Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 22. 8. 2011 | 26 komentářů
„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi? Jsou přítěží státního rozpočtu, nebo jeho sponzory? A bude se vůči nim přitvrzovat?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 8. 2011 10:01, František

Vždycky se najde někdo, kdo mi bude kouřit pod nos...

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2017 11:07

Pri odvadeni pozornosti od koureni smerem k obezite, bych chtel jako nekurak rict. Ze tlusti lidi, me nijak neomezuji, kdezto kuraci ano! Bydleli pod nama opravdu velmi silni kuraci. Kourili, tak casto, ze nas byt temer porad smrdel kourem vetrat nebylo mozne. Deti maji obe alergie. Uz jsme to dal nevydrzeli a odstehovali se. Ano, ...zdanlive jsme problem vyresili. Ovsem opravdu jen zdanlive. V novem byte jsme totiz rovnez obklopeni vetsinou kuraky. Dnes totiz kouri cim dal tim vic lidi!

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

22. 8. 2011 9:41 | Roman

Opět někdo moudrý polemizuje o nesmrtelnosti chrousta. Kouří se, kouřilo se a kouřit se bude. A stát na tom vydělává nehorázné peníze. Ročně o 18.000 důchodů méně a kuřák umírá o 15 let dřív, to má stát jako bonus. Na druhou stranu je pravda, že oproti západí evropě jsou u nás cigarety levné. Ale jen z pohledu porovnání cen, hůř už to asi bude v porovnání na průměrnou výplatu. Na druhou stranu - kde berou kuřáci právo otravovat život nekuřákům na veřejných prostranstvích? Oni jsou ti, kdo se můžou omezit v kouření, nekuřák nemá co omezovat. Jednoznačně by se mělo zakázat kouření na všech veřejných prostranstvích. Včetně komunikací a prostor pro pěší. Není nic "úžasnějšího", než jít s dítětem po ulici za nějakým závislákem, který pálí jednu za druhou. Jen na okraj - jsem kuřák, ale na ulici jsem si nikdy nezapálil a uvítal jsem stavební rozdělení restaurací. Kdyby se v restauracích přestalokouřit úplně, tak se prostě omezím. Moje děti tu šanci nemají, ještě z nich nejsou závisláci jako já.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2011 9:34

Zajímavé je, že když se zdražuje, argumentuje se i tím, že kuřáci si musí zaplatit svou léčbu. Jestli je na krabičce daň kolem 40 Kč, tož to by mě zajímalo, kolik z nich jde do zdravotnictví... Ostatně i v článku se mluví jako o velikém vynálezu, když se jedno nebo dvě procenta z daně vybraný na cigárech dá na výzkum jejich léčby.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2011 9:24 | Dove

Diskutujícím a zákonodárcům bych nejdříve doporučil výlet za naše hranice, aby viděli, jaká je v zahraničí skutečnost a potom by přestali blouznit. Moje čerstvá zkušenost je z cest do Německa, Belgie, Rakouska a Itálie. Kde se může kouřit: - na všech čerpacích stanicích jsou místnosti pro kuřáky anebo kryté venkovní prostory. V restauracích jsou oddělené místnosti pro kuřáky. Existují restaurace a kavárny, které jsou pro kuřáky celé - Belgie. Cena kuřiva: Oblíbené doutníčky MOODS jsou v Itálii krabička 20 ks za 5 EURO, u nás 10 ks za 100 Kč (zloděj firma GECO!!) Takže absolutně levnější jsou doutníčky v zahraničí (6,25 Kč/ks proti 10 Kč/ks u nás), k průměrnému platu pak vychází poměr v zahraničí ještě lépe pro tamního kuřáka.
Takže přátelé kuřáci, nevěřte všem kecům byť je vede lékař nebo pomatený poslanec-"lékař".
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2011 9:05 | Jarda

Všichni se už zbláznili....Krachující ekonomiky mají zachránit šlapky, kuřáci a alkoholici. To svět nezažil! Plánovači státních kas už opravdu neví co si vymyslet "vydělávat" na úkor zdraví druhých je opravdu etické bahno nevídaného rozměru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2011 8:08 | Marta

U článků tohoto typu by mne zajímalo, jak lze spočítat částky, jimiž se operuje... A přiznávám, jsem kuřačka. Můj bratr ne a infarkt prodělal. Co se tak více zabývat i problémy typu kvalita potravin nebo již zmíněná obezita? Všimli jsme si vůbec, kolik "urostlejších lidí" přibylo během posledních deseti dvaceti let? Nechci nikoho napadat, sama s tím "bojuji"...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2011 6:44 | Daniel Macoun

Musím se smát,když čtu tyhle články.Přestal jsem kouřit před dvěma lety,ale jednoznačně stojím za tím,že se kuřák státu vyplatí.Paní doktorka se pouze zviditelňuje.Když už by chtěla být objektivní a to nechce,musela by započítat obrovskou úsporu státu právě na soc. a zdrav. výdajích díky kratšímu dožití.Druhým faktem je,že je u mnoha nemocí kouření POUZE jednou z mnoha příčin!Co taková obezita vs srdce a cévy??
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Štěpánek

podnikatel, Sokolovská uhelná

Pavel Kysilka

ředitel České spořitelny

František Štěpánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Kysilka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services