Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 10. 11. 2011 | 37 komentářů
Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé šedesátníky chtít zaměstnávat, když už dnes těžko shání práci padesátníci v plné síle?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2011 13:38, BARBORA

Prodlužovat odchod do důchodu je nesmysl.Nechte věkovou hranici tak jak byla a kdo má odpracováno např. 35 let může se rozhodnout pokud má práci a stačí na ni, dále pracovat a pokud na ni nestačí nebo o ni přijde a nemůže nic najít,rozhodne se pro odchod do důchodu.V žádném přípradě neumožnit brát od státu důchod a ještě pracovat.Ubydou lidé na úřadu práce a možná se ušetří i ve zdravotnictví,protože starší člověk,který celý život pracoval a po padesátce ztratí práci a nemůže najít jinou, má zdravotní potíže způsobené stresem a strachem z budoucnosti.Zvýšení DPH také jen urychlí krach firem,lidé nebudou mít peníze na předraženou elektřinu,vodu,nájmy,potraviny aj.Poslala bych členy vlády pracovat např. na stavby za minimální mzdy,nastěhovala bych je do paneláku,přidat jim 1 dítě do mat.školky,1 do zákl.školy a 1 na střední a ať nám ukáží zázraky z dvou příjmů jak si stihnou ještě ušetřit rodiče na důchod a zabezpečit děti. Upozorňuji že na stavbu odjedou v 6,00 a vrátí se v 18.00.Brigáda se těžce shání a ani na ni nebudou mít čas a náladu.Vláda by měla vrátit na penzijní účet peníze,které si odtud vzala na jiné účely,když byl na důch.účtu přebytek a hlavně vyřešit korupční kauzy,potrestat viníky ne jen žalářem ale i vrátit miliony....ale to se nechce,proč asi?Vždyť by státní kasa byla plná.

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 1. 2012 17:20, benoit

Nevidim v tom problem, pokud pracovnik se nebude citit schopen zastavat soucasnou pozici ( narky na zednika na leseni s kyblem malty v 72 letech jsou nesmysl,tyto technologie se uz davno nebudou vyskytovat, nejsou skoro ani jiz nyni) muze se sam poohlednout po jinem,prihodnejsim zamestnani.Musi se na to ovsem pripravit rekvalifikaci povecerech,namisto navstev mitingu CSSD anebo nadavani po hospodach,jak je zatim obvykle.Ta nova generace bude jiz pracovitejsi, konkurencni prostredi maji jiz vzito. Zmizi ale to dnesni , ze pred duchodem musi mit kazdy nejvetsi plat ve svem zivote.Nejvyssi vydelky budou kole 45, pak to pujde dolu zcela prirozene a nakonec pri vypoctu duchodu v tech 72 letech se duchod matematicky a zcela nepoliticky vypocita. Bude to normalni a spravedlive, stejne jako to trvalo 20 let, nez se stalo koupit si byt, a vite, jak ti hujeri vyrvavali kdyz se to zacalo prodavat.Nejsem pesimista.Lide v 72 letech mohou jeste hodne udelat.

-63
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

12. 11. 2011 10:10 | Ivano

Je hezké jak si pořád všichni stěžují. Ono je to ta nejjednodušší věc. Řešit něco sami, to jako národ moc nezvládáme. Proč nemají důchodci našetřeno z dob kdy v důchodu nebyli? Proč spoléhali na stát, když sami dobře věděli jak je stát nespolehlivý? Proč chtějí důchodci větší příjem než má kdejaká rodina s dětmi, která si ještě nestihla vytvořit zázemí, které mají mít důchodci dávno vytvořené? Pokud dnešní důchodci chtějí aby na ně někdo bral ohledy, měli by se zamyslet nad tím, jestli oni brali také ohledy na staré v době kdy mladí.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2011 13:47 | Olda

Něco ve všech těch analýzách a hluboce učených soudech schází, včetně páně Bezděkova konstatování. Totiž účast, empatie. Nejde zdaleka jenom o to, že je stále zdůrazňováno "kolik nás ti důchodci stojí". Jaké tak asi jsou pocity lidí v důchodovém věku v dnešních časech? Ve společnosti byla vytvořena atmosféra "problému" - a to je vše. Jakmile se o ně někdo zajímá jako o lidi, nikoli jako o problém, je to marxista a bolševik navíc. V MHD slyší jízlivé poznámky, ale dopravní prostředky upravené pro jejich obtížnější pohyb nenajdeme. Stejně tak chybí služby, obchody vycházející vstříc těmto lidem. Je to přitom nejen necitlivé, je to i neprofesionální, vždyť oni představují stále rostoucí skupinu spotřebitelů. Řada z nich by mohla určitě pracovat v řadě profesí na zkrácený úvazek. Problém přitom nevytvořili tito lidé, vytvořil si ho stát sám svou dlouhodobou neschopností. Existují snad demografické výhledy, analýzy. Copak nebylo dvacet let předem zřejmé, že tato skupina rychle narůstá? Že porodnost klesá? Nebylo možné dopředu vytvářet rezervy materiální i společenské? Toto selhání státu ovšem není jedin´é, nic nového... úředníci měli a mají jiné zájmy. Když se ekonomická situace horšila a horší, hledá se "problém", aby se dalo ukázat na "viníka". A v tomto smyslu je důchodová ale i zdravotní, daňová a další reformy asociální, i kdyby to pan Bezděk odmítal s vehemencí a cynismem sebevětším. Chybí už jen návrh vrátit se do roku 1927 a dosáhnout té "bezproblémové" úmrtnosti lidí v důchodovém věku...
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 11. 2011 9:50 | Radim

V EU, mám pocit, že ve všech zemích EU, se práce pro důchod vzájemně započítává. Takže není problém po zemích EU za prací všelijak kočovat. Já jsem psal, že práce mimo EU bude problém. A bohaté státy, USA a podobně chudnou, už nepůjde třeba v USA trochu pořádně pracovat třeba jen 20 let a potom z toho mít nějakou dobrou penzi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2011 13:55 | Lagarto

i já s vámi zpětně souhlasím, jen si nejsem jistý s tou prací v EU. Tuším, že se v rámci EU práce započítává, resp. podílově se na výplatě důchodů podílí dané státy, takže pak dostáváte třeba 1/4 důchodu formálně ze sociálního systém jiného státu. V principu jste mojí myšlenku naprosto správně rozvedl. Fígl je v tom, že nároky na sociální systém rostou z obou stran (po- i před- produktivní věk) jednak z posledu věkové struktury - déle studovat a více se dožít, ale i z hlediska absolutního nároku i relativního (vzhledem k cenové hladině, popř. inflační keoficienty). Vím, že to sem přímo nepatří, ale školné z tohoto pohledu je nutnost a váš názoir na větší vhodnost a přidanou hodnotu studia až při zaměstnání je naprosto správný. Mimochodem jse mženatý, mám děti, pracuji už skoro 20 let a soukromnou=placenou VŠ jsem začal loni při zaměstnání studovat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2011 12:25 | Radim

To je správná poznámka s tím vstupem do produktivního věku. Když dnes se studium přestalo započítávat do odpracovaných let k důchodu a požadavek k důchodu se zvýšil na 35 let, tak vysokoškolák, který vstoupí na pracovní trh ve 25 letech, bude mít splněný počet odpracovaných let až v 60 letech! Pokud bude studovat do 30, tak v 65 letech věku! Pokud během kariéry půjde na 10 let pracovat někde pryč mimo EU, kde se opracovaná léta nezapočítávají. ztratí u nás nárok na důchod. Nebo pokud bude mít smůlu a bude delší dobu na pracáku, k tomu dnes stačí po 40 roce věku nechytit se první půlrok nebo rok plus případně mít nějaké úplně mírné zdravotní či vzhledové omezení. Nakonec může být velice dobré životní řešení třebas po střední nastoupit normálně do práce a vysokou potom dělat při zaměstnání. Být zaměstnavatelem, takové řešení bych podporoval úlevami, protože takový studující na rozdíl od běžných vysokoškoláků už studuje obory přesně na míru na svou práci a tudíž efektivněji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2011 12:14 | Radim

Já neříkám, že Keller dělá něco blbě. jí říkám, že Keller má při každé příležitosti plno keců nemlich stejných jako jsem za socíku poslouchal 9 let v hodinách marxismu leninismu, politické ekonomie a podobných předmětech na střední a na vysoké. A upozornil jsem na paradox, že bývalí příslušníci komunistické strany Československa, kteří po listopadu se komunismu zřekli, začali kapitalisticky podnikat a stali se tak úplně neškodní, jsou stále diskriminováni lustračním zákonem i obecně veřejností, zatímco Keller svoje marxistickoleninské řeči šíří docela veřejně ve sdělovacích prostředcích , určitě ovlivňuje svoje studenty a nikomu to nevadí.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2011 11:24 | Petr

"Přiznám se, že Kellerovy práce z oblasti sociologie neznám." Ale přitom máš spoustu keců, jak to dělá špatně, že?
Zkus se podívat třeba na toto: http://www.youtube.com/view_play_list?p=A3A05669C49D88EE
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2011 10:19 | Lagarto

jak již někde v diskusi bylo zmíněno, je to volba. Buď do penze dříve za méně peněz, nebo později ale s penzí, s kterou se dá vyžít. S tím souhlasím a pravda je asi někde napůl. Tedy pokles reálných penzí v kombinaci s osobním zabezpečením a na druhé straně samozřejmě posun odchodu do penze. Diskuse nad přesným věkem je zbytečná, protže nemá konce a nikdo nemá pravdu. Je to ten ošemetný průměrný věk, průměrné dožití, průměrný zdravotní stav, a další průměry.
V tomto tématu se ale zapomíná, že problém soc. systému je již v předproduktivním věku. Před nějakými 25 lety nastupovala do práce generace v cca 19 letech (se započtením vojny u 50% polulace je to kolem 20 let). Je to 6 let, pak 8 let ZŠ, pak 4 roky. Někteří jen učňák na 2-3 roky bez maturity a naopak na VŠ to bylo víc, ale podíl VŠ byl výrazně menší. Ale dnes se chodí do školy v 7 letech, ZŠ trvá 9 let, pak 4 roky SŠ ,mezitím 1-2 semestry zahraniční stáž, pak skoro standardně VŠ/Bc na 3 roky a pak část VŠ/Mgr. tedy další 2 roky. Zahraniční stáže a přerušení studia na cestování jhe dnes strandard. Když započítám navíc třeba variantu konzervatoře (6 let) a VŠ, nebo po SŠ přidám mezistupeň VOŠ/DiS (2 roky), jde o čísla v průměru kolem 24-25 let, tedy o nějakých 4-5 let produktivního věku a generování zdrojů do soc. systému méně. Naopak ze systému se v té době čerpá (sociální dávky, příspěvky, slevy, daňové úlevy, apod.).
Řešení v rozvinutých zemích se stabilní až klesající populací je tedy jen znalostní ekonomika kde systém generování HDP a tedy daňových příjmů státu není založen na primárně manuální práci. Pak si lze představit, že v nějaké rozumné většině lze natáhnout věk pracovní činnosti obyvatel nad stávající hladinu věku odchodu do důchodu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2011 9:57 | Axl

Kybych to, co jsem průběžně byl nucen platit do průběžného systému, naopak průběžně utrácel za zlato a stříbro v jeho tehdejších cenách, mohl jsem jít do penze ve 40ti.
Kdo mi v tomto svobodném a zcela legitimním rozhodnutí bránil a brání, je jednoznačně zločinec a zaslouží si adekvátní trest.
Brzy se zase budou pojmenovávat kandelábry a za 10 let se bude diskutovat o uznání čtvrtého doboje. Mezi dnešním zabavováním poloviny příjmu a půl století starým zabavením fabriky či statku není žádný principiální rozdíl.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2011 9:18 | erika

Pracovat budou jen roboti a automaty. Ty nebudou platit daně.O lidi nebude zájem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2011 9:14 | Radim

Přiznám se, že Kellerovy práce z oblasti sociologie neznám. Ale vždycky, když ho vidím, třeba v televizi, tak se vyjadřuje k tématu jako sociolog a vždycky při tom trousí moudra, které do nás cpali za socíku v hodinách marxismu leninismu. Zlí kapitalisté, zlé kapitalistické monopoly nebo zlé kapitalistické globální firmy, nebo dokonce místo zlé říká přímo zločinné, vysávají z chudých ubohých dělníků jejich peníze, nedovolují jim regenerovat jejich pracovní sílu , prostě čistý marxismus leninismus! "Chudáci" komunisté, co měli tu smůlu, že na ně platil lustrační zákon a další komunisté byli a jsou po zásluze potíráni, zatímco Keller bez jakýchkoliv následků šíří komunistickou propagandu dál. Pokud to tak bude pokračovat, pokud jako pedagog zblbne dost svých studentů, třeba se ještě dočkáme časů, kdy sametová revoluce bude prohlášena za chybu, komunisté budou oslavováni a Kim Ir Sen bude za vzor, který bude třeba následovat.
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2011 8:37 | Gabriel Pleska

Jan Keller je špičkový levičák. A špičkový sociolog. Říká někde v článku něco nepravdivého? Já si naopak myslím, že by bylo dobré z něj „dostat i víc názoru“. Neškodilo by to, když tu pravidelně míváme třeba ultraliberála Petra Macha.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2011 6:24 | Petr

Zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu je pouze "přijatelnější" varianta ze dvou alternativ, jak se vyrovnat nevyrovnaný důchodový systém. Ta druhá je snižovat důchody na úroveň zabezpečení "přežití" a tím důsledně v praxi aplikovat proklamované "na důchod se musíte zabezpečit sami." Jenže tahle druhá alternativa je politicky daleko zrádnější, neboť působí okamžitě, nikoliv za 20, 30, 50 let. Politici raději rozhodují o "vzdálené" budoucnosti, než o současnosti, protože to pro ně má podstatně menší osobní důsledky. Současné řešení, tj. zvyšování věkové hranice, pouze odsouvá řešení problémů na další garnitury, které se budou potýkat nejen se zabezpečením budoucích důchodců, ale současně se zabezpečením nezaměstnaných. Ale koho v politice zajímá, co bude, až JÁ UŽ TADY NEBUDU?
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2011 8:28 | Radim

Co se týká práce a věku, tak podle mně je tady v první řadě nesmyslné dogma, že práce musí trvat 8 hodin denně a 5 dní v týdnu. Ať se to bere z jaké strany chce, tak pro tvrdou manuální práci a pro nízkou hlavoruční duševní dřinu je nejvýkonnější tělo a mozek člověka tak 20 - 30 let starého. V tom mají ti blbí personalisté, co nepustí k práci lidi starší 40 - 50 let věku, pravdu. A se stárnutím schopnost tvrdé manuální práce či duševní dřiny jen klesá. Z tohoto pohledu by mladí ve věku 20 - 30 let mohli denně odmakat i znatelně víc než 8 hodin a se stárnutím by jejich denně odpracované hodiny měly klesat. 40 letí 8 hodin, 60 leti 4 - 6 hodin , starší ješt méně. To by bylo podle mně schéma optimální zaměstnanosti, pokud by se měli zaměstnávat všichni lidi od 20 let až 60 sáti, 70 desátiletí. Je tady ještě druhý pohled a to z hlediska charakteru práce. Člověk, který během své aktivní kariéry zaměstnává mozek neboli o své práci uvažuje a má k tomu nějaké základní inteligenční předpoklady, není hloupý, během let nashromáždí množství vědomostí. Nejdřív je využije ve své práci, kompenzuje jimi svou klesající výkonnost. Později, pokud se mu povede dostatečně vystoupat v kariérním žebříčku, využivá své znalosti pro koordinaci práci jiných, vede nějaké oddělení, tým, projekty, prodává práci svých lidí klientům atd. A ještě později další získané znalostí využije k nějakém strategickému vedení třeba nějaké firmy, svého hospodářství, živnosti, místního úřadu a podobně. To je druhý recept, jak zaměstnat lidi do velmi vysokého věku a pokud se člověk v kariéře dostane až sem, často pracuje do vysokého věku nebo prakticky do smrti. Bohužel u nás je zdeformovaný v první řadě trh práce. Na pracovní místa, která vyžadují zkušenosti, přehled a rozhled staršího věku či zdravý skepticismus staršího věku jsou personalisty cpáni mladí bez zkušeností, protože v té funkci dokáží denně běhat z kanceláře do kanceláře déle a rychleji než ti starší. Zkušenosti, rozhled a skepticismus staršího věku je u těchto mladých nahrazován diplomy příslušných personálních, psychologických a dalších oborů neboli umělou zkušeností a umělým rozhledem. Takže mladí nyní zabírají místa starým. Ale je zdeformováno i myšlení pracujících. Ti si myslí, že by měli dostávat stejnou práci ve 40 - 60 letech věku jako v 20 letech věku. To není pravda. pokud se mají zaměstnat i 20letí, i 60 letí, musí existovat určitá, ale přirozená diskriminace podle věku, určité práce musí být vyhrazeny dvacetiletým a nějakým společenským povědomím musí být dáno, že určité práce 20 letí, 30 letí neberou , že jsou vyhraženy těm 60 letým.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2011 8:04 | Radim

V první řadě bych uvítal, kdyby regakce přestala v článku brát rozumy od marxisty v ilegalitě Kellera. Jeho názory na současný život a současné dění, navíc podpořené jeho tituly a funcí na vysoké škole jsou, pokud můžu posoudit, úplně stejné jako ty, které nás v 70 letech učili na škole v takzvaných politických hodinách, marxismu leninismu a podobných. takže úplně mimo mísu.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2011 7:48 | eďa

Otázkou je zdravotní stav a pak i druh práce. Pokud politik pracuje i v důchodu v zaprděné kanceláři či PS, proč ne. Na druhé straně si s těží lze představit sedmdesátníka na střeše, jakožto klempíře či pokrývače. Osobně zastávám názor jít do penze nejpozději v pětačtyřiceti a taky se jím řídím, dokud je člověk realtivně zdraví, aby si ji pořádně užil a dal také prostor mladším činovníkům a hercům v tomto velkém divadle.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 11. 2011 6:50 | žalobníček

V šedesáti jsem si jako kuchař říkal-zkusím to do 65 a vylepším si penzi. Jenže pak jsem musel nastoupit do hospody,kde se stálo 14-16 hodin u plotny a já počítal týdny a pak dny jak na vojně s metrem.Důchodu jsem se dočkal, ovšem kromě penze jsem také získal neléčitelný "chronický únavový syndrom". Takže radost z užívání důchodu je poloviční.Díky vládo,poslanci a další.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Baudiš

podnikatel, Avast

Miloš Endrle

podnikatel, Geewa

Pavel Baudiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Miloš Endrle
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services