Jak vybrat hypotéku

Radim Zelený | rubrika: Jak na to | 3. 1. 2012 | 9 komentářů
Ještě než si „plácnete“ s prodejcem nemovitosti, musíte si ze široké nabídky vybrat takový úvěr, jehož podmínky budou vyhovovat právě vám. Pojďme se teď podívat, jak rozumět nabídkám bank.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 1. 2012 13:38, imro

Bylo mi 30, kariéru jsem měl nastartovanou, peníze nadprůměrný. Žádné závazky. Doba byla dobrá, protože růst HDP přesahoval 3% a tudíž jí novináři nedávali dramatický přívlastek “krize”.
Vzal jsem si hypo na nový byt. Pěkně jsem to zplácel 4 roky a neviděl žádný problém.
Zrazu jsem se stal pro 2 kolegy v práci nepohodlný, protože chtěli šidit zákazníky i dodavatele a já ne. Majitel rozhodl, že podpoří šizení a mě vyhodil. Nechtěl mě vyplatit a dlužil mi výplatu. Tak byl soud. Problém je, že jsem nečakal podraz od lidí, které jsem dlouhé roky považoval za přátele a zrada mě psychicky vzala. Musel do nemocnice. 6 mésíců jsem nepracoval - 3 měsíce jsem ležel na PN a fin. rezerva mi došla. Pamatujete to reklamní heslo bank „hlavně neschopnost splácet kmunikujte“? No, tak jsem komunikoval a nestačil jsem se divit, jak je banka neochotná cokoliv řešit a jak drastická opatření ihned zavedla. Bance jsem nezapaltil částečně 3 měsíce – paltil jsem jen 1/3 - a i naproti tomu, jsem se ocitnul na seznamu neplatičů – o tom mě banka neinformovala, i když se mno ujednala tak, že když budu platit aspoň část, bude to ok. Banka vám klidně lže do sluychátka – mě lhala!
Výsledkem je tohle: Když se dostanete na seznam neplatičů, pak tam budete již 50 let! Prvních 5 let od incidentu nedostanete žádný ůvěr od žádné banky v EU, tudíž si zablokujete možnost přefinancování. A jak se zachovala má banka při konci doby fixace? Dala mi na výběr: a) prodejte nemovitost. b) zvedneme vám úrokovou sazbu 2x.
Vaše hypoteční banka.
Ponaučení: v životě jsem udělal dvě tragické chyby: vzal jsem si hypotéku a věřil přátelům! Nikdy více!

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2012 21:17, viky

Hypotéka začíná být přežitek, doporučují ji akorát deset z deseti developerů, hypo makléřů a bankéřů.
Mnohem praktičtější je bydlet v podnájmu. Volných bytů utěšeně přibývá a majitelé se začínaj docela snažit a vyhovět nájemcům. Často i smlouva na dobu neurčitou se dá vyjednat s majitelem.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

22. 5. 2012 15:15 | MarekPavlik

K výběru banky pro hypotéku, resp. konkrétní hypotéky, bych řekl jen jedno. Informace, informace a ještě jednou informace. Finančnímu poradci se nebraňte, nejlépe je nezávisle (a nezávazně!) se poradit s více z nich. Dalším užitečným zdrojem informací jsou hypoteční kalkulačky na internetu (např. hypotecnikalkulacka.cz je poměrně user-friendly a navíc vám vyjednají výhodnější podmínky u banky). Čili sehnat si maximum informací z maxima zdrojů a získat tak alespoň částečný nadhled.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2012 22:15

Neprijemna zkusenost. Vazne svinstvo. Dnes se temto vecem da predchazet (spatnym pratelum a duvere v nich asi ne...), ale proto jsou tu treba financni poradci. Ne vsichni, ale rekneme "ti nezavisli" by Vam v tomto pripade navrhli kompletni portfolio, kdy jste prave v takovych situacich jisten. Ty moznosti jsou, ale nejsou v reklamach, na reklamnich cedulich u bank a podobne. Takze vzit si hypoteku nemusi byt tragicka chyba.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 1. 2012 12:19

V roce 2003 jsem zkusil investovat do nemovitosti přes dražbu. Domek ve vesnici s plnou občanskou vybaveností, kousek od města (panelová kostka), měl vyvolávací cenu 185 tis. Vydražil ho konkurent za 460 tis. Pře rokem se prodal za 2,5 mil. Stejně tak v mé rodné vesnici spekulant koupil domek za 300 tis. a před pár lety prodal za 1,3 mil. Na nemovitostech se dá dobře vydělat, ale taky prodělat. Takže pokud budou banky do lidí pumpovat dluhy, tak se nemovitosti budou prodávat a cena bude částečně závislá i na ochotě lidí se zadlužovat, ale konečnou cenu stanoví kupující a prodávající.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2012 23:28 | Tomas

Tak třeba poslední dva boomy (2002 a 2008) u nás se poznat daly. Ceny rostly mnohem víc než inflace, paneláky stály skoro totéž co novostavby (často i víc) a všude probíhala masáž: 2002 - zdraží se kvůli EU, 2008 - zdraží se kvůli DPH a v té době ještě vrcholilo kupování silnými ročníky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2012 12:23 | franta

Jak poznáte bublinu (netvrdím, že nemáte pravdu)? Ta se pozná teprve až splaskne. Pokud budou v příštích letech nadále růst platy, tak ceny nemovitostí nemusí klesat, ale to nikdo neví. Na nemovitostích se dá dobře vydělat, ale když někdo dobře vydlá, tak jiný musí prodělat. To je zákon trhu a když se podíváte na exekuce, odhadní cena 1,1 mil a tržní cena 480 tis. - vyvolávací cena 360 tis. Vlastní nemovitost je určitě výhoda, ale může to vyjít na spoustu peněz, které můžou v rodinném rozpočtu chybět.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2012 10:43 | Tomas

Jak kdy a jak pro koho. Když máš aspoň 30% prostředků vlastních (či lépe polovinu), máš rodinu (ta stěhování moc neocení - zpřetrhání soc. vazeb či dokonce změna školy atd.), v tvém městě (kde bys kupoval byt či hledal podnájem) je relativně dost prac. příležitostí a na cenách nem. není bublina (což třeba teď není + jsou výhodné úrokové sazby), tu a tam potřebuješ v bytě něco předělat, třeba proto, že děti rostou (v pronajatem bývají zásahy problematické), tak je vlastní na hypo vhodnější.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2012 21:17 | viky

Hypotéka začíná být přežitek, doporučují ji akorát deset z deseti developerů, hypo makléřů a bankéřů. Mnohem praktičtější je bydlet v podnájmu. Volných bytů utěšeně přibývá a majitelé se začínaj docela snažit a vyhovět nájemcům. Často i smlouva na dobu neurčitou se dá vyjednat s majitelem.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2012 13:38 | imro

Bylo mi 30, kariéru jsem měl nastartovanou, peníze nadprůměrný. Žádné závazky. Doba byla dobrá, protože růst HDP přesahoval 3% a tudíž jí novináři nedávali dramatický přívlastek “krize”. Vzal jsem si hypo na nový byt. Pěkně jsem to zplácel 4 roky a neviděl žádný problém. Zrazu jsem se stal pro 2 kolegy v práci nepohodlný, protože chtěli šidit zákazníky i dodavatele a já ne. Majitel rozhodl, že podpoří šizení a mě vyhodil. Nechtěl mě vyplatit a dlužil mi výplatu. Tak byl soud. Problém je, že jsem nečakal podraz od lidí, které jsem dlouhé roky považoval za přátele a zrada mě psychicky vzala. Musel do nemocnice. 6 mésíců jsem nepracoval - 3 měsíce jsem ležel na PN a fin. rezerva mi došla. Pamatujete to reklamní heslo bank „hlavně neschopnost splácet kmunikujte“? No, tak jsem komunikoval a nestačil jsem se divit, jak je banka neochotná cokoliv řešit a jak drastická opatření ihned zavedla. Bance jsem nezapaltil částečně 3 měsíce – paltil jsem jen 1/3 - a i naproti tomu, jsem se ocitnul na seznamu neplatičů – o tom mě banka neinformovala, i když se mno ujednala tak, že když budu platit aspoň část, bude to ok. Banka vám klidně lže do sluychátka – mě lhala! Výsledkem je tohle: Když se dostanete na seznam neplatičů, pak tam budete již 50 let! Prvních 5 let od incidentu nedostanete žádný ůvěr od žádné banky v EU, tudíž si zablokujete možnost přefinancování. A jak se zachovala má banka při konci doby fixace? Dala mi na výběr: a) prodejte nemovitost. b) zvedneme vám úrokovou sazbu 2x. Vaše hypoteční banka. Ponaučení: v životě jsem udělal dvě tragické chyby: vzal jsem si hypotéku a věřil přátelům! Nikdy více!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2012 11:11 | franta

Panu Šťasnému bych poradil, ať si koupí něco levnějšího a nebojí se podívat na nějaké dražby. Hotové peníze jsou ceněny. Mladý absolvent ať s přítelkyní počká a učí se hospodařit s penězi. Uvázat se ihned po nástupu do života bance, není asi nejrozumnější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Zeman

nejvyšší státní zástupce

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Pavel Zeman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services