Reforma prohlubuje nejistoty

Jan Pekař | rubrika: Daně | 24. 8. 2007 | 106 komentářů
O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou daňového základu a sazeb přilepší. Teď mají „jakousi“ jistotu jen na příští rok.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2007 12:59, Kaspri

Chcete opravdu vedet co chteli delnici ve Skodovce? Ano prave to chteli (zvyseni platu jako v celem koncernu) a sam prezident republiky Václav rekl, ze to ze firma je uspesna a ma na to aby platy zvedla, neznamena ze muze navysit platy, protoze jini v jinych odvetvich by jim mohli zavidet....a bylo by to spatne pro ekonomiku. A take jim vedeni naznacilo, ze muze prevezt cely vyrobni proces dal na vychod!
Co to je za kecy! Chceme tim rict, ze stejne vykonný podnik jako zahranicní nesmi dat svym zemestnancum vic, jen proto ze by to ovlivnilo ekonomiku? Tak k cemu je ekonomika?

Myslim, ze ceny se zvysi na ceny v EU (nektere uz takoe jsou), platy ne, ikdyby firmy meli výkon jako ty evropske, protoze sam pan prezident to nechce!:-)))))))))))) )

Kaspri

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2007 10:13, KASPRI

Zdravím MAYHO!
Mohu se zeptat, kolik Vám je let? Zdá se mi, že jste prožil celý život v té kleci ČSSR! Mě je 31 a nedovolím si komentovat vše z minulosti, protože jsem v té době byl malý hlapec. Ano, moji prarodiče také přišli o peníze po válce, ale chápali, že, jak píše kolega, by došlo k totální destabilizaci, díky předválečným penězům. A moji prarodiče bojovali, tedy děda, na DUKLE a kde bojovali tvý prarodiče za tvojí svobodu? A když můj děda řekne, že bylo líp, věřím mu, protože on proléval krev za to, abych mohl žít a nikdy, nikdy nebudu věřit někomu, jehož rodiče byli "u Komunistů" a jejich děti teď rozkrádají naší zem, za kterou padlo mnoho kamarádů naší rodiny!

Nikdy nebylo nic úplně ideální a nikdy nebude, ale dívat se, jak si ti nahoře z našeho, z naší země berou co chtejí a nám říkají, že si musíme vše zaplatit a vše včetně naší země prodávají, ne to nejde takhle necht!

Proto už poněkolikáté říkám, choďte k volbám, vy co se jim situace nelíbí, neignorujte to, nebuďte pasivní. Jen síla lidí může něco změnit.

Kaspri

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 106 komentářů)

26. 8. 2007 10:19 | Fany

Víte pane Josefe, že se na vás nejen nezlobím, ale že vás i chápu? Socialistická výchova se, bohužel, podepsala na velké části populace. Závist, nepřejícnost, touha po rovnostářství a posléze nenávist vůči všem, co mají jiný názor a hlavně dokáží vzít osud do svých rukou. Ve svém okolí takových znám mnoho.
Pojďme, místo nadávek, o tom dikutovat. Možná tím mnohým pomůžeme. Co vy jste udělal, či děláte pro to, abyste v důchodu nestrádal? Nebo, jak byste to řešil, kdybyste byl politikem?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2007 9:53 | Rada.N

Blbeček jste podle mě vy. Kdo se o sebe postará, je vysmátý. Kdo je neschopný, může tak akorát nadávat na stát a psát rozhořčené příspěvky do diskusí.
Tak jak se mají dnešní důchodci se už nebudou mít žádní důchodci. Já musím platit na současné důchodce, ale až půjdu do důchodu, nedostanu důchod prakticky žádný. Takže musím platit 2x (jednou na současné důchodce a jednou na sebe).
A to ještě připočtěte, že MNOHO současných důchodců bydlelo dlouho za zcela nesmyslný regulovaný nájem (někteří tak ještě bydlí), takže si mohli našetřit. MNOHO si jich mohlo odkoupit byt za směšnou cenu. Já tuhle možnost mít nebudu. Přesto pokud se budu mít v důchodu blbě, je mi jasné, že si za to téměř výhradně můžu sám.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2007 9:42 | Rada.N

Tak mi vyšlo, že na reformě prodělám snad nejvíc ze všech. Dal jsem do tabulky svou mzdu a zjistil jsem, že od příštího roku ušetřím každý měsíc na daních 22 Kč. Budu ale muset platit víc za zboží a služby.
Stále jsem nepochopil jak má rovná daň motivovat lidi k vyšším výdělkům. Podle mě má většina zaměstnanců fixní plat. Pokud dostávají prémie, tak asi málokdo uvažuje následovně: "To co mám udělat odfláknu, protože prémie nemá cenu dostávat, stejně by mi většinu vzali na daních." Prémie dotávám plné, přesčasy mi neplatí a plat mi zvyšovali na začátku roku. Jinde by mi takový plat jako mám teď nedali. Necítím žádné navýšení motivace díky rovné dani.
Navíc - hoďte si do tabulky plat 20 tis. a 30 tis. Při platu 20 tis. ušetří poplatník oproti současnému stavu pár korun, při platu 30 tis. necelé dvě stovky. Tohle má někoho motivovat? Celá reforma mi přijde jako podvod. Většina lidí prodělá (dražší potraviny atd.) a jestli to uzdraví veřejné finance je velká otázka.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2007 8:11 | josef

Jste dulezity a k tomu hloupy blbecek......skoda diskuse
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 22:40

Jenom na okraj, nezáviďte důchodcům odpočet. Myslíte si, že na tom jsou důchodci v tomto světě líp než vaše rodina? Důchodce si jen vybírá na důchodu co odevzdal za dobu aktivní práce. A to že si musí ještě přivydělávat není jeho chyba. A když na to má tak je dobré, že má úlevu. Kdybych chtěl klesnout na vaší argumentační úroveň tak nedělejte děti, když nemáte jistotu že je uživíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 22:25

Chcete radu, tak se nečertěte. Jste zdravá a tak svoji situaci řešte a nefňukejte. Příště až budete vybírat partnera s kterým chcete mít dítě použijte více rozumu. Od koho čekáte porozumění, kolem nás je hodně lidí v daleko těžší životní situaci kterým je třeba pomoc. A když na nic čím by jste si tuto životní situaci vylepšila nepřijdete, naučte se žít s tím co máte. Nebudete sama.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 20:03 | Karolína

Díky za radu. Bez vás by mě to určitě nenapadlo, chytráku. Otec dítěte má novou rodinu a navíc je nezaměstnaný. I kdybych dostávala od něj 1000 Kč měsíčně, což je navíc cca 33 Kč denně, tak by mi to trn z paty nejspíše nevytáhlo. Podle zákona je ovšem mé a synovo živ.minimum 5 130 Kč, takže nač vlastně naříkat, že?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2007 7:42 | Fany

Paní Jano, jak vysoký (nízký) máte důchod? Ptám se proto, že mě naříkání důchodců mnohdy vytáčí. Chcete příklad? Nepůjdu pro něj daleko. Moje tchýně má důchod ve výši skoro 9.000 Kč a je sama. Bydlí ve svém domku, který si kdysi stavěla s manželem (už nežije) na úvěr a ten splatila. Ten domek je větší - 2 bytové jednotky, a už tehdy jej situovali tak, aby byly samostatné vstupy. Tehdy nevěděli, že padne komunismus, ale uvažovali o tom, že tam bude bydlet některá z dcer. Dnes se jí to hodí a druhou bytovou jednotku pronajímá. Čistý výnos z pronájmu je 6.000 Kč. A rodina, která u ni bydlí, je fajn a vzájemně si vycházejí vstříc. Pokud je třeba, tak jim tchýně pohlídá děti a když potřebuje něco sama, tak ji pomohou. My bydlíme od ni 350km a přesto, že ji navštěvujeme dost často, tak ji nemůžeme se vším pomoci. K nám se přestěhovat nechce za žádnou cenu. Neměla by tam své přátele a je to jiný kraj. Dále má tchýně chatu v zajímavé lokalitě, kam už dávno nejezdí a chtěla ji prodat. To jsem ji rozmluvil, cena by byla směšná. Zajistil jsem ji kontakt na zahraniční CK a ta ji dnes chatu obsazuje skoro 3 měsíce v roce a její výnos je v průměru 120.000 Kč za rok. Někdo je to méně jindy více.
Omlouvám se za delší úvod. Nyní k věci. Tchýně žije na Vysočině a má měsíčně k dispozici se vším všudy 25.000 Kč čistého. Její životní náklady se pohybují maximálně do 5.000 Kč. Spíše méně, neboť již ze zvyku má slepičky, králíky a zahradu plnou ovoce a zeleniny. Protože je na svůj věk zatím ve slušné zdravotní kondici, tak ráda cestuje. Prostě užívá si a "má na to". Občas vypomůže jedné z dcer (mé švagrové), která s VŠ na Vysočině je ráda, že má 12.000 Kč čistého, tři děti a pár drobných na alimentech. Na Vysočině si málokterá prodavačka vydělá už jen těch 9.000 Kč čistého, jako je důchod mé tchýně. Nemá to ani samostatná matka rodička.
A nyní se vás ptám, co jste dělala pro to, abyste se měla v důchodu alespoň jako moje tchýně?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2007 0:53 | Milan

Jinak jeste co se duchodu tyka - vsadim se, ze na velikostduchodu duchodci nadavaji od te doby, co byly zavedeny.
Ono je tezko s tim neco delat, kdyz naprosta vetsina prijmu statu se hned pouzije na duchody.
Docela by mne zajimalo srovnani velikosti spotrebniho kose, co se da/dal za jeden duchod poridit rekneme od prvni republiky az po soucasnost(mam na mysli nejaky univerzalni kos - jidlo, bydleni, obleceni, leky). Mozna byly doby, kdy na tom byli duchodci lepe. Mozna nejlepe se mate dnes. Taky je fakt ten, ze se znacne zvysila delka zivota a duchodce je asi v duchodu dele nez dnes (presne nevim, zase se odchazelo do duchodu drive)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2007 0:46 | Milan

Co rodina?
Ano to je jedna z nejvetsich svinaren komunistu - ze se rozbil klasicky zpusob - rodina se stara o vsechny sve cleny (tedy i o ty stare). Ono je hrozne pohodlne hodit rodice do domova a platit to formou dani ....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 23:06 | Nefin

Jestli umím ještě počítat, tak vám reforma ukrojí necelé 1% ročního příjmu. Jak já k tomu přijdu, že teď vám já přispívám na úroky z HYPO, když mám podstatně méně než vaše rodina. Nezbývá mi než v tomto bodě /úroky z hypoték a společné zdanění/ uznat oprávněnost tzv. reformy. I když v dalších bodech s ní nesouhlasím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 22:42 | Nefin

Jenom na okraj, nezáviďte důchodcům odpočet. Myslíte si, že na tom jsou důchodci v tomto světě líp než vaše rodina? Důchodce si jen vybírá na důchodu co odevzdal za dobu aktivní práce. A to že si musí ještě přivydělávat není jeho chyba. A když na to má tak je dobré, že má úlevu. Kdybych chtěl klesnout na vaší argumentační úroveň tak nedělejte děti, když nemáte jistotu že je uživíte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 19:05

Víte, jsem v důchodu a tento stát a i ten minulý se na mně dosti citelně podepsal a stále mám čím dál větší pocit, že jsem na okraji společnosti a zájmu nejen politiků, ale i velké většiny populace.Vždy se hned zdražilo a až potom se zvedli důchody, až po dosti dlouhé době. Jsem na začátku důchodu a už sahám do svých životních úspor. Nelíbí se mi tu a kdybych mohla určitě bych tu své stáří nechtěla trávit.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2007 12:42 | Michal Kára

IMHO to o moc lip neslo. Podivejte se kolem - vsude jsou na tom stejne jako u nas, relativne k tomu, jak na tom byli na zacatku.
Byly potreba hlavne dve veci: 1) Manazeri zkuseni v rizeni podniku v trznich podminkach 2) Kapital pro nutnou restrukturalizaci
Jelikoz ani jedno z toho v Cechach nebylo, resenim by byl prodej podniku zahranicnimu strategickemu investorovi. To bohuzel neslo delat ve vetsim diky heslum o "rozprodeji rodinneho stribra". Ale byla to jedina rozumna cesta (viz i Fredyho prispevek nahore), mozna kratkodobe bolestnejsi.
Zames tnanecke akcie jsou hezka vec, ale ani jednu z tech dvou vyse uvedenych veci neresi, stejne jako je nevyresila kuponovka. Ja vim, ono po bitve je kazdy general :-D
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 11:51

proč až za 3 roku ať jedou hned za koženým aspol.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 11:48 | pxx

Přechod hospodářství z centrálně řízeného na tržní - šlo to udělat o mnoho lépe, politická vůle nebyla, prostě se někteří jedinci chtěli napakovat. Vláda neposlouchala rady ekonomů - čechů žijících v kapitalistických demokratických státech, např jedna z věcí byla, že měl každý dostat podíl akcií podniku v kterém pracoval a tak pod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2007 10:26 | toni

Ze školního dějepisu vím, že jakákoliv revoluce je pěkně drahý špás tedy i nastávající batoh. Celý problém eráru je ve způsobu přerozdělování prostředků a ten je v současnosti skutečně deficitní. Pokud mi ale chtějí politikové namluvit, že tento problém řeší tato "reforma", pak celou akci musím považovat za pouhou populistickou podprůměrnou estrádu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2007 22:41 | Zdravý Rozum - Reforma finnancí

- zdražení bydlení a stavebního materiálu, méně rodin a svateb (nebudou peníze na pořízení rodinu) - zdražení jídla (lídé budou jíst nezdravě, aby se vůbec uživili) - poplatky u lékařů (kdo ještě nebude umírat tak k lékařům chodit nebude - důsledek úbytek lékařů a zdravotní péče, když vám není 50 tak Vám to bude jedno) - zvýšení úrokových sazeb (lidé si přestanou půjčovat) -zdražení energií (lidé i já budou topit uhlím, proč plynem, který je o 1/3 dražší a elektřině ani nemluvě - hlavně že jsem všichni ze svých daní přispěli na stavbu Temelína) -snížení mateřské, pastelkovné a porodného k více dětí nepomůže - důsledek vymíráme - kam se podějou všechny ty peníze co od každého z náš odchází a jsou přerozdělovány to je záhada hlavolamu - důsledek lídé budou více šetřit méně kupovat, zastaví se ekonomický růst a jsme zase v prdeli - na důchod každej nakonec bude muset našetřit a naspořit - školu si buse taky muset každej zaplatit - budou studovat jen ti co na to budou mít
- Tak mi někdo řekněte proč bych jako osoba měl platit daně : Lékaře si zaplatím, Když nebudu mít práci tak mi nic nedají, Školu si zaplatí a ostatní si člověk platí už teť !!!!!!!! Asi si přečtu ústavu a zjistím jestli opravdu člověk musí platit daně !!!
Myslím, že kluci z ODS a spol (KDU, SZ) to mají REFORMOU za 3 roky spočítaný !!!!!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2007 22:09 | XXX

Ať jdou s tou celou svou reformou do prdele. Sami berou takový prachy, ale když si mají něco odepřít, tak radší všichni říkají, že pro to ruku nezvedli. Lháří a lháři, politikům se nedá věřit, jen doufám, že se najde v zemi nějaký šílenec a všechny je vyhodí do luftu, aby se pročistila celé politické jeviště.
Politikům nevěřím ani slovo !!!!! Kurvy
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 8. 2007 19:18 | MoB

Souhlas, taky budu raději, když ten systém bude co nejjednodušší. Ale když do starého paneláku nechci a nové byty se tu v Ostravě staví hodně málo. A to je teď stav o hodně lepší než před pár lety, kdy jsem stavět začínal. Navíc o bublině nic nevím, pozemek mám od původního majitele, soukromé osoby.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Jiří Šmejc

podnikatel, Home Credit

Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Šmejc
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services