Chystá se kartel realitních kanceláří?

Lukáš Kubec | rubrika: Co se děje | 8. 4. 2011 | 8 komentářů
Nová pravidla hry pro realitní kanceláře? Ministerstva připravují zákon, který má chránit spotřebitele před mizernými a podvodnými makléři. O ochranu spotřebitele však nejspíš vůbec nejde...

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 4. 2011 8:38, no to je blbost

Citace - Kamil Ž. / 08.04.2011 08:31

Samozřejmě, že si asociace RK šije kabátek na míru.


S tím nepolemizuji, nicméně to nic nemění na faktu, že článek je napsaný nechutně demagogicky.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 4. 2011 8:31, Kamil Ž.

Ale autor má přece pravdivý postřeh, na rozdíl od pána " no to je blbost".
Samozřejmě, že si asociace RK šije kabátek na míru. Makléři konkrétně této asociace RK vůbec neskýtají nějaké záruky kvality práce. To je pouhý trik, že to asociace tvrdí. Půjde o jasné likvidování konkurence. Chybí tady řádná komora RK, kde bude povinná účast, tak jak tomu je u jiných profesí např. advokátů či notářů. Bude dán kodex závazný pro RK a akdyž taková kancelář pravidla poruší, skončí s živností. Naprostou pravdou je, že lidé smlouvy nečtou a pak se diví, jaké jim to přineslo následky. Nikdo je nenutí hned podepsát, mohou se jít poradit. Proč dávají lidé peníze(kupní cenu) na účty RK ? Nikdo je nepřinutí k takovému kroku, když budou trvat na uložení např. do advokátní či notářské úschovy. Slušná RK to ze své provize zaplatí. Těch věcí je daleko více, ale je to vše záležitost lidí a používání selského rozumu. Současná zákonná úprava je naprosto dostatečná a není třeba nic vymýšlet.

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 8 komentářů)

14. 8. 2011 11:40 | Pepa

Tisíce realitních kanceláří je zejména těch, které fungují z obývaků. Tzn. bez vzdělání, bez znalostí, bez certifikací, bez povědomí o potřebných zákonech, beze služeb klientům a to jak standardních tak nedstandardních, atd. Realitní kancelář si může založit úplně každý a druhý den začít rozdávat vizitky a prodávat nemovitosti... Tyto realitní kanceláře opravdu snižují ceny ..., ale zejména kradou zakázky, poskytují nekvalitní práci, prodávající přesvědčí na podlimitní ceny a tím pádem prodají nemovitost za méně než tržní cenu (o svůj zisk tím nepříjdou) nedotahují zakázky do správného konce a o poskytování opravdu odborných služeb si klienti mohou jen zdát. Výsledek = realitní kanceláře jsou příživníci, nic nedělají, nic nezabezpečí, ničemu nerozumějí, jenom vybírají obrovské peníze a za nic. Tak toto pojetí je krokem proti konkurenceschopnosti od pana Kubece. Gratuluji, zrušíme školy, zrušíme peníze, zavedeme zpět směnný obchod :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2011 12:53 | benzin

No tak ja mam ted cersvtou zkusenost s koupi nemovistosti. Bohuzel se neda sehnat primo od majitele (tech co jsou tak nabizene je fakt jak safranu). Takze pres realitku: Mexx (tusim ze je celenem teto asociace). No a provize pozadovana po prodejci je 200 tisic a provize pozadoavana po mne taky 200 tisic. To je bratru 10% z celkove ceny nemovitosti. A jake jsou za to sluzby? V podastate jenom seznameni s majitelem, zadnou jinou negarantuji. K tomu vam pres "treti" spolecnost prodaji nevyhodnou hypoteku (kdyz si poradne neprectete rezervacni smlouvu, podepisete jim, ze si ji vezmete jedine pres tuhle tuhle spolecnost). Tedy ta hypoteka nemusi byt pro kazdeho nutne nevyhodna, ale vzhledem k tomu, ze vubec nezkoumaji, kde ma clovek bezny ucet, nebo uverovou hystorii, nebo jake zastavy jsou na prodavane nemovitosti, je minimalne evidentni, ze se o nejlepsi hypo pro klienta nesnazi.


K tomu si vezmete jake ma Mexx reference, a ze byla dvakrat v Cernych Ovcich (najde v archivu proadu na internetu) a ze delaji presne to co ma zakon zakazovat a to sice michaji penize klientu se svymi a pozdrzuji jejich placeni.


K tomu i jejich uzasna smlouva, kterou si sice prectete a udelate upravy, ale VOP (ktere jsou dodatkem) na tyto nejbeznejsi upravy mysli je rusi. Napr. "Pokud bude ze smlouvy vyplyvat ze zajemce odmenu zprostredkovateli neplati, plati ustanoveni VOP a to sice, ze zajemce odmenu zprostredkovateli plati." Nebo zaskrtavaci policka: Smlouva je uzavirana jako exkluzivni: NE, ANO, Na dobu neurcitou. Kde samozrejme jak ANO i na dobu nerucitou maji uplne stejny vyznam. Jenom proste lidi netusi, ze neurcita doba je kazda u ktere neni presny datum konce. A na konci, je rozhodci dolozka s uvedenim sprateleneho rozhodce.


Samozrejme obdobne svinarny Vam daji k podpisu i v rezervacni smlouve (napr. vubec neni uvdeno za jakych okolnosti je rezervacni poplatek vratny). Podepisujete, ze znate kompletni technicky stav a veskerou pravni i administrativni dokumentaci (samozrejme, ze to jsou papiry, ktere nema ani realitka a v tu chvili ji nema pohromade asi ani prodavajici), takze ste vubec nic nevidel. Pak Vam k domluvene provizi prirazi 20%, udajne kvuli DPH (odkdy je za sluzby DPH 20%? A proc to nerekli pred tim nez mi soubli papir pod nos?). Atd. Fakt hruza. A to je naprosty standardni realitka ceskeho trhu. Je jednou z nejvetsich a nejrenomovanejsich realitek u nas. Buh vi jak je to u tech podvodnych (kdyz bych tuhletu nechapal jako podvodnou, i kdyz si jen tezko dokazu predstavit horsi chovani).


Takze pokud je tento zakon sity na miru takovymhle realitkam, dost dobre nchapu koho muze postihnout. Btw. nehlede na to, ze se to da sjednavat i jako smlouva o spolupraci pri prodeji (takze staci zivnost na propagaci cehokoli).


P.S.: Samozrejme ze sem realitce nic nepodepsal a radeji budu hledat o rok, nebo dva dyl, nez narazim na majitele, ktery nabizi nemovitost bez takovychto prostredniku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 4. 2011 11:45

Každá regulace bude jen cestou jedněch, jak se za "pomoci" státu zbavit druhých!!! je cestou totálně likvidující menší konkurenci!!! Každá regulace je vždy krokem, jak zlikvidovat konkurenci ... snad nejkrásnějším příkladem jsou ISO normy :-))))) viděl jsem ložiska z Německa, která úplně klechtala, ale byla vyrobena firmou s certifikátem ISO, který se samozřejmě musí zaplatit... Jinak nádherným příkladem regulace je i moje branže makléře ( na trhu s cennými papíry) a český zákon, regulující sice naprosté hovadiny, a daleko více byrokraticky reguativní, než zákony regulující NYSE totálně likvidující menší konkurenci
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2011 10:28 | klient

Souhlasím s regulací na 100%. Realitní trh je jedna z největších džunglí, úroveň služeb a makléřů je tristní. Většina makléřů není schopná použít PC, většinou jsou to lidé, kteří pracovali někde u pásu a rozhodli se dělat business.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2011 8:38 | no to je blbost

Citace - Kamil Ž. / 08.04.2011 08:31

Samozřejmě, že si asociace RK šije kabátek na míru.

S tím nepolemizuji, nicméně to nic nemění na faktu, že článek je napsaný nechutně demagogicky.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2011 8:31 | Kamil Ž.

Ale autor má přece pravdivý postřeh, na rozdíl od pána " no to je blbost". Samozřejmě, že si asociace RK šije kabátek na míru. Makléři konkrétně této asociace RK vůbec neskýtají nějaké záruky kvality práce. To je pouhý trik, že to asociace tvrdí. Půjde o jasné likvidování konkurence. Chybí tady řádná komora RK, kde bude povinná účast, tak jak tomu je u jiných profesí např. advokátů či notářů. Bude dán kodex závazný pro RK a akdyž taková kancelář pravidla poruší, skončí s živností. Naprostou pravdou je, že lidé smlouvy nečtou a pak se diví, jaké jim to přineslo následky. Nikdo je nenutí hned podepsát, mohou se jít poradit. Proč dávají lidé peníze(kupní cenu) na účty RK ? Nikdo je nepřinutí k takovému kroku, když budou trvat na uložení např. do advokátní či notářské úschovy. Slušná RK to ze své provize zaplatí. Těch věcí je daleko více, ale je to vše záležitost lidí a používání selského rozumu. Současná zákonná úprava je naprosto dostatečná a není třeba nic vymýšlet.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2011 7:59 | no to je blbost

"Socializace ztrát", které zaplatíme "my všichni" - jak hladce se autor dokáže dostat od toho, že náklady zaplatí konkurenční živnostníci (i to je minimálně diskutabilní) a noví klienti realitek až k alarmujícímu prohlášení že to zaplatíme "my všichni". Takovou argumentační mezeru snadno překonají jen křídla demagogie. 200 realitních kanceláří znamená absenci konkurence, atd, atd.
Pan autor zřejmě bude majitel nepoctivě RK, kterého zákon klepne přes prsty. Faktem je, že realitky podvody dělají, takže si o regulaci říkaly, je to zcela stejný příběh jako v roce 2006 s cestovkami: někdo si bude stěžovat a psát články, ale trh se pročistí o póvl, který by stejně odpadl. Přínos pro klienty bude diskutabilní, realitky si najdou jiné cesty jak podvádět, stejně jako to udělaly cestovky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2011 3:41 | vladislav skalicky

absolutní pravda. Dodnes se divím jak je možné že britské realitky které jsou vystaveny konkurenčnímu prostředí a zvládají prodej nemovitostí jestliže exclusivně za 1,5 % z prodejní ceny a multiple tedy vice agentů v soutěží za 2 - 3 %. Mimochodem ceny nemovitostí začínají být srovnatelné v obou zemích. Prostě realitky zde jsou nereálně nenažrané a neefektivní. prohledněte si report http://www.home.co.uk/guides/selling/estateagents.htm
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Raška

podnikatel, Miton

Luděk Sekyra

podnikatel, Sekyra Group

Ondřej Raška
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Luděk Sekyra
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services