Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy ve svém každodenním životě. Lépe by na tom nebyla ani oblíbená seriálová "Taková normální rodinka".

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2007 11:41, Oponent

Celou poslední dobu posloucháme všude, jak všechno půjde nahoru a co se všechno zruší. Nevím, kde si ti nahoře myslí, že normální člověk na to bude brát: zaplatit deregulovaný nájem nebo hypotéku, plyn, elektřinu, televizi, rádio, školku, družinu, dojíždění, stravu, důchodové pojištění, spoření pro dítě,kredit na telefon, doktora, léky, pobyt v nemocnici,nemluvě o tom, že i dnes se konají pro děti různé akce ať ve škole či školce a co je dneska 100 za takovouto akci. Rodiče středoškoláků mohou mluvit o nákladech na studium. Aby dítě mohlo chodit do kroužků a nesedět doma nebo neprovádět rošťárny po sídlišti, to stojí taky dost peněz. Zaplať pánbů, že jsou Vietnamci,ať nechodíme nazí. Máme s manželem jedno dítě, reálně uvažujeme, jestli si pořídit druhé, zd na to budeme mít. Jsme oba středoškoláci s maturitou. Ne každé povolání vám vysokoškolák bude dělat, takže s větou: "měli jste studovat" na mně nechoďte. Pracuji od svých 19 let, manžel taktéž, vždy poctivě a legálně. Nejsme žádní lenoši ani vyžírkové sociálních příspěvků, ale opravdu mám veliké obavy, jak to příští rok utáhneme. Navíc je mi zle z toho, že reforma nepostihne horních deset tisíc, ti si přijdou na lepší peníze, ale zase to odnesou ti nejobyčejnější z obyčejných.A to je ta nespravedlnost.

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 10. 2007 11:25, oponent

Svatá pravda, všude se píše a mluví o tom, jak se má předcházet nemocem, s každým příznakem letět k doktorovi. Já si příště rozmyslím, jestli půjdu do práce napůl vyléčena ale se smyslem pro kolegialitu (aby mí kolegové nepadli pod množstvím práce), nebo si poležím aspoň 14 dní, abych na tom byla jakš takš finančně. Takže hurá do dlouhodobých nemocenských. Mívám nemocenskou tak 1 za 2 roky, většinou všechno přecházím, takže je fakt, že pak i ušetří i na mém důchodu, protože zemřu dříve na přechozené nemoci.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 62 komentářů)

27. 8. 2007 14:47 | Novak

Ale kdepak, ja prece jen aspon jednu jistotu znam - Vsichni jednou umrem :-)
Ale je fak, ze vetsina lidi na teto jistote nevidi nic pozitivniho
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 14:45 | Barča

Proč by měla čekat tak dlouho VŠ se započítává do odprac. na důchod, tak nevidím problém, proč by se nemělo započítávat i v tomhle. Jinak souhlasím vázat mat. nebo rodičák na odpr. roky. Moje švagrová (38let) od své maturity (v 18letech) odpracovala jen 6 a půl roku. Má tři děti, ale práce jí nevoní, pořád jen obíhají sociálky s nataženou rukou. Její děti jsou staré 15,12,2 - to poslední vzniklo po 1 a půl chození do práce, aby si nemusela platit soc. a zdrav. poj. sama. Její názor je, že když se vdala a má děti tak přece nemůže chodit do práce. (jeji matka (3děti) to taky tak dělala a pak v důchodovém věku se divila, když jí vypočítali důchod). Proto jsem pro , aby konečně oddělil někdo "zrno od plev".
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 14:35 | bobo

Já tohle chápu, ale placená mateřská je po dobu 4let (to dříve taky nebylo). 3roky mají zaměstnavatelé povinnost "držet" místo matce. Já to beru opravdu podle sebe, ale u nás třeba je 3leté dítě ve školce a maminka je doma s dalším dítětem. Chyba je v tom, že pokud je matka doma na další mateřské, tak si dítě může nechat snad do 4let doma a pak byla místo pro děti, jejichž matky nastupují do práce. Také ve velkých městech jsou školky do 5hodin. Ono je to hrozný nápor na nervy - to chápu - ale já to psala už jen z důvodu, že to jde. Manžel nepracuje 8hod. denně, taky se stane, že ho malý vidí jen ráno, když ho vypravuje, ale taková je doba - bohužel.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 13:12 | verdezza

to Fredy:..pastelkovné je to poslední co by mi vadilo, přeci jen 1000kč už rodiče posílající svá dítka do školy nezachrání a hlavně nechápu, proč je měli dostávat všichni,pochopila bych jej u rodičů,třeba když je jeden nebo oba nezaměstnaní, a je prokázáno, že se snaží aktivně si hledat práci. To samé porodné,když se nejedná o první dítě,neznám rodiče,kteří by z druhého porodného kupovali všechno pro druhé mimčo nové,většinou se dědí po starším sourozenci. (i když i o tom se dá polemizovat-dítě narozené stejné ženě v jiném manželství,nebo v dlouhém čas. odstupu mezi dětmi). Vadí mi spíš nesoulad mezi tím, že mamky co mají nyní 3leté děti nečekaly že budou muset jít do práce stejně jako školky nejsou připraveny na nápor těchto dětí, stejně jako zaměstnavatelé nestojí s nastavenou pomocnou rukou.Vadí mi, že rekvalifikační kurzy jsou nabízeny jen určité skupině obyvatel,nechápu, je-li o nějaká místa v regionu na trhu práce zájem , proč je úřad práce nenabídne(rekvalifika ci na ně) hned při nástupu na úřad práce,proč má být občan zbytečně dlouhou dobu nezaměstnán, než na rekvalifikaci dosáhne,a mezitím si zbytečně nižovat ego, finanční rezervy atd.A to všechno mělo být připraveno už před touto "reformou"jistě by se pak mnohem snadněji rozeznalo kdo chce a nechce pracovat
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 13:08

Třeba ve findku a to 9 dní.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 12:52 | Fredy

Jen tak na okraj, zdánlivě mimo soutěž, doporučuji tento článek: http://www.finmag.cz/ clanek/506/ Možná tam někteří naivní snílci, kteří počítají s tím, že je kapitálovky a penzijka přivedou v budoucnu do ráje penzistů milionářů, najdou recept, jak z toho rychle ven. Jak tam zjistíte, tak u nás je jediná jistota, že není jistého nic...... :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2007 12:51 | verdezza

Tomassy-toto 0-5 let živ. minimum 5-10 +15% 10-15 + 25% 15-20 +40% ano, to se mi zdá logické, jenže u těch rodičovských dávek,když třeba matka je VŠ,a čekala by 15-20let na to aby si mohla po odpracování pořídit rodinu...to už je čas kdy už člověk musí myslet na důchod...ale určitě by to motivovalo lidi více přemýšlet a zneužívače dávek by to snad alespoń odradilo.Ale mnoho lidí se bouřilo proti SD formou poukázek na stravování, hygien. potřeby-myslím těm rodičovským,ale mě osobně by to třeba vůbec nevadilo, protože my za to kupujem jídlo, potřeby pro dítě, nikoliv např. alkohol nebo cigarety Jinak doufám, že vychovávám a právě proto si troufám věřit, že mé děti budou zaměstnány a tudíž budou do systému přispívat,doufám,už jen kvůli nám,rodičům,kteří ještě částečně zřejmě budeme čerpat ze systému na důchody nebo jinou podporu ve stáří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 12:35 | jirka_praha

??? tak proto, že něteří chodí na sociálku se zlatem na krku, budou mít ostatní co to opravdu prd??? to snad je nějaký omyl ne???
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 12:30 | Eric

Ani jediné slovo nehodlám měnit z tohoto textu, který jsem již sepsal k podobnému článku: Vzhledem k tomu, že o této reformě vím prd, tak se k ní nevyjadřuji. Jedinou jistotu mám v tom, že nikdy žádná reforma neznamenala zlepšení života prostých daňových poplatníků, protože to jsou právě ti, kteří drží stát nad vodou svými daněmi. A aby se měl stát lépe, tak potřebuje více peněz. Jestli si někdo myslí, že je získá nějakým šetřením, tak je idealista. Prostě jen odere své nedobrovolné sponzory jinak, skrytěji a pod bohulibými záminkami. A naši politici jsou mimořádná banda prolhaných šmejdů, tak proč bych jim, pro Boha, měl cokoliv věřit? Zvláště kolem peněz? Myslím, že satan už pro ně má pro všechny někde v pekle koutek s přísnějším režimem, protože kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe. Naši politici naplňují skutkovou podstatu nutnou pro cestu do pekel. Škoda jen, že s sebou vezmou velkou část národa. Inu, hajzlové.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2007 12:17

bobo, já nehledám jen negativa,ale sama píšete, že vám dítě ve 3r nevzali,a byla jste doma půl roku zadarmo, to si prostě nemohu dovolit finančně, vodit do školky budu moci jen já, prootže manžel má neprav.prac.dobu a ještě mimo místo, já budu muset také někam za prací dojíždět, protože původní povolání již vykonávat nebudu moci také z důvodu nepravidelnosti pr.doby, ...jsme rádi že uživíme 1auto,které živit musíme,aby se manžel dostal do práce... nekritizuju reformu, ale toto není reforma, ale jen zdražování.Budu doufat v to, že se za tři roky zájem na trhu práce o matky zvýší , stejně jako kapacita školek Ani v okolí mých kamarádek nemám žádnou, která by nechtěla jít do práce,ale prostě pro přeplněné školky a nezájem zaměstnavatelů o kratší úvazek jim nic jiného nezbývá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 11:24 | Fredy

Ta reforma je hlavně nejasná a tajná. Píšete, že pastelkovné nebude, ale jinde píší, že pastelkovné si vydobyli Melčák s Pohankou ......
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2007 11:21 | TOMASSY

nechci se vás nijak dotknout, ale jste matka potencionálního daňového poplatníka a věřte, že vím o čem mluvím mám dva syny 12 a 9 let, takže tvrdit, že vaše dítě bude do systému přispívat je velice odvážné to zaprvé a zadruhé bych dávky dával podle odpracovaných let např. : 0-5 let živ. minimum 5-10 +15% 10-15 + 25% 15-20 +40% atd. tímto systémem by se potlačil vliv parazitů a pomohlo by se lidem, kteří třeba nezaviněně přišli o práci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 11:05 | verdezza

nevím, jak by jste to chtěl(a) legislativně dokázat... využívám nyní rodičovského příspěvku, za to že jsem matka budoucího daň.poplatníka. nemá m nic jako šperky, drahý automobil,nábytek máme 30let starý,takže snad podle vás nejsem ten nejhorší případ.Manželovi bude 40a mě 30, to jsou hranice, kdy je doporučeno mít děti...tak nevím.....jasně že vaše věta "není možné aby na sociálku chodili lidé ověšení zlatem a tvrdili, že děti mají hlad." je pravdivá,ale asi jsem měla štěstí, že jsem je nikdy nepotkala. Ale např. snížení porodného mi nevadí, rep. u každého dalšího dítěte by mi přišlo logičtější
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 10:55 | bobo

No, nevím my měli první dítě, když byl manžel ještě na VŠ. Naše příjmy byly mizivé, půjčku nám nedal nikdy (tehdy byla ještě možnost novomanželské půjčky). Bydleli jsme v jedné místnosti. Školka byl problém, protože byla mat. jen do 3let (r.1991) a malého mi ve 3letech nevzali, tak jsem byla 1/2 roku doma ZADARMO !! Druhé dítě jsme si pořídili - zní to blbě - ale až jsme na něj měli. Prostě jsme druhé chtěli tak jsme odkládali, abychom "neživořili". Školka má otevřeno od 6:30 do 16:00 hod. Náš mladší už chodí do školy a manžel vozí já vyzvedávám. Družina je před vyučováním i po vyučování. Není to ideální, ani podle mých představ, ale je to prostě tak. Babičky hlídají pouze v případě, když se samy nabídnou !!!! Nechápu proč by dítě nemělo být vyspělé pro přijetí do školky (něco jiného je kapacita školky) dá se to řešit i školkou v místě pracoviště. Prostě nehledejte přece jen negativa myslím, že skoro každá situace se dá nějak řešit. Donedána byla mateřská jen zlomek toho co je nyní a taky to šlo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 10:55 | verdezza

jojo, Jana, ještě budou chtít poděkovat za to, že vám platí ty tři dny soc. a zdrav.pojištění, že na ně nemusíte mít našetřeno v prasátku.Takže v TV a všude hlásí nepodceňujte přecházení chřipky kvůli on.srdce..čím dřív umřete, tím míň budete zatěžkávat soc.systém.Píšu to proto, že s chřipkou se člověk většinou za týden vyleží, a právě proto takový bude potrestán.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 10:50 | jannastas

Stát by se měl postarat jen o ty nejpotřebnější. Všichni ostatní by se měli o sebe starat sami. Rodit děti - až to finančně zvládnu, jít do důchodu - až mám naspořeno ( ve státním sysytému i soukromém) tolik, že se mi nesníží standard. Pokud se člověk dostane do složité životní situace, musí to pocítit. musí prodat zbytečnosti jako jsou šperky atd. a potom může dostat pomoc. není možné aby na sociálku chodili lidé ověšení zlatem a tvrdili, že děti mají hlad.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2007 10:43 | jana

V kterém evropském státě je uzákoněn stav, kdy za první 3 dny NEMOCI, tj. stavu potvrzeném lékařem jako onemocnění, není vůbec žádná dávka? Snad někde lze 3 dny nejít do práce, ovšem s řádnou omluvou zaměstnavateli, že jsem lehce nemocen, s tím dopadem, že mi nebude vyplaceno NIC (ani mzda, ani dávky v nemoci). ALE v tom případě nemusím mít od lékaře potvrzení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2007 10:38

přesně tak Tomassy(snad jsem ti nepokazila nick),dokud stát neudělá podmínky, aby ti kdo chtějí pracovat ,MOHLI jít pracovat ,budou určité skupiny obyvatelstva zneužívat SD pořád. Nemůžu jít pracovat, nemám -li kam umístit dítě a nechce -li mne někdo zaměstnat.Dokud stát neupraví podmínky zaměstnavatelům,tzn. aby mne vzali alespoń na šestihodinový úvazek,abych mohla dát dítě do školky-které by se musely ošem znovu kapacitně zvětšit, bohužel mnohdy i znovu postavit, protože byly neuváženě pod cenou prodány..Určité skupiny raději budou rodit jak ty jabloně a získávat další výhody ve formě soc. dávek za to, že se ani nesnažili o sebe postarat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 10:37 | tomula

máte bohužel pravdu, do práce chodíte váš manžel také ,do systému přispíváte, ale až ho potřebujete využít tak se na vás stát dívá jako na parazita, který je na stejné úrovni jako ta z předešlého příspěvku znovu opakuji bohužel jste jedna z těch zodpovědných a proto je poteba vás potrestat
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2007 10:27 | verdezza

bohužel, znovu musím i sama za sebe potvrdit mnohokrát řečený názor, že to není reforma, ale zdražování.Začnu u sebe- do zaměstnání jsem nastoupila v17 letech,a až do svých 24 jsem pracovala, nikdy ne načerno, tudíž jsem za celou dobu přispívala do sociálního systému.Měla jsem zažádáno o st. byt,ale vzhlede k tomu, že jsem byla svobodná, bezdětná, neměla jsem šanci jej získat.Proto jsem nechala upravit mini 2+1 mé matky(státní), abychom ve 4lidech a různých pracovních dobách mohli vedle sebe alespoň přežít.Posléze jsem se s partnerem, který pracoval o osm let déle rozhodli vzít si hypotéku na starý domek na vesnici a opravit si jej.V25letech se mi narodilo 1.dítě,tudíž jsem začala pobírat soc. dávky, porodné8tis a do3,5let cca 3.500rodičovského příspěvku,potom jej zvedli.Z manželovaplatu zbyde každý měsíc cca 4tis,o zaplacení hypotéky a ostatních nutných nákladů(elektřina, vodné+stočné,benzin aby se s neprav.prac .dobou dostal do zaměstnání)+ moje rodičovská-to je to,co zbyde na jídlo a ostatní.Nyní čekáme 2.dítě-a co nás tedy čeká?abychom zachovali alespoň nynější standard,rozhodnu se tedy být s dítětem doma do 3 let.Ale co bude potom?Babičky na hlídání bouhužel nejsou,a ani si nemyslím, že by byla obecně povinnost babiček starat se o další pokolení,když už si to svoje odchovaly,práci odpracovaly a nyní by měly mít nárok na zasloužený odpočinek v důchodu..ale státní úředníci se nás neustále snaží přesvědčit o opaku. .Co když dítě nebude dostatečně šikovné,vyspělé, aby mi jej do školky vzali?V naší školce je už nyní obsazeno kapacitně, a protože berou děti až od4let, přičemž jejich pracovní doba(od7:30) je odliná od pracovní doby, kterou vyžadují běžně zaměstnavatelé(od6hod ).A to vůbec nemluvím o tom, že se do zaměstnání musím nějak dostat,tedy busem nebo vlakem,tzn. dám-li dítě do školky,bus mi jede v 8:30 a vlak okolo10hod..jsem tedy zvědava, kdo mne za tři roky zaměstná. zatím toto vše pro rodiče budoucích daňových poplatníků znamená jen trest.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Martin Stropnický

umělec a politik

Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services