Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu Věcí veřejných. Neexistují ale jiná řešení než zvyšování DPH, které zvedne výdaje domácností a inflaci?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2011 9:41, Karel

Je těžké si něco myslet o "veletočích DPH", když ani vláda se nezamyslí nad tím, co vlastně reálně chce. Mrazilo mně v zádech, když jsem slyšel pana premiéra vážně pronést, že léky, knihy a tisk jsou důležitější než základní potraviny, mrazí mně v zádech, kdykoliv se objeví pan Kalousek s nějakým novým "nápadem". Co učinit pro reálné zlepšení rozpočtového schodku? Snad jediné: třetí pražskou defenestraci.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2011 8:29, eďa

Pranýřovat Kalouska signalizuje absolutní neznalost VR - financí státu a fin. negramotnost. Předně vláda navrhuje a parlament, který si volíš, schvaluje, takže pláčeš sám nad sebou. Zadruhé Českorupsko má 1,5 bil. dluh a dalších 105 mld. mu přibude + 83 mld. činí jen úrok z tohoto dluhu. Ekonomika padá na ústa. Takže, začni myslet, co s tímhle chceš dělat, né kdo to zavinil a kdo za to může. A k článu. Východisko z dluhové krize je jednoduché. Nepoužívat dlužné peníze a tím nemuset platit jeho dlužnou hodnotu, včetně DPH.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 23 komentářů)

27. 7. 2011 12:50 | Orfeuss

Denně čteme ,jak stát na nic nemá.A tady vždy se najde řešení ve zvyšování DPH.Toto se ovšem dotkne především nízkopříjmové skupině obyvatel a tudíž následek je,že vznikají uvnitř lidí sociální nepokoje,které mohou špatně skončit neboť je známo,že pokud člověk nemá na základní potřeby dělá i nepředvídatelné věci.Stát už dávno nehospodaří,ale slušně řečeno okrádá koho může a kdo si to nechá líbit.Ve vládě nejsou odborníci,ale diletanti,kteří se zřejmě tímto vším baví dělá jim to radost.Ale známé pořekadlo :"tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu,až se ucho utrhne"a myslím si,že už to ucho je hodně natržené a je jen otázka času,kdy se utrhne úplně.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2011 21:32 | kuo

Já jsem nevzdělaný hlupák od narození a pak jsem také prošel bezplatným škoslstvím, které mě naučilo platít každému a všem o co si řeknou včetně daní, odvodů a poplatků. Vím, že je to špatně, ale dělají to tak všichni a já nechci, aby naší krásné a bohaté vlasti někdy došly peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 7. 2011 20:48 | rejpal

Ano. zkratka DPH je skutečně daní pro hlupáky a nejen ta, ale daně obecně tedy přímé i nepřímé včetně poplatků, např. bankovních nebo právních. Je tu mnoho povyků pro nic a žádný komentrář ve vztahu ke zkratce Daně pro hlupáky ( DPH) a finanční gramotnosti. Pokud si vedete denně svou finanční rozvahu a bilanci, tak víte, že největším nákladem, který vás dusí tak dlouho, až vás udusí jsou právě daně a poplatky. V případě, že je dokážete odbourat, resp. snížit na minimum, pak nejen pomáháte sobě, ale nesmírně pomáháte současnému rozežranému systému v léčení a dietě od roku 2008 a jste na správné cestě k finanční gramotnosti. Do které kategorie patříte právě vy ? Považujete se za fin. vzdělaného a přesto platíte daně anebo ke svému štěstí už nepoužíváte peníze vůbec? Podělte se o názor.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 7. 2011 9:44 | T. Hudeček

Zlatá slova. Ještě bych rád připomenul, že pokud bude stát živit takovou hromadu státních zaměstnanců, k vyrovnaným rozpočtům se nikdy nedostane, i když bude DPH 50%. Nesmyslné a předražené státní zakázky rozhodně nejsou OK, ale většinu z ich je možné zrušit kdykoliv, armáda státních zaměstnanců je systematický problém (nejsou to jen zbyteční úředníci, ale taky učitelé, různé ústavy, inspekce, místa zřízená místními samosprávami atd, atd.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 7. 2011 23:56 | Aki

Nesouhlasím se zvýšenou základní sazbou DPH. Zdá se, že ve vládě máme amatéry, kterí si nedokážou spočitat dopady. A zároveň nedávají žádnou perspektivu dalšího vývoje. Na začátku cesty je nutné hledat rezervy v úsporách na jednotlivých ministerstvech, dále dotáhnout do konce všechny kauzy, kde byl zjištěn únik peněz, důsledně potrestat viníky, zabavit jim majetek. Pokud se tak nestane, veškerá snaha o zalátání děr cestou zvyšování základní sazby DPH se ve státním rozpočtu mine účinkem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 20:47 | Slávka

Docházím k názoru,že současná vláda je naprosto nekompetentní a bezradná.Nejen,že nedokáže nastavit promyšlený program reforem, vedoucích k rozvoji a prosperitě,ale nedbá ani varovných hlasů odborníků,že tato drastická opatření nepřinesou kýžený výsledek.Připadá mi,že je ve vleku lobistů,šedých eminencí a zákulisních machinací.O tom svědčí neustálé změny,opravy,úpravy,prohlášení při řešení jednotlivých problémů ze dne na den.Nemá absolutně představu,čeho chce dosáhnout.Řešení státního dluhu nemůže být jediným cílem budoucnosti,ale prostředkem,aby bylo lépe.Zatím se od počátku politické změny propadáme,chudneme a stáváme se nádeníky cizího kapitálu.Demokratizace se nepovedla a i v jednání vlády můžeme vysledovat snahy tolik odsuzované diktatury.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 15:02 | Roman

Souhlasím se všemi body, zvláštěpak to e) nemá chybu. Pokud se zeptáte podnikatelů a živnostníků, co by měl stát dělat, tak vám spousta z nich odpoví "nezaclánět" :-D
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2011 15:23 | Mirek

Základní otázka je, kde vzít peníze na útratu státu. Pokud se podíváme na jednotlivé rodiny,ty jsou nuceny žít z toho jaký mají příjem. Pokud mají příjem malý, musí vyjít s tím co mají. Nebo si najít ještě nějaký jiný příjem. A ještě by si z toho měli něco ušetřit na "horší časy". Dnešní společnost je však založena na konzumaci. A to konzumaci všeho. Lidi si říkají: "Chci to mít nyní a pokud možno ihned. Stále častěji proto slýcháme a čteme, nebo se osobně setkáváme s lidmi, kteří se díky této konzumační vidině dostávají do dluhové pasti. Pokud to potká souseda nebo někoho od vedle říkáme si, že je to jeho věc. Nás se to přece netýká. Všem těmto lidem, závislým na konzumu dává naše vláda krásný příklad jak si pořídit něco, na co nemám. Příjem státu je daný a skládá se z několika složek. Tady se ale budeme bavit o daních. Jejich zvýšení je vlastně ten jiný příjem. Stát ale musí, stejně jako rodiny, vyjít s příjmem který má nyní. Zvyšovat daně jako "vedlejší příjem" je to poslední. Otázka bokem je, zda toto zvýšení bude stačit za rok, dva nebo pět let. Znovu zvýšíme daň? Třeba na 25%? Stát jako takový je povinen vést vyrovnaný rozpočet. A vláda musí umět prosadit změny v rozpočtu tak, aby se deficit nejen nezvyšoval, ale snižoval. Ne jen tím, že největší zatížení bude na straně lidí (ale v určité míře by se to mělo dotknout i jich), především pak kontrolou kam finance proudí a na co se použijí. V jednotlivých rodinách by si to členové rodiny měli pohlídat sami(pokud neuhlídají dostanou se do bankrotu, ať již osobního nebo jako celá rodina). Stát, potažmo vláda ale zatím není schopna tyto finanční toky pohlídat. Proto se vynakládají veliké finanční prostředky na jednotlivých ministerstvech na zbytečnosti. Je nutno podotknou, že se tento problém netýká jen nynější vlády, ale i těch předchozích, včetně vlády ČSSD. To v době, kdy byl vysoký HDP a přesto se všechno vesele promrhalo a neušetřilo se vůbec nic. Jak jsem již napsal dříve. Pokud se zadluží náš soused tak se nás to až tak moc netýká. Zadluženost státu se ale dotýká nás všech. Tady bych chtěl vznést svoji kritiku na odbory. Jakmile se sáhne na zaměstnance, hned je mnoho křiku a vyhrožování stávkou. Proč. Chtějí snad žít tito lidé ve státním bankrotu. Ten nám zatím naštěstí nehrozí. Co ale není dnes, může být zítra. Aby tedy mohla vláda schválit vyvážený rozpočet musela by mít silný (velice silný) mandát. Ten nyní jak se zdá nemá. Stejně jako předešlá vláda založená na přeběhlících, tak vláda ČSSD s buď populistickými nebo neschopnými premiéry. Jsem tedy v podstatě pro zvýšení daní. Ale jen jako poslední možnost. Tedy až by byly vyčerpány všechny možnosti úspor, jak na administrativní náročnost jednotlivých resortů, krajů, okresů, financování veřejných zakázek,zrušení mnoha daňových výjimek a osvobození od daně, zdanění hazardu. A dalo by se ve výčtu jistě pokračovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2011 12:38 | kimmax

Změny, které vláda dělá jsou buď z nekompetentnosti=diletantství nebo B/ vědomě= zločin. Normální člověk se musí vejít do svých příjmů a hradit své závazky podle priorit. Stát si upravuje příjmy podle své nekonečné spotřeby zvyšováním a prioritní závazky si snižuje (sociální, zdravotní). Vláda je jako správce a ne jako majitel tohoto státu. Má poskytovat služby občanům,které si platí a zajišťovat chod státu. Mám pocit, jako by si politici utrhovali od úst a dávali obyvatelům dary ze svého. Pokud se neroztočí spotřeba obyvatel, nebude fungovat nic. Vláda dělá opak. První co by se mělo snížit jsou náklady na administrativu státu, vymáhat ztráty, které způsobili politici svou "odborností". Poslanci by měli mít jednosložkový plat, který se odvíjí od minimální mzdy, neměli by mít cestovní náhrady, auta, služební byty a týmy asistentů, rovněž by něměli zastávat více funkcí. protože pak nedělají nic za více platů. Placeni by měli být za aktivní přítomnost ve sněmovně a nemocenskou podle zákona. Toto by byl přínos do rozpočtu s pozitivními následky.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 14:42 | Stresor

Pracující lid prožral ústy svých volených prožiratelů výsledky své práce, vždyť jsou jedni z nás a vlastně nejlepší znás, které jsme my ve volbách vyzdvihli na piedestal. Proto omluvte prosím špatnou kvalitu našich politiků, poslanců a všech ostatních státních zaměstnanců, která je způsobena naší hloupostí, nezodpovědností, nedůsledností, neznalostí, nevědomostí, liknavostí atd. atd. :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 13:03 | Petra

Nechápu jak může vláda během jednoho programovacího období přínášet tolik různých změn bez jakéhokoli konceptu. Jakým způsobem vybrali tři oblasti - léky, knihy, tiskoviny do snížené sazby? Ať tam dají základní potraviny, ať se lidi mohou zdravě stravovat, vést k lepšímu životnímu stylu a pak nebudou potřebovat tolik léků brát.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 7. 2011 12:17 | xavier

cim dal tim vic se ucim skromnosti ... proste mene kupovat, mene odvadet dane, mene casu venovat praci, statu a podpore socek a naopak, ucim se vice si volneho casu uzivat....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 11:17 | franta

Trochu Vás nechápu. Proč by se lidé nemohli ptát na to, kdo rozkrádá majetek a zda bude za to potrestán. Říci, že už je to za námi a teď to máme napravit, je přesně to s čím zloději počítají. Nejhorší na tom, že se krade pořád a pořád stejní lidé (jen ti chytřejší občas změní stranu - Kalousek). Náš stát hází peníze do kamen a každý kdo někdy sledoval zadávání veřejných zakázek ví, že pokud to se nezmění, tak pak jednou lidem dojde trpělivost. Dokud lidi mají co jíst a kde bydlet, tak pak se to dá oddálit.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 7. 2011 10:35 | MoB

Nechápu, proč jsou knihy ve snížené sazbě DPH. Sorry, ale nevidím jediný důvod. Nechápu, proč nejsou ve snížené sazbě potraviny. Klidně všechny, není problém. Nechápu, proč vláda nemá žádnou koncepci - a to evidentně nemá, protože tyto šílené změny nikdo nijak konkrétně nezdůvodňuje, nepropočítává, nevysvětluje. Ovšem s výjimkou obecných bezobsažných frází. Nechápu, proč vláda neřeší opravdové černé díry, nesmyslné utrácení státních orgánů - netvrdím, že by to odvrátilo nutnost úprav výše DPH a spol, ale správné je odstranit ve vaně díry, než tam budu napouštět další vodu. Nechápu. Nechápu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 10:20 | JoP

a) zrušit sociální pojištění a platbu za sociální pojištění zahrnout do daně z příjmu, tím zrušit i strop sociálního pojištění (stejně je to daň), tím zvýšit příjem státního rozpočtu od skupin osob s nestandardně vysokými příjmy. Zrušit platby firem a platbu daně ze superhrubé mzdy ponechat na poplatníkovi b) zrušit důchody (s výhledem za 25 let) a následně zavést pro lidi ve věku nad 65 let jednotnou sociální dávku ve výši x násobku životního minima. Stávajícím důchodcům důchody ponechat a valorizovat jako doposud, nově vzniklé důchody přiměřeně krátit podle věku odchodu do důchodu c) podporovat stávající systém penzijního připojištění, jasně vysvětlit, že co si kdo nenaspoří, to nebude mít, a bude žít jen z výše uvedené jednotné sociální dávky d) zrušit senát, snížit počet poslanců na 150 e) nevymýšlet ptákoviny
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 10:01 | Světlana

Dobrý den,
chtěl abych pochválit skvělý článek se skvělým titulkem. Není co dodat, vláda z nás dělá negramotné hlupáky, kterým je možné předložit kdykoli jakékoli argumenty, a to ještě se arogancí sobě vlastní. Nejsmutnější na tom je, že není kde hledat alternativu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 9:41 | Karel

Je těžké si něco myslet o "veletočích DPH", když ani vláda se nezamyslí nad tím, co vlastně reálně chce. Mrazilo mně v zádech, když jsem slyšel pana premiéra vážně pronést, že léky, knihy a tisk jsou důležitější než základní potraviny, mrazí mně v zádech, kdykoliv se objeví pan Kalousek s nějakým novým "nápadem". Co učinit pro reálné zlepšení rozpočtového schodku? Snad jediné: třetí pražskou defenestraci.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 9:25 | můra

Nechci se vás, Radku, dotknout, ale dovolte mi podotknout, že daň přes třicet procent už roky platíme všichni. Zatím to nepomohlo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 7. 2011 9:17 | FMach

Vládnoucí elita řízená mafií se naivně domnívá, že když nezvednou daně české firmy u nás zůstanou a stane se zázrak a začnou vydělávat více a sypat peníze do státní kasy. Toto je velký omyl, českých firem které by takto výrazným způsobem mohli nasypat peníze do státní kasy je velmi málo, jelikož už nám v té "naší" zemi téměř nic nepatří a cizáci kteří jsou u nás za velmi výhodných podmínek na rozdíl od českých firem, své zisky odvezou domů do svých států a nám zde nic nezůstane, jen pracovní haly pro milióny novodobých otroků. Další omyl vlády je v tom, že věří že vše dobře dopadne a neuvědomují si, že největší podíl na toku peněz do kasy mají malí a drobní podnikatelé spolu se živnostníky a vláda právě těmto luidem vše komplikuje a ještě více jim ztěžuje podnikání a když něco vydělají tak je hned obere a to bez ohledu jestli něco doopravdy vydělají.Vláda dobře ví že tito podnikatelé neodejdou, ale zároveň si neuvědomuje, že tito lidé budou odvádět čím dál méně a to zdůvodu státních restrikcí proti nim a tito lidé se taky nechají inspirovat velkou politikou na všech úrovních a budou všemožně všemi způsoby stát okrádatm tak jak to dělá stát vůči všem obyvatelům a jim.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 7. 2011 9:11 | Radek

Snížil bych platy a veškeré výhody a benefity celé vládě a těm co berou nejvyšší příjmy. Dále bych jim daně zvýšil na 30 % kdo vydělává více jak 50 000 Kč za měsíc. Nechal bych zaplatit státní politiky to co rozkradli např za předražené pandury apod kauzy. Pokud by neměli čím zaplatit vyvlastnil bych jim veškeré majetky a konta od klause dolů vč. bývalých politiků. Zprůhlednil bych státní zakázky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Bohuslav Sobotka

politik

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Bohuslav Sobotka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů
×
Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services