Důchodový věk poroste. Kdo zaměstná šedesátníky?

Poslanci včera schválili tzv. malou důchodovou reformu, která zvedne penze lidem s vyššími příjmy, jak požaduje Ústavní soud. Kromě toho zvyšuje i věk pro odchod do důchodu. Bude ale pracovní trh o šedesátníky stát?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2012 12:11, Petr Dvorský

Při současném stavu naší ekonomiky a s ohledem na ekonomický rozvoj
v budoucnu je pro člověka nad 50.let věku,který ne vlastní vinou ztratí
práci nebo zkrachuje v podnikáni,prakticky nemožné získat zaměstnání,
pokud mu ho někdo protekčně nesežene,jaká je perspektiva pro tuto skupinu
lidí,kteří,pokud nemají své vlastní úspory,jsou nuceni živořit,do té doby,
než je jim bude přiznán po cca 12 letech starobní důchod,který je ještě
z důvodů chybějící pracovní absence státem pokrácen,úřady práce těmto lidem žádnou práci neseženou,naopak fungují jako represivní orgán státu,
který přiznání sociální dávky nebo podpory v nezaměstnanosti podmiňuje potupnou tzv.veřejnou službou tj.naprosto zbytečnou primitivní úklidovou prací v oranžové vestě,kterou každý jen předstírá a kam jsou vědomně zařazováni i osoby s VŠ vzděláním,cílem úřadu práce je tyto lidi psychicky zlomit,aby se sami odhlásili z evidence ÚP a stát jim tak nemusel vyplácet sociální dávky nebo podpory v nezaměstnanosti,takto si představuje a realizuje ministr Drábek snižování nezaměstnanosti v této zemi,pokud za současného stavu nedojde ze strany státu k zavedení systémového opatření pro zvýšení počtu zaměstnaných osob v této věkové kategorii,které lze docílit pouze snížením odvodů sociálního a zdravotního pojištění pro zaměstnavatele, v následujících 15 letech musí dojít logicky ke kolapsu,
protože počet nezaměstnaných osob v této věkové hranici drasticky stoupne a stane se nejpočetnější věkovou skupinou nezaměstnaných ve státě,ve které budou nejvíce zastoupeny osoby s SŠ a VŠ vzděláním.Současná pravicová vláda tento problém vědomě nechce řešit, a proto je v zájmu většiny lidí,aby co nejrychleji skončila a přenechala tento úkol jiné politické
reprezentaci.

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2011 15:01, MoB

Kdo zaměstná.. no jo, ale jinak by otázka stála "kdo bude živit" šedesátníky, protože demografický vývoj zatím moc optimismu nepřipouští.

Pro plno lidí (hlavně intelektuálně pracujících) nemusí být problém pracovat i po 60 - stačí mít vyhovující zdraví, a to při pokroku zdravotnictví není taky nepředstavitelné. Ostatně průměrný věk se prodlužuje pořád.

Tohle je prostě fakt, mění se věková struktura společnosti a nějaká reakce je nutná.

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 62 komentářů)

18. 5. 2011 15:01 | MoB

Kdo zaměstná.. no jo, ale jinak by otázka stála "kdo bude živit" šedesátníky, protože demografický vývoj zatím moc optimismu nepřipouští.
Pro plno lidí (hlavně intelektuálně pracujících) nemusí být problém pracovat i po 60 - stačí mít vyhovující zdraví, a to při pokroku zdravotnictví není taky nepředstavitelné. Ostatně průměrný věk se prodlužuje pořád.
Tohle je prostě fakt, mění se věková struktura společnosti a nějaká reakce je nutná.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 5. 2011 21:10 | Vlasta Lišková

Takže výsledkem srovnání věku odchodu do důchodu je to, že můj manžel ročník 1967 půjde do důchodu v 65 a 4 m a já jako matka 2 dětí, ročník 1970 v 65 a 10 m. To se nám to opravdu pěkně srovnalo. Já budu dělat déle.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 5. 2011 13:48 | Standa

Poltici by si měli spočítat,kolik peněz prodlužování věku odchodu do důchodu vlastně stojí. V první řadě jsou to zvýšené náklady na lékařskou péči, protože většina lidí po šedesátce trpí nějakými nemocemi a udržení rozumného zdravotního stavu je rozhodně dražší pro pracujícího než pro důchodce. Další náklady jsou v oblasti sociální, protože se nemohou postarat o své blízké, kteří jejich pomoc potřebují-jejich rodiče, invalidé a podobně a tuto péči bude muset draze zajistit stát. Další výdaje jsou v oblasti školství, protože prodloužením odchodu do důchodu stát sebere dětem babičky a dědečky na hlídání a výchovu. Tím vzniknou další nároky na počet předškolních a školních zařízení.Další věcí je kvalita výchovy dětí a rozvíjení jejich morálních i odborných schopností. To všchno jsou věci které by se měli při rozhodování brát v úvahu. To ovšem naši politici neumějí. Znají jenom jedinén pravidlo-tolik a tolik peněz chybí a tudíž je třeba o tolik a tolik prodloužit odchod do důchodu. To je trojčlenka , kterou se naučili v páté třídě a navíc jejich schopnosti uvažování nestačí.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 5. 2011 17:50 | rejpal

Velmi přesně vyjádřeno. Vůbec jim nejde o člověka, ale jen o jeho peníze. A až dojdou internační se změní na koncentrační.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 5. 2011 17:13 | Eva

S lékařskou péčí, která spíš není než je, s tím, jak je politikům jedno, zda vymíráme, s tím, jak na českém a moravském člověkovi nezáleží, ale záleží jenom na tom, co se z něj ještě vyždíme, začíná Česko a Morava připomínat zatím velmi luxusní internační tábor.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2011 14:26 | TVK

15 mega na účtě? To bych to osobně v práci zapíchl okamžitě, i když i do té padesátky mi chybí spousta let a vrhnul bych se na zhodnocování této sumy tak, aby se nezmenšovala, ale rapidně rostla. Bohužel, dnes totoéž musím dělat se sumou výrazně nižší, ale cílem stejným.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2011 11:21 | znopa

A proč je tzv. malá důchodová reforma, která měla řešit jen nález US, najednou spojována s posunutím důchodového věku? Myslím, že je to klasické mlžení jež má zamlžit, že se 70% novodůchodců snižuje důchod. No a pak už je jenom paradoxem, že onen stěžovatel u US nakonec utřel hubu. Oni mu vlastně vzkázali: "Ty jsi sice vyhrál, ale madaile dostanou jiní". Vždyť starodůchodců se to netýká.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2011 8:58 | eďa

Je uplně jedno, kolik máš drobných naspořeno, páč pokud pojede současný trend zvedání žlabu a řekněme, že ti je dnes 50 let, tak bys potřeboval mít na účtě, abys mohl být v pohodě a jít do penze cca 15 mega. Pokud je nemáš, jsi ztracen jako 99,5% populace.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2011 8:47 | eďa

Žaloba k US nic nevyřeší. Chce to vzít rozum do hrsti, dokud je čas a změnit zvyky a zvyklosti především na výdajové straně rodinných rozpočtů. Přestat živit parazity - banky, pojišťovny, fondy, úřady a zaměřit na svou budoucnost s otázkou z čeho budu živ ve stáří a nemoci, až ceny všeho zdvacetinásobí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2011 4:21 | bbb

No přece nejlepší ekonom pan Kalousek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2011 0:00 | TVK

Pár suchých čísel - za rok 2010 byl průměrný plat cca. 24.000 Kč, tj. 18.500 Kč čistého. Průměrný vyplácený důchod na konci roku 2010 byl 10.123 Kč, tj. 55% průměrného platu (podprůměrně vydělávající se samozřejmě dostane klidně na 70%, nadprůměrně třeba jen na 20%). V obou sumách jsou ale zahrnuty i nutné výdaje, které mají obě skupiny (důchodci i pracující) velmi podobné a prostě se jim z velké části nevyhnou - bydlení, energie, voda, teplo, místní daně a poplatky, jídlo apod. To může dohromady na osobu dělat okolo 6 litrů měsíčně a najednou nám na "život" takové osoby zbývá 12,5 vs. 4tKč. A to je brutální propad životní úrovně. Do budoucna bude zázrak, pokud se tento poměr důchod/mzda podaří udržet, spíš to půjde ještě dolů. Ano, kdokoliv může spoléhat na to, že se nějak (nevím jak) podaří tento poměr lehce zlepšit, ale v reálu se i pak bude jednat o propad životní úrovně hrubě pod polovinu toho, na co tito lidé byli zvyklí před důchodem. Takže už teď je to o tom, kdo a kolik má do důchodu naspořeno. Protože samotný státní důchod byl, je a s jistotou bude ve srovnání s pracujícími a těmi, co v důchodu mají jiné zdroje, jen na přežití.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 23:07

Nevím kdo má jaké znalosti o tvorbě pracovních míst,ale já jich mám až moc.Vemte si jeden příklad za všechny.Je mi 65 let a byl jsem se poptat na práci VRÁTNÉHO A NOČNÍHO HLÍDAČE a byl jsem z toho jak se říká na větvi.Bylo mi řečeno že MUSÍM mít zkoušky-jeřábnické,vazačské,sv ářečskéCO,paličské,ř.pr.na VZv a sk.B,umět alespoň německy a anglicky,práci na počítači.Dále fizicky zdatný,vlastní zbraň.No a to všechno za jeden plat asi tak 8-10 tisíc hrubého.To je tak za 4-5 pracovníků a tak se zase ušetřilo na mzdách pro podnikatele a stát.Takhle se právě strácejí pr.místa.Je to delané uměle a stát to ví a nic s tím dělat nebude,co by se s tím zatěžoval.Tak co????????????
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 22:30 | Pavel

Přesně! Ono už dneska vůbec se dožít těch 40 let v nějakém provozuschopném stavu je docela umění. A co dál? Padesátka? To už bude skoro zázrak. Možná tak někde na úřadě, kde se člověk sice taky naběhá a narozčiluje s lidma, ale přece jenom není to kopání příkopů ani o vožení autobusů. Po padesátce jde zdraví do háje. A kdo si může dovolit dát za přebroušení rohovky 30 tisíc na jedno oko, za titanový implantát zubu s korunkou s keramitem 40 tisíc na zub, klouby a normální léčbu nepočítám. Kdepak, nezměníme-li to, půjdeme tak za deset let do kytek. Vždyž už i ty obyčejné brejle stojí kolik set korun. Důchod v sedmdesáti rovná se genocida. A to je snad pořád ještě trestné ne?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 22:10 | Marek Netolický

Horníci,slévači, svářeči,zedníci,zámečníci,komi níci,stavebnídělníci,tesaři,hasiči a ostatní, kteří vykonávají těžkou fyzickou práci si podle naší vlády nezaslouží užít důchodu (nemyslím invalidního). Ze sněmovny hurá do senátu a pak z naspořených peněz cestovat v důchodu po světě, to je pane jiný kafe.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 19:50 | Slávka

Vláda moc dobře ví,že sehnat práci na jedné straně po skončení studia a na druhé straně ve vyšším věku je zásadní problém.Přesto se drží pofiderních čísel,demografických prognóz a nejrůznějších tabulek. Mechanicky prodlužuje odchod do důchodu s vědomím,že tyto lidi možná 10 let před nárokem nikdo nezaměstná.Ale to není pro tvůrce podstatné,tabulkově to vychází.Na celkovém dopadu vlastně ani nezáleží.Kdepak budou tvůrci této teorie za 50 let?Nikdo je soudit nebude a dokonce se domnívám,že nakonec bude všechno jinak.V době,kdy je problém správně vypracovat rozpočet na další rok,jsou veškeré generační propočty pouze utopií.A zaměstnanost se díky technickému pokroku bude naopak zvyšovat.Díky robotizaci bude celá dílna sedět doma a vše obslouží jeden technik.Svět se bude vyvíjet úplně jinak,než si páni představují.Tím ovšem nechci nikterak naznačit,že k lepšímu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 18:31 | brr

totální blbost...kdo z tehdejších právníků by byl schopen vytvořit smysluplnou legislativu ? ( apropos - i dneska je to leckdy úchylnost, co z legislati´vců leze...)Ti co 40 let honili disidenty a buzerovali národ ? Nebo byste je importoval ze SSSR ? A kdo byl tehdy vzdělaný ekonom ? Ti, co absolvovali za bolševizmu VŠE ? Kteří se učili chozrasčot a politickou ekonomii socialismu ?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 18:10 | Pavel

No ono se o reformě pořád jenom kecá a nikdo nic nedělá. Skutečná reforma rovná se politická smrt. Nejvíc se mi líbí, že všechny reformy začínají až tak deset let po smrti nejmladšího politika. Navrhuju návrat k socializmu. Klíčové rezorty opět zestátnit, podnikání povolit tak do 25 zaměstnanců, dát povinnost pracovat a tak dále. Takový polský a nebo maďarský předrevoluční model. Hlavně pozavírat arcizloděje, zestátnit banky, dráhu, energetiku a další sektory. V nich by pak našlo třeba i zbytečnou (ale defacto potřebnou) práci hodně starších lidí a mohlo by se chodit do důchodu třeba v šedesáti. Bylo by to třeba myšlenkově dodělat, ale takhle to stejně nějak nakonec skončí. Řecko, Irsko, Španělsko, Portugalsko, ale i Anglie, Francie a o východním bloku ani nemluvě. Prostě zase vrátit věci tam, kde mají být, skutečnou hodnotou by byl člověk a ne jenom peníze, navíc natištěné.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 17:33

Citace / 12.05.2011 16:31

Nemáš tak docela pravdu. Konkrétním ročníkům se načítá odchod po měsících - ženy 4, muži 6, takže dnešní padesátnící celých 35 let mít nemusí. Najdeš na netu.

...se načítá odchod po měsících. Asi myslíš důchodový věk? O tom žádná. Nepsal jsem o dnešních padesátnících (či budoucích) ale obecně. Jinak pokud ti je dneska 50, tak samozřejmě výše zmíněné na tebe platí! Od roku 2019 je potřebná doba pojištění 35 let. Pokud je nemáš, nárok na důchod taky nemáš, nehledě na to, že ti bude 58 a nárok na důchod nemáš hned podruhý. Najdeš na netu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 5. 2011 17:30 | marthys

V regionech postižených vysokou nezaměstnaností (sever Čech i Moravy), je velký problém sehnat práci pro každého již teď. Zvýšení důchodového věku tento problém jen prohloubí, tedy jestli to vedení státu vůbec nějak zajímá.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 5. 2011 17:06 | Marie Třesohlavá

Dobrý den, letos mi bude 60 let a pracuji 40 let v nemocnici. Nyní již jako pracující důchodce. Na odchod ze zaměstnání zatím nepomýšlím, moje děvčata mi slíbila, že mě včas upozorní až začnu "blbnout". Člověk ve stáří není soudný. Už nyní se staráme v LDN o lidi o 15-20 let mladší než jsem já. Přijde-li do ordinace klient před sedmdesátkou o francouzských holích, moje sestřička volá. "Paní vrchní! Takhle budeme chodit kolem postelí my a pořád budeme muset pracovat!" Na druhou stranu, v 80. letech, když přišel do nemocnice sedmdesátník a chodil, koukali jsme na něj jako na exota. Teď se osmdesátníci prohánějí v autech, loví po internetu, líbí se jim ženské. Lidský věk se hodně zvýšil, proč bychom nemohli pracovat? Mladí teď nadávají, ale až budou v mém věku, také se jim nebude chtít sedět doma, mít před sebou vidinu uklízení a vaření, zpestřenou přiblblými seriály.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Ševčík

ekonom

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Miroslav Ševčík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services