Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta Tomáše Sokola, ekonomů Aleše Michla a Tomáše Prouzy a dalších zajímavých osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2012 9:39, Roman Hon

Obyčejný živnostník - řemeslník po přečtení názorů výše uvedených osobností dá velké většině z nich za pravdu. Z vlastní zkušenosti vím, že při charakteru mé živnosti ( služby - montáže a opravy vodoinstalce, odpadů a topení ) není jednoduché si dovolit zaměstnance. Jakmile někoho přijmu nastane mi povinnost kromě zajištění dostatku práce a následně jejího odvedení v náležité kvalitě a vyřízení úhrady od zákazníka i neustálá starost o svého zaměstnance. Musím ho vybavit od oblečení přes nářadí a ochranné pomůcky a také ho proškolit a tak podobně.
Okamžitě mi taky nastanou povinnosti jako přihlašování sebe a jeho na kdejakém úřadě a pojišťovně. Nad hlavou mi neustále vysí starost, jak to budu zvládat, když nedejbože začnu sám marodit nebo i můj zaměstnanec. Sám na nějakou kloudnou nemocenskou vůbec nedosáhnu a o placené dovolené narozdíl od svého zaměstnance se mi může jen zdát.
Zaměstnanec má svá práva a mě z nich jako OSVČ a zaměstnavateli plynou povinnosti - starat se. Pomalu se ze mě stává opatrovnická firma, kterou však za tuto činnost nikdo neodmění a která už nemá ani tolik času a klidu na svůj prvořadý obor podnikání, který ji živí.
Také mě pomanu a jistě začnou úřady zvát na kontroly, jak správně a včas za svého zaměstnance odvádím povinné odvody ( jak je pak možné, že jiné "firmy - společnosti" tolik dluží? ). Také je v určitých obdobích nutné vyplňovat a odesílat další a další přehledy a přiznání ...
A zaměsnanec - ten se většinou jen vez a začne si diktovat a připomínat na co má právo a kolik musí za co dostat a co a kdy potřebuje ... A že by byl alespoň trochu nucen se snažit a mít o práci a její kvalitní odvedení zájem, tak o tom se jen vypráví ve vzpomínkách na živnostníky a jejich zaměstnance z 1. republiky a nebo v pohádkách.
Zamyslete se i nad tím, že budu chtít zaměstnat někoho po vyučení - bez kloudné praxe a pracovních návyků. Jak mám na takového člověka sám vydělat, abych si ho mohl dovolit při současném systémů opatrovnictví a ochrany a při cíleném vedení k nesamostatnosti a neodpovědnosti. Jak to udělat, když nemám aparát spolupracovníků, kteří budou řešit personalistiku, bezpečnost práce a související agendu a budou znát a stíhat reagovat na všechny možné změny a úpravy ... a kteří ho za mě budou pomalu na pracovišti učit, jak se co má správně dělat, když já budu vyplňovat přehledy a přihlášky? Ve své podstatě ani tolik nevydělám, abych si mohl dovolit někoho takového zaplatit. A taky když vezmu v potaz časovou nátočnost toho všeho co kolem zajištění samotné práce a věcí kolem zaměstnance je třeba vykonat, tak by pro nás OSVČ - zaměstnavatele měl mít pracovní den alespoň 48 hodin, abychom mohli dostát čestně všem svým závazkům a povinnostem.
Potom je tu i otázka, jak mají takoví učni sehnat praxi a tedy i zaměstnání v oboru. A tak se dělá, kde a co se dá a pak se fiksluje praxe a zařizují se živnosti, kde se dotyčný začne učit a získávat praxi pokud má odvahu sám na vlastní pěst, ale často i na úkor zákazníka - a je to tak v pořádku? Je správné mladým už od začátku ukazovat, že věci kolem nás nejdou dělat normálně, jednoduše a pořádně, ale že se musí oklikou a mnohdy i né zrovna s čistýma rukama a že člověk ani nestíhá poznat včas kdy a co a jak zařídit?

No a teď se podívejme na situlaci, když Já ( OSVČ ) seženu dost práce a nezvládal bych ji sám, tak se prostě obrátím na kolegi, také OSVČ a vezmu je pod sebe a mám jen starosti na které celkem stačím - zorganizovat práci a připravit materiál a zákazníka tak, abychom zakázku včas a kvalitně zvládli a po uhrazení díla se vyrovnáme a všechny své náležitosti si každý řešíme sám a tak, jak je třeba. Snad by bylo i možné na základě "nějakých pracovních knížek" zaměstnávat v určitých intervalech jednoho či více "pracovníků s malou praxí", kteří budou mít na trhu práce po určitou dobu možnost samostatně, formou brigád a výpomocí takto získávat pracovní návyky a taky prostředky, s kterými se budou na základě jednoduchého vzorce ( z toho zo vydělám - zaplatím to a to a s ostatním si už hospodařím sám ) učit žít a postupně se připravovat na pozici budoucího samostaného zaměstnance nebo živnostníka.
Pokud by byl takovýto systém nastaven tak, aby mohl fungovat jednoduše a dlouhodobě tedy = spolehlivě, tak co si více přát.
Dejte nám možnost v klidu a bez velkých potíží vykonávat své řemeslo a nechte nás vydělat, abychom se uživili a Ti z nás, kteří to dokážou se mohli i rozvíjet a za nějaký čas budou tak silní, že si budou moci dovolit zaměstnat jak řemeslníky - dělníky, tak i člověka, který bude zvládat potřednou ( doufám, že né příliš přebujelou ) administrativu stímto vším spojenou.
Jistě, že nemusím mít ve všem pravdu, ale už dlouho platí, že v jednoduchosti je krása a v podnikání a ve společenském životě by určité zjednodušení a návazně trvalý důraz na dodržování obecně platných a uznávaných pravidel jenom prospěl.
Omlouvám se za obsáhlost svého přízpěvku, ale už douho mě tyto otázky věci tíží.
Snad bude jednou i lépe.

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 2. 2012 13:03, Zdenek

Pane Petre, jak vite, ze neodvadi zadne dane? To vam prekladaji danove priznani? A jak to souvisi se schwarz systemem? Zkousel jste nekdy podnikat a mel jste zamestnance, o ktere se musite starat, nebo jen teoretizujete?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 45 komentářů)

24. 2. 2012 10:08 | Mirek Bubák

Pane Hon, skvělá práce !!!! Jen mi je líto, že ti, kterým by přečtení článku otevřelo oči, tak ti ho budou ignorovat. Sám moc dobře vím, kolik zakázek ve stavebnictví jsme mohli zrealizovat jenom proto, že jsme nemuseli "živit" kmenové zaměstnance. Stát tím honem na švarcsystém řeší jednu ze svých četných neschopností - zvládnout výběr daní a odvodů od OSVČ.... To neumí, tak jde cestou nejmenšího odporu - zatrhnout tomu tipec...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 10:03 | Petr

Pane Hoch, při čtení Vašeho příspěvku jsem musel zatlačit slzu v oku. Ve svém okolí znám OSVČ, kteří neodvádějí žádné daně, jezdí si v drahých autech a na dovolenou jezdí několikrát v roce do exotických krajů.
Nepopírám, že existují OSVČ, kterým se tak dobře při podnikání nedaří. Ale to je přece v tržním hospodářství dobře, stát přece nemůže zajistit, aby všechny OSVČ prosperovaly, protože se pak právě udržuje neperspektivní podnikání, které by mělo ve správném tržním hospodářství zaniknout. Na našem tržním hospodářství je ale něco shnilého, když mnozí OSVČ hromadí majetky a přitom neodvádí žádné daně. Jak chcete potom naplnit státní rozpočet alespoň tak, aby nevznikali stále schodky? Nemají také zaměstnanci právo žádat po vzoru OSVČ nižší odvody daní a pojištění?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 9:50 | Petr

Ti pánové jsou velice chytří, ale že by se legalizací Švarcsystému propadl výběr daní a pojištění, to raději zamlčují, vč. toho, jak by se zvýšilo zadlužení státu.
Stále hovoří o srovnatelných podmínkách pro všechny, a najednou chtějí zvýhodňovat OSVČ před zaměstnanci. Že jsou tito pánové neobjektivní, svědčí to, že ve většině vyspělých zemích nejsou OSVČ tak výrazně zvýhodňováni jako u nás, a proto tam ani nemají problém se Švarcsystémem. Hlavně, že stále upozorňují na odstranění vyjímek např. v zákoně o dani z příjmů, aby nebyli zvýhodňovány zájmové skupiny, ale pro OSVČ to zase neplatí, tak ať se vyjádří jasně, co vlastně chtějí.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 9:39 | Roman Hon

Obyčejný živnostník - řemeslník po přečtení názorů výše uvedených osobností dá velké většině z nich za pravdu. Z vlastní zkušenosti vím, že při charakteru mé živnosti ( služby - montáže a opravy vodoinstalce, odpadů a topení ) není jednoduché si dovolit zaměstnance. Jakmile někoho přijmu nastane mi povinnost kromě zajištění dostatku práce a následně jejího odvedení v náležité kvalitě a vyřízení úhrady od zákazníka i neustálá starost o svého zaměstnance. Musím ho vybavit od oblečení přes nářadí a ochranné pomůcky a také ho proškolit a tak podobně. Okamžitě mi taky nastanou povinnosti jako přihlašování sebe a jeho na kdejakém úřadě a pojišťovně. Nad hlavou mi neustále vysí starost, jak to budu zvládat, když nedejbože začnu sám marodit nebo i můj zaměstnanec. Sám na nějakou kloudnou nemocenskou vůbec nedosáhnu a o placené dovolené narozdíl od svého zaměstnance se mi může jen zdát. Zaměstnanec má svá práva a mě z nich jako OSVČ a zaměstnavateli plynou povinnosti - starat se. Pomalu se ze mě stává opatrovnická firma, kterou však za tuto činnost nikdo neodmění a která už nemá ani tolik času a klidu na svůj prvořadý obor podnikání, který ji živí. Také mě pomanu a jistě začnou úřady zvát na kontroly, jak správně a včas za svého zaměstnance odvádím povinné odvody ( jak je pak možné, že jiné "firmy - společnosti" tolik dluží? ). Také je v určitých obdobích nutné vyplňovat a odesílat další a další přehledy a přiznání ... A zaměsnanec - ten se většinou jen vez a začne si diktovat a připomínat na co má právo a kolik musí za co dostat a co a kdy potřebuje ... A že by byl alespoň trochu nucen se snažit a mít o práci a její kvalitní odvedení zájem, tak o tom se jen vypráví ve vzpomínkách na živnostníky a jejich zaměstnance z 1. republiky a nebo v pohádkách. Zamyslete se i nad tím, že budu chtít zaměstnat někoho po vyučení - bez kloudné praxe a pracovních návyků. Jak mám na takového člověka sám vydělat, abych si ho mohl dovolit při současném systémů opatrovnictví a ochrany a při cíleném vedení k nesamostatnosti a neodpovědnosti. Jak to udělat, když nemám aparát spolupracovníků, kteří budou řešit personalistiku, bezpečnost práce a související agendu a budou znát a stíhat reagovat na všechny možné změny a úpravy ... a kteří ho za mě budou pomalu na pracovišti učit, jak se co má správně dělat, když já budu vyplňovat přehledy a přihlášky? Ve své podstatě ani tolik nevydělám, abych si mohl dovolit někoho takového zaplatit. A taky když vezmu v potaz časovou nátočnost toho všeho co kolem zajištění samotné práce a věcí kolem zaměstnance je třeba vykonat, tak by pro nás OSVČ - zaměstnavatele měl mít pracovní den alespoň 48 hodin, abychom mohli dostát čestně všem svým závazkům a povinnostem. Potom je tu i otázka, jak mají takoví učni sehnat praxi a tedy i zaměstnání v oboru. A tak se dělá, kde a co se dá a pak se fiksluje praxe a zařizují se živnosti, kde se dotyčný začne učit a získávat praxi pokud má odvahu sám na vlastní pěst, ale často i na úkor zákazníka - a je to tak v pořádku? Je správné mladým už od začátku ukazovat, že věci kolem nás nejdou dělat normálně, jednoduše a pořádně, ale že se musí oklikou a mnohdy i né zrovna s čistýma rukama a že člověk ani nestíhá poznat včas kdy a co a jak zařídit?
No a teď se podívejme na situlaci, když Já ( OSVČ ) seženu dost práce a nezvládal bych ji sám, tak se prostě obrátím na kolegi, také OSVČ a vezmu je pod sebe a mám jen starosti na které celkem stačím - zorganizovat práci a připravit materiál a zákazníka tak, abychom zakázku včas a kvalitně zvládli a po uhrazení díla se vyrovnáme a všechny své náležitosti si každý řešíme sám a tak, jak je třeba. Snad by bylo i možné na základě "nějakých pracovních knížek" zaměstnávat v určitých intervalech jednoho či více "pracovníků s malou praxí", kteří budou mít na trhu práce po určitou dobu možnost samostatně, formou brigád a výpomocí takto získávat pracovní návyky a taky prostředky, s kterými se budou na základě jednoduchého vzorce ( z toho zo vydělám - zaplatím to a to a s ostatním si už hospodařím sám ) učit žít a postupně se připravovat na pozici budoucího samostaného zaměstnance nebo živnostníka. Pokud by byl takovýto systém nastaven tak, aby mohl fungovat jednoduše a dlouhodobě tedy = spolehlivě, tak co si více přát. Dejte nám možnost v klidu a bez velkých potíží vykonávat své řemeslo a nechte nás vydělat, abychom se uživili a Ti z nás, kteří to dokážou se mohli i rozvíjet a za nějaký čas budou tak silní, že si budou moci dovolit zaměstnat jak řemeslníky - dělníky, tak i člověka, který bude zvládat potřednou ( doufám, že né příliš přebujelou ) administrativu stímto vším spojenou. Jistě, že nemusím mít ve všem pravdu, ale už dlouho platí, že v jednoduchosti je krása a v podnikání a ve společenském životě by určité zjednodušení a návazně trvalý důraz na dodržování obecně platných a uznávaných pravidel jenom prospěl. Omlouvám se za obsáhlost svého přízpěvku, ale už douho mě tyto otázky věci tíží. Snad bude jednou i lépe.
+68
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 8:17 | eďa

Řešení švarcsystému je hlavně odklánění daleko větších problémů dnešní doby. Systém je dokonale korupční a neoliberální, takže čím více peněz dostane, tím více peněz bude chtít zítra, pozítří, za měsíc, za rok atd. Čím více peněz do korupčního systému nalejeme, tím více zlodějů z něj bude větší sumy čerpat a tím větší sumy si i půjčovat a tím rychleji a více zadlužovat systém, který zareaguje tak, že zvýší daně atd. Už se točíme ve spirále dluhové služby. Naopak čím méně peněz odvedeme systému tím méně zlodějů bude přerozdělovat čím dál méně peněz až do bodu, kdy se systém položí. Už aby to bylo.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jannis Samaras

podnikatel, Kofola

Michaela Maláčová

modelka a podnikatelka

Jannis Samaras
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michaela Maláčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services