádíte, že zlato stratilo za 40 let 42,5 procenta. UveD´te také graf US dolaru a české koruny. Koruna stratila 97 procent své hodnoty za 40 let. US Dolar cca to samé :-). Ten toaletní papír co se tiskne na rotačkách a virituální playstation na burzách to stále umocňuje. Zlatý standard, ale již nikdy nebude to s Vámi souhlasím. Dluhový kapitalismus s Paziho systémem již bude také, ale nahrazen. Čím to, ale opravdu nevím.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2012 11:14

Pokud se v tom nekdo vyzna a odhadne spravne, jaka mince bude mit sberatelskou hodnotu, pak proc ne. Ja se v tom nevyznam a proto mi jde jen o kov v co nejlikvidnejsi forme za no nejnizsi premium (co nejblize spotove cene). Kdybych se chtel "vyznat", mohl bych zkusit i diamanty. Ale jelikoz nemam cas na nejaka studia, beru to ciste jako komoditu.
Je treba si uvedomit, ze pametni mince ma vysoke premium a 20% DPH, cili vzdy zaplatite minimalne 30% nad burzovni cenu zlata a musite zvolit vhodnou minci tak, abyste mel jistotu, ze ji i prodate opravdu za cenu kovu + minimalne 30% navic. A dalsi problem je likvidita. Zlate mince vam dnes vemou nejen ve vykupu, ve zlatnictvi, atd... ale zname investicni mince bere i mnoho smenaren. Ale opravdu jen tech par znamych a nejrozsirenejcich minci jako je Maple Leaf, US Eagle, Filharmonik ci Krugerrand. Pokud tam prijdete s pametni minci, nebudou si s ni schopni poradit a k penezum se dostanete tak, ze pujdete na sberatelskou burzu ci na Aukro a hotovost ziskate nejdriv za tyden.
A ted si predstavte, ze dojde k zavaznym ekonomickym problemum EU a vy s vasemi mincemi utecete treba do Australie. Co jim tam asi reknou CZ pametni mince? Jakou sberatelskou hodnotu maji v Australii treba CZ postovni znamky??
Navic: az krachne soucasny financni system, nikho uz nebude zajimat, kolik za danou minci dostanete korun ci dolaru, ale platidlem a hodnotou budou ty samotne mince, resp. pocet gramu zlata v nich.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 16:57 | Shopper

Ne, díky, raději nakupuji levněji a jistěji zde:
www.muenzkauf.de www.heubach-edelmetalle.de www.stollberg-edelmetalle.de www.auragentum.de atd...
Myslím, že i v nějakých CZ obchodech je levněji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2012 16:50

ODKOUPIL? Asi jako nas stat chtel odkoupit pozemky od Havrankove. Za cenu, kterou si sam urcil a pod hrozbou vyvlastneni (nedivil bych se, kdyby se branila s kulovnici v ruce). Za "trzni" cenu zemedelske pudy, ze ktere pak ale obratem chtel udelat stavebni parcelu a jeji cenu tak nasobne zvednout - pricemz ji samotne by vyjmuti z pudniho fondu asi nedovolili, ani kdyby spala pod sirakem a potrebovala si postavit barak. Leda tak za krabici se sedmickou...
To same v USA. Stat zlato "vykoupil" za nerealistickou cenu, za dolary, ktere si natiskl a v nevyhodnem kurzu, nezohlednujicim realne mnozstvi existujiciho zlata a existujicich dolaru. A ihned po tomto vykoupeni stat cenu zlata temer zdvojnasobil, cili lidi o polovinu majetku okradl.
Nebo jinak: predpokladam, ze lide meli duvod k tomu mit Au a ne USD, cili si ho asi cenili vice!
Navic je irelevantni, jakou cenu vam kdo nabidne. Zlocinem je to donuceni, nedobrovolnost te transakce. Co kdybych prisel k vam domu a nejaky obraz po babicce, ke kteremu mate citovy vztah (nebo treba predpokladate, ze za 10 let jeho cena vyrazne stoupne), od vas proti vasi vuli "vykoupil" za cenu stanovenou odhadcem??? Dejte mi adresu, uz jedu a neco si urcite vyberu!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 12:16

same lzi. nikdo zlato nezabavoval. stat ho od lidi odkoupil.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2012 11:57 | A je to!

ONO SE TO ZMENI, NEBOJTE: http://www.finmag. cz/cs/finmag/ekonomika/novy-fi nancni-system-katalyzatory/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 11:57

Argumentem byla volatilita zlata, logickym protiargumentem volatilita nemovitosti i kurzu papirovych men.
A co mi brani? Brani mi to, ze dle zakona lze pouzit CZK na uhrazeni jakehokoli dluhu. Tedy pokud by banka pujcila klientovi zlato, on muze vratit CZK! A co vice: pokud CZK mezi tim diky nejakemu QE/LTRO potka vysoka inflace, resp. cena zlata v CZK vystreli na 10tinasobek, dluznik se obrati na soud a obvini banku z nemravneho zisku a lichvy (pujcil jsem si ekvivalent 2 mega a banka chce zpet 20 + uroky) a pravdepodobne uspeje. Prestoze dobrovolne podepsal smlouvu.
No a dale mi ve zlatych transakcich brani napriklad to, ze minuly pokus o zlatou banku a transakce ve zlate (eGold) ten vas bozsky stat rozehnal. Takze jaksi nemam protistranu. Kdo dnes ma zlato, snazi se ho vlastnit nenapadne a skryte, aby se neopakovalo zabaveni zlata jako v r1933 ve "svobodnych" USA a vubec kvuli potencialni statni represi a danovemu obrani vlastniku zlata v budoucnosti pri predpokladanem negativnim vyvoji statnich financi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 11:18

a co vam brani najit si nekoho, kdo vam na ten barak pujci ve zlate, a vy mu ho budete ve zlate splacet?
pokud by si madari brali hypoteku ve forintech, problemu by meli mene. cena nemovitosti nebyla predmetem debaty, nybrz platidlo a jeho alternativy:).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2012 10:48

Otazka neznela, pro by to (mozna) lidi nechteli, ale proc to ta hypotecni banka NESMI. O volatilite vypravejte madarum s jejich hypotekama ve francich. O volatilite cen nemovitosti povidejte americanum a hlavne spanelum.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 10:25

protoze hypotecni banka se uveruje penezi, nikoli zlatem. proto vyzaduje od dluznika take koruny.
cena zlata je velmi promenliva, na rozdil od hodnoty koruny. ta sice ztraci kupni silu pres inflaci, ale zlato je volatilnejsi. banka by se musela zajistovat proti pohybu zlata, coz by bylo nakladne. a uz vidim jak obycejny clovek krici, ze sice muze platit zlatem, ale zaplati daleko vic zlata nez si ho pujcil:)).
vase paranoia je smesna. bartrovy obchod funguje prevazne tam, kde selhava stat jako instituce. viz recko, predtim argentina apod. v ostatnich pripadech dosli vsichni k zaveru, ze platebni system, ktery se u nas pouziva, je pro vsechny nejprijatelnejsi. nikoli dokonaly samozrejme.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2012 9:41 | A je to!

ONO SE TO ZMENI, NEBOJTE: http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/novy-financni-system-katalyzatory/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 9:40 | Argentarius

Nejde o platební systém, ale o alternativní měnu - fazole, body, ...
Nepřinesl jste vlastně jediný argument...
Proč třeba nemohu mít obchod a jako platbu přijímat pouze stříbrňáky? Proč například hypoteční banka nemůže do smlouvy dát, že hypotéka bude splácena zlatem?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2012 9:30 | Michal Kára

Jeden o voze, druhý o koze. Na _jakýkoli_ platební systém potřebujete povolení ČNB, to nemá s drahými kovy žádnou souvislost. Ale tady nebyla řeč o platebním systému, ale o používání zlata / stříbra pro platby mezi lidmi (třeba já od vás chci za zlato koupit 5 kilo mouky) a na to žádné povolení ČNB nepotřebujete.
Jako paranoia dobré, ale 20% DPH na stříbro fakt není proto, že by stát chtěl omezovat platby s ním. Prostě není tak moc investiční, aby stálo za to mít na něj vyjímku.
Vztah zaměstnavatel - zaměstnanec má mnohem víc omezení, než jen stanovení měny, ve které musí probíhat platba. Opět primární účel není "ochrana" CZK, ale ochrana zaměstnance.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2012 9:17 | Argentarius

Proboha i na mikroplatební systém, internetovou "měnu" ala FAZOLE, i na pitomý bodový věrnostní systém pro supermarkety potřebujete povolení ČNB!
Když budete mít účet ve zlatě (tedy pokud by to šlo, protože poslední pokus - eGold - rozehnala vláda USA), tak budete platit kapitálovou daň. Tedy když si na účet pošlete CZK a zlato v tou dobou bude za 30000 za unci a za rok budete konvertovat zpět při kurzu 35000 za unci, z rozdílu zaplatíte daň! Přestože jste reálně nic nevydělal, jen jste si dovolil uniknout inflaci generované právě ČNB. O 20% DPH při nákupu fyzicikého stříbra ani němluvě (zlato je pro běžné lidi tak drahé, že to asi stát neřeší, stříbro by si mohli dovolit hojněji a také bylo historicky platidlem častěji, než Au). Pokud vám ta zvýhodnění CZK a znevýhodnění konkurence přijdou drobná, pak proč je nezrušit? Mám SRO, proč si sám sobě nemohu vyplácet mzdu ve Filharmonicích (Ag s nominálem 1.5EUR, Au 100 EUR)?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2012 16:28 | Michal Kára

To je slovíčkaření. Původní význam argumentu monopolu byl, že lidé nemohou používat jinou měnu, protože je stát násilně nutí používat jen CZK. A že kdyby to nedělal, tak by určitě používali zlato. Pravda je taková, že lidi zlato používat mohou (krom některých speciálních situací) a nedělají to ne proto, že by jim to někdo zakazoval, ale proto, že nechtějí a současný stav drtivé většině z nich vyhovuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 5. 2012 16:20 | dvořák stanislav

Pohádky ovčí babičky.Je vidět,že jste se z historie moc nepoučil.Jednu měnu USD nahradí konkurující si měny? Když vedoucí úlohu KSČ nahradilo 5 politických stran zaregistroval jste to zlepšení?????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 5. 2012 15:20 | Nox

Vymenit ano, ale mohou dostavat vyplatu v cizi mene? Mohou v ni platit dane? To je prave ten monopol.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Železný

podnikatel a politik

Tomáš Sokol

advokát

Vladimír Železný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Tomáš Sokol
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services