Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

Beze změn v průběžném pilíři penzijního systému budou Češi narození v letech 1980 až 2008 platit na důchod několikrát víc, než kolik jim na něm pak stát vyplatí. Studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu doporučuje tyto náklady rozložit mezi více generací, včetně současných důchodců.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2011 9:36, xls

Je dobrý si uvědomit, že čeští politici se svým přístupem vytunelují jakoukoli částku z DPH, je naprosto jedno, jestli je sazba 5, 19, 17,5, 25 nebo 50 %. Takže jakýkoliv navrhovaný zvednutí čehokoliv je jen další zlodějna. A žádná blbost není tak blbá, aby se nedala zdůvodnit, takže pod tím vždycky pár odborníků zůstane podepsaných.
Takže úplným základem je vyrovnat rozpočet snížením výdajů, přestat krást a cpát peníze do nesmyslů. Pak by se teprve dalo bavit o nějakých výpočtech.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 5. 2011 15:09, chk

ale ale. samostatny duchodovy ucet tu jiz peknou radku let funguje. tusim od roku 2003+-? a za tu dobu je v pekne ztrate. to, ze v 90. letech byl sem tam pebytek nemeni nic na faktu, ze to byly vyjimky, ktery v zadnym pripade nevyvazej sekery ostatnich let. takze tento argument pouzivanej prevazne "intelektualskou" levici vcetne KSCM, neuspeje:)

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

25. 5. 2011 12:47

Dobrý den, až teď mám chvíli času na reakci. Váš názor na mé články Vám samozřejmě neberu, na některá fakta, respektiva takzvaná fakta, která v komentáři uvádíte, bych ale rád reagoval.
Institut pro demokracii a analýzu - to už v diskusi snad zaznělo - mi rozhodně nepřipadá jako obvyklá parta hochů co za každou cenu chtějí podojit státní rozpočet. I když nemusí mít samozřejmě, ve všem co publikují, pravdu.
A teď k faktickým věcem. Nechci Vám brát iluze, pokud si ale matně vzpomínám, tak za socialismu kdysi platilo heslo: Dohnat a předehnat. Jenže pak se situace Československa postupně horšila, takže pár tehdejších kapitánů průmyslu (a řekl bych, že mnozí uměli) začalo v 80. letech v tichosti razit jiné heslo: Neztratit stopu! Pokud jste o tom ještě neslyšel, doporučuji Vám velmi hluboce se nad jejich slovy zamyslet ve všech souvislostech.
Rozkradeno toho jistě bylo dost. Samozřejmě se mi to nelíbí, o řadě kauz, včetně Harvardského průmyslového holdingu, jsem ostatně psal. A ne tak zřídka. Nejsem si ale jist, zda by tyto peníze, stejně jako třeba z dividend či prodeje části akcií ČEZ, dlouhodobě stačily k financování schodku důchodového účtu. I kdyby tam skutečně směřovaly.
Podobné problémy jako ČR má - myslím si, že v menší míře - celá západní Evropa. A jak jsem se včera dozvěděl, tak co s důchody neví ani třeba Čína, kde de facto žádný důchodový systém neexistuje.
V Evropě se přitom snad tolik nekradlo, jako u nás a navíc si tam řada lidí dlouhodobě spoří na důchod. Takže pokud mají podobné problémy s důchody, je to dáno něčím jiným. A to hlavně demografií. Klesajícím počtem těch, kteří přispívají na důchody stále většímu počtu důchodců. Což zatím vede hlavně k prodlužování důchodového věku, jak to bude v budoucnu nikdo neví. Jen tak pro zajímavost - po druhé světové válce se v řadě zemí (ČR nevyjímaje) chodilo do důchodu v 65 letech. Až pak se doba pro odchod do penze zkracovala.
Rád bych ještě citoval příklad Norska, které nemá, pokud vím, potíže ani s korupcí, ani s rozkrádáním majetku a má bohaté zásoby ropy, které mu umožňují leccos financovat. Víte, v kolika letech tam lidé chodí do důchodu? V 67 a nejdříve mohou v 62. A to mají tu ropu...
Jinými slovy: pokud bude klesat počet těch, kteří platí sociální pojištění a růst počet důchodců, bude tu vždy problém, který je třeba nějak řešit. A je velmi široký - zdaleka nejde jen o stav ekonomiky a rozkradený majetek, ale také třeba rodinnou politiku aj.
Ono je ale asi lépe strkat hlavu do písku jako některé jiné země. A pak se za pár let najednou hrozně divit. Druhá věc samozřejmě je dobře připravená penzijní reforma. To je, jak ukazuje příklad řady i okolních zemí, skutečně problém.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 11:59 | eďa

Vystihl jste dokonale posametový puč.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 11:55 | eďa

Máte pravdu, černá díra demokratizace spol. se čím dál rychleji otevírá a nejde ji uzavřít. Tenhle systém jde ke dnu stejně, jako legendární Titanic. Je neudržitelný a hlavně neufinancovatelný a ikdyby byla DPH 100% a k tomu dojít prakticky nemůže, okamžitě se i takto vybraná suma vypaří včetně kont rozpočtově odpovědných a jejich pomahačů. A co s tím ? Přestat blbnout a rozhazovat prachy bankám, pojišťovnám, úřadům, fondům a dalším parazitům.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 9:36 | xls

Je dobrý si uvědomit, že čeští politici se svým přístupem vytunelují jakoukoli částku z DPH, je naprosto jedno, jestli je sazba 5, 19, 17,5, 25 nebo 50 %. Takže jakýkoliv navrhovaný zvednutí čehokoliv je jen další zlodějna. A žádná blbost není tak blbá, aby se nedala zdůvodnit, takže pod tím vždycky pár odborníků zůstane podepsaných. Takže úplným základem je vyrovnat rozpočet snížením výdajů, přestat krást a cpát peníze do nesmyslů. Pak by se teprve dalo bavit o nějakých výpočtech.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2011 9:20 | rum

Takhle hrdé přihlášení k ignoraci už dlouho k vidění nebylo. Nevím, co to je, proto s tím běžte do háje. Tak abyste to měl příště jednodušší: IDEA, to je kromě jiného ten hodný pan Švejnar, co kandidoval proti zlému Václavu Klausovi, bude po něm prezidentem. Toho máte rád, jenom jste si nevšiml, že v tom spolku figuruje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 8:56 | josef

pozor - ekonomie a ekonomika neni totez.
Ekonomika na tom neni extra treba i proto, ze neni moc konkurenceshopna. Asiate pracujici za mene, mene kvalitne, zato ve velkem mnozstvi nas valcuji.
ad CEZ - z CEZu ma stat velkou dividendu, ktera je soucasti rozpoctu. A sefa musite dobre zaplatit. Nebo chcete, aby firmu rozlozil stejne, jako to udelal Husak v SAZCE?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 8:49 | Jahoda František

Máte kliku, že minulost milosrdně zapomínáte. Ad investice do infrastruktury: vzpomínáte na lešení v ulicích s nápisy, že hrozí padající omítka (československá televize dokonce natočila komediální seriál: Přejděte na druhou stranu)? Kolik dálnic bylo před třiceti lety v provozu? Ad důchody v minulosti: tuším, že existovali lidé, kteří měli důchod pár stovek a dost velké existencionální problémy (pár takových lidí se mi jich ještě teď vybavuje před očima). Ad současné důchody: nevím, jestli chápete, že největší "problém" je, že díky lepšímu zdravotnictví i životnímu stylu žijí důchodci lépe a déle než před dvaceti, čtyřiceti či padesáti lety, a v parametrech reformy je zabudováno, že se to má nadále zlepšovat.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 7:34 | zdehof

Články pana Maška jsou obvykle hodně velké plácnutí do vody.
Neznám Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu, ale bude to obvyklá parta hochů co za každou cenu chtějí podojit státní rozpočet.
Proč strašit lidi tím, že se znovu bude muset přerozdělovat to minulé a slíbené, když jednoduchý recept tu už dávno fungoval.
V minulém režimu jsme pravda nevydělávali jako dnes, aspoň většina, ale všechny přebytky šli do výstavby infrastruktury. Zaplať pánbůh v energetice nám ještě něco zůstalo. Proč mají týt z vysokých zisků jenom pánové Roman a členové různých rad a členové vlády, proč výnosy nejsou určeny na zalepení potřeb důchodů. Vždyť vybudovány byly jen z peněz důchodců dnešních a do 20 let odcházejících?
Přesto že se všechny vlády za posledních 20 let snaží intenzívně rozkrást, co se tu předtím vybudovalo ( jistě vhodná byla naše zámořská flotila kterou ukradl pan Kožený ) něco málo zbylo. Jenže to by se výnosy nemohly dostat do těch potřebnějších rukou našich čelních protikorupčních představitelů.
Běžte s analýzou do háje. Jestli to nevíte, tak základem je fungující ekonomie, ale to co se dnes předvádí, je jenom paběrkování na poli po sklizni a označit to za naději pro budoucnost je ubohost.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Škromach

politik

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Zdeněk Škromach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services