Očima expertů: Jak vyčistit politiku a zabránit rozkrádání státu?

Jak dostat českou politiku z bahna, ve kterém se nachází? A jakým způsobem zabránit politikům v rozkrádání veřejných financí? Zeptali jsme se ekonoma Tomáše Prouzy, politologa Jiřího Pehe, podnikatele Tomia Okamury a dalších osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 3. 2012 15:12, Krakonoš

Vláda musí hledat způsoby, jak obnovit hospodářský růst a jak v tomto státě zase začít vytvářet hodnoty, to je priorita. V tuto chvíli Nečas s Kalouskem jen přemýšlí, koho by na čem obrali, ale tím státní kasu nikdy nenaplní.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 3. 2012 15:07

A navíc, ve všech systémech tvoří základ člověk. A ten logicky v drtivé většině až na pár idealistů vždy dával, dává a bude dávat přednost osobnímu prospěchu před prospěchem celku. Pokud někdo osobně funguje upřímně a na rovinu jinak, tak mu to přeji, ale takových lidí je minimum.

Takže je pěkné nadávat na systém, jak funguje, když podstatou toho nadávání je z velké části ukřivděnost, že někdo tam nahožře "může", protože rozhoduje o prostředcích nás všech, zatímco já malý dole "nemůžu", protože nerozhoduji o ničem, takže mi nikdo nic nenabídne. A řešením je podle velké části populace zřízení dalších úřadů, nové zákony, noví úředníci, kontroloři atd. atd, takže celý systém se jen posílí ...

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

30. 3. 2012 10:04 | erika

Vláda našla ZKRATKU k Řeckému vzoru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 10:01 | erika

přeci jsou tam, aby zajistily potřeby lidí, říkat nejsou peníze umí každý BLB. Za ničení státu by měly platit a né si dávat culáky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 9:47 | eďa

Musí se navrátit vláda lidu prostřednictvím obecných referend. Vše ostatní je podružné.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 9:42 | Slávka

Já bych to udělala taky.Ale jak se toho dobrat,když soudnictví je poplatné politikům?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2012 9:31 | Standa

Já bych všem dal maximální tresty aby si už další politici netroufli něco takového dělat a sebral bych jim veškerý majetek a všechnu škodu bych jim nechal uhradit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 9:26 | Slávka

Nevěřím na možnost postupné očisty.Dnešní politická scéna je už do svým nejnižších článků tak korupcí a lobingem prorostlá,že jedině radikální změna to může napravit.Nebojme se těch nových nezkušených.I ten poslední občan má už dneska větší zkušenosti a ucelenější názor,než měla nastupující porevoluční garnitura.Dnes politici nikdy nedovolí odhalit karty zákulisních praktik.Za jednoho Béma už mají připraveno několik dalších.A poctivě smýšlejícího občana,kdyby se mu tam náhodou nějakým omylem podařilo dostat,při první příležitosti(a ta se najde vždy)umlátí čepicemi.Nejde do vlčí smečky vyslat beránka. Je to paradox,ale nejvlivnějšího protivníka vidím v KSČM.Pevná organizace,politické zkušenosti,stoupající přízeň veřejnosti.Žádný nováček si s ničím neporadí.Matadoři ho sešrotují,jak ukazují zkušenosti.A vládnoucí strany nejsou schopny sebereflexe.Žádný kroužek nepomůže.Na kandidátkách byli,jsou a budou jen loajální osoby schopné všeho.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 9:11 | MoB

Popelka, Okamura, všechno jsou to plácalové, co vůbec nemají představu, co a jak dělat, takže jenom mlátí prázdnou slámu. Podle mě jediná cesta vede přes maximální transparentnost - smlouvy se státními institucemi musí být veřejně dostupné, taktéž výběrová řízení, všechno musí být VIDĚT. (Výjimky jako bezpečnost státu musí být používány jenom opravdu jako šafrán.) K tomu co nejvíce umenšit roli státu - fakt musí stát vlastnit pivovar??? Tím se minimalizuje riziko odklánění a korupce, protože nebude vlastně ani moc co ukrást.
Horší je, jak se toho dobrat... Nejspíš nevolit současné strany - ty jsou součástí problému a logicky nemůžou být součástí řešení. Ovšem koho volit, to je otázka. Snad se do voleb nějaká rozumná strana najde... nebo stará strana obrodí, ale tomu nevěřím.
BTW, v souvislosti s tím jsem dnes přeci jenom mírný optimista: že to všechno tak říkajíc vyplouvá na hladinu může znamenat, že aspoň nějaké očistné procesy probíhají. A to by mohl být dobrý začátek...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 8:35 | Honza

To je sice hezké co říká pan Popelka, ale kdo ho poslouchal v televizi, tak si dobře uvědomí co by následovalo! Kdo by nastoupil po vyhozených? Kdyby věděl, nebo měl představu jakým způsobem zlepšit situaci, tak by asi založil stranu "Holešovská výzva" a představil by kvalitní politiky kteří by pak měli vést tento stát. Jinak je to jen plácání prázdné slámy. Bohužel je mnoho lidí kterým stačí jen jednoduché a hloupé řešení, které svádí jen k ještě větším škodám a nepokojím souvisejícím s násilím.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2012 7:52 | TVK

A kde vezmete ty desetitisíce, spíš statisíce poctivých a neúplatných politiků a státních zaměstnanců, pracujících přirozeně a skoro nezištně v zájmu nás všech, nehledíc na svůj možný prospěch? Jak ovlivníte fungování polostátních firem, ale i firem naprosto soukromých, které jsou na rozpočet od státní úrovně až po místní navázany? A to napříč veškerými stranami …
Jediným řešením je výrazné ořezání státu, jeho činností a výdajů, aby se dnes neskutečně velký prostor pro korupci podstatně snížil. O tom, jak je to v levicově a sociálně orientované Evropě reálné si asi každý soudný udělá názor sám …
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 3. 2012 7:37 | Honza

Pan Okamura se rouhá. Tenhle stát nějak funguje. Mohl by to jít líp, ale žít se tu dá. Šibalové rozkradou možná 25% vybraných daní, dalších možná 50% se utratí za blbosti, z části i kvůli těm šibalům. Ale furt to tady nějak funguje, můžete tu relativně svobodně dělat hodně věcí. Kdyby ale Cikáni 1000 krát víc kradli a přepadávali (třeba proto, že by jich tu bylo 1000 krát víc), tak se to tady úplně sesype. Možná na úroveň Somálska nebo předměstí nějakého velkoměsta v "rozvojové" zemi. Nebo i hůř, protože lidé odtamtud alespoň nejsou zkažení sociálními dávkami. Fyzicky přežít by bylo možné leda v nějakých uzavřených a dobře vyzbrojených ghetech vedených v režimu tvrdého apartheidu. Ale asi ani to ne, to dokázali Židé v osadách, částečně Srbové na Kosovu (ale ty aspoň trochu byť nedostatečně hlídá KFOR), my bychom mohli tak maximálně zdrhnout...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 7:20 | Jaroslav

Skutečně nevidím jinou cestu než (alespoň imaginární) defenestrace současné garnitury. V čele s chemikem hledají cesty, jak ještě více ožebračit mladé rodiny s dětmi a penzisty, přito člověku se zvedá žaludek a otevírá kudla v kapse, když si počte o fantastických příjmech a "náhradách" zástupců lidu, jejichž příjem dosahuje téměř třetiny příjmu kancléřky Merkelové. Je mi z nich jednak smutno, jednak pociťuji silnou žaludeční nevolnost. Dosud jsem nezaznamenal ani zmínku o tom, že by se i ti nejvyšší uskrovnili. Teprve ve druhé řadě je třeba vyrazit na jejich nohsledy, ať už to jsou lobisté či "kapitáni" průmyslu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2012 4:04 | Bedrich

Je potřeba přestat hledat chyby na Holešovské výzvě a na Slávkovi Popelkovi, smířit se s nimi na 100%, spokojit se s nimi, když neni nic lepšího a dát se bez námitek na jejich stranu. Pak namísto 1.000 lidí dojít hned ve 100.000 lidech na Václavák a odzvonit zas pánům na hradu jak 1989. Tak jak byla revoluce v Káhiře, tam musí být i revoluce v Praze 2012. Pány pak vyházet z oken hradu do Jeleního příkopu a prezidenta na prvém místě. Pražská defenestrace 2012. Plátěná revoluce. Vzpoura na lodi Hradčany. Nehledat pomoc u policie, ani u soudu, ani u vlády, ani u miliardářů, ani u strany komunistické, ani u strany demokratické, to je všechno jeden spolek. Pak by měly být zabaveny majetky všem miliardářům. A vláda a prezident by měla být z 30 let mladých nestraníků s univerzitou. Nenahrazovat prezidenta zase jiným stejného rázu, kterého mají nyní lidé v úmyslu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Petr Nečas

politik

Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Petr Nečas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services