Osoba blízká, vzdálená? Za auto má vždy odpovídat jeho provozovatel! Co si o tom myslíte?

Výmluvám na osobu blízkou prý definitivně odzvoní. Postarat se o to má novela zákona o silničním provozu. Opravdu ale ovlivní chování českých řidičů, nebo si chytráci zase rychle najdou nový trik, jak zákon obelstít? Některé fígle známe už teď.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2011 23:49, Pavel

Ćlánek i diskuse jsou poněkud mimo mísu. Smyslem represe společnosti je ochrana před jedinci, kteří ( v dopravě) ohrozí nebo poškodí jiného občana nebo majetek. Pokud ovšem policie zcela rezignovala na vyšetřování a postih občanů, kteří prokazatelně způsobili škodu do výše stotisíc kč je velmi podivné úsilí postihovat občany, kteří se sice dopustili technického přestupku, ale nikoho neohrozili ani nezpůsobili žádnou škodu. Ta vehemence jde nad rámec listiny práv a svobod už proto, že nevypovídat proti sobě a své rodině je právo každého vraha, ale ne člověka, který jel třeba 62 ve městě (zbožné přání Humla naštěstí nevyslyšeno). Absurdnost je pak uložit postih držiteli věci bez evidentní snahy mu prokázat vinu. Právní vědomí občanů je pak natolik nízké, že celé této zlovůli ještě tleskají.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2011 22:08, jihra

Jasně, za auto by měl být plně odpovědný provozovatel, takže on ať platí pokuty, ať mu berou body atd. Nemá to auto půjčovat blbcům, kteří s ním dělají na cestách binec a když něco vyvedou tak to ještě zapřou. A byl by klid.

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

27. 10. 2011 10:59

Hezký den, reaguji na Vaši otázku.
Jsem žena středního věku, blondýna a k tomu všemu řídím stříbrného "broučka" - pro někoho přímo vražedná kombinace. Za 20 let za volantem jsem neměla žádný bod dolů ani jsem neplatila korunu pokuty. Snažím se na silnici chovat slušně, i když někdy se zaťatými zuby! Ten nesmyl "osoba blízká za volantem" mě dráždil hned, když ho poslanci odklepli. Nikdy bych se nesnížila k tomu, abych ze sebe udělala takového blbce, a v případě prohřešku někde na úřadě lovila v paměti, kdo zrovna moje vlastní auto řídil a namočila do toho nesmyslu celou rodinu, i ty, kteří zatím řidičský průkaz vůbec nevlastní. Jsou tu dané dvě základní věci: buď sedím za volantem já a nesu veškerou odpovědnost, nebo vím, komu jsem auto půjčila, a tudíž po dobu cesty za vůz i sebe ručí ten, kdo si ho půjčil! Takže tady je polemika zcela zbytečná. Proto se zrušením této zhovadilosti o "osobě blízké" mohu jen souhlasit!!!!!!!!!!! A na závěr - mně se to ani stát nemůže, jelikož své auto bych nikomu nepůjčila za nic na světě, snad jen v případě, že přijdu o ruce, nohy a mozek zároveň! Snad ještě jediná věc by se mohla přihodit, a to, že by mi někdo auto ukradl. V takovém případě by to byla jen a jen pro mě osoba tak blízká, že až bych ho našla, odseděla bych si cca 5 let v kriminále. /zatím stojí na parkovišti, ale za 5 minut kdo ví? že? s pozdravem Eva
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2011 10:28 | Marek

Naprosty souhlas s Pavlem. Ustavni pravo odmitnout vypoved (zadna 'osoba blizka' neexistuje, to je nesmysl) je nase spasa, zadny problem. Problemem je policie, ktera se snazi 'vydelat', nikoliv delat to, od ceho ji platime - chranit nas tam, kde to ma smysl a nechavat nas byt, pokud nic nehrozi (cest vyjimkam!). Zdaleka nejvetsi problem jsou ale straznici motivovani plnit obecni kasu. Jsou to obvykle nedovzdelani primitivove jejichz jedinym zajmem je vytvareni pasti pro snadny vyber pokut.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2011 7:27 | Michal Kára

dopustím => doplním
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2011 7:27 | Michal Kára

Já jen dopustím, že před časem byla snaha, aby peníze z pokut nešly obcím a obce spustily šílený povyk - z toho je vidět, že jim opravdu nejde o bezpečnost ale o to, přilepšit si do obecních rozpočtů na úkor řidičů.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2011 5:09 | Pavel F.

Úřady (teď mám na mysli ty obecní) se jen snaží ulehčit práci při vybírání peněz od občanů. Nezajímají je žádné prevence, žádná bezpečnost, jen je zajímá, jak co nejsnáž dostat do obecní kasy peníze. Všimněte si, kam se nejčastěji také umisťují radary - především taková mista, kde je největší šance na překročení rychlosti (4-proudé komunikace s minimem chodců, výpadovky, atd.), kde sice překročíte povolenou rychlost, ale minimálně kohokoliv omezíte či ohrozíte. A pokud by je opravdu zajímala prevence a bezpečnost. tak tam stojí úředníci a zastavují hned auta a neposílají vám obsílky týdny až měsíce po spáchání přestupku. Co více "uklidní" provoz než to, že vás hned zastaví policisté, zdrží vás a dají vám na místě pokutu? Automatické zařízení pouze zaznamená přestupek, ale řidič jede dál bez "klepnutí přes prsty". Dokud je obec motivována výběrem pokut, protože pokuty jsou příjmem obce, z principu logiky vždy většina obcí bude časem inklinovat jen k výběru dalšího "desátku", tentokrát od řidičů. Proto jsem pro odebrání pravomocí městských policií pro měření rychlosti, protože jejich primární úkol je starat se o pořádek v ulicích města a řidiče nechat na starosti dopravní policii ČR, která je přece jen i profesionálnější než městský policajt, kterému stačí k "funkci" jen maturita (nebo snad i jen výuční list?). Nebo klidně ať městská policie klidně dál měří, ale pokuty se stanou příjmem státního rozpočtu jako u policie ČR. A v tu chvíli se uvidí, jak úřady to myslí se starostí o bezpečnost na silnicích vážně. Troufnu si tvrdit, že v tom momentu by drtivá většina obcí upustila od měření automatizovanými prostředky a buď by toho nechala úplně (pak starost o rychlost v obci byla jen zástěrka pro vybírání desátku) nebo by plně spolupracovala s policií ČR jen na opravdu nebezpečných místech.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Jaromír Drábek

politik

Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaromír Drábek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services