Škola finanční gramotnosti: penzijní připojištění

Roman Baroš | rubrika: Jak na to | 13. 9. 2011 | 5 komentářů
I kdyby nakonec důchodová reforma nebyla, má už teď jeden pozitivní efekt. O penzích se totiž letos řeklo a napsalo tolik, že se nikdo nemůže vymlouvat, že nevěděl, že se o své spokojené stáří musí přičinit zejména sám. Pomůže nám k tomu penzijní připojištění?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

19. 2. 2012 22:11 | Vít Suchý

Dobrý den, pane MArtine,
obecně platí, že pokud stát nějaký systém založil a reguluje jej, tak jem může "doregulovat" i v budoucnu - viz konec penzijního připojištění v MAďarsku v roce 2010.
Spíše se zkuste zamyslet nad tím, co při spoření na penzi preferujete - zda (ve vašem případě vlivem zanedbatelný) státní příspěvek, který není ani garantován na celou dobu vašeho spoření, nebo nějaké konkrétní číslo ve smlouvě, nějakou konkrétní cílovou výplatu nebo garantovanou doživotní penzi, to byste musel např. hledat v produktech důchodového pojištění...
Vývoj penzijního připojištění ( po novu doplňkového penzijního spoření)ve tzv. III.pilíři je dle mého názoru vzhledem k nové legislativě pro klienty nevýhodný a značně rizikový.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2012 10:41 | Martin

zdravím, platím si již přes 11 let 1500 měsíčně a již mám něco naspořeno, ale nebylo by nyní lepší spíše penzijko ještě teď vypovědět a ty peníze si uložit na jiném účtě, kde jsou pojištěny a nemůže je nikdo zpronevěřit? Dá se skutečně věřit tomu, že stát penzijka či jiná organizace je zpravující někdy prostě tyto prostředky nezpronevěří? Navíc nerozumím tomu, že v případě smrti by ty peníze již rodina nedostala. Děkuji za fundovanou radu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2011 22:07 | jezevec

špatný příklad. spíše si představte, že je vám 60, už se vám prostě nechce makat, a do důchodu ještě 10 let. s naspořeným 1,5M máte šanci se na práci vyfláknout - a do tech 70 ty prachy v klídku probendíte, rychlostí (se započtením zbytkového úroku) zhruba 15.000/měsíčně. pak můžete spekulovat, že od 70 dál vám ta státní almužna na to nepravděpodobné dožití stačí. a pokud i v 70 budete živ a zdráv - nikdo vám nezakazuje v 70 makat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 9. 2011 14:14 | sheiny

A co když se, pane Gnojku, "nedejbože" důchodového věku dožijete? Netvrdím, že penzijní připojištění je lék na to, jak si naspořit na stáří, existují samozřejmě progresivnější varianty. Penzijní připojištění je o tom, že můžete využít maximum, které nám v současné době stát dokáže nabídnout (státní příspěvek, daňové úlevy). To může být třeba jen stokorunová položka z Vašeho rozpočtu. Z celého článku je podstatná hlavně ta iformace, že na podzim našeho života je zapotřebí se připravit. A penzijní připojištění je jedna z variant, která nám k tomu může dopomoci, ne jediná a absolutní možnost. Lékařská věda se vyvíjí, průměrný věk občanů se zvyšuje. Já bych se například nechtěla dožít toho, abych v 65 letech zjistila, že jsem defakto bez příjmu a před sebou mám dalších 15 let života.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2011 12:09 | R.Gnojek

,,Řekněme třeba, že odhadujete, že při odchodu do důchodu byste potřebovali tak 1,5 milionu korun, abyste si udrželi životní úroveň“ ---A teď realita: 30% pravděpodobnost že se 70 roku nedožiji, na 30% budu dementní a nebudu vůbec vědět co je 1,5 milionu,na 30% mi zdraví v tomto pozdním věku nedovolí cestovat nebo aktivně využít nahromaděných financí.A těch 10%,na to bych si nevsadil.A ten státní příspěvek je jen iluze budoucnosti nemocného staříka. --- A realita č.2: Stát to podporuje z důvodů financování státního dluhu prostřednictvím těchto penzijních fondů V budoucnu to bude zestátněno(jako v Maďarsku) nebo jako v Řecku věřitelé(penzijní fondy) utřou nos a zkrachují(vklady nejsou pojištěné) protože stát nebude mít peníze na dodržení závazku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

Ivo Valenta

podnikatel, Synot

Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Ivo Valenta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services