Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale pracovní trh o šedesátníky stát?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2012 12:11, Petr Dvorský

Při současném stavu naší ekonomiky a s ohledem na ekonomický rozvoj
v budoucnu je pro člověka nad 50.let věku,který ne vlastní vinou ztratí
práci nebo zkrachuje v podnikáni,prakticky nemožné získat zaměstnání,
pokud mu ho někdo protekčně nesežene,jaká je perspektiva pro tuto skupinu
lidí,kteří,pokud nemají své vlastní úspory,jsou nuceni živořit,do té doby,
než je jim bude přiznán po cca 12 letech starobní důchod,který je ještě
z důvodů chybějící pracovní absence státem pokrácen,úřady práce těmto lidem žádnou práci neseženou,naopak fungují jako represivní orgán státu,
který přiznání sociální dávky nebo podpory v nezaměstnanosti podmiňuje potupnou tzv.veřejnou službou tj.naprosto zbytečnou primitivní úklidovou prací v oranžové vestě,kterou každý jen předstírá a kam jsou vědomně zařazováni i osoby s VŠ vzděláním,cílem úřadu práce je tyto lidi psychicky zlomit,aby se sami odhlásili z evidence ÚP a stát jim tak nemusel vyplácet sociální dávky nebo podpory v nezaměstnanosti,takto si představuje a realizuje ministr Drábek snižování nezaměstnanosti v této zemi,pokud za současného stavu nedojde ze strany státu k zavedení systémového opatření pro zvýšení počtu zaměstnaných osob v této věkové kategorii,které lze docílit pouze snížením odvodů sociálního a zdravotního pojištění pro zaměstnavatele, v následujících 15 letech musí dojít logicky ke kolapsu,
protože počet nezaměstnaných osob v této věkové hranici drasticky stoupne a stane se nejpočetnější věkovou skupinou nezaměstnaných ve státě,ve které budou nejvíce zastoupeny osoby s SŠ a VŠ vzděláním.Současná pravicová vláda tento problém vědomě nechce řešit, a proto je v zájmu většiny lidí,aby co nejrychleji skončila a přenechala tento úkol jiné politické
reprezentaci.

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2011 15:01, MoB

Kdo zaměstná.. no jo, ale jinak by otázka stála "kdo bude živit" šedesátníky, protože demografický vývoj zatím moc optimismu nepřipouští.

Pro plno lidí (hlavně intelektuálně pracujících) nemusí být problém pracovat i po 60 - stačí mít vyhovující zdraví, a to při pokroku zdravotnictví není taky nepředstavitelné. Ostatně průměrný věk se prodlužuje pořád.

Tohle je prostě fakt, mění se věková struktura společnosti a nějaká reakce je nutná.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 62 komentářů)

12. 5. 2011 16:50 | Nox

Pokud se ma zvysovat duchodovy vek, musi se take soubezne s tim zvysovat i pocet pracovnich mist. Jinak to proste nemuze fungovat. I odklad o jedny rok znamena prurustek desitek tisic praci hledajicich. Pritom se ve statistikach neustale uvadi pocet nezamestnanych na jedno pracovni misto. Dokud se to neobrati (tj. bude se uvadet pocet volnych mist na jednoho nezamestnaneho, protoze vysledne cislo bude vyssi nez jedna), je zvysovani duchodoveho veku nesmyslne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 16:31

Nemáš tak docela pravdu. Konkrétním ročníkům se načítá odchod po měsících - ženy 4, muži 6, takže dnešní padesátnící celých 35 let mít nemusí. Najdeš na netu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 15:50 | TVK

Ono je krásně jednoduché psát, „co by se mělo“, jak upravit a nastavit systém tak, abych se já (se všemi ostatními) měl líp. Jenže je to právě o tom neefektivním státním systému, kdy přes státní a jiné rozpočty teče řádově polovina všech peněz v této republice. Je jednoduché jednotlivé kroky personifikovat, vyzývat k vidlím, defenestracím a nevím čemu, ale i kdyby k něčemu takovému došlo, kde by nastala změna? Do tohoto systému z ničeho nic nasadíme statisíce neúplatných úředníků, pracujících za „běžnou“ mzdu, kteří budou dřít za blaho všeho lidu na pozicích, kde z tohoto státního penězovodu mohou něco beztrestně mít? To už nemluvím o vrcholných politicích, kteří jsou o několik levelů výše. Nebo z ničeho nic vznikne generace „schopných“? Státní zaměstnani budou sami tlačit na efektivitu a podřezávat si tak větev? Tudy žádná ani střednědobá cesta nevede a pokud je vůbec něco takového možné, tak je to cesta na x generací a současníkům z toho nic nekouká, protože my jako celá společnost prostě nebudeme z ničeho nic lepší.
Co ale může každý udělat a to hned a sám u sebe je ne diskutovat o nějaké obecné situaci, ale prostě si řešit situaci svoji osobní, bez ohledu na okolí a systém, který stejně nezměním. Protože já sám mohu svou situaci změnit zásadně a výrazně a spoustě lidí se to daří. A o tomto se můžeme bavit nejen u důchodů, ale naprosto obecně ve všech otázkách fungování naší společnosti. V nadpoloviční většině prostě chceme, aby se o nás stát staral a aby pokud možno měli všichni stejně, tzn. „málo“, protože na „moc“ stát na rozdíl od některých jednotlivců nemá a mít nebude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 15:12 | benzin

Nerozcilujte se kvuli tomu co bude za tricet let. To nikdo nevi. Rozcilujte se nad dopadama, ktere prijduo tedka. To ted zvysuji DPH, ne az za tricet let. To ted snizi stredni duchody aby mohli zvysit horni duchody, pry kvuli vetsi spravedlnosti (nechapu jak je to k tem ve stredu spravedlive). Nedivil bych se kdyby prisla dalsi zaloba k US (a ten ji "odsouhlasil"), tentrokrat od stredne prijmovych duchodcu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 14:19 | JARDA

Kdyby každý státní zaměstnanec,včetně vládních činitelů by šel do důchodu v 60.letech.A pokud by chtěl pracovat déle,tak by si mohl vybrat důchod nebo práci.Pouze jeden příjem.Aby na jejich místa mohli nastoupit absolventi škol.A nebyly na pracáku.Pak by se nemusel zvyšovat věk odchodu do důchodu.Já si myslím že vhodný věk pro odchod do důchodu je 60 roku.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 12:34 | miroslavka.z

Nejde jen o penize. Ted je mi 46 a uz me leccos boli a spatne vidim. Neumim si predstavit, jake vykony v praci budu podavat v sedesati. Telo proste chatra, prece proto stari lide odchazeji do duchodu. V kancelari to jeste lze prezit, ale co lide ve fabrikach, kdyz musi stat treba 12 hodin na nocni smene u stroje?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 12:33 | eďa

O státním bankrotu toho bylo už napsáno hafo, ale kdo by ho vyhlásil ? Otrok demokracie anebo jeho otrokář a proč by bankrot vyhlašoval jeho otrokář, když mu otrok zobe z ruky a zachvilku poleze hlady po zdi? Naopak, žádný státní bankrot se vyhlašovat nemůže, ikdyby každou sekundou chcíplo stotisíc otroků a státní dluh rostl každou sekundou o bilión korun. Tak je tu po puči 1989.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 12:07 | Jan

V současné době jsme v situaci, kdy nejenom řada zboží a služeb je cenově nejméně srovnatelná, ale máme platy, které dosahují s bídou třetiny. A do toho přichází krize důchodového systému a systémové úpravy, které mají systém ošetřeti po vzoru zemí s platy 3x vyššími. Ty návrhy samy o sobě možná nejsou špatné, ale nerealizovatelné u velké většiny lidí s průběrnými nebo nižšími platy. Lidi mají platit hypotéky, šetřit a ono opravdu u velké části společnosti není z čeho. Až budemem mít odbory, který se nepose..ou do politiky, budou dělat to co mají, tj. bojovat se zaměstnavateli za platy zaměstnanců a ne sedět ve správních radách a bojovat o politickou moc mimo volební proces, bude všechno jednodušší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 10:43 | r

Svého času jsem se náhodou setkal s jedním z náměstků ministra zemědělství. Po patnácti minutách diskuze mně odzbrojil větami, které si budu pamatovat do smrti :"Vážený kolego, kdyby v tomhle baráku ráno nepřišla polovina lidí do práce, tak to nikdo nezjistí a nic se nestane. Ale oni přijdou. On by pozítří na jejich židli seděl někdo jiný a dokazoval svoji nepostradatelnost."
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 10:22 | Iveta

Zajisté je státní správa přebujelá - ovšem na druhou stranu, ta hysterie o financích, které odčerpají státní úředníci je docela přehnaná. Jaký je vlastně ten správný počet úředníků, aby zvládli kvalitně státní úřednickou mašinerii? Až si odpovíte na tuto otázku, potom je snadné spočítat peníze uspořené za propuštěné zaměstnance (samozřejmě snížené o následně vyplácené podpory). Ano, vláda celkem úspěšně naočkovala lidi myšlenkou, že státní rozpočet sežere státní správa. Já si ale myslím, že ten obyčejný státní úředník s platem cca 18 000 hrubého není tím pravým viníkem. Na vině jsou především mandatorní výdaje , které, jak už z názvu plyne, snížit dost dobře nejde a bezuzdá zlodějna. Úsporami ve státní správě si tedy trochu pomůžeme, jenomže bez zvýšení HDP stejně situace řešitelná není.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 9:54 | r

Přidám ještě jednu myšlenku - prvopočátek nastalého problému je naprosto bez diskuze v boji našich porevolučních mocipánů o koryta. Ať tam byla po roce 1989 červená, modrá, oranžová, zelená či kdovíjaká ještě hlava, tak díky snaze udržet se u koryta nebyla vůle udělat okamžitě důchodovou a zdravotní reformu. V té todě by to bylo vzhledem k tehdejším platům pro všechny snesitelné a dnešní pětačtyřicátníci by měli šanci si na důchod něco naspořit. Zarážející je, kolik z těch, co nebyli ochotni tehdy cokoliv podniknout, se dnes bije v prsa (viďte pane Kalousku ...)a tváří se, že zachraňují národ. Žeby už měli dostatečně vysoká konta a začali konečně dělat politiku? Trochu pozdě! Prosakuje jim tam juniorka z dorostenecké ligy a ti ještě tučná konta nemají :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 9:53 | Babizna

Já nevim, proč by měl někdo, kdo je nezaměstnanej po 50, chodit na dobu než dosáhne důchodovýho věku, na pracák, když podpora je jen pár měsíců a sociální za něj nikdo neplatí. Pokud například pracoval nepřetržitě od 18 do 50, žádnej důchod nedostane, páč nesplní podmínku účasti na důch.poj. v délce 35 let.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 9:27 | Lenka Pokorná

Dobrý den, v žádném případě s tak pozdním odchodem do důchodu nesouhlasím.Dnes je problém zaměstnat lidi,kteří přijdou o práci před 50 rokem a natož pak déle.A pokud se tito starší lidé budou držet na svých pozicích,bude daleko větší nezaměstnanost u mladých lidí,vyházejících z učilišť,středních a vysokých škol.Myslím,že dnešní vláda by byla nejraději,aby se vůbec důchodci svého důchodu nedožili.A když už se dožijí,tak je bude čekat podpora v nezaměstnanosti,čímž opět stát zase ušetří.Myslím,že reformy a jíná opatření,by měli naši slavní poslanci začít u sebe.S pozdravem Pokorná Lenka ( do důchodu mám ještě 10 let a 8 měsíců )
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 9:20 | Irena Čapková

Můj pohled na zvyšování důchodového věku?
Samotný původ tkví již v samotné "sametové" revoluci - již to je více než podezřelé s jakým klidem proběhlo předávání moci. Máme špatné zákony, nedostatečnou inteligenci a nízkou morálku v předních liniích našeho státu. Špatný systém ve vzdělání a justiční prostředí je rovněž pohoršující. Pochopitelně máme i vyjímečné jedince, kteří si stále svůj vysoký morální kredit udržují, včetně inteligence a obyčejného "selského" rozumu, ale řekněte sami, kolik jich znáte? Pojďme a vychovejme si novou lepší generaci lidí i význačných osobností, které o nás "obyčejných" lidech mohou skutečně rozhodovat. Vychovejme si generaci o které se bude v dějinách psát s respektem a úctou.
Zklamaný občan této republiky, která byla kdysi ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 9:15 | r

Zajímavý a velice realistický názor. V podstatě se s ním dá souhlasit. Jen tam trošku chybí řešení pro ty, kterým už dávno není 18 a nebo chtějí (kdo by to byl řekl) s rodinami někde bydlet, takže na to naspořit si "dost" prostě nemají.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 9:08 | r

Neoddiskutovatelnou realitou je, že stát nemá na důchody a stávající systém je neúnosný. Na druhou stranu si nedovedu představit zedníka v šedesátisedmi letech, jak stojí na lešení a nahazuje 8 hodin denně zeď. Nebo nedejbože chirurga, jak mně jde s třesoucí se rukou operovat. Většina lidí nad 60, možná nad 55, skončí na pracáku a v důchodu se půjde pást, protože bude mít o to nižší důchody. Nic si nenaspoří, protože celý život splácí hypotéku a z podpory to asi dost dobře nejde. Vlastně se pást půjde ještě dřív, protože díky tomu, že skončí na pracáku, tak nedoplatí hypotéku a vystěhují je pod most. Ona totiž většina lidí díky nízkým platů a předraženým nemovitostem a cenám stavebních prací má natažené splácení hypoték až do pětašedesáti. Takže kudy z bludného kruhu? Co třeba vyházet ty tísíce nepotřebných úředníků státní správy, donutit poslance, aby si dávali stejné platy, jaké má většina populace, donutit "nepodplatitelné" úředníky, aby výběrová řízení na státní zakázky byla transparentní ... Na jedné straně je snaha šetřit, na druhé straně se ročně vyháže víc, než je třeba na záplatu v důchodovém systému. Asi je něco nezdravého ve státě Českém. A jak z toho ven? Jediná možnost je vyhlásit státní bankrot!! :)
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 8:58 | Jan

Neplašte a přemýšlejte o krok dopředu. Je přece jasné, a v příspěvcích výše přesně popsané, že pracovat do 67 nebude kde, a u řady povolání nebude ani čím, protože tělo to prostě nevydrží. Ti, co toto navrhují nejsou tak blbí a vědí to taky. Toto všechno jsou podpůrné kroky pro úspěšné zavedení penzijního připojištění a dosažení cílového stavu, že důchodové připojištění nebude přilepšení, ale životní nutnost, se kterou přečkáte dobu čekání na státní důchod. Prostě vás donutí si za život našetřít ve fondech částku, která vám umožní odejít do důchodu třeba v 55 letech, když budete spořit dost. Když ale nebudete, skončíte opravdu tak, jak popsáno výše. Připojištění bude dále dobrovolné, ale na rozdíl od současného stavu si takhle málokdo dovolí ho ignorovat. V politice prostě jen nesmíte říkat cílový stav a všechny cesty k němu hned na začátku, nedopadl byste dobře a nic nedosáhl.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 8:06 | franc

Dneska nikdo nezaměstná ani padesátníka, natož nekoho v šedesáti. Jo tak leda chrápat v parlamentu a nechat se vzbudit na hlasování....Nejvyšší čas vzít vidle a jít do ulic!!
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 8:00 | Karel Jiráček

Ještě nám prozraďte kde vyčarujete peníze na důchody a pak Vás budeme nazývat velkým vizionářem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 7:50 | Pavel

ačkoliv se o průměrném IQ vlády, potažmo parlamentu již drahně let mluví vcelku hanlivě, jedno se jim musí nechat - totiž umění jak odrbat lidi, kteří denně chodí do práce. V tomto případě je cynismus vlády dotažen téměř k dokonalosti. Jestli tomu dobře rozumím, tak do důchodu půjdeme ve věku, kdy fyzicky pracující má problém aby ráno vůbec vstal, aby se bez problémů vyprázdnil a aby se mohl alespoň někdy usmát na svá vnoučata. Jedním dechem na místa TOP managerů dosazujeme krásné, mladé a kreativní lidé, kteří naprosto bez skurpulí splní každé přání akcionářů, tj. lidem kteří se blíží k padesátce dají najevo, že již nestačí tempu doby a vykopnou je. Dotyčný padesátník (a výš) patrně bezúspěšně bude hledat práci, na kterou by dle dnešních měřítek stačil, tedy skončí na pracáku. Tady nastupuje vize vlády - podpora musí být tak malá, aby se vyplatilo pracovat - a tím se kruh uzavírá. Pracák obživu nezajistí a padesátníka nikdo nechce. Tedy bude někde na okraji společnosti živořit a čekat (mnohdy marně) na důchodový věk. Po dosažení důchodového věku ale opět nemá vyhráno, protože dostane kulový, neboť si nešetřil a nepracoval. Pro klikače - můj názor je tak nějak všeobecný. Samozřejmě se najdou lidé, kteří vcelku vpohodě budou pracovat třeba i do sedmdesáti a kteří budou stačit tempu doby - soudím ale, že jich bude výrazná menšina.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kužel

prezident Hospodářské komory

Pavel Juříček

podnikatel, Brano Group

Petr Kužel
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Juříček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services