Choď míň do práce, zkrať si plat, posílíš stát! Co si o tom myslíte?

Ekonomové NERVu navrhují v případě hluboké finanční krize zkrátit pracovní týden. A v patřičném poměru také ořezat mzdy. Co by to znamenalo pro stát, co pro firmy a co pro jejich zaměstnance? A můžou nám něco takového vůbec nařizovat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 12. 2011 21:21, Jirka

Každý svého štěstí strůjcem.Jinak řečeno,nejslabší,máš padáka.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 12. 2011 9:50, xavier

Problém této parodie na vládu je ten, ze je silně levicová – zvyšuje daně, ruší malé podnikatele, zakazuje schwarz systém, nařizuje jak se mají psát pracovní smlouvy, zakazuje firmám chránit si know-how omezováním možností k sepsání smluv mezi zaměstnancem a firmou o autorských právech a tak dále a tak dále … prostě mnoho protichůdných, pro všechny 3 strany (zaměstnanec, zaměstnavatel, stát) nevýhodných nařízení …

Takže i kdyby tahle pseudovláda přišla s nějakým zkrácením pracovní dobu, čemuž nevěřím, tak to zase bude legislativní paskvil.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

8. 12. 2011 15:18 | VlK

Vidím výhody, ale i nevýhody takového řešení. U méně kvalifikovaných prací by to zaměstnavateli tak moc vadit nemuselo přes náklady na zaškolování, o to víc by to vadilo zaměstnancům - nízký plat a mít ještě nižší. relativně ok. U manuálních prací? Byly by více odpočatí - vyšší výkon i přes výkonnost, ale opět pro zaměstnance minus. U vysoce kvalifikovaných prací? Kde zaškolení trvá třeba rok, certifikace tisíce? Kde hledat další vysoce kvalifikované? Přitom tady by odpor zaměstnanců by nemusel být tak velký. Ale proč opět stát říká jak to udělat? Proč nedá možnosti zaměstnavatelům pro konkrétní pozice zvolit vhodnou formu? Proč nepodporuje zaměstnanecké školky, částečné úvazky, flexibilitu? Neupraví nezaměstnanecké dávky, které většina bere po dobu 6 měsíců, protože si umí spočítat, že je to lepší než trávit 40 hodin v práci mít o něco víc, ale mít náklady na dopravu a 40 hodin prodaných?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 13:44 | Fifi

Záleželo by na tom, o kolik by ten plat klesl. Pokud by i pak zbylo na živobytí, tak budiž, ale co by dělali lidé, kteří už teď jsou koncem měsíce na 0 a utahovat opasek už víc nemají kam?! Navíc, kdo zaručí, že by ušetřené peníze neskončily v něčí soukromé kapse? Kdyby naše vlády uměly hospodařit, nemusely by odírat daňové poplatníky. :( Delší víkend je lákavá představa, ale nemyslím si, že by nás tenhle systém zachránil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 12:31 | xavier

Jsem kapitalista, který si umi cenit hodnotu života. Plky o tom, ze zkraceni predepsane pracovni doby je nesmysl, prameni z ust bolseviku, kteří mají potrebu porad něco nekomu narizovat. Opravdovy kapitalista se dokaze s pracovníkem dohodnout na pracovni době, která vyhovuje obema i bez nejakeho bolševického otrokarzskeho narizovani. A ano, snizeni pracovni doby je jedinym moznym resenim do tak technologicky vyspele a vyrobne efektivni spolecnostni, jako je dnesni lidstvo. Protože cim vic práce budou delat stroje za nas, tim vic bude potřeba lidi rozumne zaměstnávat, jinak budou války, protože nakonec lidi nebude potřeba vůbec.
Zvysovani dani je dalším projevem nemyslicich bolseviku (hlavne bolseviku z rad volicu pseudopravicove ODS). V době, kdy na trzích panuje deprese a logickou obranou člověka vuci depresi je setreni, by opravdova pravice prave snižovala dane aby motivovala lidi k utraceni a ne opacne – k prohlubovani deprese a roztaceni spiraly stagnace.
Ale vzhledem k tomu, ze lidska hloupost je nekonecna, …
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 11:21 | Bobeš

Jo je to těžké, ale až si ti pánové nahoře, sníží platy a náhrady na polovinu tak by se tomu dalo věřit, ale takhle jsou to jenom plky, které pak zaplatí obyčejný člověk. Je načase tuto sortu lidí vykopat až znich budou létat tužky a papíry.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 10:26 | iso

Regulace a regulace regulací ku našemu neštěstí jsou, zrovna tak jako špatní národohospodáři, kteří tyto regulace potřebují ku krytí jejich špatné a nezodpovědné práce. Živnostník je dominantním zaměstnavatelem v zemi. Dokud bude tak nehorázně "dojen" odvody a daněmi, tak NEBUDE OCHOTA ZAMĚSTNÁVAT ZÁJEMCE O PRÁCI. Odebrat lidem podporu neznamená zvýšení zaměstnanosti. Bude stále chybět OCHOTA ZAMĚSTNÁVAT LIDI.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 9:55 | eďa

Na tom přece stál socialismus, který byl vytlačen kapitalismem v 89 roce v bývalém Československu. Problém dneška spočívá v tom, že kapitalismus bude vyžadovat pracovat zbytek času zadarmo a ještě s plným nasazením, než se položí v této poslední velké křeči.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 8:35 | zdehof

Bohužel zase NERV předvede jedno ze svých ekonomických zvracení. Pánové NERVÁCI vyhlédli z oken a vypustili myšlenku. Poněkud zapáchající a realizovatelnou jen u ouřadů, ale aspoň něco. Řekl jim někdo něco o produktivitě práce o využívání strojního času, o promítnutí se režií do nákladů atd.?
Konečný výsledek bude, že se sníží masa daňových odvodů, příspěvky na nemocenskou a sociální zabezpečení, bezpečně se sníží i spotřeba, ano možná se sníží náklady na podpory v nezaměstnanosti, ale chudáci podnikatelé kteří budou mít zajištěný odbyt budou nabírat, zaškolovat a trpět začátečnické chyby dalších zaměstnanců. Těm co výrobu nemají pak to stejně nepomůže.
Je jasné že páni NERVÁCI mají okruh rozhledu pouze na okraji velké Prahy a dál už nevidí. Vždyť tento návrh může fungovat jen na úředníky a i u těch špatně, protože šetřit by se mělo začít u stovek a tisíců zbytečných činností na obcích, krajích a jiných úřadech a až následně na lidech, kteří tyto činnosti zbytečně vykonávají.
Pamatuji se na firmy, které jeli 24 hodin po 360 dní v roce a byli vyprodány. Jak by „teoreticky“ řešili svůj návrh u takovéto firmy? Dnešní mocipáni s tím raději ani nepočítají, raději koupí tyto výrobky z Číny, kde je vyrábějí také s takovou, nebo vyšší produktivitou a práci u nás mají jako obtěžování.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 8:21 | Pavel

Pro některé by to opravdu byla vítaná změna, bohužel pro spoustu dalších, při současném zadlužení domácností, by to bylo méně přijatelné. Žijeme si dle mého slušně a jen by to donutilo spousty lidí více šetřit a méně utrácet. Tím se asi zpomalí ale ekonomický růst a kdo ví jestli to nepovede ještě k většímu propadu. Jakékoliv snahy státu o snížení dopadu krize a snižování dluhu některými kroky (např. zvýšení DPH)se potýká s nevolí lidí a bohužel myslím si, že po takových razantních krocích by vláda za chvíli padla. Mnoho lidí nevěří ve správnost kroků vlády, když si mají utrhnout něco málo od pusy. Ale lepší dát dnes jen krajíc chleba, než později celý.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 7:58 | Jan

Na zakladni skole to byl muj sen. Komunisti tehda neco takoveho jako zkraceni pracovniho tydne kvuli progresivni robotizaci vyroby slibovali. Treba se mi to jeste splni.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 12. 2011 7:10

Souhlasím,ale je jasné ,že situace u lidí s hypotékami,dětmi je jiná ,než nás 50letých. já bych tutu změnu uvítala,nikdy nevíte kolik vám ještě zbývá času na prožití něčeho hezkého.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 12. 2011 7:01 | Aleš Müller

Myšlenka je velmi zajímavá, v krizi by pomohla jak zaměstnavatelům, tak státu. Ale jak ji přijmou lidí bude velmi individuální. Ti kdož mají dluhy, hypotéku, malé děti, nebo velké děti na studiích, ti se budou snažit aby jim mzda neklesla. Ale existuje dost velká řada lidí, kteří zjistí, že jim zkrácený pracovní úvazek i přes menší mzdu nevadí. Ti naopak jej přivítají a volný čas ocení jako velmi vítanou změnu. Pro řadu lidí má totiž volný čas větší hodnotu než kariéra za každou cenu, než pár korun. V podstatě máme všeho dost, ale čeho se nedostává je právě čas. Ale nejistota co bude za týden, měsíc, rok, deset let, nás nutí, abychom nevzdávali dosažení co nejlepší pracovní pozice, abychom pracovali ze všech sil, i přesto, že bychom raději dělali něco jiného, co je nám bližší a uspokojuje, než dosažení plánu a zvýšené hodnoty pro majitele :- )
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jakub Mahdal

podnikatel, Safetica Technologies

Aleš Hušák

podnikatel

Jakub Mahdal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Aleš Hušák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services