Má být penzijní reforma financována zvýšením DPH?

Chystaná penzijní reforma má sice na první pohled poměrně přesné kontury, řada otázek však zůstává nezodpovězena. Budou například výdaje na transformaci důchodového systému skutečně uhrazeny z příjmů, které přinese sjednocení DPH na 20 procent? A nebylo by lepší zvolit jiný způsob financování této reformy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2011 10:31, Zdeněk Dvorský

Nevím jak nejjednodušeji popsat své pocity ohledně plánované penzijní reformy.Připadá mi jako by vláda dál vymýšlela nové formy jak legalizovat své šmátrání v kapsách svých občanů.Zvýšenou daní na dvacet procent nikdy nemůže vykompenzovat žádná valorizace důchodů.Celá důchodová reforma mě připadá zbytečně složitá a nemohu se ubránit dojmu že je tvořena se záměrem vytvořit si zdrojový polštář na svá další následná nekompetentní rozhodnutí.
Nevím jak je možné přerozdělovat z peněz vybraných státem určenými na důchody a použít je někde jinde jako záplatu státního rozpočtu.Proč nelze např. zavést jeden státem garantovaný penzijní fond do kterého by přispíval např. 2 500Kč zaměstnavatel a povinně 2000Kč zaměstnanec.Bez zhodnocení v čase fondem by tak člověk za dobu 45 let práce naspořil
2 400 000Kč.Při pobírání měsíčního důchodu 10 000 Kč by mu pak tato částka vydržela do 85 let života. Zhodnocení tohoto vkladu u fondu v čase by sloužilo na pokrytí inflace. I s přihlédnutím k tomu že by takto našetřená částka byla solidární, tedy neděditelná považuji takovouto formu zabezpečení na stáří jako hlavní pilíř dostačující.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 2. 2011 11:36, kybernet

Jisté je, že nepřímé daně jsou spravedlivé pro všechny. A stát je umí lépe vybírat. A nemusel by potřebovat tolik úředníků.
Jisté taky je, že naši politici (bez ohledu na partaj) jsou schopní rozkrást (vytunelovat) cokoliv. Třeba i nepřímo. Např. tím, že povolí vyvoleným penzijním fondům vybírat jisté procento z jistiny za spávu fondu a pak si to od těch fondů vyberou. Co takhle si vybírat za správu jisté procento ze zisku? To by se pak musely snažit.
Už nyní dostává stát aspoň 70% z výdělku. Tak nejen snížit mzdový fond pro úředníky - oni lehce přistoupí na snížení platu, protože to dostanou zpět v mimořádných odměnách, ale 30% jich vyházet, ať dělají něco užitečného.
Pokud se tedy vše nerozkrade, tak zvýšení DPH je snad jediná cesta jak sanovat penze (kromě zvýšení již tak vzsokých odvodů). Co zbyde navíc se může použít na srovnání státního rozpočtu a možná i na splátky našeho dluhu, který vznikl činností zase jenom politiků a možná naši vnuci budou žít lépe.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

24. 2. 2011 12:48 | Jahoda František

Kdyby stát přesvědčil (jako pan Eďa) většinu lidí, aby nepoužívali bankovky, nebylo by žádné reformy třeba. Proč není stát jako pan Eďa a z důvodu vyšší dívčí mechaniky peněz prostě používání bankovek nezavrhne? Bez peněz z jedné husy 20% DPH neodvedete. Leda, že by tam byl nějaký úředník a ten jí (ještě živou) zvážil, pak by jí zabil a odsekl z ní pětinu. Ta pětina by se dala do mrazáku a z té by se hradily důchody těch, co peníze používají. Čekáte penzi a dostanete část husy. Tak!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2011 12:27 | Rada

Věřím, že pokud by existovala efektivní podpora rodin, nemusely by penze být takto velkým problémem. Příklad: stát zcela nesmyslně nutí lidi s nízkými příjmy do tolik kritizované čtyřleté rodičovské dovolené. Čtyřletá rodičovská dovolená ovšem není žádná podpora rodiny, je to spíš naopak. Rodinám by více pomohlo kdyby se ženy mohly vrátit do práce dříve. Jenže kdo pohlídá dítě? Městské jesle prakticky neexistují, soukromé jsou velmi drahé, prarodiče zpravidla pracují. Navíc jesle i školky většinou otevírají až v době, kdy mají být oba rodiče na pracovišti. Možná se dočkáme podpory firemních školek. To by byl první dobrý krok, který by za několik let mohl mít pozitivní vliv na demografii. V dnešní době je bohužel pro většinu lidí téměř likvidační mít dvě nebo více dětí. My jsme s průměrným příjmem, tříletou rodičovskou a jedním dítětem sotva vycházeli. Teď jsme přišli i o ten jeden příjem. Nová práce za rozumný peníz je zatím v nedohlednu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2011 12:09 | losnuevosvidentes

Můj učitel říkal, že nectí dohody, které byly učiněny v jeho nepřítomnosti. Nebyl jsem tam, když deklarovali, že musím být hlupák. Neobelhávejte se. Pokud by tě skutečně zajímal osud lidí, nechovalů by ses k sobě jako čuně.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2011 11:36 | kybernet

Jisté je, že nepřímé daně jsou spravedlivé pro všechny. A stát je umí lépe vybírat. A nemusel by potřebovat tolik úředníků. Jisté taky je, že naši politici (bez ohledu na partaj) jsou schopní rozkrást (vytunelovat) cokoliv. Třeba i nepřímo. Např. tím, že povolí vyvoleným penzijním fondům vybírat jisté procento z jistiny za spávu fondu a pak si to od těch fondů vyberou. Co takhle si vybírat za správu jisté procento ze zisku? To by se pak musely snažit. Už nyní dostává stát aspoň 70% z výdělku. Tak nejen snížit mzdový fond pro úředníky - oni lehce přistoupí na snížení platu, protože to dostanou zpět v mimořádných odměnách, ale 30% jich vyházet, ať dělají něco užitečného. Pokud se tedy vše nerozkrade, tak zvýšení DPH je snad jediná cesta jak sanovat penze (kromě zvýšení již tak vzsokých odvodů). Co zbyde navíc se může použít na srovnání státního rozpočtu a možná i na splátky našeho dluhu, který vznikl činností zase jenom politiků a možná naši vnuci budou žít lépe.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2011 10:07 | eďa

Samozřejmě, že prostá většina daňových poplatníků není ochotná subvencovat přebujelý moloch, ale tak otázka volby daňového poplatníka přece nestojí. Pokud lidé budou používat bankovky, záměrně nepíšu peníze, protože peníze jsou kryté zlatem nebo jinou protihodnotou, zatímco bankovky nejsou kryté níčím a navíc jsou zatížené dluhem z důvodu nekrytí - mají tedy zápornou hodnotu, ale to už zabředám do vyšší dívčí mechaniky peněz, jejich životní situace se musí logicky, a to zdůrazňuji pouze zhoršovat. Zítra budou platit 20% DPH + 5% inflaci, pozítří 30% DPH + 10% inflaci atd. Otázka stojí takto: kdo bankovky potřebuje více, bankéř, stát anebo daňový poplatník - nevolník- otrok, který se dře celý život anebo bankéř, který je tiskne, potažmo stát, který tiskne dluhopisy a společně provedou jejich směnu. Otrok má přece volbu, která spočívá v tom, že se pokusí odnaučit používat bankovky, chce-li přežít bankéře, potažmo stát. Tato bitva na život a na smrt už začala právě měnovou krizí - dlužnou povahou bankovek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2011 9:43 | Václav

Se zděšením nyni sledujeme zprávy o dění v arabských zemích. A tak mne napadá: Nebudou arabové vbrzku sledovat podobné zprávy od nás.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2011 9:08 | Marta

Dobrý den, penzijní reforma je jen predikce určitého stavu, byť zřejmě nutná. Laickým pohledem - tato reforma znamená akumulaci určitých (a nikoliv malých) příjmů do jednoho rozpočtu a poté rozdělení mimo jiné na tento účel. Je stát schopen spočítat (a bude?) náklady na tuto reformu? Je stát schopen spočíst toto navýšení výběru DPH (tedy spotřeby) v aktuálním roce proti stavu, který by vznikl za podmínek nyní platných? Bude to dělat i v letech následujících? V historii bylo zavedeno víc daní kvůli určitému účelu dočasně (např. válka), které trvají dodnes. Musíte jen přesvědčit pooplatníky o prospěšnosti tohoto účelu, a to v době zavádění... Osobně si myslím, základní problém je myšlení lidí a velká moc médií. Musí existovat sociální síť a tedy základní zajištění lidí nejen v penzijním věku. Otázkou je do jaké míry (což je příležitost pro média). Vývoj demografie je fakt. Nicméně reagovat na tento fakt zvýšením daní je kontraproduktivní, protože ten, kdo bude moci, si najde jiné cesty, jak svou spotřebu zajistit. Navíc - soudím-li dle obsahu diskusí ať už na netu či osobně - "pocit nespokojenosti nebo zloby mezi lidmi" se velmi rychle zvyšuje. Bude ochota platit jakékoliv daně?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Šourek

mediátor a podnikatel, Corrupt Tour

Daniel Křetínský

podnikatel, EPH a AC Sparta Praha

Petr Šourek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Křetínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services