Domov pro seniory? Luxus pro šťastlivce. Jaké jsou alternativy a kolik stojí?

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 19. 3. 2012 | 34 komentářů
Domovy důchodců praskají ve švech už nyní. A co teprve až bude v penzi polovina populace! Víte, jak si poradit se seniorem, který se o už o sebe nedokáže postarat? Tušíte, kolik vás to bude stát? Poradíme.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2012 10:36, zuzana

Když naše babička zestárla/bydlela v domku na samotě/, odmítala svůj domek opustit, přesto, že si ji chtěla sestra vzít k sobě. Snažili jsme se tedy jí alespoň zajistit ony proklamované terénní služby. Jednu pečovatelku odmítla/to se ještě o sebe dokázala postarat/, o dva roky později už jsme nemohli sehnat ani pečovatelku, ani dovoz obědů, ani zajištění drobných nákupů /bydlíme 40 km daleko a větší nákupy, praní, žehlení, úklid atd. jsme jí zajišťovali jednou týdně sami/. Obvodní lékař k ní odmítl docházet/prý ještě chodí/. Když jsme ji pak chtěli znovu přestěhovat/po návratu z nemocnice byla v horším stavu, než před ním/, naše žádost o příspěvek na péči o naprosto nesoběstačnou ležící babičku byla zamítnuta. Podotýkám, že jsme příspěvek nechtěli pro sebe, ale potřebovali jsme ho pro paní, která by se o babičku postarala v době, kdy bych byla v práci/po dvou letech hledání po mateřské dovolené/. Tak nám nezbylo nic jiného, než dva měsíce nechat babičku v LDN, než se uvolnilo místo v domově důchodců. Dodnes si to vyčítám a taky vím, že systém péče o lidi, kteří to opravdu potřebují, v tomhle státě nestojí za nic. Hlavně že se na něm přiživuje tolik zbytečných úředníků.

+225
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 3. 2012 17:14, Penzion pro seniory ATRIUM

Ráda bych reagovala na část článku týkající se pobytu seniora v LDN. Není pravda, že důchod a příspěvek na péči zůstává rodině - příspěvek je po dobu pobytu v nemocnici pozastaven a navíc se musí brát v úvahu, že hospitalizovaný člověk někde bydlí a platí nájem a s tím spojené služby. Takže u seniora, který má důchod průměrných 10.000Kč, nájem doma nebo v zařízení pro seniory platí cca 6.000 Kč a je měsíc na LDN za 100Kč/den, je jeho finanční bilance 10.000 - 6.000 - 3.000 = 1.000Kč (z toho musí vyžít, když si chce na LDN něco přikoupit na přilepšenou!). Takže také žádná výhra!

-144
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 34 komentářů)

16. 11. 2014 14:36

Pro starší,nebo nemocné, či postižené, kteří už nezvládnou domácnost a nemají možnost zústat doma by byly nejlepší domy s pečovatelskou službou, kde si budou platit nájemné, jídlo a služby nepovinně, s možností volby, kdo jim je bude zajišťovat a v jakém rozsahu, podobně jako ve svém, či pronajatém malém bytě, /ne předraženém penzionu/. Těchto ovšem nejenže nepřibývá, ale vím, že je výhodněší obecním úřadem, pokud je má, změnit na sociální byty. Navíc by tam měli mít možnost jít lidé dříve, než jsou neschopni úplného pohybu a s možností vlastních věcí, nábytku apod. Možná by si byli ochotni i takový 1kk s oddělenou malou kuchyňkou, šatnou a sprchou s WC koupit z peněz za svůj domek. Zbytek by jim sloužil jako nadstandard a nepřipadali by si jako otravní žebráci. TV, tablet, varná konvice, minipračka, myčka, je možná nadstandard, ale umožnila jim být co nejdéle samostatní. I tak se bez pomoci neobejdou. Ubylo by stížností na to, proč má v ústavu pro seniory, který se nazývá domovem kuře jen půlku stehna, tu druhou by si dali k večeři, kterou neradi studenou, a spoustu dalších nedorozuměni, které nepřidají na náladě pesonálu, který pro ně někdy opravdu dělá hodně, ani jim. Na společné aktivity by se jistě také našel prostor. Navíc zdánlivě banální maličkosti, hlouposti, jako je jméno a vlastní zvonek, kde máte soukromí a nikdo Vám nenařizuje, kdy, s kým a proč máte mluvit, že s Vámi návštěva nesmí chodit ani po chodbě, aby nespadla a tak se brzy stanete ležákem, s kterým je nejméně práce a nejvyšší příspěvek. Nájemník by si sám nebo s rodinou domlouval potřebné služby, které by mohly zajišťovat lidé ze terénu, tj např. Vaši známí, příbuzní, ženy na MD, jiní důchodci a samozřejmě proškolení ošetřovatelé. Pokud by takový dům chtěl fungovat jako dnění ústavy pro seniory musel by se snažit, aby byl lepší. Ale to jsem se asi jen zasnila, to zde nebude, ani za dlouhá léta a dnešní nastupující důchodci se toho nedožijou. Možná ani jejich děti.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 11. 2014 14:09

Nevím, proč má paní mínusy, je to tak. Příspěvek na péči si nechá léčebna, ačkoliv s pacientem zachází jako s ostatními, žádnou zvláštní rehabilitační péči apod. nemá. Nájem a služby - topení, voda, popel a jiné,se také musí platit, bez ohledu na to, zda je v nemocnici. Když pacientovi chcete v té nemocnici, (kde je často zakázána i televize, světlo se v devět vypína a další "lahůdky"), trochu přilepšit není to ani pro vás někdy nejjeddnodušší. A pohádky o návštevách v době důchodu, je jakýsi novinářský, či spíše zdravotnický? folklór. Senioři mají běžně založené účty a karty na výběr a platby.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2013 7:09 | zdena

mí příbuzní pečují o manžela ve vysokém věku , byl mu přiznán příspěvek na péči 4000,-,což je na ležícího pacienta málo ,kdepak tabulky posudkový lékař ,který přiznává tyto peníze z kasy svého zaměstnavatele Vám to vysvětlí,to platí i u přiznávání invalidních dúchodú a jejich stupňů
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 12. 2012 8:39

Dobrý den, příspěvek na péči, jak už sám název vypovídá by měl být využíván na péči o seniora. Na co by měl být užit naleznete přesně v zákoně o sociálních službách Sb. 108/2006. §7 - §30 doporučuji přečíst. Snad Vám moje rada bude užitečná. pěkný den sociální pracovnice
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2012 13:57 | Pavel Mašek

Matka byla umístěna do seniordomu a následně jí byl přiznán příspěvek na péči. Seniordům tvrdí, že příspěvek musí chodit na jejich účet a je kompletně jejich. Potom když si domluví např. nákupy, tak tento příspěvek nemůže použít na odměnu osoby provádějící nadstandartní péči. Současně se nemůže z tohoto příspěvku ani částečně hradit pobyt. Jaký je přesný právní výklad a o jaký zákon se opírá. Děkuji Pavel.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2012 17:14 | Penzion pro seniory ATRIUM

Ráda bych reagovala na část článku týkající se pobytu seniora v LDN. Není pravda, že důchod a příspěvek na péči zůstává rodině - příspěvek je po dobu pobytu v nemocnici pozastaven a navíc se musí brát v úvahu, že hospitalizovaný člověk někde bydlí a platí nájem a s tím spojené služby. Takže u seniora, který má důchod průměrných 10.000Kč, nájem doma nebo v zařízení pro seniory platí cca 6.000 Kč a je měsíc na LDN za 100Kč/den, je jeho finanční bilance 10.000 - 6.000 - 3.000 = 1.000Kč (z toho musí vyžít, když si chce na LDN něco přikoupit na přilepšenou!). Takže také žádná výhra!
-144
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 3. 2012 19:16 | jana Hafez

Buďte rád, jste zdravý a co bude to bude. Užívejte si přtomnosti a hlavně myslete na sebe. Děti jsou mladí, ať si samy poradí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2012 18:17 | TEĎ šedesátník

Zaplťpánbůh, že ZATÍM nepotřebuji víc, než příležitosti výdělku (aby alespoň neubývaly). Ale co bude, když přestanu vydělávat anebo přijdou nemoci, raději neprobírám. Důchod bude tak 10.000 a to je z ruky do huby. Sice mám dvě děti, ale představa, že budu otravný dědek, je snad horší, než představa živoření někde s dosažitelným nájmem. Člověk zase tak moc nepotřebuje, z "luxusu" snad jen internet. Ale bez bydlení, jídla a hygieny to nejde ani zdravému, a nemoci holt přijdou. Bůh nás všechny chraň fyzické nemohoucnosti při zachovaném rozumu.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2012 15:42 | Lubik

Toto je problém starý snad jak lidstvo samo. Svědčí o tom i některá přísloví:“jedni rodiče uživí 10 dětí, ale 10 dětí neuživí jedny rodiče“ nebo „dědeček a babička nám ujídají z chlebíčka“. K tomu přispívali některé problémy vztahové, kdy na gruntu zůstával prvorozený syn (který se musel postarat o rodiče), který si přivedl nevěstu – tedy: tchyně x snacha. Já se držím zásady (tu jsem nevymyslel, ale vyčetl), že cokoli děláme pro děti je zadarmo a neměli bychom za to nic očekávat a nejhorší je očekávat to nedefinovatelné VDĚK (a spíše doufat, že tak jak se chovám ke svým dětem, tak se ony budou chovat ke svým). V tomto případě můžu být jen příjemně překvapen. Tragédie je, když se rodiče pro děti „obětují“ a pak nenajdou příslušnou odezvu. Mé příjmy mi dovolují zatím synovu rodinu podporovat, zvlášť nyní jsem na větvi z ročního vnuka, ale stále se držím zásady:“u mě na prvním místě jsem já“, a tak si vytvářím úspory, abych měl k důchodu na přilepšenou a nebyl na obtíž.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2012 10:45 | Důchodce

Vychoval jsem čtyři děti, podporoval jsem je při studiu na vysoké škole, neotravuji je v jejich současném životě. Jsem rád, že jsem soběstačný a mám vysoký důchod. Děti mě každý měsíc po výplatě důchodu pravidelně navštěvují. Mám zlaté děti. Tak to byla fikce. Jaká je pravda? Vychoval jsem čtyři děti, podporoval jsem je při studiu na vysoké škole. Z důchodu si toho nemohu moc dovolit, děti mají vlastní život a na tátu kašlou. Do domova důchodců se nedostanu. A příjemné stáří? Stáří není příjemné!
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2012 10:36 | zuzana

Když naše babička zestárla/bydlela v domku na samotě/, odmítala svůj domek opustit, přesto, že si ji chtěla sestra vzít k sobě. Snažili jsme se tedy jí alespoň zajistit ony proklamované terénní služby. Jednu pečovatelku odmítla/to se ještě o sebe dokázala postarat/, o dva roky později už jsme nemohli sehnat ani pečovatelku, ani dovoz obědů, ani zajištění drobných nákupů /bydlíme 40 km daleko a větší nákupy, praní, žehlení, úklid atd. jsme jí zajišťovali jednou týdně sami/. Obvodní lékař k ní odmítl docházet/prý ještě chodí/. Když jsme ji pak chtěli znovu přestěhovat/po návratu z nemocnice byla v horším stavu, než před ním/, naše žádost o příspěvek na péči o naprosto nesoběstačnou ležící babičku byla zamítnuta. Podotýkám, že jsme příspěvek nechtěli pro sebe, ale potřebovali jsme ho pro paní, která by se o babičku postarala v době, kdy bych byla v práci/po dvou letech hledání po mateřské dovolené/. Tak nám nezbylo nic jiného, než dva měsíce nechat babičku v LDN, než se uvolnilo místo v domově důchodců. Dodnes si to vyčítám a taky vím, že systém péče o lidi, kteří to opravdu potřebují, v tomhle státě nestojí za nic. Hlavně že se na něm přiživuje tolik zbytečných úředníků.
+225
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2012 8:18 | Matěj

Budoucnost v péči o seniory má být v terénních sociálních službách. Ty daleko více přispívají k příjemnému stáří člověka než domovy důchodců. Vše ale souvisí se vším a v současné bytové politice, kdy řada mladých lidí nemá šanci dosáhnout na vlastní bydlení, své prarodiče a rodiče tlačí k odchodu do domova důchodců, aby získali jejich byt.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2012 7:35 | nel

Otázka - kolik chcete přispívat - je zavádějící. Přispěji cokoli, jenže nemám z čeho. Nemělo by tam být: KOLIK MůžETE...???
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2012 0:35 | jezevec

tzv "kompletní seznam" nasvědčuje mnohavrstevné hloubce problému. opakovaně mi vracel hlášku "nic nenalezeno" a radil mi abych snížil seketivitu - až mi našel radu "nedostatečný počet kritérií pro zadání" a celkově nenašel nic.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Hrbek

podnikatel, Alpine Pro

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Václav Hrbek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services