Když se hroutí pyramida: šest milionů pokuty pro Institut finančního poradenství

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 7. 3. 2012 | 35 komentářů
Studenti, matky na mateřské a lidé bez práce, kteří akutně potřebují peníze. Na ty byla stavěná pyramidová hra Institutu finančního poradenství. Stížnosti na jeho podivné metody se ozývaly několik let. Česká národní banka se nyní rozhodla jednat a společnosti potvrdila šestimilionovou pokutu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 3. 2012 11:19, BERGER

Naprosto stejně se chovájí firky Kapitol a ZFP.
Tyto firmy porušují všechny znaky toho co je popsáno výše v zásadách , co Pojišťovací Zprostředkovatel nesmí dělat. Přesně je to příklad pyramidové struktury , využívaní spolupracovníku kteří nemají zkoužku u ČNB.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 3. 2012 10:30, Marek Dolar

Lidi - JEN ZÍRÁM A OPAKUJI POSTÉ : D B Ř E V Á M T A K !!!

Za BLBOST se platí - tak to má být. Když někdo podepíše směnku, chce "rychlé prachy za nic" nebo věří v léčení energií, zaslouží si naletět.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 35 komentářů)

11. 3. 2012 11:00 | Kolma

Dcera se IFP upsala také s tím, že si bude spořit. Po necelém půl roce smlouvu vypověděla z důvodu insolvence podniku, ve kterém pracovala. U ČPP smlouva skončila bez problému, žádný dluh u nich neměla. A IFP po ní vymáhá částku do těch 48 000, protože smlouvu vypověděla do dvou let od podpisu. A teď jí hrozí exekuce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2012 9:51 | Re:bell

...a propos: zapomněl jsem dodat, že také pokládám takovou činnost za protiprávní, za podvodné jednání, také souhlasím s trestem, ale také si představuji, že by stát měl jednat prevetivně a včas a nenechávat dlouhodobě takové podvodníky lidi vydírat a teprve potom se ukazovat "se svatozáří". Kdo odškodní důvěřivé lidi, kteří naletěli ne kvůli své hlouposti, ale kvůli NEDOSTATKŮM V NAŠICH ZÁKONECH !
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2012 9:44 | Re:bell

Opět stejný postup: Nejprve stát nechá podvodníky obírat lidi a jakmile státu nestačí zisk z daní za činnost podvodníka, tak zblbnou lidi tím, že podvodníkovi udělí pokutu! Nikdo neřekne, že pokutu podvodník platí z peněz, které vydělal na podvedených lidech a že se stát díky pokutě ve skutečnosti podílí na okradení podvedených lidí. Stát je ta černá díra, jeho nenasytná a "nehospodařící" administrativa. těchto kauz už bylo nepočítaně, kdy stát nechá firmy bohatnout jen pokud z toho jdou vyšší daně do státní pokladny (tvrzení, že stát s těmito financemi hospodaří už neoblbne ani děti!). Tento postup byl uplatněn vůči telefonním operátorům, distributorům pohonných hmot, energie, plynu, vody, potravin, dovozcům levného zboží, apod. Přesně podle pravidla: "Napřed tě necháme okrádat lidi a až z nich vytaháš to, co bychom my nemohli na daních, tak tě strouhnem a uložíme ti takovou pokutu, abys část těchto peněz předal do státní kasy - odkud je rozfrncáme za zbytečnosti, anebo ještě lépe za předražené zakázky, které jsme přiřkli našim přátelům, známým a odkud si na ně už sáhneme i my." Přitom tady nikdo nezná bratra. Vždy je po určité době nutné tohoto podvodníka, tuto firmu obětovat a s ní i "bílého koně". To jako na ukázku toho, že tady se jede fér. Tak tipněte, která firma bude následovat. Že by se schylovalo i na ČNB? nebo jiné banky? ne, ty drží v rukou peníze. Přes ně tady politici tzv. "vládnou" - zkrátka peníze...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2012 0:02 | ovecka

Také jsem naletěla jedné takové firmě a dodnes za to platím. IC a projekt freedom. Vzdělání na to mám, uvědomila jsem si později riziko podpisu a co mi hrozí, ale vidina výdělku byla silnější, když jsem byla v nouzi. Rozum není vše. když je zástupce dobře školený a trochu vytrénovaný, nalže Vám do očí modré z nebe- a to si pište, že tyhle typy firem mají hodně dobré školení pro své zástupce. Na pár podobných už jsem byla a člověk než vystřízliví, tak je plný dojmů, že tahle firma a tohle podnikání je to nej na světě. Jak jinak, produkt můžete prodat jen v případě, že jste o něm sám pevně přesvědčen. Takže co mohlo být úkolem těch školení, že... No co naplat, naletěla jsem a jsem opět o něco chytřejší. Jediné co mě mrzíje, co mi právník narovinu mi řekl, že bude levnější zaplatit než se soudit. Řekla bych, že přesně na tohle ty firmy spoléhají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2012 22:09 | Rob

Naštěstí ale neexistuje jen anarchie nebo opačný extrém, totalita a ostnaté dráty. Existuje také právní řád. A podle základní teorie práva situace, které se ve společnosti opakují a dotýkají se většího počtu lidí, si lidé zpočátku sami upravují do nějakého ustáleného řádu a postupně se začínají regulovat formálně, prostřednictvím práva. Základním smyslem právního řádu je ukazovat lidem co dělat mohou a co nemohou a věřte nebo ne, právo je úzce spojeno s morálkou. V právních státech, kam řadíme i Českou republiku, jsou opakující se situace, které jsou v přímém rozporu s morálkou, postaveny mimo zákon. A podle toho, že firma, o které je tento článek, dostala za svou činnost pokutu, dokazuje, že jednala protimorálně a také protiprávně. Společnost se shodla na tom, že podvádět je nažádoucí a dokonce protizákonné. Já bych tedy nechtěl být v žádné komisi, kterou mi podsouváte, ale jen vyžaduji vymahatelnost práva. A k tomu, aby právo bylo vymahatelné, jsou podstatné 2 věci - za prvé, musí existovat reálná hrozba postihu a za druhé, postih, trest musí být dostatečně vysoký. To jsou ale základy práva, o kterých by měl mít přehled každý průměrně vzdělaný občan demokratického státu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2012 21:33 | Jan

:-) To je zajímavé co vy si představujete pod pojmem svobodné podnikání :-) a co ve vašem podání znamená etika podnikání též netuším. Ani netuším proč vás unavují jakési řeči o používání mozků. Ale co vím určitě, že není na světě možnost, aby se vás kdokoli nepokusil podvést či okrást. To vážený příteli žádnými nařízeními jak podnikat nikdy nevyloučíte a dokonce ani neomezíte. Pokud jste mírně podrážděný z toho, že má někdo možnost podvádět či dokonce podvádí, pak by vám nejspíš i vyhovovalo, aby celá republika byla obehnána ostnatým drátem. Pak by ti zloduši, kteří podvádí nemohli utéct. A i kdyby jen měli ten úmysl podvést, pak ať jsou příkladně potrestáni. Měli by být ustanoveny komise, které by takovou činnost rozkrývali a rozhodovali o tom, kdo chtěl podvádět, kdo je naopak čestný a kdo nikoli. Řekněte upřímně milý Robe, přijal byste místo v takové komisi, která by posuzovala kdo hanebný a k odsouzení hodný je či nikoli? Jste vy ten, kdo může ukázat prstem? Snažím se vám říct, že tento svět před zloději a podvodníky neochrání žádné zákony a nařízení. K tématu které je obsahem článku lze jednoduše říct, že v první řadě má každý člověk zodpovědnost za vlastní chování. I ten jež si uzavírá nevýhodné závazky. Je pozdě v diskuzích klít a dštít síru na údajné nepodctivce, pokud nebudeme používat mozky při každém podpisu, tak si nestěžujme. Téměř každý umí číst a tak je jeho povinností si přečíst co podepisuje. Nebo ať si pak nestěžuje. A pokud tomu co čte nerozumí, ať to nepodepisuje. Ať se jde nejdřív poradit. Například s vámi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2012 21:12 | Gabriel Pleska

Jene, musím vás zklamat. Nerozumíte tomu správně. Ale obrázek je to skutečně vcelku pěkný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2012 20:42 | Rob

To, že lidé mají mít rozum přeci neznamená, že někdo kdokoli má mít možnost legálně se snažit lidi podvádět a okrádat! Nevím, jak si představujete svobodné podnikání. Já si svobodné podnikání rozhodně nepředstavuji jako možnost zkoušet kohokoli okrást. Tyhle řeči o používání mozků už mě doopravdy unavují. Chápete co znamená etika podnikání???
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2012 18:25 | Jan

Dobrej obrázek ke článku ................. jestli tomu správně rozumím, tak takhle ti poradci tahali klienty za uši, aby si tu pojistku uzavřeli? A to si ty pojistky (jestli je ten obrázek správný)uzavírali malé vystrašené děti? Bez doprovodu rodičů? Anebo je to tak, že stát říká: občane, my za tebe rozhodneme jestli uzavíráš své smlouvy a závazky správně či ne? Sice jsi svéprávný, ale my tě ochráníme, i když nebudeš chtít .............. protože stát pozná a rozhodne za tebe co je pro tebe výhodné a naopak. Nejsem žádným klientem ani spolupracovníkem této či podobné společnosti, jen mě děsí, jak tady diskutéři rozumprdi ukazují, že je tu spousta podvodníků a tak trochu zapomínají, že jsou v první řadě svobodné bytosti a dostanou-li nabídku na jakýkoliv produkt od kohokoli, tak ji přeci nemusí tu nabídku akceptovat a pak se v diskuzích pohoršovat. V první řadě lidé, používejme mozky!!! Lidé, necháváte si každým dnem ukrajovat svobodu a dovolíte aby stát odváděl vaši pozornost od skutečných problémů, které nám způsobuje pakáž v sněmovně i senátu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2012 16:46

pokud myslite tak zvane investicni poradce, nedavno byla zverejnena na serveru www.investujeme.cz celkem hezka tabulka s poctem jednotlivych zastupcu. take existuje seznam registrovanych investicnich zprostredkovatelu, detaily ohledne cisel najdete na strankach CNB.
to vite, pocty to nejsou male. kazdy citi jednoduchy vydelek, kazdy si chce utrhnout pro sebe. sice se jedna o ruzne nazvy firem, ale ve vysledku podnikaji vsichni stejne. okradaji ty, kteri se okrast nechaji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2012 16:30 | Rob

Máme tu legální firmy, které vydělávají nelegálním způsobem desítky milionů korun ročně a bezzubou kontrolu, která sem tam dá nějaké takové firmě pokutu ve výši pár procent jejich zisků. Je to stejné jako kdybych každý den ukradl auto za 100 tisíc a jednou za pět let dostal pokutu 10 tisíc. Tedy prakticky nulové riziko. Nevím jestli by bylo lepší tyto praktiky naprosto legalizovat, aby si podobným lstivým zposobem mohl vydělávat každý a nebo naprosto zásadně změnit přitvrdit kontrolu a udělovat pokuty tak, aby byly citelné. Navrhoval bych přesně danou pokutu ve výši 100% ročního obratu. Jen nevím, kdo by platit ty zástupy nezaměstnaných. Máte někdo informaci, kolik je v našem státě takových různých pouličních prodejců?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2012 15:54 | Krakonoš

Každý finanční prodejce se v dnešní době musí chovat více či méně neeticky, protože kdyby klientům říkal celou pravdu, tak své "výhodné" produkty neprodá. Každý občan by měl být maximálně opatrný a zejména podomní prodejce rovnou vyhazovat ze dveří, za ty problémy to nestojí. Dokud to takovým firmám bude sypat, tak to bude vždy problém.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2012 11:19 | BERGER

Naprosto stejně se chovájí firky Kapitol a ZFP. Tyto firmy porušují všechny znaky toho co je popsáno výše v zásadách , co Pojišťovací Zprostředkovatel nesmí dělat. Přesně je to příklad pyramidové struktury , využívaní spolupracovníku kteří nemají zkoužku u ČNB.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2012 10:24 | Kysoň

A takový blbci "študují" na našich vysokých školách . Potom nám jako "analytici" finančních firem budou radit,jak šetřit na důchod,abyste v něm nezemřeli hladem pod mostem.Bůh ochrańuj země koruny České.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2012 8:44 | Belfín

Těším se na nesouhlasné příspěvky managementu firmy a "spokojených klientů", Tak vzhůru do toho!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Kocáb

hudebník a politik

Martin Poš

podnikatel, Cybex

Michael Kocáb
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Poš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services