Dlužím, tedy jsem

Američané žijí na dluh a v podstatě je moc nezajímá, kolik za zboží celkem zaplatí. Stačí, že se splátky vejdou do jejich rozpočtu. Co je ovšem velmi zajímá, je jejich hodnocení v úvěrových registrech. Čím lepší je jejich skóre, tím snadněji mohou dosáhnout na nižší splátky od prodejců a bank.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 9. 2007 7:37, M. Trso

Pani autorko, nesrovnavate primo, ale implicitne. Jenom si prectete predchozich 15 komentaru...Vase argumenty jsou pravidelne vytahovany z kontextu Vaseho clanku, a komentatory aplikovany na Ceske pomery! Hlavni "prohresek" je tedy v tom, ze davate Ceskemu ctenari pouze tzv. snapshot typu reality o niz pisete. Jinymi slovy, nastinujete simplisticky, nevyvazeny obrazek. Zivotni zpusoby, vcetne tech financnich, prece odrazi "vyssi" kulturni hodnoty. A jsou to prave Americane kteri jsou si zjevne jako kultura vice vedomi, ze zivot je setsakramentsky kratky. Kratky na to, aby clovek 25 let sporil na dum a zil v panelaku...ci pet let na auto a jezdil denne v MHD na nakupy. Navic na ukor vlastniho ziti, ci pronasledovani vyssich met v zivote...(Uznavam, ze nas "hogofogo" zivotni styl je 3krat narocnejsi na energii ci suroviny nez treba ve vyspelych zemich EU.) Na tyto velke financni polozky si tedy radsi pujci (a ano, ta pujcka neni "zadarmo"), a jiz od svych -v prumeru- 30 let veku ziji tak, jak by se drtive vetsine Ceskych tricatniku, ctyricatniku, padesatniku ci sedesatniku mohlo jenom zdat. Vzdyt jako dlouhodoby rezident v USA musite vedet, ze toto je opravdova realita, at uz je treba "vykoupena nejakym dluhem ci honenim se za kreditnim skore, nebo ne. S pozdravem,

Zobrazit celé vlákno

+80
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2008 13:05, czak

tohle tak být u nás, tak se banky předhánějí v sazbách za úvěry, protože by nebyly takové davy žadatelů a bankám by chyběli klienti!!!!!

-29
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

11. 3. 2021 21:44 | carlos john

NALÉHAVÁ NABÍDKA PŮJČKY S NÍZKOU ÚROKOVOU ÚROKEM 3% PLATÍ HNED TEĎ. Akvizice na podnikatelský úvěr a všechny ostatní související půjčky KRISTICKÉ ÚVĚROVÉ FONDY vás pokryly, máme pro vás speciální nabídku, nabízíme vám platformu, kde můžete využít půjčku s úrokovou sazbou 3% na zajímavé období od 1 do 35 let, jsme spolehliví, důvěryhodní a legitimní. Nabízíme půjčku od minimálně 5 000 $ do a maximálně 80 000 000 $: 00. Zájemci by nám měli laskavě poslat zprávu prostřednictvím portálu společnosti a vyplnit formulář žádosti prostřednictvím whatsapp: +256756543536 nebo e-mailu: christharmonyloanfund@gmail.co m
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2008 10:00 | pje

Martine, možná to trochu znáte v USA (jsou velké) a trochu v ČR (je daleko). To, co píšete, můj odhad plně potvrzuje. Víte, proč je tak výrazná fluktuace v USA? Protože je málo expertů a málo manažerů, kteří si těchto expertů a jejich role při výchově další expertní generace váží. Úroveň vzdělání je v USA tristní - nespasí to pár špičkových univerzitních pracovišť a akademický exkluzivní klub publikujících v prestižních titulech. Drtivá většina Američanů není schopná rozlišit podstatu od povrchních znaků, nerozumí světu a snadno je manipulovatelná. Autorka článku velmi přesně sděluje, že Američan není schopen cenové arbitráže, ale pouze honby za pořadím na žebříčku slev, ať to stojí co to stojí. Hezká ukázka přihlouplosti! tady v Česku je sice švejkárna a lenivost, ale na laciné ekonomické a politické triky Američanů tu nikdo neskočí a zadlužují se zde pouze úplní zoufalci a pak pár těch, co vědí, že splatí a že jim ještě zbyde (to "pár" je jen srovnávací nadsázka). Vzděláním a potenciálem v produktivitě Američany převyšujeme prakticky ve všem, čeští studenti jsou v USA hvězdy, i když doma moc nezářili. Má-li americká technologie problém, potřebuje k jeho řešení Čecha nebo Asiata. Takže vás v dobrém varuji při podceňování českého potenciálu. Ostatně, finanční krize (a zároveň krize důvěry a krize ekonomická a sociální) není v ČR, ale v USA. Netvrdím, že se to Česka nedotkne, ale my opravdu nemáme odkud moc spadnout, protože nežijeme fikcí, ale realitou...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2008 9:44 | pje

V současnosti je tou záchranou pro vysokoškolsky vzdělaného Američana středního věku zaměstnaného ve finanční instituci vražda rodiny a vlastní sebevražda. Vás bych jako nezávislého finančního poradce chtěl mít!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2008 13:05 | czak

tohle tak být u nás, tak se banky předhánějí v sazbách za úvěry, protože by nebyly takové davy žadatelů a bankám by chyběli klienti!!!!!
-29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2008 22:23 | Colleen

Jsem docela ráda,že tento systém u nás není,protože,by pravděpodobně zpsobilo ještě větší zadluženost občanů.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2007 17:02 | Alice

Vazeny pane, souhlasim s Vami i s autorkou clanku. Ziji tez dlouhodobe v USA a to v malem meste na jihu. USA techto dnu neni zadnym " rajem" . Dokonce uz i "ilegalnich imigrantu" z Cech, kteri se sem jeste pred tak 10 lety hrnuli, ubylo, ba vetsina se vraci domu. Ekonomika jde dolu / staci se jen divat na kurz dolaru/, delat 2 az 3 zamestnani, aby rodina mohla vubec existovat, zdravotnictvi, ano,na vysoke urovni, ale rozhodne ne pro vetsinu naroda / prum. amer, rodina si nemuze dovolit dobre zdravotni pojisteni a pokud nezaplati napr. pobyt v nemocnici a vlastni napr. dum, tak mu jej zabavi na dluh. Pokud zije jen v najmu a nic nema, tak ho skutecne na statni utraty osetri, ale pozor,je velky rozdil v osetreni!/ Pouze kdyz jste minoritni skupina,mate vsechny vyhody. Kdysi jsem nechtela verit slovum jedne me zname,ze to,co udela u nas clovek za 2 hodiny,oni delaji 8 hodin. Ano, je tomu tak a navic jejich neskutecne spatne vzdelani / neznaji dejepis, zemepis a vubec prirodni vedy/. Maji pouze tzv. kurzy na tyto predmety, ale mohou si vybrat napr.mezi historii a amer. fotbalem. Co si vyberou? Zkousky pouze jako testy a jeste je delaji sotevrenou knizkou. Zadne ulohy,protoze by byly pretezovany! Discipl ina zadna. Tak trochu je na soukromych skolach, ovsem obsah uceni je stejny. Pozor, nemluvim o prestiznich soukromych skolach, ve kterych musite zaplatit velke penize. Komerce a zase komerce! Radeji jezdit MHD ale mit vseobecne slusne vzdelani a vseobecne zdravotni pojisteni. Jsem uz starsi osoba,tak prominte,mozna, ze je to trochu stylisticky nesouvisle. Ale hlavne chci potvrdit Vase slova, ze to jednou zde musi rupnout a bohuzel, i ta nase mala zeme na hloupost jinych, doplati.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2007 8:15 | M. Trso

Dekuji za nazor. Mrzi mne, ze Vam pripadam melodramaticky. Krome toho, ze se limitujete na projev ze se Vam clanek pani autorky "libil", mate nejaky konkretni nazor na moji poznamku, ze jeji clanek byl znacne zavadejici ve smyslu nedostatecneho popisu Americkeho zivotnihu stylu, jez produkuje prave ony financne-kulturni navyky, jez autorka popisuje?... Snazim se porozumet pate vete Vaseho prispevku...to jako ze vy "chudaci v Evrope" musite zaplatit ten "obscenni " zivotni styl Americanu? Obsah sedme vety mne take unika...to jako ze Vy osobne jste zjevne v pohode a ja zjevne zadluzeny nadenik v USA? Nevim, nevim...nejak se tyto webove nazorove platformy stavaji prostredniky -misto obhajitelnych nazoru- osobnich invektiv...asi to bude tim, ze dovoluji lidem vystupovat pod plastikem inkognita...Nebo jsem opet melodramaticky?
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2007 8:02 | M. Trso

Nechapu jak timto argumentujete na muj "argument", ze pani autorka nedava zadny kontext kultury Americkeho zivota ke svemu clanku, v nemz se Americky zpusob zivota snazi popsat nejakymi -byt velmi castecnymi- financnimi atributy. Na rozdil od Vas nejsem zjevnym expertem ve financnictvi ci celosvetovem kapitalovem trhu. Nejsem ani kryptologem, abych spravne precetl Vasi posledni vetu. NICMENE, preji Vam stesti v zivote, pocinaje s pranim mene (znacne mene) arogance, a hodne stabilnich investic v zemich (asi) Asie a byvale Vychodni Evropy!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 22:30

jen bych trošku se zastal paní autorky. Clánek se mi líbil. A Vám bych doporučil o trošičku méně dramatičnosti. Jak je to skvělé v USA si můžeme dočíst v každém deníku ....
A jenom k Vašemu hogofogo životu si prosím uvědomte, že někdo tuhle srandu musí zaplatit.. Žiji také delší dobu venku a svět vidím s otevřenýma očima....a nechci jít do Vás ale žije se mi hodně dobře a představte si bez dluhů....
+65
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 9:22 | Petr

Vážený pane, pouze obhajujete to, jak pravděpodobně sám žijete. Článek autorky je čistě informativní. To že se Vám nelíbí, není jeho ani autorčina vina. Přečtěte si např. knížky Američana R. Kyiosakiho, možná že už jste je četl, v tom případě jsem si jist, že s nimi nesouhlasíte. Kdo trochu přemýšlí, tak si z těchto pouhých informací v tomto článku vyvodí i jejich možné následky. Důkaz místo slibů byla nedávná krize amerických sub-prime hypoték, která zahýbala celým světem. Kdyby centrální banky nenalili na kapitálové trhy stovky miliard EUR, tak už možná nemáte ani vaše auto za 350 USD měsíčně, natož dům. Mám vše, co průměrný američan, je mi 30 a jediný dluh, který jsem měl byl úvěr na rozjezd mých investic, který se díky nim splatil sám. Do USA bych neinvestoval ani dolar, bohužel, až vám to tam rupne pořádně, tak se svezeme s váma. Ovšem někteří přežijí jen s malými problémy, a někteří budou v prdeli totálně, typněte si, kdo bude kdo.
-21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 8:37 | Fana

Auta tedy asi nebudeme dovážet. Místo pořádných nových aut si budeme dál kupovat ojetý dehťáky TDI. Toť feudální Evropa.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 7:37 | M. Trso

Pani autorko, nesrovnavate primo, ale implicitne. Jenom si prectete predchozich 15 komentaru...Vase argumenty jsou pravidelne vytahovany z kontextu Vaseho clanku, a komentatory aplikovany na Ceske pomery! Hlavni "prohresek" je tedy v tom, ze davate Ceskemu ctenari pouze tzv. snapshot typu reality o niz pisete. Jinymi slovy, nastinujete simplisticky, nevyvazeny obrazek. Zivotni zpusoby, vcetne tech financnich, prece odrazi "vyssi" kulturni hodnoty. A jsou to prave Americane kteri jsou si zjevne jako kultura vice vedomi, ze zivot je setsakramentsky kratky. Kratky na to, aby clovek 25 let sporil na dum a zil v panelaku...ci pet let na auto a jezdil denne v MHD na nakupy. Navic na ukor vlastniho ziti, ci pronasledovani vyssich met v zivote...(Uznavam, ze nas "hogofogo" zivotni styl je 3krat narocnejsi na energii ci suroviny nez treba ve vyspelych zemich EU.) Na tyto velke financni polozky si tedy radsi pujci (a ano, ta pujcka neni "zadarmo"), a jiz od svych -v prumeru- 30 let veku ziji tak, jak by se drtive vetsine Ceskych tricatniku, ctyricatniku, padesatniku ci sedesatniku mohlo jenom zdat. Vzdyt jako dlouhodoby rezident v USA musite vedet, ze toto je opravdova realita, at uz je treba "vykoupena nejakym dluhem ci honenim se za kreditnim skore, nebo ne. S pozdravem,
+80
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2007 0:07

Nezapomen, Benedikte, ze auto musis vlastnit 2 roky v USA, abys neplatil clo, a pak ho tady v CR dalsi rok nesmis prodat... plus tak 2 000 USD za prepravu, nejakych par az desitek tisic Kc za homologaci na ceske- evropske podminky, etc. Zalezi hodne na typu auta. Ale kdo odhadne, jaka bude situace za ty tri roky, kolik to bude stat celkem a bude-li to jeste vyhodne prodat. A co se teda vyplati dovezt a ihned prodat? I s dani a clem? To jsem teda zvedava... ;-)
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 23:46 | autorka

Dobrý den,
bohužel nerozumím, k čemu vaše poznámka směřuje a co mi vlastně vytýkáte, protože přesně z důvodu nesrovnatelnosti ČR a USA tento článek ČR a USA nijak nesrovnává. Pouze informuje o tom, jak je důležité mít v USA dobrý kredit scoring. Přišlo mi to jako zajímavé téma pro českého čtenáře, nic víc, nic míň. Rozhodně jsem se nesnažila porovnat českou a americkou společnost. A narozdíl od vašeho přirovnání mého článku k článkům v "komunistické Pravě či Rudém právu", můj článek nic nehodnotí a už rozhodně neodsuzuje...
S pozdravem, Simona Ely
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2007 8:14 | Martin Trso

Ziji v USA pres dvacet let. A do Cech jezdim velmi casto. Nasledne mam velmi dobry pojem o obou svetech, o tom v cem se opravdu lisi, a o tom co je spojuje. A jakekoliv "soudy" ci pouze "nastiny" typu tohoto clanku bohuzel pouze zavadeji diskuzi tam, kde neni mnoho potencialu neco opravdu diskutovat. Srovnavame jablka s pomeranci. Tyto dva svety jsou de facto neporovnatelne, to proto ze je naprosto (!!) neporovnatelne nasazeni Americanu (velke) a Cechu (male) v zivote se svym osudem neco delat...Proto by clanky typu "Dluzim, tedy jsem" mely poskytnout patricny kontext, jinak totiz vyzni jako clanek z komunisticke Pravdy ci Rudeho Prava. Za kontext povazuji treba okolnosti, jako ze prumerny American se za zivot prestehuje 12-krat, ci ze ma 6 odlisnych karier v praci. Nebo ze zustava u sveho pracovniho mista v prumeru 3.5 roku...Nebo ze statni duchod mu/ji pokryva v prumeru asi 30% jejich financnich potreb (zbytek si pokryvaji vlastnimi prostredky, vybudovanymi za cely zivot). Rad bych aby autorka ve svych pristich "nastavenych zrcadlech" na Americkou, nebo i Ceskou, spolecnost vykazala vice profesionalni a lidske zodpovednosti. Rad bych veril, ze toho je schopna.
+49
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 9. 2007 20:52

Jako nezávislý finanční poradce mohu konstatovat, že uvedený systém pro dlouhodobé posouzení bonity - t.j. případné budoucí úvěrové angažovanosti nelze na českého klienta aplikovat. Český úvěrový klient by se velmi snadno mohl dostat do stejné situace, jako právě úvěrový klient americký. Bohužel pro českého úvěrového klienta má americký úvěrový klient, vzhledem k postavení U.S.A. na světovém trhu daleko větší záchránu na svůj soukromý majetek.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 9. 2007 7:38 | Pavel

Asi jak která. Můj známy z Kanady tráví dovolenou v Evropě a vydělává si na ni tak, že odjede do Švedska, tam přímo ve fabrice koupí dvacet Volv, ty pošle lodí do Kanady a zisk z prodeje mu pokryje náklady na dovolenou. Pravda, Kanada není USA, ale asi se to moc ličit nebude (kdyby jo, tak si všichni Kanaďani kupujou auta v USA).
+67
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 9. 2007 14:40 | Benedikt P.

Stačí se troškou porozhlédnout po webu a zjistíte, že většinou auta v Evropě se prodávají cca o 50 až 100% dráž, než by vyšlo s dovozem, clem, technickou apod. z Ameriky. Záleží ovšem na typu vozu a jeho roku výroby.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2007 17:14

No tak to je pekna blbost. Vzit uver se USA proste vyplati. Tady se to proste nevyplati. To je cely. Ukazte mi kdo v CR pujci za ty US sazby prevedene relativne k urokove sazbe CNB/FEDu? HAHAHA
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2007 11:16 | sad

takový systém u nás možný není...alespoň prozatím Zkuste si představit, že by se řeklo, že vysoká škola bude příští rok pouze za plné školné...a že je na to možné si vzít půjčku. Drtivá většina voličů by toto odsoudila aniž by se nad tím vůbec zamyslela....
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Poš

podnikatel, Cybex

Tomáš Hodboď

podnikatel, Miton

Martin Poš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Tomáš Hodboď
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services