Petr Šafránek: Děkujeme, zavíráme!

Petr Šafránek | rubrika: Komentář | 23. 2. 2011 | 16 komentářů
Miroslav Kalousek už jednou jednal o vládě s podporou KSČM. Současné návrhy jeho ministerstva vypadají, jako by si cestu k podobným vyjednáváním nechtěl uzavřít ani do budoucna. Od koho se jeho experti učí jezdit, jak zakroutit živnostníkům krkem?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2011 15:12, Petr Šafránek

Především Vás musím opravit - důchodce neživíte z daní, ale z důchodového pojištění. Většina živnostníků se narozdíl od zaměstnanců na žádný státní důchod nespoléhá a pokud dnes platí do průběžného systému jen minimum, pak z něho také v budoucnu minimum dostanou... Tady tedy nemají zaměstnanci co závidět. K problemative tzv. odepisování z daní musím připomenout, že živnostník (OSVČ) musí nejprve na pořízení např. toho auta vydělat, nic tedy nemá zadarmo. Většina zaměstnanců k tomu přístupuje tak, jako by to auto, počítač či mobil živnostníka nic nestály, když si to může "odepsat" z daní. To je ale zásadní omyl.
Samozřejmě i na straně živnostníků jsou problémy, ale pokud finanční úřad dovolí živnostníkovi vykazovat 10 let ztrátu a neptá se, z čeho žije, je to problém finančního úřadu, který nelze řešit plošným opatřením, ale důslednou kontrolou těch, kteří daně neoprávněně krátí. Mimochodem výdajové paušály jsou cestou, která nedovolí vůbec vykazovat ztrátu, kdo je používá, má vždy kladný daňový základ.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2011 7:51, Klára Samková

Vážený pane Šafránku, to je pozoruhodné, jak jsme se temaick naprosto sešli. Stále častěji si říkám se svými koelgynmi - advokátkami - že bychom panu Kalouskovi naordinoval ještě jednu zkoušku ohněm: živnostenské podnikání za splnění všech zákonných požadavků tak, jak to navrhuji ve svém článku, to by asi nezvlád. Ale ať zkusí to, co každá obyčejná česká ženská: uhlídat rok rodinný rozpočet.... vedle toho je hlídání státního rozpočtu sranda...Pokud byst mohl a chtěl, dovoluji si Vás pozvat na 8. března do Golemklubu, kde mám přednášku na téma "Dodržování lidských práv - největší prorůstový faktor české ekonomiky". Což je aspekt, který uniká všem politickým stranám - vládním i opozičním - rukou společnou a nerozdílnou.... zdravím, KLára

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 16 komentářů)

5. 4. 2011 9:03 | Martin

Není to nic jiného než závist. Nic víc. Navíc většina ze "Zaměstnanců" ani neví co to znamená podnikáni.
Jediné co umí je debatovat nad pivem v hodpodě, ale zvednout zadky a udělat něco pro to aby bylo líp, tak to už ne.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2011 8:51 | Pavla

Paní Heleno, asi Vás nezaměstnává OSVČ, viďte? Asi jste spíš zaměstnaná v nějaké akciovce nebo eseróčku. To už je ale jiná parketa, to do této diskuse neptaří. A navíc - pokud se skutečně necháte od svého zaměstnavatele takto vydírat, je to spíš Váš osobní problém, a ne otázka jestli jste zaměstnanec či ne:-)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2011 8:47 | Pavla

Podstatné je rozlišovat mezi s.r.o. či a.s. a skutečným OSVČ, nějak to tady diskutující motají dohromady:-) Je-li člověk "jen" OSVČ moc si toho nenakrade. Ano, odvody nemá velké, ale jak již bylo psáno, na druhé straně to srovná neproplacená dovolená, mizivá nemocenská, žádné odchodné, žádná podpora od sociálky či úřadu práce. Po státu nic nechce, i kdyby chtěl stejně by nic nedostane, státu toho naopak moc neodvádí. Někde tady zaznělo, aby se i OSVČ dala práva - dovolená, nemocenská, odchodné atd. Potom ano, potom je třeba jeho platby dorovnat na úroveň zaměstnanců. Ale nedat nic, nestarat se a jen ždímat - to se pan Kalousek asi skutečně pomátl :-))
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 2. 2011 0:10 | iiccee

Neuvěřitelné,co tu zaměstnanci plodí za nesmysly.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 21:01 | Leon

S tímto názorem chápu proč už nepodníkáte !!! Pokud jste se teda jako PODNIKATELKA vzdala drahého auta a luxusního bytu a šla pracovat jako zaměstnanec :-)!!!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2011 17:32 | Helena

Také jsem podnikala a nyní jsem zaměstnancem.Proč by si neměli býti rovni. Já pracuji pro svého zaměstnavatele ofic. 9 hod. Na přesčasy se nehraje, ukažte mě jediného soukromníka, který platí zaměstnancům přesčasy. Práci musím odvádět kvalitní a za pochybení jsem přísně potrestána finančně, nebo příjdu o práci. Ať pracuji osm hodim, nebo 12 hod dostávám stejnou mzdu a nemohu si odečíst náklady na cestovné, stravné apod. Odvádím daně, zdravotní a sociální a nemám možnosti úniku, pomocí různých výdajů, investic, cestovné a pod. A tu výplatu také nemám jistou,soukromník zkrachuje, nebo jde do konkurzu a zaměstnanci nedostanou nic, protože na ně nic nezbyde.Soukromníci a podnikatelé jsou totiž velcí chudáci a nemají nic, hlavně že jezdí drahými auty, bydlí v luxusních bytech. Každý má volbu zda se nechat ždímat jako zaměstnanec, nebo zda podnikat. Je ale fakt, že za dobrou práci je podnikatel královsky odměněn a zaměstnanec ne, ten má pouze plat. Oháníte setím, že zaměstnanec dostane vše i tužku, ale jistě, protože si to ten, kdo mu to dá bohatě odepíše z daní jako výdaj, leckdy nedostanou zaměstnanci ani wc papír. Je to v lidech a ve špatné vládě, která tvoří špatné zákony,
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 17:03 | Jana

To prave neni pravda - zivnostnici maji ve srovnani se zamestnanci a jejich zamestnavateli minimalni odvody, ale vzhledek ke konstrukci vypoctu duchodu (fixni cast bez ohledu na predchozi vydelky a velmi redukovana zasluhovost pri vypoctu variabilni castky) maji jen o malo nizsi duchody nez zamestnanci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2011 16:14 | Petr Šafránek

Když jde firma do konkursu, vyplatí dlužné mzdy zaměstancům stát. Když pro tutéž firmu uděláte zakázku, neprolacenou fakturu si můžete zarámovat, stát Vám ji rozhodně neproplatí... Opravdu ROVNOST jako Brno!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2011 15:16 | Pavel

Stejně jako nevýhody lze popsat i výhody OSVČ. Ty tzv. jistoty zaměstnanců jsou velmi nejisté a na rozdíl od OSVČ nemohou zdraví firmy kde jsou zaměstnáni podstatně ovlivnit (čili jejich osud není ve vlastních rukou). To ale není relevantní. Podstatné je jaké plnění se plátcům dostává, resp. zda je míra plateb státu v korelaci s mírou příjmů od státu. Uznávám, že firmy platí větší část soc. a zdrav. pojištění za své zaměstnance a to křiví ekonomická srovnání.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 15:12 | Petr Šafránek

Především Vás musím opravit - důchodce neživíte z daní, ale z důchodového pojištění. Většina živnostníků se narozdíl od zaměstnanců na žádný státní důchod nespoléhá a pokud dnes platí do průběžného systému jen minimum, pak z něho také v budoucnu minimum dostanou... Tady tedy nemají zaměstnanci co závidět. K problemative tzv. odepisování z daní musím připomenout, že živnostník (OSVČ) musí nejprve na pořízení např. toho auta vydělat, nic tedy nemá zadarmo. Většina zaměstnanců k tomu přístupuje tak, jako by to auto, počítač či mobil živnostníka nic nestály, když si to může "odepsat" z daní. To je ale zásadní omyl. Samozřejmě i na straně živnostníků jsou problémy, ale pokud finanční úřad dovolí živnostníkovi vykazovat 10 let ztrátu a neptá se, z čeho žije, je to problém finančního úřadu, který nelze řešit plošným opatřením, ale důslednou kontrolou těch, kteří daně neoprávněně krátí. Mimochodem výdajové paušály jsou cestou, která nedovolí vůbec vykazovat ztrátu, kdo je používá, má vždy kladný daňový základ.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 2. 2011 12:38 | Standys

Dobrý den Není všechno ani černé ani bíle. Nedávno jsme seděl s dvěma živnostníky u piva. Pořád brečeli jak se nemají špatně. Jeden má nadražní hospůdku rozměru 5x5 metrů a druhý kamenou velkou hospodu. Tomu prvnímu se daří líp. Hospoda vynáší dobře a živí vlastně jeho manželku i bráchu s rodinou. Za roky podnikání si pořídíl dva byty v Praze a pronajíma je. Chtěl stavět barák ale s obavy co by řekli lidi to raděj vzdal. Tomu druhé se daří o něco hůř ale taky si žije dobře. To je jen úvod do toho co jsem chtěl říct. Když už mně začali s tim brekem štvát zeptal jsem se jich: A pánové kolik s vaších daní uživite důchodců ? Já uživím dva a půl a Vy ? A bylo po brečení. Nám zaměstnancům daní vše a nemáme možnost si odečit nic ..oni vše ...když se to umí ..od mobilu přez auta a náklady na ně a tak dál. Na druhé straně mám bráchu živostníka. Otec mu napsal grunt jehož hodnota se blíží k 60 milionům. Žije jak žebrák ale je to jeho problém když má koníčka čtyři koně co stojí a nevydělavají a tak dál. Prostě nemá vlohy na podnikání. Nic není bíle ani černé - schopní zůstanou a neschopní odpadnou ale tak to je i v zaměstnání. Slabé a neschopné bohužel posíláme na dlažbu. To je kapitalismus a a domokracie a pro to jsme cinkali klíči.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 10:16 | lada

Asi si zase něčeho cucnul, jinak si to nedovedu vysvětlit. Nebo potřebuje z lidí vyždímat co nejvíce, když už nemají kde brát na svoje tunely. Pan Kalousek se zřejmě rozhodl ekonomicky zlikvidovat mou rodinu :-))) manžela mám hasiče a já sama podnikám:-))))). Úspěšně se 16 let sama živím, ale za těchto podmínek bych to asi musela zabalit. Zase pokvete práce načerno a budeme za chvíli v Řecku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 9:59 | Karel

Ony tu jsou veliké rozdíly podle toho v čem živnostník podniká a těžko se srovnávají jednotlivé obory. Ale fakt je, že zatímco velké bohaté firmy, korporace a silné zájmové skupiny si mohou zajistit lobbing za zákony které jim v podnikání vyhovují, drobní živnostníci mají v tomhle smůlu. Některé politické strany sice živnostníky a malé firmy jako podporují, ale v reálu to vypadá trochu jinak.....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 8:56 | Jarda

Pane Šafránku plně s Vámi souhlasím.A ještě bych dodal že ani prní tři týdny nemocenské podnikatel nemá placené.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 7:51 | Klára Samková

Vážený pane Šafránku, to je pozoruhodné, jak jsme se temaick naprosto sešli. Stále častěji si říkám se svými koelgynmi - advokátkami - že bychom panu Kalouskovi naordinoval ještě jednu zkoušku ohněm: živnostenské podnikání za splnění všech zákonných požadavků tak, jak to navrhuji ve svém článku, to by asi nezvlád. Ale ať zkusí to, co každá obyčejná česká ženská: uhlídat rok rodinný rozpočet.... vedle toho je hlídání státního rozpočtu sranda...Pokud byst mohl a chtěl, dovoluji si Vás pozvat na 8. března do Golemklubu, kde mám přednášku na téma "Dodržování lidských práv - největší prorůstový faktor české ekonomiky". Což je aspekt, který uniká všem politickým stranám - vládním i opozičním - rukou společnou a nerozdílnou.... zdravím, KLára
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 2. 2011 7:28 | Fany

Pane Šafránku, Vy jste nějak omládl, myslím to foto pod nadpisem ..... Jinak s Vámi souhlasím a popsal jste to dobře. Jen malá poznámka ke Kalouskovi. To s těmi paušály vyjela Mladá fronta a pan Kalousek to dementoval. Třeba zde: http://ekonomika.eurozpravy.cz/ceska-republika/23119-kalousek-nechystam-vyssi-dane-zivnostnikum-mf-dnes-lze/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Kovář

podnikatel, Unicorn

Miroslava Němcová

politička

Vladimír Kovář
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Miroslava Němcová
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services