Tomio Okamura: Postrádám u nás dlouhodobé vize

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 29. 3. 2011 | 10 komentářů
Druhá část rozhovoru s Tomiem Okamurou se bude věnovat především jeho obchodním projektům a investicím. Řeč přijde ale i na nedotažené reformy českých politiků a problémy mezilidských vztahů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2011 16:50, Iaara

"Až lidé zbohatnou, pak budou solidární." Velmi hloupý názor, u Okamury překvapivý. Život člověka učí, že nejvíce pohostinných a ochotných pomoci jiným je právě mezi chudými, nikoliv mezi bohatými. Každý, kdo cestoval do chudých zemí tzv. třetího světa, si musel všimnout, že v jednom nám tyto země dávají na frak: v mezilidských vztazích. Nemluvím teď o zhroucených státech, kde je válka nebo hlad - to už pak skutečně bratr nezná bratra. Ale v takových těch "normálně" chudých zemích jsem zažil neskonale lepší přijetí a vlídný zájem, než ve sterilně čistých bohatých městech a vesnicích Západu. Pravda, o globálních problémech ve chudém světě se mnou nikdo nediskutoval, na to neměli v každodenním boji o přežití čas ani myšlenky, ale zájem (v dobrém slova smyslu) o mně měli.
A takovou zkušenost nemám jen já, to vím zcela jistě.

Abych to shrnul: chování Čechů a Japonců v oblasti mezilidských vztahů nemá co dělat s výší jejich příjmů. Japonci vždy obdivuhodně drželi spolu a byli schopni táhnout za jeden provaz - a to i v dobách, kdy byli chudým a vysmívaným národem "žluťochů". Naopak, dnešní blahobyt Japonska do značné míry rozkládá tradiční japonské hodnoty, objevují se tam negativní společenské jevy, které byly ještě před půlstoletím neslýchané. Kdo jiný, než míšenec T. Okamura by to měl vědět?
Nechápu, proč potom mele takovou hloupost...

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

18. 11. 2013 0:23 | Detlef Deggendorf

Neplatí to rozhodně paušálně. Ale i mezi bohatými a to i velmi bohatými (např. je jím Radim Passer) se najdou takoví, kteří velmi podporují chudé, např. děti v Bangladéši, atd. Výše zmíněný podnikatel je křesťan, jenž dává ve svém životě na první místo Boha, jenž do jeho života zasáhl natolik, že zcela změnil žebříček jeho dosavadních hodnot. Pomoc Boží ale člověk musí prožít na vlastní kůži, je to něco, co nelze jen slyšet z vyprávění někoho, kdo ji zažil a třeba i denně prožívá. Víra v Boha je velký dar, který si ani nezasloužíme, ale můžeme o ni Boha prosit. Na světě by bylo mnohem lépe, kdyby lidé dodržovali Boží přikázání (desatero), máme však svobodnou vůli od Boha, takže je na nás, jak se rozhodneme, Bůh nikoho nenutí k jejich dodržování, Ježíš Kristus by měl být naším vzorem v chování, jednání s druhými lidmi, je to jistě obtížné, ale záleží to i na nás samotných....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2012 12:01 | Jan Spilka

Je vidět, že jste tuto myšlenku tak úplně nepochopil/a... pokud člověk nemá prostředky, jeho mysl se soustředí na jejich nabytí a už "nemá čas" přemýšlet či se zabývat ostatními "méně podstatnými" věcmi, lidmi a myšlenkami... pokud bude mít člověk dostatek, může svoje myšlenky a čas věnovat i něčemu jinému - třeba tomu se zastavit a zamyslet o světě kolem sebe... o lidech...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2012 21:37 | Wladyk

Osobně jste mě natchl větou před II kolem sen.vol. na čt. Budete-li kandidovat, můj hlas máte a budu se snažit prezentovat vás v okruhu svých známých z té "dobré stránky". Osobně vím jak to u nás funguje - kdo né, že? :-) ať už politika, média apod. Máte v sobě kladnou energii, vůdcovské myšlení, a na cestě na hrad Vás aspoň nesemelou věci jako stranický kabát, moloch morálně pokleslé politiky a tlaky zájmových skupin... Pokud vyhrajete, zase začnu věřit a držet palce ČECHŮM! Aspoň na chvíli...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2011 21:02 | Saša

Pan Okamura říká, že až bude průměrný plat kolem 45 tisíc měsíčně, tak se postoj lidí třeba změní. Nemyslím si to. Až bude průměrný plat kolem 45 tisíc měsíčně, tak lidé budou chtít, aby jejich průměrný plat činil 70 tisíc měsíčně. Solidarita národa není, dle mého mínění, o penězích, ale o tradicích, o hodnotách. I když chápu, z jakého úhlu se na danou věc Tomio díval, musím s Vámi, Laaro, souhlasit. Saša
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 6. 2011 16:50 | Iaara

"Až lidé zbohatnou, pak budou solidární." Velmi hloupý názor, u Okamury překvapivý. Život člověka učí, že nejvíce pohostinných a ochotných pomoci jiným je právě mezi chudými, nikoliv mezi bohatými. Každý, kdo cestoval do chudých zemí tzv. třetího světa, si musel všimnout, že v jednom nám tyto země dávají na frak: v mezilidských vztazích. Nemluvím teď o zhroucených státech, kde je válka nebo hlad - to už pak skutečně bratr nezná bratra. Ale v takových těch "normálně" chudých zemích jsem zažil neskonale lepší přijetí a vlídný zájem, než ve sterilně čistých bohatých městech a vesnicích Západu. Pravda, o globálních problémech ve chudém světě se mnou nikdo nediskutoval, na to neměli v každodenním boji o přežití čas ani myšlenky, ale zájem (v dobrém slova smyslu) o mně měli. A takovou zkušenost nemám jen já, to vím zcela jistě.
Abych to shrnul: chování Čechů a Japonců v oblasti mezilidských vztahů nemá co dělat s výší jejich příjmů. Japonci vždy obdivuhodně drželi spolu a byli schopni táhnout za jeden provaz - a to i v dobách, kdy byli chudým a vysmívaným národem "žluťochů". Naopak, dnešní blahobyt Japonska do značné míry rozkládá tradiční japonské hodnoty, objevují se tam negativní společenské jevy, které byly ještě před půlstoletím neslýchané. Kdo jiný, než míšenec T. Okamura by to měl vědět? Nechápu, proč potom mele takovou hloupost...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 3. 2011 15:32 | Bouček Antonín

Sranda je, že se pan Okamura pozastavuje nad tím, že se v Praze dvě rodiny ze tří rozvádějí, a pak z rozhovoru vyjde najevo, že je sám rozvedený.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2011 22:40 | jan

kandidujte na presidenta.dekuji
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2011 20:51 | Vladislav Čížek

Dobrý den pane Okamuro, omlouvám se předem, že se nebudu držet tématu, ale nenašel jsem jiný způsob, "kudy k vám". Dočetl jsem se kdesi, že jste spoluorganizoval po zemětřesení v Kóbe ozdravné pobyty japonských dětí, postižených tímto neštěstím na psychice, u nás v Česku. Samozřejmě jsem ihned po posledním superničivém zemětřesení a následné cunami cosi málo přispěl prostřednictvím účtu Českého Červeného kříže na okamžitou pomoc postiženým oblastem, ale ta myšlenka na pomoc osiřelým a traumatizovaným dětem mi stále vrtá hlavou. Nevíte, vážený pane Okamuro, kde bych mohl realizovat ten svůj odložený II. díl pomoci? Plánujete vy, nebo vaši přátelé podobnou akci? Rád přispěju, aby ta pomoc přišla k co největšímu počtu potřebných. Soucítím se všemi, ale s dětmi nejvíce. Děkuji.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2011 14:36 | losnuevosvidentes

Třeba se neprezentují proto, že už vědí, že každá cesta vede nikam a pokud se člověk se svými chybami a zvyklostmi vydává na cestu, pak ať má alespoň srdce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 3. 2011 11:37 | Slávka

Seznamuji se s názory pana Okamury delší dobu.Nemám k nim co dodat.Může nám být jen líto,že takových lidí nemáme u nás více.Nebo možná máme,ale my okolo jim nestojíme za to,aby je prezentovali nebo dokonce prosazovali.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Chrenek

podnikatel, Moravia Steel

Vít Bárta

politik a podnikatel, ABL

Tomáš Chrenek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Vít Bárta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services