Důchodce budoucnosti podle Nečase

Věra Tůmová | rubrika: Důchod | 19. 9. 2007 | 95 komentářů
Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry se totiž kvůli stárnutí populace zhoršují. Proto se už teď připravuje důchodová reforma.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 9. 2007 9:04, kolemjdoucí

To se pak ale s tím sveze všechno investování včetně investičních fondů a nejlíp na tom snad budou jen ti, co zakoupili zlato a zakopali ho na zahradě. ... Co se týká Argentiny, tam podle mých znalostí socialistická vláda udělala botu, pokusila se administrativně roky držet hodnotu místní měny k dolaru, i když výkonnost ekonomiky tomu neodpovídala. Výsledek byl ten, že argentinci skrytě "prožírali" svou zemi a nevěděli o tom. Teprve když už to nebylo možno udržet, objevil se před nimi celkový účet, který zřejmě splácejí dodnes. V argentině je tradicí vojenská diktatura, takže trvalo dlouho, než to prasklo. U nás by se to prokecalo mnohem dříve a propad by proto byl mnohem nižší.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2007 10:53, jindrich

65 let - je dost, kdo se jí dožije?

-33
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 95 komentářů)

19. 9. 2007 17:17 | Radmila

Chápu váš názor. Je jasné , že s velkou tíží naroubujeme něco rozumného na systém , který vládne dnes. Je fakt, že ne vždy děti rodiče zabezpečily, o tom psal už V. Hálek. Ale nevymírali jsme. Navíc rodina je dnes na ústupu. Rodiče musejí často pracovat ve dvou zaměstnáních, aby své děti uživili...Paradoxně - čím více dětí mají, tím méně se jim smí věnovat...Výsledky se dostaví. - Jenomže stávající důchodový systém, na kterém se pracuje, těch lidí nezajistí mnohem více. Ty peníze, které se prošustrují na úřady, ale i věčně se hádající drahý čas politiků - ty by se měla dát těm rodinám, tam budou lépe využity. Ale chápu, že v týhle společnosti tohle není cílem. To k tomu prvnímu. A za druhé - stěhování je problém, protože - a to souvisí s tím prvním, rodina je pod hrozným finančním tlakem. Může si pak dovolit pořídit v rámci stěhování bydlení i pro rodiče? Je to také otázka permanentního, doslova otrokářského, přetěžování žen - a to ještě šéf svazu mužů "ječí", že se chlapům děje křivda, že ženy budou odcházet do důchodu jako oni - když žijí déle! jenomže JAK žijí? Dřina, dřina a zase dřina. Střední generace žen se má starat, jak píšete, o děti, rodiče, manžela, na sebe jim čas už nezbude, což je o tom otroctví, a přitom mají chodit do zaměstnání a být skvělé hospodyňky a manželky a milenky... K smíchu a k pláči! A odchodem věku žen do důchodu v 65 letech dojde k likvidaci babiček v této zemi. S tím se už začalo. Zkrátka nelze to řešit jen z jednoho hlediska. Komplexní přístup dělá pánům politikům zjevné problémy... Jasně, jich se to netýká. Ale jestliže zlikvidujeme důchodovým systémem porodnost už nadobro - kdo potom těm milionářům, co si našetřili, podá v kterém ústavu šálek čaje? Ukrajinci? Vietnamci?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 17:00 | Anna

Vy jste nejspíše spadla z višně. Já sama pracuji ve školství a vůbec se mi nezdá, že by učitelé byli špatně ohodnoceni. Teď mě někteří asi budou nenávidět ,ale pětina z nás nemá patřičné pedag.vzdělání, tak přece nemůžeme brát 30 tis.měsíčně !? A těch volných dní (mimo hlavní prázdniny) také nemáme nejméně. Dříve učitelé museli připravovat různé stupidní soutěže na témata VŘSR, MČSP, Partyzánský samopal, kulturní akce k MDŽ apod. Dnes toto všechno neexistuje - naštěstí. A někteří učitelé si opravdu odučí jen to své a tím to pro ně končí. Znám případ, kdy kvůli jedné paní učitelce (podle vás milosrdné samaritánce), museli někteří žáci její třídy navštěvovat psychologa, protože si jaksi nemohli zvyknout na její vyučovací metody a přístup a moc si to "brali". Taková by měla být ohodnocena min.mzdou.Naštěstí už ve školství nepracuje.Já osobně si nestěžuji, protože jsou profese, ve kterých se lidé opravdu nadřou více fyzicky i psychicky a nemají ani tolik co my. Takže pokud se to někomu nelíbí, ať ze školství odejde. Ono totiž učit jen pro peníze docela dobře nejde.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 16:51 | Jarmila

V té formulaci bych byla opatrnější. Je hezké, že důchodci budou závislí na svých dětech, které je jistě uživí. Problém je v tom, že v minulosti bylo mnoho starých lidí, kteří se do dětí dočkali leda kulového. Vlastní dítě by třeba dalo prostředky nebo poskytlo pomoc, ale není samo, má děti a partnera, ti tomu přát nemusí. Bismarckův systém se pokusil právě toto odstranit. A ještě jedno: pokud je starý člověk odkázán péčí na jiné (rodinu, pečovatelskou službu), měl by ten dotyčný možnost bydlet někde v blízkosti, ne třeba ve vzdálenosti 20-30 km. Mobilita pracovní síly je hezká věc, ale pokud je člověk ženatý/vdaná, má děti (které mu navíc nevezmou do školky) a k tomu by se měl postarat o rodiče z jedné straqny, z druhé strany, pak nemá šanci tuto situaci zvládnout.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 16:49 | Fredy

Píše se rok 2030 a paní Vondušková oznámila svému zaměstnavateli, že příští týden již nebude chodit do práce. Bude jí právě 50 let a ona se již dávno rozhodla, že v tomto věku půjde do osobní penze. Její pravidelná renta právě docílila výše posledního příjmu v zaměstnání. Mimo to si doplatila hypotéku na rodinný dům a tak využila nabídku banky a podepsala s ní program Equity Release. Nebo-li prodala bance svůj dům s tím, že ji bude banka vyplácet měsíčně rentu povýšenou o úrokovou míru ve výši hypoindexu. Má tři syny, kteří, díky ní, vystudovali VŠ a nyní má každý z nich již svůj business. Proto, na základě rodinné dohody, která je nad všechny zákony, ji nyní budou měsíčně posílat na účet mezigenerační rentu ve výši 5% jejich čistých příjmů.
Paní Vondrušková, po oslavě svých kulatých narozenin, všem oznámila, že si nyní pronajala malý domek na Floridě, kde bude trávit období naší zimy. Má ráda teplo. Sem se zase vrátí na jaře. Na oslavě se ji jeden vnuk ptal co to byl stát? Že prý jim o tom něco málo říkal učitel ve škole. Paní Vondrušková se zamyslela a pak řekla: Stát, to byl takový všemocný nefunkční kolos plný neschopných, ale všeho schopných lidiček, kteří, pod záminkou solidarity a potřebnosti, vytvářeli kasty lidí, kteří se nechtěli starat sami o sebe. Na to od všech ostatních vybírali peníze, kterým se tehdy říkalo daně. Část z těch peněz vždy zmizela a nikdy nikdo nevěděl kam. A z toho dalšího nicu lidičkám slibovali, že se budou mít v nějakém státním důchodu dobře. Pak to všechno jednou, v roce 2020 prasklo, při známém státním bankrotu a lidé se rozhodli v referendu, že již státu nevěří a že žádný nechtějí. Proto dnes máme jen presidenta, který se volí prostřednictvím internetu. Ten vždy vyhlásí výběrové řízení na manažera republiky. Manažer, který vyhraje, představí svůj plán správy země i s rozpočtem. Na internetu proběhne referendum, kde lid rozhodne, zda tuto zprávu podpoří a zaplatí. Veškeré akce správce země probíhají pod kontrolou všech na internetu.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2007 16:02

Máte na mysli mnohé muže, kteří prolezli vysokoškolským vzděláním často jenom proto, že jsou to muži (a že na jinou školu se nedostali) - aby pak byli s takto získanými diplomy přednostně přijímání na školy jako učitelé, opět proto, že jsou to muži - a podle toho to vypadá?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 15:57 | laco

To ne. Ale stačí mi pan Rusnok, který předsedá asociaci PF a zároveň šéfuje ING PF, nebo pan Bezděk - šéf PF AEGON , který dělal šéfa vládního týmu pro penzijní reformu (Bezděkova komise). Mě totiž bude hodně vadit, když mi někdo nedá volbu v tom, kam budu chtít posílat to procento, které mi bude uvolněno z důchodového pojištění. Do penzijních fondů peníze posílat nechci a do státního rozpočtu je taky nechci posílat. Chci mít v budoucnu volbu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 15:49 | Radmila

Váš příspěvek je napsán skvěle. Vyjádřil jste to tak, jak jsem nedokázala. Jsem přesvědčená, že pokud jde o důchodový systém, ztratil svou pozitivní funkci a je na čtyři věci: • Na zaměstnávání spousty úředníků a odčerpávání peněz ze státního rozpočtu • na likvidaci rodiny, jejíž základní funkci – zabezpečení rodičů ve stáří – převzal a překroutil • aby zajistil vysoké důchody sobeckým kariéristům na úkor rodin s dětmi • a tedy způsobil likvidaci porodnosti.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 15:49

Váš příspěvek je napsán skvěle. Vyjádřil jste to tak, jak jsem nedokázala. Jsem přesvědčená, že pokud jde o důchodový systém, ztratil svou pozitivní funkci a je na čtyři věci: • Na zaměstnávání spousty úředníků a odčerpávání peněz ze státního rozpočtu • na likvidaci rodiny, jejíž základní funkci – zabezpečení rodičů ve stáří – převzal a překroutil • aby zajistil vysoké důchody sobeckým kariéristům na úkor rodin s dětmi • a tedy způsobil likvidaci porodnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 15:27

"Stačí se jen podívat, co za lidi je ve vedení fondů" - Vy všechny ty lidi ve vedení fondů tak dobře znáte, že si dovolíte takovéto obecné hodnocení?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 15:20 | Nox

Jen na ne klidne nadavejte. Prave ve skolstvi jsem osobne potkal neuveritelnou koncentraci zmetku, kteri si chodi do prace vybijet svoje mindraky na studujicich, kteri se nemohou branit. Muset dnes s nekym takovym pracovat, okamzite davam vypoved. Ale naslo se prirozene par vyjimek, kteri meli snahu skutecne neco naucit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 14:27 | Vlado

Vážený pane Laco. Konečně někdo , komu záleží na našich penězích a nejenom na našich , ale hlavně na penězích těch kteří jich nemají až tak dostatek.A což teprve v době kdy je nikdo nebude chtít zaměstnat z důvodů věku nebo zdraví. Podle Vašeho článku soudím, že nesedíte ve vládě. Věřte že to nemají politici lehké , ale máte pravdu , že by se někdy mohli naučit mlčet. Možná by mi ani nevadilo, že i za to je platíme.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 14:21 | Larus

Máte k tomu číslu citaci? Já mám svoje: Total fertility rate: 2.59 children born/woman (2007 est.) (CIA World Factbook). Pořád rosteme přes 1% ročně a bude ještě dlouho trvat, než světová populace začne stagnovat. Afrika: nemyslím, psal jsem to jako příklad. Neřekl bych, že na to dojde, ale není to nemožné. K důchodům vidím dvě možnosti. Buďto si naspoříte a nebo si dobře vychováte děti. Moje strategie je mít obojí, jedno nebo druhé se totiž nemusí povést. Průběžný systém může fungovat se správně nastavenými parametry. Tedy úpravou definice důchodce snadno zamezíme tomu "převálcování".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 14:01 | Pavel

Líbí se mi váš optimismu, ale myslím, že je neopodstatněný. Podle statistků předloni na celém světě připadalo 2.1 živě narozených dětí na jednu ženu. Což je přesně hraniční hodnota mezi růstem populace a vymíráním. Tedy lze očekávat, že světová populace začne klesat a že během pár desetiletí počty důchodců převálcují počty pruktivních lidí na celém světě. A navíc, myslíte si, že třeba zrovna afričani začnou něco dělat, když tam už pět generací žije z humanitární pomoci a jak vypadá práce nemají ani tušení?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 13:53 | kem

Přesně. Bismarckův model úplně zpřetrhal mezigenerační solidaritu mezi rodiči a dětmi. Namísto toho zavedl pseudo-solidaritu mezi cizími rodiči a cizími dětmi, jejíž garantem je stát. Pak se divíme, že Evropané vymírají, když je pro ně nejvýhodnější neztrácet čas a peníze investicí do vlastních dětí. Výhodné je naopak stát se černým pasažérem (bez dětí a s důchodem od cizích dětí).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 13:49 | Larus

Co píšete by mohla být pravda, kdybychom nebyli velmi otevřenou ekonomikou napojenou na celou zeměkouli. V nejbližších nejméně sto letech nic podobného nehrozí. Např. celá Afrika je plná lidí, kteří nic nevyrábějí a kdyby na to přišlo, tak by mohli. I když budou EU, Japonsko i USA plné důchodců, pořád budou na světě miliardy mladých lidí na tu výrobu produktů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 13:42 | kem

Kde berete jistotu pro své tvrzení, že když se mě líbila (malá) část jejich programu, pak jsem je určitě volil? Nevolil, ale tohle konkrétně se mi líbilo. Stačí?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 13:31 | oddTom

"Zvýšit by se měly i příspěvky, které svým zaměstnancům posílají na penzijní účty firmy." A jak to ministr zařídí? To je přeci věc té které firmy.
"Vedle povinného odvodu budou moci lidé pochopitelně dobrovolně investovat do penzijních fondů či jiných finančních nástrojů." To se nyní nemůže?
Ať zruší 4 % z odvodů, ať je občanovi řečeno, že v 65 dostane o 4 % nižší důchod, a ať si občan sám rozhodne, jestli si bude přilepšovat přes penzijní fond, nemovitosti, akcie či ty 4 % projí.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2007 13:30 | Pavel

On ten individuální systém taky závisí na demografické křivce. Až začne hafo důchodců utrácet své těžce naspořené důchody a nebude tu nikdo, kdo by vyrobil příslušné množství produktů, tak se to projeví na inflaci, a reálná hodnota (průměrného) důchodu bude stejná, jako v průběžném systému. Ten individuální jen (možná) zajistí spravedlivější poměr mezi velikostí důchodu a spořenou částkou.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 12:59 | Radmila

Nenadávejte prosím na učitele, dobře si je prohlédněte - jsou to vesměs milosrdní samaritáni a mecenáši... nejspíš časem vymřou. Ti poctiví pracanti. Zejména, až se jim studium přestane započítávat do důchodu - tak na tohle prostě nebudou chudší rodiny mít, pět let vydržovat budoucího učitele, pět let bez mzdy - a doba návratnosti jeho učitelského studia? Kdesi až v důchodu! Nadávejte na politiky a resort školství a ptejte se, kde končí peníze - které by za svou práci měli již léta dostávat učitelé? (A dle toho i důchody!!!)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2007 12:51 | Radmila

Čím více bude výše důchodů záviset na množství ušetřených peněz daného jedince, tím více se budou rozvírat nůžky mezi generacemi: Bývalo totiž po tisíciletí zvykem, že rodiče živily jejich VLASTNÍ děti - teď tomu bude naopak: Jedni budou hodně vydělávat a odkládat na své důchody - ty jim budou ale prakticky zajišťovat CIZÍ POTOMCI těch, kteří se budou věnovat rodině, a tudíž budou mít důchody nízké. Jsem tedy pro, aby žádné povinné odvody na důchodový systém nebyly - ať si každý vybere: Buďto se bude věnovat hlavně kariéře a našetří si na sebe sám - nebo se bude věnovat především rodině a spolehne se na své početné potomstvo. A státní byrokracie se může v daném ohledu rozpustit.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Piškanin

podnikatel, Hopi

Jiří Šimáně

podnikatel, Unimex Group

František Piškanin
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Šimáně
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services