Vladimír Bezděk: Je zvyšování důchodového věku antisociální? Ani náhodou!

Letos narozené děti půjdou do důchodu v 73 letech! Podle ekonoma Vladimíra Bezděka na tom však není nic divného. V dnešním videoklipu se vám pokusí vysvětlit, proč by se měla hranice odchodu do důchodu neustále zvyšovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2011 8:50, maryna

proc ma setrit na duchod jesli se vubec ne doziji da veku 68.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 9. 2011 15:11, Jahoda František

Tuším, madam, že máte demografii v malíčku, jenom poznamenávám, že průměrná délka života posledních dvě stě let roste. Určitě jste slyšela i o farmaceutickém výzkumu anebo o biotechnologiích, kam investoři vrhají miliardy dolarů, aby se napakovali na nově vymyšlených prostředcích, které do Vás budou doktoři cpát horem dolem, abyste byla v sedmdesáti čilá jako rybička. Mimochodem, Váš sedmdesátiletý příbuzný je jeden z důkazů lékařského pokroku. Před takovými dvaceti lety by ve svém věku už nejspíš nebyl, nyní (Vašimi slovy) pouze pospává, odpočívá a je ve velmi dobré kondici. Tuším, že budete v sedmdesáti hákovat jako dnešní padesátnice a ani Vám to nepřijde divné. Celé to pro Vás bude pozitivní, neb eventuality (smrt) jsou pouze horší.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 22 komentářů)

3. 10. 2011 8:50 | maryna

proc ma setrit na duchod jesli se vubec ne doziji da veku 68.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 10. 2011 8:56 | Radmila

Částečný úvazek ano, ale celá pracovní směna? To je zásadní rozdíl, pane.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2011 8:46 | Radmila

Tak výše uvedený článek platí jenom pro mužský svět, a s tzv. tradiční rodinou nemá společného nic: Čeští muži chodí do zaměstnání a po příchodu ze zaměstnání (většinou) vyžadují od manželky servis, pro sebe odpočinek. Chtějí mít doma výbornou hospodyňku, která jim připravuje teplé večeře, žehlí košile, uklízí celý byt, dům apod. Pro ženu však toto jsou další pracovní povinnosti navíc - k zaměstnání. Přidáme-li k tomu i těhotenství, porody, kojení - což vše ženský organismus vyčerpává, přidáme-li k tomu všemu následnou péči o děti, která si také žádá své - pak dostaneme obraz ženy, která buďto péči o domácnost (či přítomnost muže) jednoho dne vzdá - nebo bude dřít ve dvou směnách až do sedmdesáti, to při postupně přicházejících nemocech - což je strašlivá vyhlídka pro mladé ženy! Takže: Chlapům se to mluví. A poznámka na závěr - co se nám zamlčuje: V okolních zemích, a nejedné - chodí ženy o 5 let do důchodu dřív než muži. Takže - čeští pánové - buďto odchod do důchodu dříve pro ženy - anebo sbohem, domácí servise...Sbohem, český šovinismu - co je horší, sbohem národe, bude ho nadále ubývat. Namísto toho bude přibývat těch - nezaměstnaných - což už teď má fatální dopad na mandatorní výdaje této země. A to zase na odsunutí doby odchodu do důchodu...Takže, pánové, nechejte fungovat české babičky, dovolte jim pečovat o vnoučata, dovolte mladým češkám rodit - nejste na světě sami. Bylo by dobré, kdybyste, slovutní pánové politikové a ekonomové, rozhodovali o sobě, nikoli o ženách, bez žen a za ženy.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 10. 2011 0:48 | Petr

Myslím, že padesátníky trochu podceňujete. Já mám padesát, jsem zatím v perfektní kondici, vydělávám několikanásobek průměrné mzdy, živím nepracující čtyřicetiletou ženu a tři děti velmi rozdílného stáří - jedno jsme si pořídili letos. Nedávno jsem dostavěl druhý dům, lyžuji, jezdím na vodu, běhám, jezdím na kole, na koni. Doufám, že mi to tak ještě chvíli vydrží, protože kromě rodiny mám taky docela slušné dluhy, které bych rád splatil. Nerad bych, aby až umřu museli pozůstalí některý z těch domů prodávat. Mojí mámě je 75, před pár lety ještě dělala na plný úvazek, dneska už jenom na částečný. Do práce chodí občas i 70 letý tchán. Rozhodně nemyslím, že v padesáti je člověk nějak hrozně starý.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 9. 2011 13:08 | Pupa

Mě nic nevysvětlujte pane Bezděku! Já to vše vidím na vlastní oči a nemusím se opírat o podivné studie podivných lidí,které platíme my daňoví poplatníci.V životě neuděláte dobrou studii,pokud nesejdete ze svých výšin dolů mezi nás pracující.Že někteří vyjímeční důchodci makají dokud dýchyjí,jim lze jen závidět.Důchodcovský věk vzrostl,ale to bylo jen dočasné.Laskavě se podívejte,co umírá těch,co se toho "požehnaného" důchodu nedožili.Dnešní režim vyrábí už jen mrzáky,díky nekvalitní lékařské "léčbě" a otrokářským podmínkách.Pojďte makat mezi nás aspoň na dva roky a pak nám to povězte znova
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2011 8:07 | Pavel

Na druhou stranu mému tátovi bude zanedlouho 80 a stále pracuje (i když už ne na plný úvazek). A moje máma, teď jí bude 75, si přivydělává na brigádách.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2011 23:48 | Buldozer

celá důchodovová reforma je o tom, jak odrbat daňové poplatníky ještě o něco víc - čtěte a bděte - http://www.duchodovareforma2013.cz/
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 23:31 | jezevec

Dokud bude většina populace vnímat důchod jako nárok, odkdy dostane nažrat z cizího - řešíme jen kvadraturu kruhu. Takový nárok není a hlavně NEBUDE. Ve skutečnosti si na důchod každý musí vydělat a naspořit - plus musí vydělat a naspořit také na ty, kteří tak neučiní vůbec (nezaměstnaní, nezaměstnatelní, nemocní, státní zaměstnanci. Neboli, že musí tvrdě spořit i ti, kteří se dnes subjektivně vnímají jako chudí. Představa, že něco "zaplatí bohatí" je zcela iracionální - bohatí si odlejou peníze do soukromých fondů a alternativních finančních produktů, a do nenasytné státní stoky budou vždycky dávat jen to nejminimálnější minimum.
Až tohle lidem konečně docvakne - přestanou povykovat o tom, jak neni práce a jak jsou lidi v 70 nemohoucí a unavení - a v mezidobí cca 30-50 roků začnou tvrdě špórovat. U Bezděka nebo do slamníku, do vzdělání a nebo do dětí - ale opravdu tvrdě. Po 50 už se budou většinově věnovat jen venčení psů a hlídání dětí a drobným pracem v municipálních službách, případně domácím řemeslům, a to za pár korun které velmi pravděpodobně nepokryjí ani jejich životní nákldy. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit - ale to je asi tak všechno, co se proti tomu dá dělat.
Mnoho slimáčků, málo kapustičky .....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 21:11 | desperado

Pan Bezděk jen tak bezděčně střílí polofakta od boku. Vycítil to dobře diskutující K.T. P.Bezděk nebere vůbečc v úvahu údaje zdravot. statistik o nárůstu tzv. civilizačních chorob už v prvních deseti, dvacei letech života. Díky "levným" potravinám (Češi sežerou cokoliv, jen aby ušetřili,) pijí, drogují, z levných dreků tloustnou. toto se projeví u budoucích sedmdesátníků /pokud jim bude dopráno při stále větších doplatcích za léky a léčení a budoucím placeném "nadstandardu"/ se tohoto věku dožít.Vedle věk zvyšujících faktorů, ale trh, agresivní marketing perou do populace nezdravý styl života a po sametovém puči se zlepšování život. prostředí, zastavilo a zase se zhoršuje. Můj už nežijící kamarád, farář, který si odseděl v 50. letech 8 let na Mírově ajinde, říkal na politickou výchovu v lágru: voblb nežerem ! To říkám i p. Bezděkovi: voblb nežerem! Je to opět nová, "politická výchova" ve společnosti, kde všechny zisky nám nahoře u ekonomických pák a nakradených žoků, všechny ztráty vám, tam dole, ať už jste u mašin, nebo neexistující už střední třída či stále více dostávající na frak i bílé límečky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 18:52 | Mil

Pracuji ve firmě kde se počet zaměstnanců,kteří opravdu pracují v provozu pohybuje kolem padesáti osob.V současné době je u nás 11 dlouhodobě nemocných a z toho asi polovina se ze zdravoních důvodů nevrátí do práce už nikdy.Nevím kam pan Bezděk a jemu podobní chytrolíni chodí na Ty svoje hovadiny ze kterých jsou potom pravicoví politici úplně zblblí blahem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 18:21 | Janka

To je všechno hezké, ale bude práce pro 70leté ? Už teď není práce pro důchodce, který si chce přivydělat k důchodu, protože mu důchod nestačí na obživu ! Dám 3/4 důchodu za nájem bytu a z té poslední čtvrtiny musím vyžít ! Co potom naše děti až nebudou mít důchod skoro žádný a práce pro důchodce nebude, protože už nemáme tolik průmyslu jako za socializmu ?!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 17:57 | eďa

Proč se na rovinu lidem neřekne, že jsou pro systém dobří jen jako mladé dojné krávy a že až nebudou moci, budou staří a nemohoucí, že se na ně vykašle a pošle je na náměstí na polední polévku. Socik skončil a každý musí bojovat, aby přežil. Problém dneška spočívá v tom, že mnozí bojují cizí bitvy - spoří na penzi a netuší, že je zbaští inflace, měnová reforma anebo státní dluh.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 17:40 | Slávka

Skutečně se věk prodlužuje,ale naopak také narůstají problémy se stařeckou demencí (podle lékařských zpráv).V úvahu je také potřebné vzít stály technologický rozvoj.Ani dneska zaměstnavatel nestojí už o padasátníka z obavy,že novu technologii nezvládne.Předpoklad,že už malé děti ovládají počítač a vystačí si s těmito dovednostmi do sedmdesátky,je naprosto zcestný.Technoligie je opět předhoní.Navíc jejím zaváděním bude opět pracovních sil potřeba méně,jako tomu je dnes.Počítat s přirozeným úbytkem téměř poloviny populace před dožitím penze naprosto odporuje povinným odvodům do důchodového systému.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 16:34 | Jirka

Vizionář Bezděk zřejmě ví víc, než odborná lékařská veřejnost.Vidí minimálně 70 let do budoucna. Jeho úkolem však je, sdělit jinými slovy, odkdy budou s ohledem na věk důchody zrušeny.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 15:11 | Jahoda František

Tuším, madam, že máte demografii v malíčku, jenom poznamenávám, že průměrná délka života posledních dvě stě let roste. Určitě jste slyšela i o farmaceutickém výzkumu anebo o biotechnologiích, kam investoři vrhají miliardy dolarů, aby se napakovali na nově vymyšlených prostředcích, které do Vás budou doktoři cpát horem dolem, abyste byla v sedmdesáti čilá jako rybička. Mimochodem, Váš sedmdesátiletý příbuzný je jeden z důkazů lékařského pokroku. Před takovými dvaceti lety by ve svém věku už nejspíš nebyl, nyní (Vašimi slovy) pouze pospává, odpočívá a je ve velmi dobré kondici. Tuším, že budete v sedmdesáti hákovat jako dnešní padesátnice a ani Vám to nepřijde divné. Celé to pro Vás bude pozitivní, neb eventuality (smrt) jsou pouze horší.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2011 14:28 | Marta

přidávám další příklad - můj táta měl před měsícem 70 let, poslední dva-tři roky zásadní zdravotní problémy. Celý život na vesnici, pracoval na poli, občas pivko a asi deset let si dával ke kafi cigaretku. Moje máma zemřela ve svých necelých 62 letech, podobně babička. Dle mého nejde o nic jiného než o další očesání výdajů státu, byť demografický vývoj, je jaký je...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2011 13:23 | beruskaberuskal.h.giuntoli@seznam.cz

Přečtěte si laskavě dobře mojí reakci na článek a nepoučujte.To je snad jasné ,že se nejedná o současného sedmdesátníka-toho totiž pracovat nikdo nenutí.A teorie,že budoucí generace na tom bude lépe díky pokroku v medicíně...no tomu snad nemužete věřit ani Vy
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2011 13:13 | sonny

A pracuje 100 procent těch 70 letých amerických důchodců, jak to má být u nás?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2011 11:51 | K.T.

Vtip je ale v tom že pro růst průměrného věku doby života se předpokládá dostupná a kvalitní zdravotní péče, což ale nemusí být, pokud se bude ekonomika zhoršovat a na zdravotnicví nebudou peníze. Jedině snad pokud by technologický pokrok umožnil zlevnění, což ale také není zaručeno. Navíc se dle mého názoru na této "pozitivní" statistice projevilo více faktorů - ubyla těžká manuální práce ve škodlivém prostředí (dnes se neekologická výroba a těžká mauální práce přesunula do rozvojových zemí), úmrtnost snížily nové generace léčiv (anitbiotika atd.) kde ale v současnosti začínají problémy s rezistencí, takže také není jasné jestli se trend nezvrátí. Navíc se začínají ve větší míře objevovat nové civilizační choroby, které v předchozích generacích nebyly. Proto bych byl na Bezděkově místě opatrnější s tou "demagogií", protože nikde není zaručeno že se situace bude zlepšovat nebo se udrží. Obecně výroky ekonomů nepovažuji za příliš seriózní, uvedou kladné argumenty ale na možné zápory nepoukáží.....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 11:05 | Jahoda František

Nevím, jestli článek správně chápete, není o tom, zda Váš sedmdesátiletý příbuzný bude schopen pracovat nad 70 let, ale že Vy to budete schopna zvládnout, až Vám oněch sedmdesát bude (například díky pokroku ve zdravotnictví). Soudě dle USA, kde jsou staří lidé jediná věková skupina, kde zaměstnanost od roku 2000 vzrostla, to není jen trend v ČR. Výhody pracujících důchodců oproti mladým nováčkům: mají zkušenosti a jsou levní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

Pavel Kysilka

ředitel České spořitelny

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Pavel Kysilka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services