Očima expertů: Švarcsystém. Zakázat, nebo zcela legalizovat?

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vyhlásil švarcsystému válku. Firmám i pracovníkům hrozí vysoké pokuty. Neměl by se ale švarcsystém spíš legalizovat? Zeptali jsme se advokáta Tomáše Sokola, ekonomů Aleše Michla a Tomáše Prouzy a dalších zajímavých osobností.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 2. 2012 9:39, Roman Hon

Obyčejný živnostník - řemeslník po přečtení názorů výše uvedených osobností dá velké většině z nich za pravdu. Z vlastní zkušenosti vím, že při charakteru mé živnosti ( služby - montáže a opravy vodoinstalce, odpadů a topení ) není jednoduché si dovolit zaměstnance. Jakmile někoho přijmu nastane mi povinnost kromě zajištění dostatku práce a následně jejího odvedení v náležité kvalitě a vyřízení úhrady od zákazníka i neustálá starost o svého zaměstnance. Musím ho vybavit od oblečení přes nářadí a ochranné pomůcky a také ho proškolit a tak podobně.
Okamžitě mi taky nastanou povinnosti jako přihlašování sebe a jeho na kdejakém úřadě a pojišťovně. Nad hlavou mi neustále vysí starost, jak to budu zvládat, když nedejbože začnu sám marodit nebo i můj zaměstnanec. Sám na nějakou kloudnou nemocenskou vůbec nedosáhnu a o placené dovolené narozdíl od svého zaměstnance se mi může jen zdát.
Zaměstnanec má svá práva a mě z nich jako OSVČ a zaměstnavateli plynou povinnosti - starat se. Pomalu se ze mě stává opatrovnická firma, kterou však za tuto činnost nikdo neodmění a která už nemá ani tolik času a klidu na svůj prvořadý obor podnikání, který ji živí.
Také mě pomanu a jistě začnou úřady zvát na kontroly, jak správně a včas za svého zaměstnance odvádím povinné odvody ( jak je pak možné, že jiné "firmy - společnosti" tolik dluží? ). Také je v určitých obdobích nutné vyplňovat a odesílat další a další přehledy a přiznání ...
A zaměsnanec - ten se většinou jen vez a začne si diktovat a připomínat na co má právo a kolik musí za co dostat a co a kdy potřebuje ... A že by byl alespoň trochu nucen se snažit a mít o práci a její kvalitní odvedení zájem, tak o tom se jen vypráví ve vzpomínkách na živnostníky a jejich zaměstnance z 1. republiky a nebo v pohádkách.
Zamyslete se i nad tím, že budu chtít zaměstnat někoho po vyučení - bez kloudné praxe a pracovních návyků. Jak mám na takového člověka sám vydělat, abych si ho mohl dovolit při současném systémů opatrovnictví a ochrany a při cíleném vedení k nesamostatnosti a neodpovědnosti. Jak to udělat, když nemám aparát spolupracovníků, kteří budou řešit personalistiku, bezpečnost práce a související agendu a budou znát a stíhat reagovat na všechny možné změny a úpravy ... a kteří ho za mě budou pomalu na pracovišti učit, jak se co má správně dělat, když já budu vyplňovat přehledy a přihlášky? Ve své podstatě ani tolik nevydělám, abych si mohl dovolit někoho takového zaplatit. A taky když vezmu v potaz časovou nátočnost toho všeho co kolem zajištění samotné práce a věcí kolem zaměstnance je třeba vykonat, tak by pro nás OSVČ - zaměstnavatele měl mít pracovní den alespoň 48 hodin, abychom mohli dostát čestně všem svým závazkům a povinnostem.
Potom je tu i otázka, jak mají takoví učni sehnat praxi a tedy i zaměstnání v oboru. A tak se dělá, kde a co se dá a pak se fiksluje praxe a zařizují se živnosti, kde se dotyčný začne učit a získávat praxi pokud má odvahu sám na vlastní pěst, ale často i na úkor zákazníka - a je to tak v pořádku? Je správné mladým už od začátku ukazovat, že věci kolem nás nejdou dělat normálně, jednoduše a pořádně, ale že se musí oklikou a mnohdy i né zrovna s čistýma rukama a že člověk ani nestíhá poznat včas kdy a co a jak zařídit?

No a teď se podívejme na situlaci, když Já ( OSVČ ) seženu dost práce a nezvládal bych ji sám, tak se prostě obrátím na kolegi, také OSVČ a vezmu je pod sebe a mám jen starosti na které celkem stačím - zorganizovat práci a připravit materiál a zákazníka tak, abychom zakázku včas a kvalitně zvládli a po uhrazení díla se vyrovnáme a všechny své náležitosti si každý řešíme sám a tak, jak je třeba. Snad by bylo i možné na základě "nějakých pracovních knížek" zaměstnávat v určitých intervalech jednoho či více "pracovníků s malou praxí", kteří budou mít na trhu práce po určitou dobu možnost samostatně, formou brigád a výpomocí takto získávat pracovní návyky a taky prostředky, s kterými se budou na základě jednoduchého vzorce ( z toho zo vydělám - zaplatím to a to a s ostatním si už hospodařím sám ) učit žít a postupně se připravovat na pozici budoucího samostaného zaměstnance nebo živnostníka.
Pokud by byl takovýto systém nastaven tak, aby mohl fungovat jednoduše a dlouhodobě tedy = spolehlivě, tak co si více přát.
Dejte nám možnost v klidu a bez velkých potíží vykonávat své řemeslo a nechte nás vydělat, abychom se uživili a Ti z nás, kteří to dokážou se mohli i rozvíjet a za nějaký čas budou tak silní, že si budou moci dovolit zaměstnat jak řemeslníky - dělníky, tak i člověka, který bude zvládat potřednou ( doufám, že né příliš přebujelou ) administrativu stímto vším spojenou.
Jistě, že nemusím mít ve všem pravdu, ale už dlouho platí, že v jednoduchosti je krása a v podnikání a ve společenském životě by určité zjednodušení a návazně trvalý důraz na dodržování obecně platných a uznávaných pravidel jenom prospěl.
Omlouvám se za obsáhlost svého přízpěvku, ale už douho mě tyto otázky věci tíží.
Snad bude jednou i lépe.

+68
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 2. 2012 13:03, Zdenek

Pane Petre, jak vite, ze neodvadi zadne dane? To vam prekladaji danove priznani? A jak to souvisi se schwarz systemem? Zkousel jste nekdy podnikat a mel jste zamestnance, o ktere se musite starat, nebo jen teoretizujete?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 45 komentářů)

25. 2. 2012 11:44 | choseman

Takhle to podle všeho nebylo myšleno. Osoba OSVČ v případě zlomení nohy nedostává žádné peníze, které by mu umožnily platit účetní, nem. a soc. pojištění, leasing na auto, atd. Takže je motivován tak, že si tu nohu zlomit nesmí a navíc musí mít peníze schované přesně na tyto situace nebo být na to pojištěn, což ovšem opět stojí další peníze. Dovolenou mu opět nikdo neproplatí - jednoduše řečeno: Nepracuješ, nemáš. Být zaměstnancem má spoustu výhod a pokud máte pocit, že to není pravda, tak si zkuste být OSVČ. Vím o čem píšu. Jsem OSVČ již 12 let a dovolenou mám v průměru 10 dní v roce, svátky neexistují a nemocný jsem nebyl celou dobu. Prostě si to nemohu dovolit. Tak co Vy na to? To, že se neodvádím za nemoc. pojištění tolik co zaměstnanec není moje chyba, ale chyba nastavení systému.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2012 10:54 | Ferry Mara

Myslím si, že tento socialistický atak na svobodu podnikání nebude mít dlouhou životnost. Jen do první žaloby. Pak to zase půjde do kytek. Jenže, do té doby, vzroste jednak nezaměstnanost, pár firem zbankrotuje a velká část přejde do šedé ekonomiky.
Celkem jsem pak zvědavý na celkovou bilanci. Kolik ta sranda stála (ministr odhaduje 1 miliardu, což znamená že to bude nejméně dvakrát tolik), o kolik se zvýšily sociální dávky, pokles počtu těch, kteří se živí sami (OSVČ) a naopak, kolik to přineslo. Očekávám zápornou bilanci v řádu desítek miliard. Kdo se vsadí? ..... :)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2012 3:58 | Pavel

Ať se stát postará o řádné pracovní místa a potom může něco zakazovat. To vládě vadí úniky financí, ale už jí nevadí daňové ráje kde sídlí velké firmy a si myslím jsou daleko větˇší finanční ztráty pro stát. Druhá možnost je pojďme na pracák ažijme ze státní kasy.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2012 0:32 | kubíček

Já bych to zkusil obrátit.když je tak výhodné být zaměsnancem,tak proč děláte OSVč ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 23:32 | jezevec

a neni to snad jedno? stejně to všechno zaplatí (= vydělá na to) ten zaměstnanec, jde jen o metodiku jak to zúřadovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 23:21 | roman janda

no výborně podle vás je nej žádná dovolená když zaměstnanec onemocní nebo si třeba zlomí nohu tak mu nic nezaplatit a plat mu dát jen minimální že
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 21:38 | Eva Veselá

Každá prodávaná práce má svoji tržní hodnotu. Švarcsystém je jednoduchý a průhledný. Je proto vhodný k přímému prodeji naší práce. Každý by pak znal hned svoji skutečnou cenu. Věděl by, kolik musí odvádět ze svého politikům do státní kasy a svobodně by rozhodoval, zda jim to do té kasy pošle nebo ne. A právě z toho mají politici strach. Pak by si lidé zde(v ČR či EU) nenechali líbit ani z poloviny to,co se zde děje. Je to o psychologii.Pak by se tolik lidi prostě nenechali oblbovat a okrádat marketingem politických stran a šíbrů, ale mnohem více by je kontrolovali.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 20:47 | iso

Když v ekonomice něco "smrdí" nefunguje, příčinou jsou regulace a regulace starých regulací. Pak ekonomika, její účastníci samovolně se snaží napravit funkčnost ekonomiky a to co by pokulhávalo se stává napraveným. Takže rozhodně to není nějaká "vyčůranost", ale NUTNOST. Bez toho by ekonomika zkolabovala. Zkuste to odstranit a poznáte PRAVDU. Totální propad zaměstnanosti. A ministři a poslanci to přeci používají též. Tak vo co jim de!!! Za zničenou ekonomiky v takovémto dnešním rozsahu by se měl hospodář/správce TRESTAT. Minimálně by neměl projít ve volbách, aby se zamezilo dalšímu ničení našeho štěstí!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 16:56 | péťa

Dovolím si nesouhlasit, protože pod despotismem a neoliberalismem je podepsán.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 15:35 | V.Mlich

Ještě jsem v předchozím příspěvku zapomněl, že zaměstnavatel by samozřejmě neměl nic platit, to, co je dnes superhrubá mzda, by se měla stát hrubou, a všechno by si platil zaměstnanec sám, firma by zařídila akorát ten bankovní převod. Takové nesmysly jako náhrada za nemoc taky nemají žádný rozumný podklad. Když je to pojistka, tak ať se s tím od prvního dne zabývá pojišťovna a ne zaměstnavatel. Pro něj to je jen omluvená absence a musí hledat za toho člověka záskok, to by ta pojišťovna měla hradit taky. A proplácení státních svátků a dovolené je taky proti zdravému rozumu. To je další důvod, proč nikdo nechce být zaměstnavatel. Stát nařídil svátky, tak ať je taky platí každému a ne trestat zaměstnavatele, aby je proplatili svým zaměstnancům a živnostníkovi nikdo nic neproplatí. U dovolené by se měl uzákonit jen minimální povinný počet dnů, ale žádné náhrady a složitý výpočet průměrného výdělku s rozpočítáváním některých částek na více čtvrtletí a ještě jejich redukováním a spoustou paragrafu, které doby se tam započítají a které jsou vyloučené, to vše by se mělo úplně zrušit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 15:23 | Vladimír

Předně je úplně překroucen původní význam pojmu švarcsystém.Jednalo se naopak o klasický hlavní zaměstnanecký poměr s nízkým nastavením mzdy a souběžné dorovnání mzdy fakturací na ŽL.Jinak je zaměstnávání nebo provedení práce na ŽL zcela legální už teď, protože dotyčný živnostník příjem řádně daní a odvádí SP a ZP. Tento obchodní vztah je vysoce flexibilní a je uzavřen na základě svobodné vůle a může být kdykoli ukončen, na rozdíl od zaměstnaneckého poměru, kdy jsou nasrané obě dvě strany, z důvodu výsledné výše čisté mzdy pro zaměstnance a celkovými ohromujícími náklady na straně zaměstnavatele.Pokud nedojde k velkému třesku v neomylných hlavách na MPSV, tak nezaměstnanost poroste geometrickou řadou, protože při současné byrokracii a odvodech si každý zaměstnavatel velmi dobře rozmyslí než někoho zaměstná.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 15:22 | V.Mlich

Jakékoliv opatření způsobí jen to, že kdo přemýšlí, změní organizaci své práce tak, aby odváděl státu ještě míň než dosud. Těch 800 miliónů za nové úřednické místa zaplatí zaměstnanci. Zdrojem všeho zla je Zákoník práce. Ten by se měl bez náhrady zrušit a všichni by měli dělat "na živnosťák". Způsob zdanění je záměrně složitý a neustále se mění, aby běžný smrtelník neměl šanci. A přitom je to tak jednoduché: Vyměřovací základ by byl úhrn všech příjmů a z něj by se srazilo jedno pevné procento, stát by si už rozdělil, co z toho je daň, co sociální a co zdravotní pojistné. Žádné výjimky, úlevy, odečitatelné položky, daňové slevy, bonusy, progrese, stropy, spekulace s rozdělením na více "pracovních poměrů". Jako teď, když zavedli to zdanění dohod nad 10 tisíc: Kdo to překračoval, honem si zakládá další "firmy", protože od více firem se to nesčítá. Zvlášť velké zvěrstvo je "minimální mzda". Ta by mohla zůstat jen jako hranice, pokud si někdo nevydělá ani tolik, dostane nějaké procento (poměr k životnímu minimu) té chybějící části jako sociální dávku
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 13:30 | Milan

Klaus s tím má pramálo společného! To není o jednom člověku...Ale o všech! Tím myslím i nás!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 13:03 | Zdenek

Pane Petre, jak vite, ze neodvadi zadne dane? To vam prekladaji danove priznani? A jak to souvisi se schwarz systemem? Zkousel jste nekdy podnikat a mel jste zamestnance, o ktere se musite starat, nebo jen teoretizujete?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 12:40 | péťa

A kdo to je ta odpovědná osoba ? Zkorumpovaný politik či lobista, nebo snad nezaměstnaný člověk, který 25let makal za soustruhem?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 12:37 | peťa

v roce 1989-90 byly dvě koncepce kudy a kam. První, kterou jsem preferoval byl Komárkův liberalismus, který ovšem politikům nepřinášel žádný vejvar a druhá, která zvítězila, páč vejvar přináší ještě do teď, byl neoliberalismus Václava Klause.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 12:18 | Milan

Finanční gramotnost. To je to, co nám všem chybí! Proč chce stát zaměstnance? Protože na nich může teď hned vybrat nejvíce na daních!!! Ano! Teď hned! Stát nezajímá to, že snížením daní se roztočí ekonomika, lidé budou více utrácet a stát tak vybere mnohem více např.na DPH! To už je na ně asi moc složité a hlavně by to nevypadalo mocensky!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 11:16 | fg

Jediny co dnesni legislativa zmohla je to, ze si OSVC musi upravit, se zakaznikem pro ktereho pracuje, smlouvu resp. objednavku a zpusob fakturace.
1. V objednavce/smlouve musi byt ukotveno, ze prace bude prevazata a nasledne zaplacena na zaklade "akceptacniho protokolu" 2. Nelze fakturovat MD, ale pouze celou castku, kterou ovsem lze rozdelit do jednotlivych fazi.
Takze HUMBUK ktery nas vyjde na miliardu a je pro nic.
btw: jsem OSVC. Jedine co se pro me zmenilo je papirovani. A vas, kteri to platite to vyjde ... no ... asi na to mate.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2012 10:47 | xXx

Jiste, ze zamestnanci maji pravo zadat nizsi odvody dani a pojisteni, ale bohuzel tak necini a ve volbach vitezi strany, ktere nabizeji velkou uroven prerozdelovani (coz plati pro ODS, CSSD, TOP i VV), coz take znamena vysoke odvody. Prechod na svarcsystem je tak vlasne hlasovanim penezenkou, velmi demokratickym atributem, kterym obcane rikaji, ze tak vysoke odvody ve skutecnosti nechteji. Jenze prave proto, ze tim obcane davaji najevo svou svobodnou vuli, je z pohledu politiku nezbytne to zakazat...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 10:17 | Dana

Váš příspěvek je smusluplný ale hlavně má "hlavu a patu". Většina lidí jen nadává, ale vy jste to napsal opravdu promyšleně. Měli byste tento příspěvek poslat odpovědným osobám ať se zamyslí. Přeji Vám pane Hon klid na práci a optimizmus.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Rostock

podnikatel a investor, Venture Investors

Tomio Okamura

senátor a podnikatel

Michael Rostock
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Tomio Okamura
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services