Jak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří

Táňa Chadrabová | rubrika: Bydlení | 7. 8. 2007 | 36 komentářů
Na českém realitním trhu stále panuje "tak trochu džungle". Při koupi nebo prodeji nemovitosti je proto třeba dávat pozor, s jakou realitní kanceláří celý obchod uskutečníte.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2007 3:59, Mike

Taky se mně to nezdá. A jak teda zjistím, zda je na nemovitost exekuce uvalena nebo ne? Jinak by to totiž znamenalo, že je koupě nemovitosti riskantním podnikem s nejistým výsledkem a toto riziko by žádný rozumně uvažující člověk dobrovolně nepodstoupil.

Zobrazit celé vlákno

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 8. 2007 17:09, Jarmila

Nemůžu uvést ustanovení zákona, nevím, jestli je toto zrovna zákonem stanoveno. Já vycházím z vlastní zkušenosti, a to nejen ze zápisu druhé zástavy v pořadí, ale i např. z vyřizování hypotéky na dům, postupně zatížený 16 zástavami (nebyl můj, já jen dělala tu hypotéku). Majitel se prostě neobtěžoval již splacené zástavy vymazat. Na to nemusí být žádná norma, prostě to vychází ze zkušenosti bank. Nevím, jaké máte zkušenosti z koupě zastavené nemovitosti, ale já vím, že ne každá hypoteční banka jde do tohto rizika (např. Hypoteční banka Vám koupi zastavené nemovitosti neprovede, ani kdybyste ji na kolenou prosil). Pokud už najdete banku, která toto riziko podstoupí, pak tato banka požaduje potvrzení nebo dohodu s majitelem, ze které vyplývá požadovaná částka. Tuto pak vyplatí na tzv. předhypoteční úvěr jištěný obvykle směnkou, tím nemovitost oddluží a následně na oddluženou nemovitost provede klasický hypoteční úvěr. Tento postup mám ověřený u 3 bank. Nevím, zda by měl být postup stanoven zákonem, já jen vím, jak mám postupovat a čemu se mám vyhnout, je-li přede mnou podobná nemovitost. Pokud k tomu chcete podrobnosti, musíte se obrátit na právníky v bance.

Moje zkušenost je taková, že ten, ve prospěch koho je nemovitost zatížena, Vám prostě nemusí dát svolení k zápisu další zástavy. Totéž platí i pro vinkulaci pojištění, které musíte mít na zastavenou nemovitost. Pokud chcete v průběhu úvěru změnit pojišťovnu, musíte tuto skutečnost ohlásit tomu, v čí prospěch je provedena zástava, jinak dostanete pokutu nebo máte jiné nepřijemnosti, a i ono další pojištění musíte následně vinkulovat.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

7. 8. 2007 14:58 | Jarmila

Ještě dodatek: to není schválně, to je dikce zákona.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 14:56 | Jarmila

Problém je v tom, že ten, kdo je zapsán jako první v pořadí zástav, musí svolit k zápisu druhého a dalšího věřitele v pořadí. Proto když si jako kupující půjčujete na hypotéku od banky a na nemovitosti již vázne zástava, tak Vám banka dá nejdřív předhypoteční úvěr, tím se nemovitost vyplatí a zástava se zruší a posléze se předhypoteční úvěr převede na hypoteční a banka jde v pořadí zástav na první místo. A pokud máte zkušenost se zapisováním druhé zástavy do pořadí, tak jistě víte, co to je za práci a že se to taky nemusí podařit. No, a pokud do toho vleze exekuce na nemovitost (tak, jak jsem to popsala), se předhypoteční úvěr nepřevede na hypoteční, ale stane se z něj normální spotřebitelský, který Vám může svou úrokovou sazbou zlámat krk, zvláště pak pokud je na milión a více. Pokud mi nevěříte, zeptejte se na právníků katastrálním úřadu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 13:32

K té exekuci. Vy chcete říct, že na katastru někdo schválně nechá i několik let ležet příkaz k exekuci a čeká až někdo vyplatí dluh ležící na nemovitosti (splatí hypotéku) a pak teprve zapíše tu exekuci....?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 13:08 | Jarmila

Neměla jsem na mysli koupi zámku nebo památkové chráněné budovy, ale obyčejného bytu nebo rodinného domku. Na to stačí stavař, není třeba architekt. Pokud kupuju byt s tím, že mu od základu převorám dispozice a záchod bude tam, co je dneska kuchyně, kuchyně co je ložnice a vedle postavím visutou zimní zahradu a pod ní bazén, tak si pozvu architekta. Drtivá většina lidí ho ale nepotřebuje (stejně jako nepotřebuje bytového architekta a zařídí si byt a nakoupí nábytek podle svého). Co se týká konceptu a okolní zástavby, tak Vám podmínky sdělí příslušný stavební úřad, má to v popisu práce a Vy ho nemůžete obejít, pokud svůj výtvor nechcete následně zbourat. Čímž se nijak nechci dotknout architektů a jejich práce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 12:34 | Sylva ne z RK

V nabídkách seriozních RK se vždy uvádí, v jakém stavu je nabízený byt nebo dům. Kdy byl naposledy rekonstruován, popřípadě jaké investice budoucího majitele při následné rekonstrukci čekají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 12:30 | Honza

Prodával jsem byt a nechal jsem si poradit od kamaráda realitku. Ze začátku jsem byl velice spokojen. makléř mi přesně popsal průběh realizace, vyčíslil veškeré platby, zhotovil fotodokumentaci a v dohodnutém termínu vyvěsil na webové stránky. Dokonce mi i pravidelně hlásil, kolik lidí si kliklo na odkaz. Po několik týdnech mi sdělil, že nadsadil cenu, a podstatně ji snížil. Když ani poté nenašel kupce, požádal o další snížení. To jsem odmítl a teď nevím, jak mám postipovat dál.Může mi někdo poradit, jak odstoupit od smlouvy?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2007 12:23 | Petr z Děčína

Pozor na exkluzivitu. Je to dvojsečná zbraň, většina makléřů vás do ní bude nutit s tvrzením, že vaši poptávku nebo nabídku nebude nabízet jiná RK. Takže v dobré víře budete souhlasit, ale při prohlížení webových stránek jiných RK zjistíte, že totožný byt nebo dům, tam nabízí za daleko výhodnějších finančních podmínek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2007 12:23 | Petr

Pozor na exkluzivitu. Je to dvojsečná zbraň, většina makléřů vás do ní bude nutit s tvrzením, že vaši poptávku nebo nabídku nebude nabízet jiná RK. Takže v dobré víře budete souhlasit, ale při prohlížení webových stránek jiných RK zjistíte, že totožný byt nebo dům, tam nabízí za daleko výhodnějších finančních podmínek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2007 12:05 | xyz

Co to je zkušený stavař? Copak architekt - absolvent ČVUT není stavař? A který zkušený stavař dokáže z fleku odhadnout, jestli je nemovitost schopná rekonstrukce, nástavby, přístavby z hlediska konceptu, architektury okolní zástavby, krajiny? Jestli máte na mysli průmyslováka, který 40 let projektoval stavby z posledního půlstoletí, tak to je cesta jak pouze ušetřit pár stokorun.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 11:35 | Důchodce

xyz šlo nejspíš o princip: jak mohu důvěřovat informacím od někoho, kdo je tak neznalý či nepečlivý, že se sekne v tak základní věci?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 11:34 | Jarmila

Autor nemá pravdu v několika věcech: Je jedno, jestli kupuju byt/dům přímo od majitele nebo prostřednictvím RK. Ani jeden mne nemusí upozornit na technický stav, zvláště u starší budovy, a ani jeden za tento stav neručí. Majitele mohu případně uhánět přes soud (a pokud se mi podaří prokázat, že to věděl a záměrně zamlčel), pokud mi něco záměrně zamlčel, realitku ne, protože to je pouhý zprostředkovatel. Je to tak, že kupuji starší věc a cena by měla zohledňovat jisté opotřebení, nebude tedy stejná jako za nový byt.
Na prohlídku si sebou nemusím brát architekta, stačí zkušený stavař.
Pojištění domácnosti je novému majiteli vcelku na nic. Většinou platí na věci movité, takže pokud byt vyhoří, dostane náhradu majitel věcí, které shořely. Pokud ohoří věc nemovitá, vztahuje se na ni v drtivé většině pojištění domu. Důležitější je proto pojištění nemovitosti. V případě bytu je pravděpodobně pojištěn celý dům, v případě domku si nový majitel musí uzavřít pojistku novou.
A co se týče převodu peněz, přimolouvám se ze to, aby je původní majitel dostal až PO zápisu do katastru, ale aby měl jako záruku jistinný vklad, buď od banky (je levnější) nebo od notáře. Od obojího dostanou oba účastníci písemné potvrzení, takže ke ztrátě peněz by dojít nemělo. Obě strany jsou tak zainteresovány na tom, aby vklad proběhl v pořádku a nekladou tomu překážky.
A ještě jedno upozornění: velký, ale opravdu velký pozor tam, kde je na nemovitosti zástava!!! Můžete mít třeba 10 smluv na to, že po vyplacení dluhu bude nemovitost nezatížená zástavou a může být zastavena ve prospěch Vaší banky, u které si berete hypoteční nebo jiná nemovitostní úvěr. V našem Banánistánu se totiž může stát, že na nemovitost je prohlášena exekuce, ale ta leží na katastrálním úřadě a Vy ani RK a ani majitel o ní nemusejí vědět. Ta tam totiž leží a na nemovitost je zapsána v okamžiku, kdy je nemovitost zprostěna zástav. Pak se Vám taky může stát, že Vy sice vyplatíte dluh, váznoucí na nemovitosti, ta je zbavena zástavy, ale ještě týž den je na ni uvalena exekuce. Vy pak přijdete o peníze a dům Vám nepatří a ani patřit nebude, ledaže byste ho vyplatili ještě jednou. A mít na krku hypotéku a bydlet pod mostem asi není to pravé ořechové, po čem byste v životě toužili. Žalovat nikoho nemůžete, protože o exekuci NIKDO z výše uvedených nevěděl!! (ze zákona se totiž exekuovaný o exekuci dozví až jako poslední, aby nemohl majetek před exekucí zašantročit. O této skutečnosti se RK nedozví, o ní může vědět jen a pouze katastrální úřad. Vám to řekne jen v případě, že tam máte známého, jinak máte smůlu).
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2007 11:01

A na tohle jste přišla jak...? Sám jsem prodával 2 byty a podobný text jsem používal pokud jsem opravdu nechtěl aby mi volaly RK. Stejně volaly, ale ne tolik, jako když jsem do inzerátu ten text nedal. z vlastní zkušenosti nemohu v žádném případě doporučit prodej nemovitosti přes RK...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 9:30 | Jan Stuchlík

Díky za upozornění, sazbu daně z převodu nemovitosti jsme opravili.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 9:13 | Jiřina

Zásadně nedoporučuji reagovat na inzeráty typu : nikoliv RK, téměř vždy se jedná o nekalý obchod, který nemusíte na první pohled prokouknout.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 8. 2007 7:55 | MarBen

Ale co, tři nebo pět, vždyť je to jedno :-)
Na druhou stranu se člověk lekne, zda neprošvihl nějakou změnu ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 0:13 | xyz

No hlavně se neobracet na odborníka typu autorky článku - viz daň z převodu !
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Stropnický

umělec a politik

Jana Bobošíková

politička

Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jana Bobošíková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services