Kam s ním? Školky jsou plné.

Kvůli klesajícímu počtu školek má stále více žen problémy s vyděláváním peněz. Chtějí-li pracovat, musejí často přistoupit na složitou dopravu dětí do školek, nebo se musejí s partnerem střídat v péči o děti. Patrně jedinou pomocí jsou soukromá předškolní zaří-zení. Mají vyšší ceny za starost o dítě, nabízejí ale často i péči až do večerních hodin.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2007 10:22, Mamina

18.000,-/měsíc je pro Vás rozumná cena za umístění dítěte do školky? Kolik běžných rodin tuto sumu má?

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2007 8:02, Jarmila

Problém není ani tak v předpisech, jako v organizaci:
- dohled nad dětmi v době, kdy připravujete jídlo. Na jedno a vlastní si dohlédnete, u více a cizích to může být problém.
- pokud je jediná paní na hlídání, nemáte vyřešeno, co v době její nemoci. Ráno přivedete dítě a rázem jste v problému. To u větších školek není, protože je tam víc pracovníků a mohou se zastoupit.
Řešením by mohla být větší podpora ze strany úřadu práce a obecního úřadu pro ženy v předdůchodovém věku nebo případně i v důchodovém věku. Sice nemají patřičné vzdělání, ale mají zkušenosti, vyřešila by se jejich (ne)zaměstnanost a spokojeny by byly i mladé rodiny. Jenže já mám někdy dojem, že ouřady tu nejsou od toho, aby nám pomohly, ale spíš aby nám ztrpčovaly život (protože před nedávnem nařkly Klokánky, že na péči o kojence musejí mít jejich pracovníci střední zdravotnické vzdělání, bez něj nemůžou dítě nakrmit ani přebalit).

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

30. 8. 2007 21:53 | .....

Tak toto může napsat jen totální ignorant. Zaplatit školku 2500 Kč z minimální mzdy ?? A co ostatní poplatky ?? Nájem ?? Jídlo ?? Leda se chodit pást a spát pod mostem , ne každý má plat minimálně 20000 Kč. Váš názor je hloupí !!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2007 11:11 | Kamil

Nemáte někdo tip na rozumnou soukromou školku v Praze a okolí? Bydlím 5 km od Prahy a řeším problém, kde dát dítě do školky. V naší vesnici sice školka je, ale bere jen 20% zájemců. Vzhledem k tomu, že nejsem zrovna sociální případ, tak šanci nemám. Díval jsem se po soukromých a našel jsem nejlevnější za 8500, ale většinou tak 12-18 tisíc. Co bych dal za tu hradeckou za 2500.... Nemáte někdo nějakou zkušenost?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2007 10:25 | Jarmila

Tohle se přece dalo čekat. když po r. 1989 nastal další exodus mladých lidí z venkova do měst. První byl v 50. letech, kdy se rozkulačovaly vesnice a byly třeba pracovní síly pro průmysl. Tak se násilím přestěhovávali lidé, co na vesnici bydleli a chtěli bydlet, do měst a taky přes půl republiky, zavírali se do lágrů a na uran, jen aby nežili na venkově. Další exodus nastal po r. 1970, kdy se na menší vsi dala stavební uzávěra, aby nebylo možné stavět nové domy, a dětem zemědělců se znemožnila studia. Poslední a zatím nejtvrdí exodus nastal po r. 1989, kdy se tu začalo mlít cosi o tom, že flexibilní člověk se musí stěhovat za prací. Tak se mladí začali stěhovat do měst a začali si houfně brát hypotéky na bydlení. Mimo město je to už tak na ptáka, autobusy jezdí hlavně do škol, do práce spojení mizerné, hlavně pokud máte pracovní dobu jinak než tradiční 6.00-14.30, jinak musíte mít vlastní auto. Navíc to stojí peníze a čas. Následně se pozavíraly školky, protože pro dojíždějícího rodiče měly naprosto nepřijatelnou pracovní dobu. Pokud mladý rodič na vsi i přesto vydržel, následně mu pro jistotu zavřeli ještě školu, aby i to dítko muselo dojíždět už od 1. třídy do školy. Znám obce, i střediskové, kam přijede poslední autobus v pátek kolem 19.00 a další jede až v pondělí v 5.00, přes víkend jsou odříznuty od světa. Nejbližší lékař 20 km daleko, když se Vám stane úraz, tak nedej bože když máte nepojízdné auto. Kdo se pak diví, že se vesnice dál vylidňuje? Pokud se tenhle trend nepodaří zastavit, bude ještě hůř. Lidi ve městech sice budou nadávat, že nejsou místa ve školkách, ve škole, nejsou družiny..., ale kdo se jednou odstěhuje do města, ten se na venkov už nevrátí. Co by tam dělal? Školka tam už není, škola je daleko, do práce se dojíždí X kilometrů, k lékaři taky, to všechno pocit pobytu na čerstvém vzduchu nevyváží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2007 8:27 | Larus

Tohle nechápu: proč jsou školky obecní? Proč nejsou všechny soukromé? Jako už pár diskutujících podemnou, i já znám matky, které dají dítě do školky, aby měly doma klid. Aby ne, když to stojí tři stovky měsíčně nebo kolik. To je komunismus, takhle to přece nejde! Jestli stojí soukromá školka 2500 měsíčně, jak je v článku, tak to je super cena. I s minimální mzdou si vyděláte víc než dvakrát tolik, takže se to vyplatí, ne? Dneska to funguje tak, že všichni platíme daně a pár vyvolených si dá děti do školky zadarmo a ten zbytek si stěžuje na málo míst ve školkách. Udělejte všechny školky soukromé a uvidíte, jak bude míst najednou dost.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2007 7:46 | bobo

No asi jak kdo. Já čelaka na školku 1/2 roku. Chodila jsem do zaměstnání od 7:00 do 14:00hod. (a to jsem zaměstnanec u toho - dle Vás - zlého podnikatele). Nyní chodím už na plný úvazek, syn nastupuje do druhé třídy. Domek jsme si spravili, koupili další nemovitost - jako investici jednou pro syny. Každý rok jezdíme na 2x dovolenou. Má to jeden háček - mažel nepracuje 8hod denně jako za koumoušů, pracuje déle, nenosí si z práce různé "užitečné věcičky" jak bylo zvykem u velké většiny, ale uživí nás. Ono je to na rozhodnutí a na snaze hledat - samozřejmě za situace v některých regionech to zní jako scifi (nejsem z protěžované Prahy).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2007 7:32 | Pavel

"Pokud bych vaši myšlenku dovedl do absolutna, tak by bylo nutné místo přídavků na děti všem rozdávat právě ty věci, o kterých si stát myslí, že jsou pro dané dítě nejlepší."
Právě to chce naše vláda (konečně) zavést, a například to už hodně dlouho funguje ve Francii. Misto části sociálních dávek (u složitějsí případů i celých) dostanou jen poukázky na jídlo a oblečení, s tím, že účty za nájem, elektřinu, atd. jsou jim z těch dávek zaplaceny přímo úřadem.
Ono sice je pravda, že to jsou jedny a ty samé peníze, jenže některé sociální skupiny prochlastají a prokouří úplně všechno, co dostanou, a jejich děti budou hladové a otrhané žebrat, i kdyby sociální dávky byly milión měsíčně. A pak ještě budou ty hladové a otrhané děti ukazovat v televizi ti různí samozvaní rádobyochránci lidských pseudopráv jako důkaz, že potřebujou dávky dva milióny měsíčně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2007 6:01 | mirka

za komoušu jsem musela čekat na školku 3.5 roku pracovala jsem od 7.30 do 14hodin to byla výhoda co na to černoprdelníci říkáte nic dneska neznám u nás jedinou maminku která by mohla dělat na zkrácenou pracovní dobu jo a abych nezapoměla postavili jsme domek jezdili každý rok na dofču a přitom jsme byli řadoví dělníci měli jsme na všechno dneska v okolí u soukromníka plat 9000hrubého pro chlapa který má živit rodinu lituji vás mladé máte to fakt těžký
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 21:36

Než se něčeho dočkáme tak začnou rodit ročníky 90-00 a nových školek nebude vůbec potřeba. Protože těchto lidí je méně než 100 000 na ročník´.
Buďte rádi za to co je dneska. Řeší se jen plné školky 3 roky života.
Za 10-20 let se začne řešit tragický nedostatek domovů důchodců a neodstatečné zdravotnictví pro nárůst lidí v důchodovém věku.
Již dnes ubývá zdravotnického personálu a jeho průměrný věk stále roste. A jelikož se stále rodí méně dětí nebude nikdo kdo by ho nahradil.
Sehnat dneska nového zubaře, praktika či jen zdravotní sestrů je umění a co teprve za pár let.


-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 20:48

Stát by to měl poskytovat všem dětem. Protože v rámci tzv. rovných příležitostí (mezi pohlavími) propaguje odchod do důchodu pro obě pohlaví ve stejnou dobu - a to bez ohledu na rodičovskou roli a na tradiční pracovní zátěž žen v rodině. Měl by tedy i ženám umožňovat, aby mohly pracovat stejně tak jako muži.
Jenomže ony rovné příležitosti se náramně hodí - jen když se má ženám přidat další práce...anebo jednomu procentu rodičů na rodičovské "dovolené" zajistit rovné podmínky, když odejdou na mateřskou: Kéž by se stát tak nádherně choval i k ženám - jako se zachoval k jednomu procentu těch rodičů, kteří se rozhodli pečovat o dítě a domácnost. Pak by případ školek nikdo nikde velmi rychle - řešit nemusel. Finance by se našly ihned.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 19:28 | Jana

Je pravda , že školky nemají místa , jako u nás v Českých Budějovicích. Magistrát to vymyslel fakt krásně , zvýšil počet dětí ve třídě , ale učitelky nepřibral , takže odpovědnost za 35 splašených dětí , to je dost hrůza. Tím se , asi i sníží možnost výletů a ostatních aktivit pro děti, aby se předešlo nehodám. Vláda chce mít dostatek dětí , ale pak co ty maminy ?? Kam děti dát ?? Babička , musí chodit do práce,věková hranice důchodu se neustále zvyšuje,hlídání tedy padá , školka není,a když už náhodou místo seženete, tak se otevírá v 6h a většina směn v práci začíná také v 6h , jak tedy to udělat ?? Zaměstnavatel ženě neumožní pozdější nástup , nezajímá ho to , tak opravdu nevím , toto byl i můj případ,pracuji jako zdravotní sestra , zkuste chodit do směny pozdě ??? A ještě na rotačky!!!! To ve vládě nikdo neřeší,za stolem je vše jednoduché!! Realita je jiná, Možná by pomohlo - znovuzavedení podnikových školek! Maminy by byly více v klidu a zaměstnavatel by si to pak mohl odečíst z daní !!! Ale než se něčeho dočkáme !!!???? Otázka.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2007 18:44 | Diana

Záleží na zřizovateli tj. Obecním úřadě, jestli MŠ znovu otevře. Učitelky by tak nemusely pracovat jako chůvy nebo paní na hlídání.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2007 16:54

Skolky jsou placeny z dani. Pokud stat zajisti misto ve skolce jen nekterym detem, rodice tech deti, na nez nezbylo misto, by tedy meli platit nizsi dane.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2007 15:14 | Jahoda František

Více než pět let tu probíhá demografický boom, ale v novinách a v televizi (zdroje, odkud čerpá obecní zastupitelstvo většinu své moudrosti) se pravidelně dovídáte, že ČR vymírá. Školka stojí peníze. Jaký je pro zastupitelstvo důvod udržovat školku, když se počet lidí u nás snižuje? Lepší je zatnout zuby a pár let vydržet, než tenhle nával pomine (a demografové v novinách i televizi tvrdí, že pomine). Jak psal tuze pěkně pan Baldýnský, jestli jste se narodili někdy mezi roky 1970 až 1977, měli byste být na návaly zvyklí. Prožívali jste je v jeslích, školkách, školách i na vejšce, prožijete to i v důchodu a na hřbitově. Teď si to holt prožívají i vaši děti a v budoucnu to pravděpodobně čeká i vaše vnuky (nemyslím si, že se sofistikovanost provozovatelů školek zvýší). Aspoň jim můžete poradit, jak na to.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 13:47

Nevím, zda toto není trestné: Vyžadovat po ženě takové potvrzení. Jenomže u nás to takto chodí. Odpovíte, že máte děti nebo že máte padesát let, řeknou vám, počkejte, dáme vám vědět - a vy už jenom hledíte, že místo vás je někdo jiný. Toto se u nás totiž zřejmě nijak nekontroluje a právo se tu asi nevymáhá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 13:44 | Nona16

Oprava: Ne "zaměstnané" ženy, ale "nezaměstnané" ženy.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2007 13:41

Celý ten problém je o penězích. Když ubylo dětí, tak namísto aby jich mohlo být konečně ve třídách méně, se raději školky pozavíraly, aby se ušetřilo na jejich provozech a na platech učitelek a personálu, a teď, když je dětí víc, je těžko školky znovu otevírat, když už ani nejsou. A hlavně - protože opět na to nejsou peníze. A tak se bude mnohem více peněz , než na nové školky, vynakládat na řešení stávjící situace, a bude se na tom přiživovat spousta byrokratů, politiků a kdo ví čeho ještě, bude se jednat, řešit, plánovat, vyvíjet a řešit - a stejně se to nevyřeší. Zde už skutečně pomohou jen zaměstnané ženy, které začnou zaměstnaným matkám všelijak vypomáhat, aby samy měly z čeho žít - protože babičky budou muset trčet - v rámci rovnosti pohlaví - v (mizerně placené) práci aspoň do 65 let...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2007 13:25 | Salda

Ale co sem pletete demografy? Predskolni deti nepadaji z nebe, musely se nekdy nekde narodit (coz se vice mene presne vi) a da se predpoladat ze po celkem dobre definovane dobe pujdou do skolky. Minimalne 3 roky jsou podle me pro obec dostatecne dlouha doba na zrizeni skolky a jestli ne, tak at chteji od rodicu oznameni v predstihu... :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 13:16 | Jarmila

Lepší by bylo snížit daně a dotace odstranit. Už takhle politici přerozdělují dost a nedá se říci, že je to vždycky k lepšímu pro voliče. Spíše se dá říct, že čím víc peněz se přerozděluje, tím víc peněz se někde cestou vypaří nebo je použito na platy, kanceláře, počítače ... přerozdělovatelů.
Jinak nechápu různé "moudré" rady typu "paní na hlídání". Školka je ideální z jednoho důvodu: jedna osoba hlídá děti, přičemž si s nimi hraje, učí je různé dovednosti, může s nimi jít na procházku apod., prostě se jim plně věnuje, zatímco jiná jim připravuje jídlo, uklidí... Nevím, jaký smysl má nahradit matku jinou ženou. To snad jen v případě, že práce ženy víc vynese (což ale v Čechách není a ještě dlouho nebude, pokud někdy, a cílovou zemí pro levné služky za stravu a byt typu au-pair taky nejsme a nebudeme), jinak je to naprostý nesmysl. Babičky vyhnal do práce už komunismus, dokončilo se to po sametové revoluci zvyšováním odchodu do důchodu. Už za komunistů platilo, že nevěsta nemá mít pět P, ale dvě B - byt a babičku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 12:36 | Pavel Koběrský

Já třeba mateřskou mojí ženy utrácím za lihoviny, zatímco věci pro svého syna kupuji zásadně ze svého platu. Ledaže by mi banka ty peníze po cestě do bankomatu nějak promíchala... Nebo že by to byly jedny a ty stejné peníze? Pokud bych vaši myšlenku dovedl do absolutna, tak by bylo nutné místo přídavků na děti všem rozdávat právě ty věci, o kterých si stát myslí, že jsou pro dané dítě nejlepší. Protože přídavky lze přece taky prochlastat, zatímco dupačky velikosti 65 nikoliv. Nebo že by přece jenom šly vyměnit za malého panáka?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 8. 2007 12:23 | Michal Kára

Teoreticky pekne, ale nejspis by pak valnou cast dotaci ziskala jista skupina lidi, ktera by je nedala ani skolce, ani babicce, ale utratila v nejblizsi prodejne lihovin :-/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lubomír Lízal

ekonom

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

Lubomír Lízal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services