Očima expertů: Navrhovaná důchodová reforma nic nevyřeší!

Plánovaná důchodová reforma je v posledních týdnech vděčným tématem většiny českých médií. Mnoho ekonomů se proti navrhovanému způsobu spoření na penzi dokonce veřejně postavilo. Vláda je mimo jiné kritizována za špatnou komunikaci s veřejností, která si v současné době reformu spojuje především s nutným zdražováním. V dalším pokračování ankety Očima expertů se dozvíte, jaký mají na penzijní reformu názor námi oslovení odborníci.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2011 7:56, tomáš T

Tak mi řekněte, kde se to takhle zvrtlo. Myslíte si, že od začátku devadesátých let jsme v reformách už takhle neschopní? No, když se podívám na kuponovou privatizaci, tak asi jo :-( Nevím, co se musí stát, aby se něco změnilo, ale podobné marné a nesmyslné pokusy mě hrozně frustrují. To se do vedení tohohle státu nikdy nedostane člověk, který by skutečně dokázal udělat něco užitečného?

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2011 12:11, chk

a co slibovali pred volbami? co neplni?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

11. 3. 2011 11:05 | ppetr1

trestat ty co opravdu nemohou mit deti je sobeckost nejvyssiho radu.otazka je jestli si taky za to nemohou tak trochu sami. kdyz se podivam na krviky jak se vekove oddaluje poceti deti i za hranice reprodukce je to docela smutne zjisteni.mit prvni dite ve 40 roce veku - to asi nebude zcela v poradku!! politici vymysli porad nejaky hovadiny,hlavne svymi rozhodnutimi znehodnocuji penize cim dal tim vetsi merou!proc neudelat reformu na tvrdo (OKAMURA) a rici lidem kolik deti jste si vychovali a podle jejich vyse prijmu budete dostavat duchod????? je to snad tezke k pochopeni!!uz na to upozornuji minimalne 5 let a kazdy politik se boji slapnout do vosiho hnizda.pritom by to pomohlo vsem.erar by si casem ulevil a zodpovednost by lezela na rodicich - tak jak to bylo vzdy po cela tisicileti.to jen politici aby byly zvoleni do lukrativnich pozic budou placat nerealne nesmysly.pritom je to táááák jednoduchy. jenze ERAR je ERAR a kdyz se tak jednoduse z nej bere ............. jsem blizko hranice zdaneni 100% - tak jsem zvedav jak to dopdane.ZADNEJ SEDLAK BY NEPODRIZL SLEPICI KTERA MU SNASI ZLATA VEJCE.politici celeho sveta by tu slepici vzdy zarizli,jen aby meli na chvilku z ceho rozdavat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2011 10:52 | ppetr1

na Titanicu taky hrala,nez se lod potopila a mam silne obavy,ze se tak na 100% stane.je to jen otazka casu. Vlastně už začalo - ano zacalo uz to pred 3-5 lety,kdy Cina umele udrzuje kurz sveho juanu.je si velice dobre vedoma proc tak dela.kazdopadne bude mit Cina za par let velike starosti sama se sebou.populace ji zacne stranout a lidi nebudou chtit delat za mrzky peniz.jedna z variant je posilovani juanu a zaroven s tim vzrust nezamestnanosti a oslabeni konkurence schopnosti.mama se tedy do budoucna na co tesit.proto dlouhodobe sporeni neuznavam.tech ekonomickych zvratu bude jeste hooodne.ocekavam to v horizontu 0-30 let.poslednich 50 let bylo celkem stabilnich,bylo to dano ale zitim na dluh a Cina s Indii tento blahobyt vyspelych zemi podporovala nakupy dluhopisu.jsem zvedav co s tim udela inflace a mena jednotlivych statu.nedelam si zadne iluze a dolar bude mit do 10 let hodnotu 10kc,pokud to pujde timto tempem a uvazovanim politiků. akcie bych nezatracoval - ty preziji vsechny finacni otresy o tom nepochybuji ani minutu. sporici ucet ja stejny produkt,jako bych drzel hotovost - kdykoli je mohu vybrat.nejhorsi zpusob investovani co znam.nikdy jsem nemel vysokou hotovost na ucte.spolehlive me o ne obere inflace - tisknuti penez.toto totiz propaguji politici - taky nekdo ty jejich dluhy musi kupovat,jinak se to sesype jak domecek z karet !!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2011 9:55 | vladislav skalicky

tahle reforma je přiznání nemohoucnosti státu zvladnout nastávající bankrotovou katastrofu která se na nás hrne. Státní instituce to nezvládnou. Ty chystané 3% privátní pojištovny ( které bude nominovat současná vládnoucí chunta)to je jasný podvod na vkladatele. Největší jistota bude přimět lidi mít více dětí a přesvědčit je že vlastní rodina je větší jistota než jakákoliv státem organizovaná redistribuce. Mám dojem že současná forma demogracie a jejích institucí nepřežije nadcházející katastrofu.Bude pak pozdě si uvědomit že jsme měli mít vice vlastních dětí které mají vazbu na vlatní rodiče důchodce aby je uživili.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2011 9:38 | chk

kde berete tu jistotu, ze bezdetny je sobec? trochu jednodussi vnimani sveta, ze? proc trestat nekoho, kdo nemuze mit deti? co treba potrestat vsechny, na ktere musim ja doplacet, a pritom me stat ani obec nemusi podporovat, protoze se dokazu postarat sam o sebe? he?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2011 9:32 | věštec z Omahy

Tady na zemi se toho už moc udržet nedá a už vůbec ne 7 midl. lidí. Nezvládá to. Dávno totiž došlo k narušení rovnováhy, optimum je 500 miliónů - 1 miliarda.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2011 9:10 | J.B.

Musí se udržovat populační rovnováha za každou cenu.Nelze doplňovat populaci imigranty,jako po válce.Je to podstata přežití,je to zákon přírody.Rodiny se 2-3 mi dětmi musí stát i obce podporovat a naopak bezdětné,sobecké individualisty,kteří si vzali vzor v USA pořádně zdanit.Myslím,že pan Okamura má ve všem pravdu.Demokracie je slabá,uvolňuje prostor pro diktaturu,mafii,nelegální imigraci,korupci a vládu neschopnou hlídat většinové zájmy společnosti.Ztráta důvěry v budoucnost a tím i spojená úroveň motivace k práci je v současnosti toho důsledkem....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 3. 2011 9:07 | chk

zrejme netusite co znamena sporici ucet. sporici ucet zpravidla vypovedni lhutu nemiva:).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2011 8:59 | eďa

Přesně jste uhodil hřebíček na hlavičku. Pyramidová hra je u konce, ale hudba zatím hraje. Rotačky jedou naplno a stávající bankovky ztrácí na hodnotě ještě rychleji. Zachvilku budou mít pasivní hodnotu. Začne jejich smršťování. Vlastně už začalo. Dnes celkový dluh požírá 96,9% jejich hodnoty. Je jich prostě moc a likvidují zbytky ekonomiky. POdívejme se na růst komodit. Proto musí zmizet. Kde tedy zmizí ? Dluhopisy se stanou bezcenné, jak jste správně uvedl, k nim bych ještě přidal akcie, obligace, pokladniční poukázky, ale, a to především účty spořící. Spořící účty budou bolet občany nejvíce, páč je nestihnou vybrat. Jsou vázaný na 3 měsíční výpovědní lhůty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2011 7:07 | ppetr1

zadna krize v novodobych dejinach jeste nebyla,tedy krom te v roce 1930. opravdova krize nas teprve ceka.vicemene vypukne az rozvojove staty prestanou nakupovat dluhopisy "bohatych statu".nechapu jak v dnesni dobe muze nekdo bezcenne papiry zvane dluhopisy kupovat. uvedomte si,ze cely "bohaty" zapadni sektor zije na dluh uz desitky let. az tohle letadlo za par let spadne,pak teprve poznate co je to opravdu krize. zatim se krizi dari potlacovat jen neustalym zvysovanim dani a vydavanim dalsich a dalsich dluhopisu.dluhopisy by prave meli nakupovat penzijni fondy - tedy budou podporovat dalsi a dalsi zadluzovani az do padu letadla.kolik penez po padu letadla v penzijnich fondech zustane at kazdy posoudi sam.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 3. 2011 1:56 | nespokojený občan

Musím jednoznačně podpořit názory Tomia Okamury..., proto bych zde učinil ještě malý odkaz na důležitý politický názor, který také souvisí vlastně s důchodovou reformou a okrádáním např. i důchodců o jejich úspory na stáří
http://www.podnikatel.cz/clanky/tomio-okamura-zastrel-sveho-exekutora/
Současná vláda, pravděpodobně se spíše jedná o sraz zlodějů, by místo o předraženém DPH(peníze vybrané od dětí i důchodců) a o tom jak ten balík převést do svých soukromých "penzijních" fondů, měla přemýšlet o elementárním právu a zajištění ústavního pořádku, aby další skupina zlodějů tzv. "exekutorů" přestala beztrestně loupit.
Co se týče důchodové reformy tak průběžný systém,jako státní pilíř, je celkem přijatelný a srozumitelný pro český národ, je vyzkoušený a jestli někdo pochybuje o jeho nefunkčnosti a nepoužitelnosti do budoucna, tak to bude možná pro malé životní zkušenosti anebo pod vlivem současné mediální masáže od tzv. "odborníků ekonomů". Tito se vzájemně jak u sebe tak u ostatních občanů snaží posilovat a vzbuzovat víru ve dlouhodobou stabilitu peněz jako nositele a udržitele hodnoty a proto navrhují různé spořící penzijní fondy apod. Světová finanční krize názorně ukázala jak je to s financema a případnýma úsporama na staří ve skutečnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hodboď

podnikatel, Miton

Martin Stropnický

umělec a politik

Tomáš Hodboď
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services