Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích: pro a proti

Pozdvižení vzbudil ministerský návrh novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí. Odbornou veřejnost rozdělil na dva tábory. Přinášíme názory pro i proti. Jak se na novelu dívá Klára Król z ministerstva financí a jak Tomáš Prouza z Partners?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 2 komentářů)

10. 8. 2011 17:39 | Vít Suchý

Novelu zák. 38/2004Sb. snad ani nelze nazvat jako populistický krok ČNB, je to spíše jen jakási záplata na ústa veřejnosti v situaci, kdy se naplno projevila latentní totální neschopnost jak byrokratů z MF, tak z ČNB.
Již v současném znění zákona ( §21(1) zák.) je jasně definováno, jak se musí prodejci pojištění ( rozuměj- finanční poradci) vůči klientům chovat, že jim nesmějí lhát a uvádět dvojsmyslné údaje apod...
Kdopak jste kdy ale doposud slyšel, nebo četl, že by zmíněné státní byrokratické instituce prováděly kontroly, zasáhly a exemplárně nepoctivé poradce a prodejce potrestaly ?
Je morální, omezovat zisky a marže v jednom odvětví ? A co prodejci lokomotiv nebo toaletního papíru ? ( U obou hrozí při jejich liknavosti veřejné ohrožení...)
Je morální, v oblasti pojištění rušit statut presumpce neviny ???
Apropos - co bychom od byrokratického aparátu chtěli, když se obdobně choval doposud např. k zákonu o penzijním připojištění - kdo si pamatujete - tak teprve novelou zák. 42/1994Sb. k 1.8.2009, t.j. po 15 letech fungování systému (!!!) došlo k zákazu uplácení zaměstnavatelů a v přibylém §12 se poprvé po 15 letech (a po nahnání 4,6 milionu klientů do stáda asociace PF) objevilo, že jak prodejci (opět bez jakéhokoli odborného vzdělání, ale budiž), tak i PF se musí ke svým klientům chovat řádně, nelhat jim a nezamlčovat podstatné údaje....
Fakt dobrý...řekl by na to asi můj 15 letý pubertální syn...ale já říkám : Fakt nepřijatelný, mizerná státní byrokracie !!!
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 4:05 | eda pobíječ much

Manažerský paka jsou běžně odtržený od reality dané činnosti, svůj pracovní svět vidí skrz excelovský tabulky. V pojišťovně se manažerský pako diví, proč počet majetkových pojistek nekoresponduje (podle něj) s počtem smluv autopojištění (nechápe, že holt ne každej stojí o majetkové pojištění, ne každej si ho nechá vnutit nebo ho má prostě u jiné pojišťovny a nehne se s tím), na MF pak úřednický pako ani netuší, jak vlastně daná profese funguje. Jako tzv. poradce můžu být sebevětší poctivec, jenže mezi lidmi není o takovou službu skoro žádný zájem. Teprve až jsou platby nad jejich možnosti (skutečně či si jen chtějí koupit o krabičku cigaret nebo pivo víc), tak začnou finance řešit. Do té doby jsou všichni hrozně spokojení (s pojištěním, které nikdy nevyužili, tudíž vědí prdlajs, jakého plnění se můžou dočkat, nebo s tzv. spořicími pojistnými smlouvami či investicemi skrz ižp), nikdo nic upravovat nechce. Požadavky na odbornost jsou taky trochu úsměvné, lidi si poradce vybírají podle ksichtu, ne podle toho, co umí (logicky - nevyznají se v této oblasti (nedokážou tedy zhodnotit poradcovu práci), proto poradce potřebují). Atd., atd.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kalvoda

advokát a exministr

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Jan Kalvoda
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services