Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 25. 2. 2011 | 42 komentářů
Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí. Vysvětlení najdeme – v sitkomu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2011 13:02, Jalumin

Od pravice je to rána pod pás, ale jestli si nekdo myslí, že levice by jednala jinak, tak je na velkým omylu. Všechny strany jsou banda šašku, co leze do zadku Americe a kouká, co ješte není rozkradené (zprivatizované), co ješte zbylo, aby se to dalo ukrást. Až už stát zloděje není schopen finančně unést, je nutné přistoupit ke zvýšení daní, ev. zdražení benzínu, atd.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 2. 2011 6:13, Fany

Blahopřeji k dobré socialistické propagandě. Ale proč ne, teď se to samozřejmě hodí. Naivní čecháčkové se budou čertit, média jim budou podkuřovat a revoluce je za humny. Tak jsme to myslel? Já vím, nabádání k vajíčkometání není pokus o revoluci, ale zní to tak nějak budovatelsky...
1) Kde a kdy jste u nás viděl vládnout liberální stranu? Pokud myslíte ODS, tak to je, na poměry vyspělých demokracií, sociální demokracie s liberálním programem. Obdoba Labour party v UK. TOP09 je jakýsi pokus o nějakou pravici, ale spíše si na ni jen hraje. A VV nazvat pravicí je velmi směšné.
2) Sloučení sazeb DPH je správná cesta. Nejvíce podvodů v daních je právě kvůli těmto sazbám a výjimkám. Debata by měla spíše směřovat k její výši. Proč 20%? A proč ne třeba 18, či dokonce 15%. Proč neznáme přesné podklady a výpočty, jak k tomu vláda přišla? Kvůli důchodové reformě to asi nebude, neboť výpadek pojistného se odhaduje někde kolem 5 miliard a s přimhouřením obou očí snad 10 miliard. Ale to by se musela velká část mladé generace zbláznit a souhlasit s tím, že je lepší finanční žralok, než erár. Výsledek bude sice stejný, ale alespoň si někdo namastí kapsy.
3) Když už je nutné zvyšovat daně, tak ať je to ze spotřeby, než trestat práci a odvahu, jak to mají v plánu soudruzi z Lidového domu. Žijeme si nad poměry a dobrá třetina potravin končí v popelnicích. Takto se snad i zamyslíme nad tím, co kupujeme. Nehledě na to, že ceny potravin prý vzrostou maximálně o 3 až 4% a to pozná málo kdo. Ovšem naše žumpařská novinářská elita to podá tak, že od ledna příštího roku bude konec světa....

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 42 komentářů)

25. 2. 2011 13:37 | Michal

Daň z nemovitosti je další na řadě, už se k tomu několikrát ,,povolaní" vyjádřili, že daníme pod průměrem Evropy. Jednoduše se vybírá, kdo má nějakou nemovitost je samozřejmě boháč (to že má hypotéku a trhá si od úst aby ji splatil nikoho nezajímá) tak proč nebrat? Co mi připadá mírně zrůdné: vydělám - zdaním příjem. Z toho co zbyde postavím / koupím dům - zaplatím daň na materiálu / práci. Takže daň z nemovitosti je v pořadí třetí zdanění mých prostředků....paráda!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2011 13:05 | norman_jp

Je zvláštní, jak člověk najednou vnímá slovo "kdosi" pejorativně, když ono slovo přímo odkazuje na jeho osobu. Přitom už jen obyčejné "jeden člověk" vyznívá mnohem pozitivněji.
Naprosto chápu rozhorčení pana Kašpárka, jsem v tom s ním za jedno.
Současná pravice si totiž neuvědomuje jednu podstatnou věc. Vloni při volbách se mobilizovalo obrovské množství mladých lidí dychtivých po skutečných reformách. Vzalo osud republiky do svých rukou a propůjčilo pravici rekordní podporu. Podporu za reformy. Skutečné reformy, které zvrátí nepříznivý vývoj republiky.
Současné kvazireformy, tak, jak je prezentuje koalice, jsou "cestou do pekel", vypůjčím-li si slova Mirka Topolánka. Místo, aby se koalice dala cestou reforem (=změn, které povedou k lepšímu důsledkem náprav špatných praktik), tak se rozjímá nad každou umělou kauzou a plácá obecné kraviny v Otázkách Václava Moravce.
Plánovaný krok zvýšení daní pro zaplácnutí státního rozpočtu při přechodu na "penzijní reformu" je takový podraz na voliče a pravicově smýšlející lidi, že s tím u mě tito politici skončili.
Namísto, aby:
a) zatočili s korupcí (opravdu, ne jen vydáním směšné knížečky) b) maximálně liberalizovali podnikatelské prostředí (protože to vytváří ono vysněná pracovní místa, která namísto vycucávání státního rozpočtu do něj přivádí další korunky) c) enormním způsobem investovali do vzdělávání studentů a dbali na maximální kvalitu výuky (jinak tu zůstanou průměrní studenti a kvalitní odvanou na západ, např. Singapur investuje do vzdělávání čtvrtinu GDP, a to ještě nezmiňuji hodně vysoké školné, dobrý příklad investic do vzdělávání je Finsko) d) minimalizovali daňovou zátěž a totálně zredukovali státní aparát ( a ve volném čase si při této příležitosti přečetli dílo Henryho Hazlitta) e) maximálním způsobem zjednodušili zákony, ať lidi mohou lépe dýchat f) zredukovali armádu na nezbytné minimum, protože to je neskutečný vysavač pěnez na velmi nízkou přidanou hodnotu (žádné bezprostřední nebezpečí tu nevidím, ostatně švýcarsko je také schopno fungovat jen na základě domobrany a armádu nepotřebuje) g) zprivatizovali nemocnice, protože jen tak dojde k optimálnímu řízení nákladů h) zprivatizovali státní podniky typu ČD a ČSA, protože tyto peníze se mohly použít na penzijní reformu a současně by to státu ušetřilo výdaje na neefektivně řízené společnosti (u ČD bych snad mohl po letech i cestovat vlakem) ... x) připravili SKUTEČNÉ reformy, které stát nakopnou dopředu
, tak se tu dělá u všeho naprostý opak. Lidem ve státním aparátu se vezmou peníze (chápu princip efektivity) a aby se všem lidem lépe žilo, tak se jim ještě zvednou nepřímé daně (jupí).
Závěrem. Drazí pánové a paní. Svými činy docílíte jedině toho, že na Vás bude většina rozumně (nakonec i nerozumně) smýšlejícího národa nasraná, a ti, kteří mohou a mají na to kuráž, odejdou do zahraničí za lepšími podmínkami. Tím příjdete o lidi, kteří mohli přinést velký ekonomický a myšlenkový přínos do této malé republiky, a namísto toho obštastní nějaký jiný stát, který je více při smyslech. Takže veškeré vaše(=naše) investice vložené do těchto lidí budou vyhozeny oknem, protože se zpátky již nikdy nevrátí. Současně můžete zapomenout na to, že při příštích volbách se Vám dostane takové podpory, jako vloni, a tak se země ponoří na dlouhá léta do oranžové tmy spjaté s tobogádem vedoucímu ke státnímu bankrotu.
Gratuluji. Bývalý pravicový volič.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 12:58 | Fany

Že bych píchl do vosího hnízda? Napsal jsem, co jsme napsal, ale málo kdo to pochopil. Bylo mi to divné, ale po přečtení některých příspěvků (volil jsem komunisty, Paroubek měl jít do voleb hned, hledání rozdílu mezi socialismem a komunismem .....) nabývám dojmu, že jsem ne silně levicovém serveru. Škoda, penize.cz jsem vždy považoval politicky za neutrální, věnující se hlavně financím a ekonomice spíše z odborného hlediska. No a co se týče nářků nad uvažovaným sjednocením sazeb DPH, tak doporučuji tento článek: http://hn.ihned.cz/c1-50687310-zmena-dph-nejvic-dopadne-na-vzdelane neboť to je o výpočtech a odbornosti. Politické pozadí a demagogie ruku v ruce s propagandou, je irelevantní. Řekl bych - mnoho povyků pro nic..... Tudíž se ptám znovu a rád bych, aby se potažmo na to zeptal někdo redakce tohoto webu, kde jsou podrobné a konkrétní výpočty, jak vláda došla k sazbě 20%?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 12:02 | Rada

Můj osobní tip je, že nás ještě čeká zvýšení daně z nemovitosti. Ta je relativně nízká, obcházet se dá těžko a vybere se na ní přibližně stejně v době recese jako v době konjunktury.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 11:59 | Rada

Také se mi zvýšení daní nelíbí. Jenže co s tím? Bylo by to s ČSSD lepší? Navýšení příjmů nebude zdaleka tak velké jak mnozí odhadují. Spotřeba klesne, možná se zvýší nezaměstnanost, důchodcům a rodinám s dětmi se bude zvýšení kompenzovat. Když už, mohli dát na všechno 20% DPH. O 5% levnější mléko nebo chleba nikoho nespasí. Navýšení cen potravin o 3-4% nevěřím. Bude to buď více nebo to bude mít negativní dopad na kvalitu potravin (které jsou už teď často nekvalitní a šizené).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 11:24 | Jiri

To je ta tragedie nasi demokracie. Lidi, co si mysli, ze jsou stredni trida, voli ultrazlodeje zbrojnich zakazek Kalouska a multimilionare Bartu, aby je udelali asocialni reformu na kterou sami doplati, protoze neumi pocitat. Tyhle tzv. reformy jsou vyhodne opravdu jen pro vrchnich 10-20tisic.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 11:17 | znopa

Článek dobrý. Je to projev naštvaného voliče, který se cítí podveden, ale takových už je nás fůra. Taková byla konstelace hvězd a tak pak dopadly volby. Paroubek nejdřív odmítnul podzimní termín voleb, kdy mohl suverenně vyhrát. Ona byla krize a grafy by nestoupaly, tak jak by chtěl ukazovat. A pravici potom spadly do klína dva dary. Řecko a Zeman, který levici sebral přes 4%, o které se pak strany vyvolené šábly. Až příště vyhraje levice (jako že to lze očekávat), tak bude hledat přesně opačný extrém proti tomu současnému. V přírodě je vše silně zatlumené, ta je odolná i proti blbosti, popřípadě ji hned zatlumí. Jen ten člověk, zejména ten český, se jí nějak vymknul z rukou. A že ten můj výlev není vůbec o ekonomice? Ale ta přece potřebuje nějaké stabilní prostředí. A už určitě né to s extrémy, kdy nikdo neví co bude zítra.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 11:13 | šváb

Jak může být ODS nebo TOP pravicová když většinu tvoří kádrové zálohy KSČ. Politicko ekonomické vzdělání získali na VUMLu nebo studiem MarxLeninizmu. PS Pana knížete nezahrnuji, je to jiný případ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 10:51 | Karel

Mě se zdá že současná "pravice" je pravicová jen tak pro horních 10 tisíc, těm daně reálně klesly, ale střední třídě (pracující, živnostníci) daně zvednou. A samozřejmě sociálním skupinám co se "živí" tím že mají 4-5 dětí a víc to nezarazí. Proč taky, vždyť sociální stát financujeme my, pracující střední třída, nikoliv elity, že...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 10:28 | eďa

Pane, vy jste uhodil hřebíček přímo a na hlavičku. Nafukovat státní kasu a ještě rychleji ji rozkrádat a přitom dřít lidi z kůže, jakou to má cenu a smysl ? Krom toho u 20% DPH + 5 inflace to neskončí a ani skončit nemůže.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2011 10:07 | rumburath

Chytřejší by se přece měl zastat hloupějšího. Zatímco Fany by se měl vrátit do těch tříd, kde se učí číst, vám bude stačit návrat do těch ročníků, kde se učí občanská nauka, to je tuším 7. nebo 8. třída, tam by vám ty pojmy mohli srovnat :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2011 10:01 | Hmmm

Volil jsem komunisty jako protiváhu vládnoucí pravici. Vidím, že jsem volil správně a budu tak volit zas, to až se ovčané otočí a všichni zase budou stádově volit levici, já budu pro změnu volit pravici. To pokud se tu opravdu nějaká zodpovědná pravicová strana objeví. Strany korupčníků a tunelářů TOP a ODS mají do zodpovědné pravice hodně daleko.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 9:56 | olin

Nechci se ID Fany zastávat, ale asi si pletete socialismus s komunismem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2011 9:44 | Bonifác

Ve vašem příspěvku postrádám logiku. Jako kdybyste chtěl za každou cenu obhajovat něco, co i vy sám ale považujete za na hlavu postavené.
A ještě malá poznámka. Proč se ztrapňujete takovými argumenty, jako je ten o plýtvání potravinami. Možná, že vaše popelnice je plná potravin, které kupujete a nekonzumujete. Možná je to tak i u Kalousků nebo u Nečasů. To je ale váš problém a svědčí to o jisté duševní nedospělosti. Stejně jako požívání tohoto blábolu k obhajobě zvyšování daní. Příště nám napíšete nejspíš něco a nadužívání lékařské péče a plýtvání léky, viďte? Nebo něco o stené startovní čáře a o tom, jak trh vše napraví?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2011 9:30 | Bonifác

Celá ta komedie s DPH a reformou nakonec dopadne tak, že tzv. reforma skončí (buď ji odpíská vládnoucí garnitura po příštích volbách, nebo prostě zkrachuje na nezájmu - ukažte mi vola, který by do toho dobrovolně šel) a zvýšená DPH zůstane. Možná nezůstane, možná se najde ještě nějaký dobrý důvod ji ještě trochu zvýšit. Když projde 20%, proč by neprošlo i 25, ne? A tupouni tomu budou tleskat, protože to je ta správná pravicová politika - vyber, nech to rozkrást a pak nech lidi zaplatit ještě jednou vše na dřevo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 9:24 | Michal

I já byl tak naivní že jsem s velkou radostí a zadostiučiněním volil TOPku (a hodně lidí jsem k tomu lámal). Nyní bych se rád zeptal pana Kalouska: Opravdu jste prošel všechny výdaje státu, než začnete zvyšovat daně? Všechny ,,úřady na zrušení" zrušeny, přebyteční zaměstnanci státu (nejen úředníci, ale i policisté, lékaři) vyházeni, korupce u státních zakázek zastavena???
Stále zastávám názor (a nikdo mi ho nikdy nevymluví) že čím menší státní rozpočet, tím méně se rozkrade. Jedna miliarda se lehce ztratí mezi stovkou miliard, mezi deseti už těžko...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 9:20 | Michal Kašpárek

Jak přesně podle vás společné vlastnictví výrobních prostředků a přerozdělování zdrojů propaguji?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2011 8:41 | Cartman

jedna věcná poznámka - pokud je Dánsko socialistické, tak by mi socialismus v takovýhle podobě vůbec nevadil...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 2. 2011 8:27 | rumburath

Vy jste opravdu legrační. Přečtěte si ten článek ještě jednou. A pak ještě jednou. A pokud to k ničemu nebude, vraťte se zpátky k Ema má mísu – tam někde se stala chyba.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2011 7:46 | Jana M.

Jsem velmi zvědavá, kolik lidí bude autorovi nadávat za propagaci socialismu :-) Říkat pravdu totiž není moc pohodlné...
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Piškanin

podnikatel, Hopi

Senta Čermáková

manažerka

František Piškanin
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Senta Čermáková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services