Potravin pro hladovějící je málo

Ceny potravin prý v Česku porostou kvůli vysokým cenám zemědělských surovin na světových trzích, hrozí tuzemští zemědělci. Ve světě jsou ovšem miliony těch, kteří by se měli růstu cen bát mnohem víc.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2007 12:31, Jahoda Frantisek

Nějak vám nerozumím. Má poznámka byla o tom, že peníze se do rozvíjejících zemí lijí už několik set let a vždy se jednalo o nákladný a většinou prodělečný byznys. Některé soukromé firmy z toho profitovaly, stát však (zejména díky velkým vojenským a policejním výdajům) na tom hrubě prodělával.
Současný stav se Vám může či nemusí líbit, ale je lacinější, než když se tam vrátíme a půjdeme jim ukázat, jak si myslíme, že se to má dělat správně.
Bráno ruskou optikou (ale ve větších či menších obměnách tohle proběhlo všude) - po stáhnutí vojsk z Afghanistánu a východní Evropy, snížení početního stavu armád i válečného námořnictva a dokonce i díky rozpadu Sovětského svazu (a zbavení se břemene financovat hůře fungující státy) jsou ruské státní finance určitě v lepším stavu než třeba před dvaceti lety. Totéž platí i o ruské ekonomice.
Z hlediska kolonializovaných zemí většinou nedošlo k výrazným změnám. Celky, které nefungovaly před kolonializací, většinou nefungovaly ani během ní a nefungují ani teď. Představa, že africké státy, které pohromadě držela jen vůle a potoky peněz kolonizátorů, budou s méně prostředky excelovat, je mírně řečeno naivní.

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 9. 2007 12:18, jezevec

Pomoc by se měla omezit pouze na živelné a jinak neředvídatelné katastrofy. Jinak si somálci i jiní hladovějící budou muset zvyknout, že pokud se neuživí, nejpozději v příští generaci vymřou a problém zmizí. Není možné donekonečna podporovat černoušky, kteří po nakrmení, namísto píle k vlastní obživě - jen nadělají další dětičky, a kde byl vloni jeden chudák s nataženou rukou, je jich letos pět s nataženou rukou. Že si z toho kdedko pak taky dělá super busines na státní útraty, je jen důsledek, nikoliv příčina tohoto nesmyslu.

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

9. 9. 2007 1:58 | HonzaH

Souhlasím se vším, kromě toho, že spojuješ politiky s nějakými intelektuálními elitami. Bídou demokracie je to, že vynáší nahoru všehoschopné ničemy, kteří tam zastupují své zájmy, přičemž se předstírá, že vykonávají službu všeobecně prospěšnou. Prorůstání organizovaného zločinu do politiky provází demokracii od samého počátku. Třeba už nejde o gangsterské formy zločinnosti, ale i na takové věci, jako je prosazování výnosného byznysu, kterým potravinová pomoc rozhodně je, je třeba pohlížet také jako na zločin, který přináší milionům lidí obrovskou tragédii. Je před námi otázka, jestli je demokracie schopna nějaké kultivace, nebo by měla být nahrazena právě vládou intelektuálních elit, které by dokázaly problémy řešit. Možná by ani nebylo co řešit, kdyby se ukázalo, že všechny světové problémy jsou způsobeny právě tím, jak tato lžidemokracie funguje. Já jen doufám, že intelektuální elity již dnes řeší problém, jak tuto moc uchopit, aniž by byl svět postižen další vlnou opravdu demokratických revolucí, které by do čela vynesly ještě mnohem horší krvelačnou zvěř.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2007 1:45 | HonzaH

Ty seš mi ale revolucionář. Spojuješ úplné nesmysly, na které může slyšet jen nevzdělanec. Souhlasím, že ve vězení se vězni mají v průměru líp, než na svobodě. Kdo ale ukáže prstem na toho, kdo je ten bohatý zložinec? Musela by to být politická moc, kterou bys asi chtěl uchopit. Dokázal bys unést to břímě při vědomí, že to jsou vždycky politici, kteří jsou nositeli toho neřádstva za Zemi? Ale bohužel žádná revoluce není schopna vynést do politiky nikoho lepšího. Politika je určena pouze pro mravní zchátralce.
Co se týče té potravinové pomoci, souhlasím s výhradami s Jardou.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2007 22:56 | Žíně

Souhlasím, dokonce je fantastická. Taky celkem drahá. Ale ten export je spíš symbolický, než uvažovatelný pro "nakrmení" Evropy. I tak je dobře, že je. Ž
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2007 14:35 | Jarda

Vysledkem dosavadni humanitarni a ekonomicke pomoci Africe je historicky rekordni pocet cernochu trpicich hladomorem. Situace dosla tak daleko, ze pocet obyvatel vystoupal tak vysoko, ze je jednodusse zcela vyloucene aby napriklad Etiopie dosahla potravinove sobestacnosti. Pokracovani pomoci bude znamenat jen to, ze v Africe poroste pocet obyvatel a zaroven jeste rychlejsim tempem pocet hladovejich a cely system bude dale absurdne vychylovan z rovnovahy. To samozrejme nemuze skoncit jinak nez nepredstavitelnou tragedii.
Bylo by mnohem lepsi, kdyby potravinova vubec neexistovala. Africka populace by se stabilizovala v souladu s prirodnimi zakonitostmi a nepochybne by bylo na cernem kontinente mnohem mene bidy a nepredstavitelneho utrpeni.
Humanitar ni pomoc Africe je jeden z nejvetsich zlocinu proti humanite. Bohuzel se to ale nikdo z rozumnejsich politiku neodvazi ani zminit kvuli bigotnosti a nenavistnosti soucasnych svetovych "intelektualnich" elit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 11:46 | Jovo Miks

Omezit stravovani ve vsech veznicich sveta na chleba a vodu.Prebytky od bohatych stolu zlocincu,kteri si jeste stezuji Amnesty International, ze nemaji dost masa,prevest na potravinovou pomoc.Videli byste, jak by to oboustranne prospivalo!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 11:42 | Patrik

To jestli Nigérie vyšle do kosmu svojí posádku vůbec o ničem nesvědčí. Vyslat vlastní posádku už dnes není o technologickém náskoku, ale jen o penězích. S rozsáhlými nalezišti ropy není až takový problém příslušné finance shromáždit a technologie a odborníky nakoupit. Pokud se k tomu navíc přidá autoritářská vláda (přiznám se, že současnou situaci v Nigerii neznám, neustále se tam střídala jedna vojenská diktatura za druhou) tak je to problém ještě menší - analogie se Sovětským svazem. Lidi tam chcípali hlady, ale on dokázal držet krok (a eventuelně i občas vyhrávat) v závodech v dobývání kosmu a zbrojení s USA (kde si na stejný "výkon" musel "průměrný obyvatel" odpustit 1 hamubrger).
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 12:31 | Jahoda František

Nějak vám nerozumím. Má poznámka byla o tom, že peníze se do rozvíjejících zemí lijí už několik set let a vždy se jednalo o nákladný a většinou prodělečný byznys. Některé soukromé firmy z toho profitovaly, stát však (zejména díky velkým vojenským a policejním výdajům) na tom hrubě prodělával. Současný stav se Vám může či nemusí líbit, ale je lacinější, než když se tam vrátíme a půjdeme jim ukázat, jak si myslíme, že se to má dělat správně. Bráno ruskou optikou (ale ve větších či menších obměnách tohle proběhlo všude) - po stáhnutí vojsk z Afghanistánu a východní Evropy, snížení početního stavu armád i válečného námořnictva a dokonce i díky rozpadu Sovětského svazu (a zbavení se břemene financovat hůře fungující státy) jsou ruské státní finance určitě v lepším stavu než třeba před dvaceti lety. Totéž platí i o ruské ekonomice. Z hlediska kolonializovaných zemí většinou nedošlo k výrazným změnám. Celky, které nefungovaly před kolonializací, většinou nefungovaly ani během ní a nefungují ani teď. Představa, že africké státy, které pohromadě držela jen vůle a potoky peněz kolonizátorů, budou s méně prostředky excelovat, je mírně řečeno naivní.
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 9:36 | Plukovník Serjoža

Svatá pravda. Každá kolonie na tom byla líp než mateřská země, některé nás dokonce žádaly o pomoc a chtěly, abysme tam v rámci bratrské pomoci měli vojska, že by se bez nás tak dobře neměli. Marně jsme jim vysvětlovali, že naše armáda všude bejt nemůže a že se všichní do otrockého chomoutu nenavlečou, protože jim tolika nejni. Nakonec tam pár magorů začalo zvonit klíčema a chudáči přišli o neskutečnou výhodu bejt naší kolonií. Teda aspoň já se tam jako velící důstojník armády měl tehdá fakt dobře. Pak jsem se v rámci odsunu bratrských vojsk vrátil domů a životní úroveň tam byla daleko horší, nejen naší rodiny, ale i dalších důstojníků, o vojácích ani nemluvim, to byla fakt hlína. Dodneška sem se z toho šoku nezpamatoval.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 3:50 | kolemjdoucí

Chování černochů se dá pochopit tak, že před kolonialismem v Africe fungoval kmenový systém. To znamená náčelník kmene měl na černochem svého kmene absolutní moc a mohl mu přikázat cokoliv. Cizího náčelníka nebo kohokoliv cizího nepospouchal a pokud byl ten cizí silnější, pokud byl v jeho moci, udělal všechno, co chtěl, aby si tím zachránil život a jak se od něho ten cizí otočil, tak přestal dělat nebo rovnou utekl. Každé koloniální území obvykle zahrnovalo území mnoha černošských kmenů a aby koloniální systém fungoval, nemohl respektovat území jednotlivých kmenů, ale musel z většiny černochů vytvořit dělníky pracující na území cizích kmenů. Tím vytvořil vrstvu lidí, kteří dělají jen to, co musí, aby přežili a neumřeli třeba hladem, ale nic víc. U nás kmenový systém byl naposledy snad někdy v době prvních Přemyslovců před asi 1000 lety a cestu k dnešnímu uvažování a pracovnímu nasazení jsme ušli přes feudální systém za asi 800 - 900 let. Černochům to trvá 100 - 150 let a zatím toho většinou nedosáhli.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2007 20:38 | HonzaH

Já bych je nepodceňoval. Ten byznys může být i příčinou. Kdo čuchá byznys a má peníze, ten může ovlivnit i politiku. Ti ve snaze líbit se sami sobě i voličům se nechají snadno přesvědčit, že to krmení má smysl.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 14:40 | Jahoda František

Díky za výborný úvod do dějin. Mimochodem, v USA dnes žije daleko více evropských než afrických přistěhovalců. Znamená to, že se Evropa vylidnila? Byla jste někdy v Africe? Zažila jste, jaké tam bylo klima? Zkusila jste tam někdy podnikat anebo třeba jen manuálně pracovat? Víte o tom, že většina evropských koloniálních podniků byla hrubě prodělečných a dotoval je stát? Víte o tom, že evropské ekonomiky po druhé světové válce rostly silně i díky tomu, že se kolonií zbavily? Současné prostředky poskytované rozvojovým zemím jsou jen zlomkem částek, které v roce 1900 do kolonií lily Velká Británie, Francie, Holandsko, Německo i Belgie a ještě tehdy byli všichni pyšní, jakých obětí jsou bílí muži schopni, když tak pěkně civilizují svět.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 14:06 | Karel

Á, odbornice přes všechny problémy světa opět vyplodila další rádobyexpertní článek. Vy jste Jarmilo v Somálsku žila zřejmě minimálně 10 let.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 13:59 | jezevec

to je příklad vojenské anexe. já mluvím o tom že somálci nejsou ochotní zasít obilí, pokud ho můžou sežrat a čekat na další.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 13:59 | L

a druhá technická, řekl bych že v Iránu zatím US ani EU vojáci nejsou....
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 12:45 | Honza

Není. Jeden příklad za všechny: akce "potraviny za ropu".
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 12:29 | jezevec

Komunisti vám zapomněli říct, že trh s otroky je africký, nikoliv americký vynález. Američani si otroky KUPOVALI na existujícím africkém trhu, ne že by chytali kolemjdoucí černochy a dělali z nich otroky. Svého otroka si můžete pak odvézt kamkoli chcete, jako kufr, to je princip otroctví. Ostatně otroci se v americe začasté měli o řád lépe než jako otroci v africe.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 12:24 | jezevec

spojovat vojenskou anexi s potravinovou soběstačností je dost odvážná konstrukce. něco jiného je nezvládnout čelit násobné vojenské přesile bez pomoci - a něco jiného je nedokázat zvednout zadek z prachu a jen celé generace čekat až dostanu nažrat z cizího
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 12:18 | jezevec

Pomoc by se měla omezit pouze na živelné a jinak neředvídatelné katastrofy. Jinak si somálci i jiní hladovějící budou muset zvyknout, že pokud se neuživí, nejpozději v příští generaci vymřou a problém zmizí. Není možné donekonečna podporovat černoušky, kteří po nakrmení, namísto píle k vlastní obživě - jen nadělají další dětičky, a kde byl vloni jeden chudák s nataženou rukou, je jich letos pět s nataženou rukou. Že si z toho kdedko pak taky dělá super busines na státní útraty, je jen důsledek, nikoliv příčina tohoto nesmyslu.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 9. 2007 11:41 | Pavel

jasne a cesi jsou vsichni zlodeji a komunisti. Na to uz si nas Rusove vycvicili dobre...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 11:33 | Pet

Jen technická poznámka: rejže se v Evropě dost úspěšně pěstuje, třeba v Itálii, která ji i exportuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kuba

politik

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Martin Kuba
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 5 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services