Důchodce budoucnosti podle Nečase

Věra Tůmová | rubrika: Důchod | 19. 9. 2007 | 95 komentářů
Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry se totiž kvůli stárnutí populace zhoršují. Proto se už teď připravuje důchodová reforma.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 9. 2007 9:04, kolemjdoucí

To se pak ale s tím sveze všechno investování včetně investičních fondů a nejlíp na tom snad budou jen ti, co zakoupili zlato a zakopali ho na zahradě. ... Co se týká Argentiny, tam podle mých znalostí socialistická vláda udělala botu, pokusila se administrativně roky držet hodnotu místní měny k dolaru, i když výkonnost ekonomiky tomu neodpovídala. Výsledek byl ten, že argentinci skrytě "prožírali" svou zemi a nevěděli o tom. Teprve když už to nebylo možno udržet, objevil se před nimi celkový účet, který zřejmě splácejí dodnes. V argentině je tradicí vojenská diktatura, takže trvalo dlouho, než to prasklo. U nás by se to prokecalo mnohem dříve a propad by proto byl mnohem nižší.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 9. 2007 10:53, jindrich

65 let - je dost, kdo se jí dožije?

-33
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 95 komentářů)

21. 9. 2007 13:28 | Václav

Je hezké si šetřit na důchod také prostřednictvím penzijních fondů,kde se dotací podílí i stát a zaměstnavatel. Kdo mě ovšem zaručí po tolika letech spoření, aby se mi vrátili zhodnocené peníze? Když žádný pen.fond není nikde pojištěn.To znamená nejsou pojištěny vklady,jako třeba u bank a pojišťoven. Nad penzijníma fondama je jenom státní dohled,což si myslím je hodně málo,když člověk bude spořit celý život, tak se mu peníze nemusí dostat vůbec do ruky,myslím si, že takle hrozí vytunelování PF. Tato otázka by se měla vyřešit
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 9. 2007 12:28 | Jarmila

Když si přečtete Kyiosakiho, je konkurs procházka rájem, zavřou se dveře a jede se dál. V Čechách máte smůlu a do konce života z Vás bude žebrák. Tady stačí, aby Vás někdo chtěl zlikvidovat třeba jen jako nepříjemnou konkurenci, a tak Vás poslal do konkursu. Pokud máte sice úvěr, ale jištěný majetkem, nikdo se Vás na nic neptá, jste škůdce národa, majetek je Vám bez milosti rozprodán a Vy stojíte s rodinou pod mostem jen v trenkách. Jedinou výhodou je, že z moci úřední nejste rovnou zastřelen. Nějaká konsolidace, restrukturalizace nebo něco takového nepřichází v úvahu, to snad u velkých firem, která je státní a kde by o práci přišly tisíce lidí a kde je to mediálně zajímavé. Jako jednatel s.r.o. ručíte za dluhy taky svým majetkem. V těchto případech máte smůlu, ručení je dáno zákonem. Navíc platíte plat správce konkursní podstaty, což je 15 % z majetku. Kdo by to nebral, když jde o peníze, že? Čím víc majetku, tím větší je jeho plat, takže co by se patlal s nějakou konsolidací firmy, když je lepší ji kompletně rozprodat, má z toho víc peněz. Proč myslíte, že byly podvodné konkursy kolem soudce Berky? Vždyť tam šlo taky jen o peníze, a ne zrovna malé.
Pokud chcete nějaký majetek ochránit, musíte ho přepsat na tetu, dítě, nebo taky třeba na nadaci (což třeba udělal pan Štáva, Diag Human, spor se s českým ministrem zdravotnictví o nějakou tu miliardu. Před zákonem jste pak nemajetný a ještě můžete pobírat sociální dávky).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 22:04 | raději NOBODY

Jsem zvyklý starat sde sám o sebe od svých 20 let,na reforměn řeším momentálně jedinou věc Možnost jako v určitých státech ˇ!vyspělé Evropy" možnost zvolit si odchod do důchodu sám za cenu zkrácení státní penze.já odcházím do důchodu v 55 letech,nemíním zhebnout pro Ty druhé. Na to abych se na to připravil mám 12 roků a to by mohlo stačit.přinejhorším budu muset platit socialní pojištění
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2007 20:29 | moula

třeba do Prahy a být policajtem. To by jsi šla do penze v 55 a se všemi prebendami. Pokud by jsi ovšem po dostatečně dlouhou dobu dobře sloužila bolševikům. Potom bytě jejich kontinuální nástupci dobře odměnili za naše peníze.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 18:02 | Larus

S tím majetkem jsem měl spíš na mysli to udělat tak, aby podnikatel neručil veškerým svým majetkem, třeba jen do nějakého limitu. Měl jsem za to, že takhle fungují třeba sročka. Budu to muset někdy nastudovat... S tím vzděláním máte pravdu (nejenom maturitu bude mít každý trouba, jak je vidět na příkladu jednoho našeho bývalého premiéra :-) ), ale to je zase jiná (a hodně smutná) písnička. Založit jakýkoli systém na prostém počtu dětí je samozřejmě nesmysl.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 17:59 | Lenka

Dobrý podvečer,čtu si tady příspěvky občanů a je mi z toho smutno.Já si osobně myslím,že pokud si lidé již dnes nebudou spořit,alespoň část svého platu třeba i 10% tak budou nešťastní a budou nadávat na stát,na stranu která je u moci ,prostě na všechno ,ale hlavně by měli především nadávat sami sobě,že byli natolik nezodpovědní vůči sobě.Nedokážu si představit,že bych měla pracovat do 65 let nic si nespořit a s odchodem do důchodu jít dál pracovat abych měla na jídlo a ubytování.Všichni by si měli uvědomit,že stát nyní dává příspěvky do penz.fondů a lidé je nevyužívají a nejhůře je to že je nevyužívají i když jim přispívá zaměstnavatel.Nechápu na co čekají že se o ně postarají děti?Ti budou mít co dělat sami se sebou a ne aby dávali peníze rodičům i kdyby sebevíc chtěli.A rady že mohou lidé v důchodu pracovat,no podívejte se sebekriticky kolem sebe a uividíte kolik je lidí nemocných v mladém věku a co potom ve stáři.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2007 16:36 | jezevec

ty byses hovado měla odstěhovat někam kde je lepší práce za lepší plat - jen jestli ale něco umíš a někdo by o tebe stál, žejo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 16:34 | Jarmila

Larusi věřte, že není co závidět. Majetek můžete ochránit tak, že ho převedete na manželku nebo na nejmladší dítě, a pak s ním podnikáte. V případě dítka je to problém, chcete-li komerční úvěr, opatrovnický soud Vám nedá souhlas. V případě manželky zas riskujete, že Vám uteče s jiným, protože vy nic nemáte a ona je bohatá. S výdělkem otce je to teď taky problém. Konkurs ještě běží (a byl mimochodem vyhlášen pro usmolených 53.000!! Čekala bych konsolidaci firmy, nebyla předlužená, ale schopná přežít, protože výtěžek prodeje majetku se bude +- rovnat dluhům, jen tam bude méně o plat pro správce konkursní podstaty. Nicméně konkurs rodinu totálně finančně zruinoval). V této době vše, co je nad životní minimum otce, spadá do konkursní podstaty, a to bez ohledu na to, kolik živí dětí!! Takže je jedno, kolik otec vydělá. Byl šťastný za práci za minimální mzdu + zbytek načerno na ruku, bez toho by žrali seno. Protože v době konkursu nemají nárok ani na sociální podporu (protože to je podpora pro OSVČ a počítá se zpětně). Naštěstí bydlí na venkově, takže mají zahrádku, prase, slepice, kachny a co dvůr dá.
Víte, dřív stát populační politiku neřešil, dětí bylo dost. Pokud jsem sledovala stránky ČSÚ, populace v ČR klesá od konce 2. sv. války s výchylkou v 70. letech. Podle mne bude třeba v souvislosti s důchodovou reformou řešit ne počet narozených dětí, ale jejich kvalitu, byť je to hodnota hůře měřitelná. Počet dětí sečte každý blbec, ale málokdo odhadne, jaké dovednosti a jakým způsobem by je měl ve škole naučit. Nevadilo by mi, že se rodí málo dětí, ale vadí mi nízká úroveň výuky (maturitu snad bude mít každý trouba a o kvalitě učilišť hanba mluvit).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 16:12 | Larus

Snadná pomoc - trochu plánujte a najděte si jinou práci dřív, než bude pozdě. Můžete třeba učit ve škole pro mladé strojvedoucí. Myslíte, že třeba hokejisti, modelky, piloti nebo operátoři elektráren se toho důchodového věku dožijí ve své původní profesi?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 16:03 | kolemjdoucí

Právě to jsem myslel. Během aktivní práce to mít jako koníček, ale takový, že v důchodu, kdy mám čas, si tím mohu, dokud to tělo a hlava dovolí, přivydělat. Na vesnici v baráku to může třeba zahrádka, nějaké zvířectvo, užitkové nebo chov nějakého zájmového zvířectva nebo ptactva nebo třeba včelaření, ve městě to bude horší, musí to být něco, co půjde vtěsnat do paneláku nebo nájemního bytu. Napadá mně něco na počítači, fotografování, organizování výletů atd. nebo třeba pokračování v oboru, ve kterém jsem předtím pracoval jako nějaký samostatný poradce atd...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 15:55 | Honza K. vymr@dobrafirma.cz

Počátkem roku 2008 dovrším 50 let věku. Zamýšlená věková hranice odochodu do starobního důchodu je u mé profese strojvedoucíhi ČD nesmysl a dožije se jí asi dvě třetiny strojvedoucích. Při současném psychickém zatížení odchází asi 1/3 strojvedoucích do invalidního důchodu v horším případě umírá.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2007 15:21 | Larus

Dobrý, no, ale já přece žádné nemovitosti ve Švýcarsku nenavrhuji...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 15:04 | MaMi

Vážený pane,obávám se ,že Vámi navrhované řešení (několik nemovitostí ve Švýcarsku ....), je pro lidi,kteří si berou hypotéku na byt a musí pracovat půl roku na stát,těžko realizovatelné.Ostatn ě i v USA již zmiňovaný 401(k) přinese,podle Kyoskiho,velké problémy nastupujícím silným poválečným ročníkům.Protože,když jsem mladý a zdravý,nebudu platit peníze které se dají užít ihned a zaměstnavatel přispívá jen ve stejné výši jako pojištěnec. Co s lidma bez životního minima?Viz.Chile.Osob ně si myslím,že průběžný systém by měl ze zákona zajistit existenční minimum a prémii na dětmi zaplacených pojistných (vyděditelných ve prospěch jednoho rodiče nebo státu).Současný stav je vysoce nemravný k rodičům,kteří vychovali plátce pro všechny!Všichni sice přispívali (to by bylo zohledněno v minimu),ale rodiče přece jen trochu více. Přeji hezký den ! MaMi
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 14:53 | XXL

Klidně ať mi stát ponechá částečnou odpovědnost. Ale v tom případě ať mi nenařizuje, že MUSÍM a dokonce do jím řízených nebo vlastněných fondů a ať snižuje podíl, který mu odvádím. Dát mi méně, ale brát mi více je loupež, nikoli reforma.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 14:15 | Fredy

Reforma pana Nečase opravdu není všelék a dokonce ji považuji za špatnou. Jedině s výjimkou zvýšení hranice věku odchodu do důchodu, ale i to je diskutabilní. Penzijní reforma by neměla být postavena na POVINNÉ důvěře k finančním žralokům. To je lepší opravdu současný systém ponechat. Přitom zrušit všechny různé podpory a příspěvky na penzijní připojištění a životní kapitálové, či investiční pojištění, které stejně končí jako zisky finančních žraloků. To je lepší o určitou část snížit výši odvodů na sociální pojištění a nechat na každém, jak se zabezpečí na důchod. S jedinou výjimkou a to je podpora dětí svým rodičům. Jako odplata za to, jak je vychovali. Nebo-li mezigenerační rodinná renta.
ODS dělá jen to, co už dávno mělo být, nebo-li že se každý musí starat o sebe sám a nespoléhat na stát. Nezapomínat pořád, že stát jsou naše, špatně obhospodařované, peníze. Nic jiného.
Ano, nikdo neví, jak to tu bude vypadat v roce 2030. Ale jedno vím jistě, stát bude to poslední, na co se budu spoléhat. Ve většině zemí světa, i v těch chudobných, platí, že první a hlavní je rodina, pak přátelé, potom různě, třeba nevládní a charitativní, organizace a nakonec stát. Tohle tu mělo být zavedeno hned po roce 1989.
Schválně si zkuste odpovědět na otázku, co by se stalo, kdyby zbankrotoval stát? A neříkejte mi, že to není možné.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 13:57 | Fredy

Dám Vám radu a to zadarmo. Nevím sice, co bude v roce 2030, ale jedno vím jistě, na stát se nikdy nebudu spoléhat. To je totiž ta první instance, které bych nevěřil ani nos mezi očima.
PS: Myslíte si, že garance státu, čehokoliv, je zadarmo? Kdo myslíte, že tu garanci platí?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 13:09 | 51 letá žena

Tato reforma pana Nečase mne připadá velmi útopická a hodně podobná kupónové privatizaci, kdy ODS slibovala jak investice do fondů je výhodná a prakticky drobný akcionář, který investoval prostřednictvím fondů byl nejvíc okraden. Fondy byly vytunelovány. ODS se zase chce elegantně stát zbavit zodpovědnosti za občana. Co vůbec tedy stát bude pro občana dělat v tom roce 2030 , bude alespoň garantovat vklady v těchto fondech? Určitě ne, to by přece ODS měla starosti, pokud v této době budou ještě vládnout a občan by musel být blázen, aby investoval do fondu, který mu nezaručí alespoň 100% návratnost. Další podstatnou věcí je, že nikdo neví, jak bude fungovat v této době ekonomika, jaké ekonomické prostředky budou využívány / zda fondy nebudou přežitek/ a v jakém ekonomickém prostředí se budou naši potomci pohybovat. Tato reforma je prostě útopie a diletanství od představitelů ODS.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2007 12:57

Návrh pana Nečase mi připadá dost útopický a hodně podobný kuponové privatizaci, kdy nám bylo slibováno, jak fondy zhodnotí peníze a co se st alo, fondy byly vytunelovány a drobní akcionáři okradeni. ODS v podstatě se zbavuje stát odpovědnosti za občana. Určitě stát nebude garantovat úspory lidí v těchto fondech a lidé by museli být hodně naivní, aby počítali s nějakými velkými výnosy. Nikdo neví, jak v době 2030 bude fungovat ekonomika, na jaký základech a v jakém hospodářském prostředí. Kdo tuto reformu navrhuje je pro mne diletant. Nic jiného.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2007 12:32

Oprava: "duchodce, ktery si neprivydelava"
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 9. 2007 12:31

Tak v mem okoli je naopak duchodce, ktery si nepridelava, rarita. Naopak, protoze lide maji jistotu aspon toho duchodu (a casto si ho predplatili vic nez dost), tak zacinaji delat veci, do kterych se drive bali pustit - neni z toho tolik penez, znamena to treba i vice dohadovani s ostatnimi, ale proste je to bavi. Taky bych chtel takovy duchod - mit jistotu, ze at se stane cokoliv, na jidlo bude vzdy, a k tomu si delat to, co me zrovna napadne, a mit z toho podstatne prilepseni.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Devát

manažer

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Jiří Devát
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services