Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně! Řešení je jednoduché: postavte si pasivní dům. Platit budete jen desetinu…

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2011 12:57, Fany

Dovolím si napsat pár postřehů z bydlení v pasivním domě od roku 2006.
Že je článek spíše reklamou je jasné asi každému. Proto si dovolím opravit pár nesmyslů.
1) Prý je výstavba PD o 30% dražší. Ptám se proč? V mém případě byla naopak o cca 20% levnější. Důležitou součástí PD je izolační materiál a ten je většinou levnější, než ten stavební.
2) Nedoporučuji podlehnout módě a poslechnout ve všem chytráky, kteří o tom vědí jen z knížek. Naopak doporučuji selský rozum a stavět co nejjednodušeji, tak, jako by se jednalo o normální bydlení. Tedy včetně otevíracích oken, na venkově včetně komínu, ale hlavně dobře orientovaný na světové strany. Počítat s tím, že v PD není ani tak problém topení, ale v létě chlazení.
3) Žádná složitá regulace a přílišná elektrotechnika není třeba. Na domek o 100m2 (můj případ) stačí malá rekuperační jednotka v ceně i s rozvody do 20 tisíc Kč. Tepelné čerpadlo je nesmysl. Naopak solární ohřev TUV je skoro nutností a pokud je to doplněno malou FVE s výkonem kolem 2kWHp, tak se jedná o naprosto energeticky soběstačný dům.
4) Co je naopak důležité, je tzv. zemní registr. Nebo-li podzemní vedení vzduchového potrubí, které slouží v zimě k předehřátí vzduchu na teplotu kolem 10°C, proto aby nezamrzal výměník rekuperační jednotky a v létě předchlazuje vzduch na teplotu 12 až 14°C.
5) Důležitá věc je zastínění oken v letním období. Lze to vyřešit například přesahem střechy (u bungalovu). V zimě jsou solární zisky výhodou, ale v létě naopak.
6) Pozor v úvaze o vybavení objektu elektrickými zařízeními. Většina z nich je i doprovodným zdrojem tepla a to s tím v PD musí počítat. Zrovna tak s lidským teplem. Člověk v průměru vydává do okolí teplo 100W. U PD je tepelná ztráta u plochy 100m2 asi 1 až 1,2kW. Tudíž více lidí v jedné místnosti ji dokáže přetopit.
7) Proč komín a otvírací okna? Je to pro případ výpadku elektriky, které, v budoucnu mohou být častější. Pak stačí malinká krbová kamínka, a větrat pomocí oken.
8) Co se týče spotřeby, tak má článek výjimečně skoro pravdu. V mém případě byla spotřeba na topení za rok 3.500 Kč. O to více je pak znát spotřeba pro ohřev TUV. Proto doporučuji solární kolektor.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2011 7:16, Jan

PR-clanek plny nezavaznych, zavadejicich formulaci "muze", "mohou" a straseni budouci legislativou. Tzn. muze, ale nebude.
Moda pasivnich domu hlavne aktivne vydelava nenazranym developerum.
Rozdil v nakladech na vystavbu rozhodne neni jen 30%, ale mnohem vic - i pres 50%. Bez problemu vam to zaplati rozdil ceny za nesetrne topeni na dalsich 100 let. Platit nebudete desetinu topeni, ale mnohem vic. Zivotnost vsech agregatu je omezena a stezi presahne 20 let = dalsi statisicove investice. U domu je kvalitni vetrani nutnost uz kvuli tvorbe plisni.

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

6. 4. 2011 19:42 | chk

omlouvam se, ted jsem se podival na SIPO. platime rocne jen 22200czk. si never, mne je to vlastne jedno
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 19:12 | rejpal

Kdo umí, ten umí, ale já dvě fáze na černo odebírat nechci, nestojí to za to. Dej adresu, přijedem Tě doměřit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 15:38 | benzin

To se fakt do PD montuji neoteviratelne okna? To si na jare a podzim nemohu otevrit okno a nasat ten krasny vzduch? Tak tohle by bylo pro mne dost neunosny ustupek.
Btw. nicmene dekuji za pekny komentar.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 13:48 | Fany

Proč kliku? My platíme ročně cca 12.000 Kč za elektriku (topení, ohřev TUV, vaření a ostatní spotřeba) a většinou také nedoplácíme. Domek na polosamotě, a oken máme dost ....
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 13:37 | rejpal

100m2. za vytapeni plynem (vcetne ohrevu vody, jidla)platime rocne cca 24.000czk, a nic nedoplacime". Člověče, tak to máte fakt kliku, ze všech stran sousedy krom okna 100x100 cm.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 12:57 | Fany

Dovolím si napsat pár postřehů z bydlení v pasivním domě od roku 2006. Že je článek spíše reklamou je jasné asi každému. Proto si dovolím opravit pár nesmyslů. 1) Prý je výstavba PD o 30% dražší. Ptám se proč? V mém případě byla naopak o cca 20% levnější. Důležitou součástí PD je izolační materiál a ten je většinou levnější, než ten stavební. 2) Nedoporučuji podlehnout módě a poslechnout ve všem chytráky, kteří o tom vědí jen z knížek. Naopak doporučuji selský rozum a stavět co nejjednodušeji, tak, jako by se jednalo o normální bydlení. Tedy včetně otevíracích oken, na venkově včetně komínu, ale hlavně dobře orientovaný na světové strany. Počítat s tím, že v PD není ani tak problém topení, ale v létě chlazení. 3) Žádná složitá regulace a přílišná elektrotechnika není třeba. Na domek o 100m2 (můj případ) stačí malá rekuperační jednotka v ceně i s rozvody do 20 tisíc Kč. Tepelné čerpadlo je nesmysl. Naopak solární ohřev TUV je skoro nutností a pokud je to doplněno malou FVE s výkonem kolem 2kWHp, tak se jedná o naprosto energeticky soběstačný dům. 4) Co je naopak důležité, je tzv. zemní registr. Nebo-li podzemní vedení vzduchového potrubí, které slouží v zimě k předehřátí vzduchu na teplotu kolem 10°C, proto aby nezamrzal výměník rekuperační jednotky a v létě předchlazuje vzduch na teplotu 12 až 14°C. 5) Důležitá věc je zastínění oken v letním období. Lze to vyřešit například přesahem střechy (u bungalovu). V zimě jsou solární zisky výhodou, ale v létě naopak. 6) Pozor v úvaze o vybavení objektu elektrickými zařízeními. Většina z nich je i doprovodným zdrojem tepla a to s tím v PD musí počítat. Zrovna tak s lidským teplem. Člověk v průměru vydává do okolí teplo 100W. U PD je tepelná ztráta u plochy 100m2 asi 1 až 1,2kW. Tudíž více lidí v jedné místnosti ji dokáže přetopit. 7) Proč komín a otvírací okna? Je to pro případ výpadku elektriky, které, v budoucnu mohou být častější. Pak stačí malinká krbová kamínka, a větrat pomocí oken. 8) Co se týče spotřeby, tak má článek výjimečně skoro pravdu. V mém případě byla spotřeba na topení za rok 3.500 Kč. O to více je pak znát spotřeba pro ohřev TUV. Proto doporučuji solární kolektor.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2011 10:45 | Rafter

Souhlasil bych, ale mam vyhrady k tepelnym cerpadlum. Voda/voda ma vysoke vstupni naklady a navratnost je mozna jen u velikych objektu. U mensich domu se nezaplati nikdy. Vzduch/voda, nedejboze vzduch/vzduch opravdu v mrazech nefunguji (rozhodne nejde o par dni v roce, jak se nam snazi prodejci naznacit)a pri teplotach lehce nad nulou dnes jiz neni v NED tolik potreba a tak se stavaji spise doplnkovym zdrojem tepla. Nicmene nektere z nich se daji v lete pouzit na chlazeni a tak bych je nezatracoval. Rekuperace a rizene vetrani je skvela vec, bohuzel se na ni setri a podle toho to vypada. Nemluve o zrudnosti zvane zemni registr. Jinak souhlas, dobry NED je dnes o mnoho lepsi, nez PD za kazdou cenu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 10:30 | Rafter

Jak uz mnozi pripomeli, v clanku je spousta nesmyslu. Jako nejvetsi z nich je uspora 50 000 oproti novemu domu 120M2. Kdo takovou debilitu muze napsat? V novem dome teto velikosti (dle soucanych norem) teto castky nelze dosahnout ani z poloviny. V pripade bezneho patroveho NED se bude jednat spise o tretinu az ctvritinu uvadene castky. Nemluve o tom, ze pocitat FVE do energeticke bilance domu je naprosty nesmysl. To pak muzu tvrdit, ze nezateplena cihla s pomoci velke FVE je taky vlastne pasivni dum? Takze spotrebovana el. energie na vareni a klimatizaci v lete se bude velmi blizit NED a uspory budou temer zanedbatelne. I kdyby naklady byly opravdu jen o 30% vyssi, navratnost znacne presahne dobu zivotnosti domu. Mimochodem se dost casto lze setkat se spatnymi projekty PD, kde se nedostatecne vetra, pritapi se horkym vzducem a v lete se cely objekt znacne prehriva. Aby muj prispevek nevypadal uplne skepticky.. pred patnacti lety byl take cenovy rozdil mezi zateplenou cihlou a NED nesplatitelny za dobu zivotnosti objektu a dnes je NED (az uz drevostavba nebo jina technologie) bezny standard za beznou cenu. Za par let diky technologiim pravdepodobne uz budem zase o kus dal. Jeste dodam, ze sam bydlim v cihlovem RD 140M2, kde byla v prubehu stavby provedena spousta uprav smerem k NED a za lonsky rok jsem platil 16000 za plyn + 9000 elektrika. Rad bych slysel pana poradce Vojtka, kde s PD usetrim 50000 rocne???
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2011 9:26 | chk

mame barak, obycejnej cihlovej z prvni republiky, 4+1 lehce pres 100m2. za vytapeni plynem (vcetne ohrevu vody, jidla)platime rocne cca 24.000czk, a nic nedoplacime. kde vzala autorka tech 50.000?? to je nejakej divnej prumer. to chce autorka rict, ze kdyz ja protopim 24 tisic, nejakej expert protopi rocne 76.000? to vytapi halu bez oken, ze?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2011 9:18

"tepelné čerpadlo" Znáš někoho, kdo provozuje tepelné čerpadlo alespoň 15 let? Jaké byly SKUTEČNÉ náklady na udržbu a opravy? Jakou SKUTEČNOU úsporu dosáhl. Jaká byla SKUTEČNÁ návratnost investice?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 9:15 | Luboš

Nejlepší volbou pro úsporu financí na vytápění domů je zvolit tepelné čerpadlo dle lokality a tím se výrazně ušetří na energiích. Jsou lokality kde se v polabí dá použít systém voda-voda a tím výrazně snížit ztráty domu. Vhodná volba je komín a krbová kamna pro přitopení v období velkých mrazů. Jedná se stejně o dva měsíce v roce. Rekuperace je dobrá pokud se mění dle intervalu filtry. Jelikož známe naší povahu, tak necháváme vše déle než je přípustné a tak si vytváříme v domě prostředí pro pozdější alergie a astma. Pasivní dům je dobrá věc, ale musíme zvážit jak budeme zodpovědní vůči náročné technice a výměně filtrů.Můj názor je ten, že lepší nízkoenergetický dům a celková spokojenost s výdaji na provoz domu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2011 8:59 | TVK

Pasivní dům beru pro ty, co nemají problém profinancovat těch 30% navíc a chtějí mít dobrý pocit. Operovat s návratností 15 let je ale podle mne ekonomický nesmysl. Když tyto peníze neutratím za dům a budu je investovat a zhodnocovat jinak, předpokládám, že nejen že výnosem pokryju vyšší spotřeby energií standardního domu, ale ještě něco vydělám. Když si tyto peníze navíc musím půjčit, tak je návratnost v energiích prakticky nekonečno.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2011 8:51 | eďa

To je pořád dokola a dokolečka. Začnete šetřit, tak se cena tepla, vody, zkrátka čehokoliv zvedne. Nezapomínejte, že žijete v diktátu cen monopolního kapitalismu, proto se přece zvonilo v 89 a spotřebitel zisky monopolu prostě v průměru zaplatí. To, čím ušetříte jsou nové technologie výroby elektřiny a tepla z vody, křemíku a katalizátorů. Zateplováním, krom zaměstnanosti, neřešíte budoucnost, ale jen přicházíte o iluze a úspory.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2011 8:10 | Pavel

Myslím, že nemáte pravdu a zbytečně paušalizujete. Když si nebudete svou stavbu pečlivě hlídat a nebudete důrazně vyjednávat o každé položce a hlídat kvalitu, tak se vám stavba samozřejmě prodraží. Můžete mít tedy levně postavený pasivní dům za rozumné náklady nebo předražený dům klasický - je to jen a jen o vás, ne o technologii...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 7:56 | Jan Dvořák

Každý má samozřejmě právo na svůj názor, ale pro mě to zajímavé téma je. Bydlím kousek za Prahou, kde se míchá klasická nová výstavba se skupinou pasivních domů. V zimě je přitom krásně vidět, o kolik rychleji mizí třeba sníh ze střechy "klasických" domů. A protože se většinou známe, tak se bavíme i o nákladech na energie - a musím říct, že úspory jsou to docela zajímavé...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 7:16 | Jan

PR-clanek plny nezavaznych, zavadejicich formulaci "muze", "mohou" a straseni budouci legislativou. Tzn. muze, ale nebude. Moda pasivnich domu hlavne aktivne vydelava nenazranym developerum. Rozdil v nakladech na vystavbu rozhodne neni jen 30%, ale mnohem vic - i pres 50%. Bez problemu vam to zaplati rozdil ceny za nesetrne topeni na dalsich 100 let. Platit nebudete desetinu topeni, ale mnohem vic. Zivotnost vsech agregatu je omezena a stezi presahne 20 let = dalsi statisicove investice. U domu je kvalitni vetrani nutnost uz kvuli tvorbe plisni.
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Němec

právník a mediátor

Jan Kočka

podnikatel

Petr Němec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services