Mají děti posílat procento z výdělku na důchod rodičů?

Penzijní reforma vyvolala v Česku velký rozruch, vlnu kritiky za nedomyšlenost a obavy z toho, že stát využil reformu důchodů ke zvýšení daní, zejména DPH. Přinesl ale i jednu poměrně nosnou myšlenku - možnost, aby děti podpořili částí svého výdělku penzi svých rodičů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 3. 2011 8:14, Pavel

Asi bychom si měli uvědomit, a zvláště pak naši kormidelníci, že důchodová reforma nelze řešit formou škatule škatule hejbejte se. Můžeme to nazývat jak chceme, házet procento tam, procento sem, zřizovat fondy, přijímat zákony, ovšem pokud v systému nebudou přibývat skutečné (ne inflační) peníze, potom objektivně nemůže k žádné reformě dojít. Pokud peníze pouze přesouváme, potom zákonitě na jedné straně sice přibývají, ovšem na druhé chybí. Při současných platových poměrech se mi spíš zdá, že děti očekávají nějakou pomoc od rodičů než naopak. Nebo taková normální rodinka, která chce mít dvě děti a mít kde bydlet nemá problémy s financováním? Ano, samozřejmě, jsou takovéto případy, které v pohodě svoje problémy ufinancují. Domnívám se ale, že pro většinu mladých to problém je. A teď k tomu přidejme příspěvek svým rodičům na důchod a spoření na důchod vlastní (před nedávnem se tu psalo, že by si každý měl spořit minimálně 10000 měsíčně. Takže to shrňme: dva průměrné platy je cca 50 000 hrubého, odečteme spoření na vlastní důchod - 20 000, jedno procento na důchod rodičů 500, splátka hypotéky,.... kolik asi zbývá na provozní výdaje takové normální rodiny? Mohl by mi někdo z ekonomů a analytiků prosím vysvětlit, kde se bere příjem němce, rakušana, francouze a dalších, když ceny vstupů (surovin) jsou zhruba, ceny finálních produktů jsou také stejné a přesto výrobce v německu má příjem neporovnatelně vyšší než výrobce v české kotlině? Srovnejte prosím např. dělníka na stejné pozici v automobilce v německu a v česku. Tak kde se tedy ty příjmy ztrácí?
PS: o knihu jakéhokoliv ekonoma nestojím - spíš bych uvítal knihu na téma jak na zloděje a korupčníky.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 3. 2011 18:06, Standa

nevím

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 39 komentářů)

3. 3. 2011 18:17 | Mirek

Máte plnou pravdu.Autor článku sám nepochopil chystanou změnu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2011 18:06 | Standa

nevím
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 16:00 | Petr

Je jasné, že diskuze je naprosto zmatečná, díky autorovi článku, který napsal: "Proč však lidem nedat v budoucnu i tuto možnost, jak využít své peníze. Zejména, když to stát nic nestojí... ". Jde o naprosté nepochopení 1% asignace ve prospěch rodičů tzv. mezigenerační solidarity autorem článku. Děti by totiž ve skutečnosti nepřispívaly rodičům ze svého, protože by tzv. bonus ve výši 1% mzdy dítěte platil stát z celkového vybraného pojistného. Dítě by totiž mělo svůj budoucí důchod stejný ať by se přihlásilo k 1% asignaci nebo ne, a ani by se mu díky příspěvku rodičům nesnižoval jeho plat. Prostě by dítě nestálo vůbec nic, kdyby se rozhodlo přihlásit se k asignaci, tj. k tomu, aby stát vyplácel jeho rodičům příspěvek k důchodu - platil by to stát. Na omluvu autora musím uvést, že tento zmatek vyvolal Drábkův výmysl a vysvětlování,jakým má být přispíváno rodičům, kteří mají výdělečné děti. Tito rodiče mají být podle Drábka jednoduše zvýhodněni ve výši důchodu, proti těm, kteří tyto děti nemají. Nesmyslně to Drábek vysvětlil, že půjde příspěvek dětí rodičům (nemůže jít o příspěvek dětí, když ty to nic nestojí a platit to bude stát). Ještě větší zmatek zavedl Drábek tzv. dobrovolností, kdy se budou děti muset přihlásit k tomu, aby stát přispíval jejich rodičům. Ti, kteří tento systém nepochopí a sami se nepřihlásí, přesto, že by je to vůbec nic nestálo, připraví zbytečně rodiče o příspěvek státu, takže logicky mělo jít o automatické přispívání státu rodičům a ne o kamuflování nějakou mezigenerační solidaritou. Za ještě větší hloupost považuji to, že systém bude takto zbytečně zatížen o nemalé prostředky a vydělají na tom především rodiče vysoce příjmových dětí, kteří obdrží absolutně mnohem větší příspěvek než rodiče nízkopříjmový dětí, u kterých je 1% jejich mzdy nesrovnatelně nižší. A tyto příspěvky budou hrazeny z celkového objemu vybraných prostředků na soc. pojištění, tedy všech, kdo platí soc. pojištěni.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 12:30 | vladimír

Pokud jsou rodiče v produktivním věku a sami si spoří na důchod, není důvod přispívat na jejich penzijní fond. Pokud jsou rodiče již v důchodu - a zde ty peníze vskutku potřebují - není kam přispívat. Krom toho, pokud jsou děti rodičů dostatečně solventní, je vždy vhodnější forma podpory než krmení fondů. Myslím, že tato forma podpory nebude v rodinách příliš oblíbená. Krom toho mi není jasné, zda daňový základ potomka se o toto procento sníží, nebo se prostě odvede 1% navíc - to by pak bylo fakticky z čistého platu a zcela to pozbývá smyslu. Je i dnes samozřejmě možné, aby dítě posílalo na jakékoliv spoření svým rodičům peníze - o jakou jde tedy novotu??
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 12:25 | Pavel Opočenský

Já si myslím,že by to bylo správné,pokud by se o ně rodiče celé dětsví řádně starali.A to se dá těžko prokázat.Navíc děti,které mají rodiče rádi,jim sami od sebe v rámci dnešních možností určitě pomůžou. Doba je ale taková,že se najde spousta dětí,kteří udržují kontakt s rodiči jenom kvůli tomu,aby jim mohly naopak jejich důchody ještě sebrat. Na druhé straně jsou rodiče ,kteří do dětí peníze ještě dobrovolně a rádi dávají pokud mají nějakou korunu navíc.Jsou také rodiče, kteří se o děti nestarali a pokud dosáhnou plnoletosti vykopnou je sprostě z domu a táhněte,starejte se.Takže strhávat povině jedo ,nebo i více procent,si myslím že je nedomyšlené a nespravedlivé jak vůči rodičům i vůči dětem.Rodiče slušní by si to zasloužili, ale ti ničemní by neměli dostat nic,naopak by měli platit 1% z důchodu svým dětem,o které se nestarali nebo je i často týrali.Jak to chcete vyřešit,aby to bylo spravedlivé?Nedokáži si to předtavit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 11:53 | Monika

Já osobně si myslím, že jejich reformy jsou naprostá zlodějna. Vláda rozkradla veřejné peníze a teď po nás chce aby MY jsme to dávali za ně dohromady. Ale už se nás nikdo nezeptá kde na to vezmeme, když vše podraží. Měli by se všichni stydět mám zlost a je mi z nich špatně. A s důchodovou reformou to dopadne jako v Maďarsku.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 10:46 | Petr

Autor tohoto článku může zavádět. Dokud nevysvětlí, z čeho bude vlastně 1% příspěvku dětí rodičům hrazeno, budou diskuzní příspěvky zmatečné. Autor článku uvádí" "Proč však lidem nedat v budoucnu i tuto možnost, jak využít své peníze. Zejména, když to stát nic nestojí... " Tvrzení, že to stát nic nestojí bude asi zavádějící, když ministr Drábek uvádí, že jde skutečně o bonus, který budou moci děti dobrovolně rodičům poskytnout, aniž by jim byl krácen z jejich vlastního spoření na důchod či jim byl odečítán z platu. Pokud mluví ministr pravdu, příspěvek nesníží výši důchodu přispívajícího, ani se mu o příspěvek nesníží plat. Logicky by musel příspěvek pokrýt stát což je v rozporu s tvrzením autora článku. Pokud by to tak fungovalo, stačilo by, aby se rodiče domluvili s dětmi, aby zvolily přispívání, když to děti nebude nic stát. I v případě, kdy by to děti přece jen něco stálo, rodiče by dětem příspěvek nahradili, aby nebyly děti škodné, a sami by pak získali zvýšený důchod o příspěvek a nějaký bonus od státu. Tak by se koza nažrala a vlk zůstal celý. Autoři důchodové reformy by tleskali, jak funguje mezigenerační solidarita a ve skutečnosti by rodiče obešli solidaritu přispíváním sami sobě, aby něco vyrazili ze státu, když to stát umožňuje.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 10:42 | Duben

Pokud se o to 1 procento sníží příspěvěk do celkového systému a právě o to procento se navýší důchod rodičům, bude to příjemné vědět, že to dostává rodina a ne někdo neznámý. V každém případě by ale spíš prospělo spíš snížit daňovou zátěž a než to všechno vybrat a přerozdělit, tak to raději nevybrat nechat děti podporovat rodiče přímou cestou. A ideálně pak mít možnost odečíst dané příspěvky z daňového základu nebo přímo z daní (usnadním přece státu práci a ušetřím peníze na řízení přerozdělování).
Podle současné důchodové reformy a toho jak to stát s našimi financemi vede se zdá že nejlepší zabezpečení na důchod pro bežné lidi bude nějaký domek na venkově, kousek políčka a naspořené penzijko použít na nákup základního osiva (brambor, zeleniny), několika slepic a králíků a na tom pak i bez důchodu moct spokojeně přežívat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 10:20 | heavoc

Ano,děti by mohli přispívat,ale na zvláštní/osobně založený/ účet ke kterému budou mít volný přístup a budou moci libovolně rozhodovat,kdy se rozhodnou všechny peníze vybrat a dát je rodičům,nebo jim pravidelně vyplácet určitou částku. Dávat peníze někam jinam a nemít možnost s nimi disponovat je obyčejný tunel a podvod.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 10:18 | Pavel

Ale v pořádku, souhlasím. Když je mi ale např. 50 let tak by to mělo ve Vašem podání vypadat jak? Takže jsem uplynulých třicet let platil důchod svým předkům, aby mi v padesáti letech bylo řečeno, že mě už nikdo platit nebude a že jsem si měl spořit? Pokud by mi bylo dvacet let, klidně budu souhlasit s tím, abych přestl platit důchodové pojištění a spořil si na penzi. Anebo, teď mě napadá, ať mi stát vrátí to co jsem do dnešní doby odvedl na důchody jiných a já tyto prostředky použiji na svůj důchod. Odmítám ale hýkt nadšením nad situací, kdy jsem celý život platil jiným a sám nedostanu nic.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2011 10:08 | Iveta

... a jak se má naše koalice pane doktore? .... stále kvoká, stále kvoká......
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2011 9:55 | Anna Meissnerová

Dobrý den, pokud bude někdo přispívat rodičům na důchodové pojištění, poznáme ho lehce. Bude mít svatozář! Zatím spíše rodiče přispívají dětem. Je dobře, že tato možnost bude existovat. Rodiče minimálně vydělají příspěvek od státu. Spojí-li se příspěvek rodičů a dětí, vyjde suma na odpočet daní. Pokud si rodiče sami nemohou spořit, mohu děti dávat penízky do prasátka a to věnovat rodičům při odchodu do důchodu. Vzpomněla jsem si na mého otce a jeho sourozence, kteří měli rozpis kdo a kdy, které potraviny donese babičce, protože byla vdova po živnostníkovi (krejčím)a opravdu ji z důchodu nevychycházelo ani na nájem jednokopojového bytu a jídlo. Doufám, že to už žádného v aktivním věku pracujícího člověka ve stáří nepotká.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 9:30 | ror

Každý ať spoléhá jen na sebe. Spoléhat na stát?,rodiče že mi něco dají?,nebo na děti že se o mě budou ve staří starat? To není nic pro mě,naštěstí děti nemám.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 8:52 | jan komarek

Pokud to budou procenta pro rodiče místo odvodu státu tak je vše v pořádku. Pokud ne ,tak se už celá koalice pomátla!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 8:14 | Pavel

Asi bychom si měli uvědomit, a zvláště pak naši kormidelníci, že důchodová reforma nelze řešit formou škatule škatule hejbejte se. Můžeme to nazývat jak chceme, házet procento tam, procento sem, zřizovat fondy, přijímat zákony, ovšem pokud v systému nebudou přibývat skutečné (ne inflační) peníze, potom objektivně nemůže k žádné reformě dojít. Pokud peníze pouze přesouváme, potom zákonitě na jedné straně sice přibývají, ovšem na druhé chybí. Při současných platových poměrech se mi spíš zdá, že děti očekávají nějakou pomoc od rodičů než naopak. Nebo taková normální rodinka, která chce mít dvě děti a mít kde bydlet nemá problémy s financováním? Ano, samozřejmě, jsou takovéto případy, které v pohodě svoje problémy ufinancují. Domnívám se ale, že pro většinu mladých to problém je. A teď k tomu přidejme příspěvek svým rodičům na důchod a spoření na důchod vlastní (před nedávnem se tu psalo, že by si každý měl spořit minimálně 10000 měsíčně. Takže to shrňme: dva průměrné platy je cca 50 000 hrubého, odečteme spoření na vlastní důchod - 20 000, jedno procento na důchod rodičů 500, splátka hypotéky,.... kolik asi zbývá na provozní výdaje takové normální rodiny? Mohl by mi někdo z ekonomů a analytiků prosím vysvětlit, kde se bere příjem němce, rakušana, francouze a dalších, když ceny vstupů (surovin) jsou zhruba, ceny finálních produktů jsou také stejné a přesto výrobce v německu má příjem neporovnatelně vyšší než výrobce v české kotlině? Srovnejte prosím např. dělníka na stejné pozici v automobilce v německu a v česku. Tak kde se tedy ty příjmy ztrácí? PS: o knihu jakéhokoliv ekonoma nestojím - spíš bych uvítal knihu na téma jak na zloděje a korupčníky.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 7:24 | chjo

Pane Martínku, jen do toho. Kontakt na nás je diskusní vlákno. Díky předem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 5:09 | Martínek

Co udělat důchodovou reformu jako v Japonsku, kde je stanoveno zákonem, že se děti musí postarat o své rodiče a platba na státní penzi je také možná, ale v minimální výši a zbytek je na každém dotyčným jak se rozhodne. Přesto je v Japonsko zemí, kde si lidé na důchod spoří nejvíce na světě. Čím to asi je? U nás je hlavní problém, že si lidé vydělávají málo peněz, doslova dostávají za stejnou práci zlomek toho co lidé ve vyspělé Evropě. V Rakousku je průměrná mzda kolem 80 ti tisíc Kč po přepočtu a důchody zde dosahují 80% z této mzdy a to tam mají více důchodců než u nás a zatím na penze mají. Jak to dělají? Abychom na tom byli stejně je nutné aby se naši "vládci" postarali o to , aby lidé měli stejné příjmy a tak budou státu odvádět vyšší daně, zdravotní a sociální poplatky a bude dost peněz i na důchody. Dnes chybí na důchody kolem 30 mldr. Kč ročně a tak stát , už tak zchudlé lidi vlastní země ještě dál ožebračuje a chce aby si s mizerného příjmu platili na vlastní důchod a na důchod svých rodičů, vyšší DPH atd. Do kdy si tu jejich nabubřelost a neschopnost necháme lébit. Chceteli se přiblížit , či úplně dohnat důchodce v Rakousku, nabízm možnost jak na to. Dejte mi kontakt na vás a já se vám ozvu a poradím vám jak na to.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 3:46 | hanka

Zatížím děti, které mají své finanční problémy?Ne. Jedině, že by dostali úlevu na daně, podobně ,jako s dětmi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 3. 2011 0:22 | Nováková

1. před několika lety se mluvilo o 3%. Před několika měsíci o 2%. Teď je z toho 1%. Je otázka, jestli tuto mimořádnou výsadu nebudou mít pouze ti rodičové, kteří bičem donutí své potomky ke vstupu do fondů. Moc bych se tomu nedivila. Taky je půvabné, jak se pořád píše o tom, že rodiče dostanou 500. Jak se to ví? Copak všechny děti pracují? A pokud, tak za kolik? Mají vůbec všichni 2 děti? A kolik mají dcer tč. na mateřské, rodičovské apod? Pokud se tyto nerozhodnou pro reformu, budou moci přispívat svou usmolenou stokorunou?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Jiří Rusnok

ekonom a politik

Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Rusnok
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services