Krušná cesta z mateřské na úřad práce

Většina matek, které nemají práci a skončí jim rodičovská dovolená, může pobírat podporu v nezaměstnanosti. Ta se však zpravidla sotva přehoupne přes dva tisíce korun měsíčně.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 8. 2007 11:13, "přínos pro celou společnost "

Slečno,

děti si nikdo nepořizuje proto, aby byly "přínosem pro celou společnost". Pořizuje si je pro své potěšení a po zralé úvaze. Pokud ne, ať strádá.

A Vaše gender žvásty nic neřeší. Začněte u osobní zodpovědnosti za svůj vlastní život.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2007 10:18

Celkem mě udivuje, že v Praze je jen jedna školka. Já bydlím na malém městě a školky máme dokonce 2. Pokud pracuji v blízkém městě snad není takový problém najít školku v místě pracoviště. Já dojíždím (nyní už autem) asi 15min. Učitelky ve školce taky nebyly nějak extra, ale synům se tam líbilo. Jo a ještě naše školka byla otevřená od 7:00 do 16:00 hod.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 41 komentářů)

7. 8. 2007 21:46 | Petr

Taky jsem se o tom s několika Američany bavil. Jednoho máme dokonce přiženěného v rodině. Podle toho, co jsem slyšel já, se v USA normální rodina z jednoho platu neuživí a není to ani běžné. Nemyslím pochopitelně rodinu zubaře nebo právníka. „Neuživí“ je pochopitelně relativní pojem. Hladem by neumřeli (to ale ani u nás). Nežili by ale většinou ani na takové úrovni, jaká je tam považována za minimum standardu a byli by ekonomicky na okraji společnosti.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 16:09 | Leoš

Chodit do zaměstnání znamená: dítě do školky v 7, domů ve 4, spát do 7. Minimální prostor pro vlastní výchovu dost málo prostoru na vlastní výchovu - prakticky jen péče. Na řádnou výchovu dětí (resp. prvních dvou) by měl stát, kde se platí takové daně a odvody jako u nás, rozumně přispívat. Nebo je na čase změnit systém, redukovat odvody a nechat to vše na lidech, ale to si dítě pořídí ještě méně rodin.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 15:33 | Pítrs

Že je ten příspěvek malý?, buďte ráda, že je to u nás v ČR alespoň tak jak to je, vždy vám to stát doplatí na takovou stanovenou částku, o které ví, že se z ní dá ve standardních podmínkách a prostředí u nás v ČR přežít. Spolupracujete se sociálním odborem ve vašem městě? - ti by vám měli pomoci min. s řešením konkrétních administrativních problémů. /// Asi by jste byla radši, kdyby v ČR byl model jako za Rakouska-Uherska, kdy ženy doma s dítětem nedostávaly od státu nic. /// Myslete si co chcete, ale vězte že i s těmi problémy, jaké máte patříte stejně k 20% nejbohatšího obyvatelstva na světě. /// Evropa je dle mého dnes v mnoha věcech až moc sociální a kvůli tomu pak není moc dobře placena skutečná užitečná odvedená práce, protože peníze se zde především přerozdělují.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 15:03 | Pítrs

Píšeš, že tvá přítelkyně má VŠ, tak to by se snad měla dokázat naučit uživit tím, co se tam naučila, vysoká škola by přeci neměla být od toho, aby ženská díky ní jen dostala lepší místo na nějakém úřadě. ( Já bych třeba zavedl, aby všichni po dokončení školy nemohli min. 3 roky pracovat ve státním aparátu ( samozdřejmě by se to netýkalo těch co mají přímo obor do státního aparátu např. pajdák ( učitele/ky ) či to jsou lékaři či zdravotní sestry - ty jsou de fackto vždy palceny ze státního rozpočtu ) - po škole se naserou na úřady, umí prd a jen se člověka snaží buzerovat, aby to vypadalo, že jsou potřební a nepostradatelní a mě to také nasere, protože mám osobní zkušenost s tím, jak to funguje jinde - VB, Austrálie, Rusko ( v RF je to větši byrokracie než u nás, ale jakmile je to pro rusy výhodné a užitečné, tak to jde téměř všechno samo = úřady si to mezi sebou sami vyřeší ). ) /// Vem si, že např. programátoři a správci databází ( např. u Škodovky, BMV, programy pro banky a pod. ) pracují běžně většinu času doma - chápu ale, že to je zrovna práce na kterou většina žen nemá kapacitu mozku = logické a kreativní samostatné myšlení a hlavně se to nedá okecat a pak to musí dobře fungovat. /// Je tu řešení, můžeš ženě říci, že zůstaneš např. dva roky se svým dítětem na mateřské ty a že může jít makat ona; sedřít chlapa to ony umí a pak ještě z něj tahat peníze a rozhazovat je a když né z něj, tak řvou že chtějí další státní dávky, že se starají o dítě - vem si, že ty např. děláš na svém baráku a taky by jsi pak po státu měl chtít peníze za to, že trávíš čas s tím, že si stavíš vlastní barák - tak takhle ženský uvažují. /// Řekni jí, ať něco vymyslí - od toho má vzdělání na VŠ a ať začne samostatně vydělávat ( smlouva o dílo a provedení práce a pod. ) a nebýt zaměstnankyně, která tupě poslouchá rozkazy. To také ženský uměj - např. ve škole, naučit se vše požadované od A do Z, ale pak zapojit mozek a ty znalosti v praxi použít to je u nich problém. /// Nemám nic proti ženám, ale strašně mě např. štvou ty jejich kecy o diskriminaci, když mám možnost porovnávat v určitých oblastech konkrétní výkony mužů a žen; přitom ve většině domácností jdou příjmy obou dohromady a společně se vynakládá na to za co je potřeba.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 13:57 | oddTom

Ono taky - ovšem rovněž jen z doslechu - není třeba v USA (kde RD taky vlastně neexistuje) problém uživit rodinu jen z jednoho platu. Až to tak bude i u nás, ať se klidně podpora při MD/RD zruší.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 8:35 | Jarmila

Paní Zdeňko, zaráží mne Vaše formulace "bohužel nemám partnera , který by nás živil". Tím stavíte ženu a děti do role příživníků, kteří jsou živi z cizí práce. Ve Vašem případě existují pouze tři možnosti: - buď jste svobodná matka, chtěla jste děti a než jste si je pořídila, jste věděla, že se o ně chcete a budete starat sama. To pak bylo Vaše svobodné rozhodnutí a za ně nesete zodpovědnost jen a jen Vy sama. - nebo jste rozvedená a otec dětí Vám neplatí výživné. V tom případě je to tristní stav vymahatelnosti právo v tomto Banánistánu, ale i tak máte vůči svým dětem jednu povinnost, a to všemi prostředky uhánět jejich otce, aby se na jejich výživě podílel. Já vím, žena je s nimi doma, dává do jejich výchovy svůj čas a dovednosti (čili pere, vaří, uklízí atd.). Muž, který nedává čas ani dovednost nebo jen v omezenější míře, by měl ekvivalent své nižší účasti vyjádřit v penězích. Pokud máte Vy jako žena dávat čas, dovednost a peníze, je něco špatně. Je na Vás, abyste využila služeb státu a získávala prostředky na živobytí pomocí soudů a Policie ČR. - poslední možností je, že jste vdova. V tom případě mají děti po otci alespoň polosirotčí důchod. Ten jim sice tátu nenahradí, ale aspoň mají jakés takés živobytí.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2007 2:17 | Petr

Ono to vážně není s prací po mateřské tak jednoduché. Mateřskou máme asi nejdelší na světě a peněz není taky tak málo. O to horší je ale pak nástup do práce. Za 4 roky žena většinou ztratí kontakt s vývojem ve svém oboru. Zaměstnavatelé považují malé dítě za velký handicap. Školky nemají dostatečnou kapacitu, nehledě na nesmyslně krátkou dobu provozu, neslučitelnou s prací maminek na normální úvazek. Práci na zkrácený úvazek je velmi těžké sehnat. Pokud se taková práce sežene, je mzdové ohodnocení většinu směšné. Má partnerka, absolventka vysoké školy s praxí, se po prvním dítěti pár měsíců pokoušela pracovat. Nakonec jsme usoudili, že to nestojí za to a zůstala doma. Později jsme měli druhé dítě. Stavíme dům, druhá mateřská za chvíli skončí, nějaká vydělaná koruna navíc by se hodila. Po minulých zkušenostech to ale vidím spíš černě. Partnerka asi taky, ukecává mě na třetí dítě. Dejme tomu, že to nějak utáhneme. Co bude ale dělat, až jí skončí třetí mateřská? Po jedenácti letech bez práce bude profesně úplně vyřízená. To už pak dělat snad jenom uklízečku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2007 17:16

Moc jsem se tim nezabyval a nehledal ale jen tak z doslechu se ke mne dostalo ze v CR (snad krome Slovenska) jsou podminky pro matky jedny z nejlepsich v EU a nevim jestli ne taky celosvetove. Nevim o zadne jine krajine kde by materska byla 4 roky (i kdyz ty penize nejsou nic moc). Napr. pro irsko: "Zaměstnaná těhotná žena má v Irsku nárok na mateřskou dovolenou po dobu 22 týdnů: minimálně dva týdny této dovolené si musíte vybrat před koncem týdne, ve kterém se očekává narození vašeho miminka, a minimálně čtyři týdny dovolené si musíte vybrat potom. Se zbývajícími 16 týdny dovolené naložíte podle svého uvážení. Obyčejně si zaměstnankyně berou dva týdny před narozením dítěte a 20 týdnů po narození. Můžete rovněž využít neplacenou mateřskou dovolenou po dobu dalších 12 týdnů. Nastoupíte-li na mateřskou dovolenou 1. března 2007 nebo později, budete mít nárok na 26 týdnů placené a 16 týdnů neplacené mateřské dovolené. Na nárok na mateřskou dovolenou nemá vliv, jak dlouho pro firmu pracujete, ani počet pracovních hodin za týden. Váš zaměstnavatel vám není povinný po dobu vaší mateřské dovolené vyplácet mzdu. Určitá podpora by ale měla přijít z pojišťovny sociálního zabezpečení." zdroj: http://vaveeva.com/ Nevite nekde jak je to napr. v ostatnich krajinach EU?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2007 13:58 | oddTom

"Pro matky s malými dětmi platí, že doba péče o dítě do čtyř let se považuje za náhradní dobu zaměstnání. Drtivá většina matek po mateřské a rodičovské dovolené tedy má na podporu v nezaměstnanosti nárok." Nějak mi není jasné, jaké mohou být výjimky? Po MD/RD do 4 (7) let má podle logiky citace nárok na PvN každá matka?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2007 13:11 | Marek

Tak tenhle příspěvek bych okamžině nominoval za blábol roku a autorce doporučuji zevrubnou kontrolu u lékaře, zdali není trop na hlavu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2007 13:55 | Marie

Každý má zodpovědnost za sebe, tak ať se každá dáma, když začne toužit po děťátku nejdřív zamyslí, zda bude mít na jeho uživení cca do 18let a s touto zodpovědností jde plodit děti. Nemusí být ani první ani poslední, na kterou se partner vykašlal. Je vskutku trapné fňukat před národem a prezentovat svoji nezodpovědnost, často lenost se vzdělávat.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2007 11:13 | "přínos pro celou společnost "

Slečno,
děti si nikdo nepořizuje proto, aby byly "přínosem pro celou společnost". Pořizuje si je pro své potěšení a po zralé úvaze. Pokud ne, ať strádá.
A Vaše gender žvásty nic neřeší. Začněte u osobní zodpovědnosti za svůj vlastní život.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 8. 2007 11:07 | Krátká řeč - ozdoba lidstva

Milá paní,
nějak jste zapomněla, že peníze které dostáváte "od státu" musel někdo jiný vydělat a odevzdat na daních.
Trocha soudnosti by Vám proto prospěla. Nemusela byste totiž od svých spoluobčanů dostávat vůbec nic.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2007 9:33 | jezevec

aha, další oběť, které děti samy vlezly do bříška a nemají tatínka. nepřeju nikomu nic zlého - ale zkuste si žít za svý. peníze jichž se dožadujete, platí vesměs rodiny s dětmi, které mají sami svých výdajů dost.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 21:35 | zdeňka

Nejsem zastáncem toho aby se peníze zbytečně vyplácely, ale žiji sama s dvěmi dětmi (3 a 7) bohužel nemám partnera , který by nás živil. Nikomu nepřeji nic zlého, ale zkuste si žít za částku zmiňovanou v článku. Pak uvidíte o čem je řeč. On se na vás každý v nějakém zaměstnání klepe - matka s 2 dětmi - to je pro ně horší než žlutá zimnice!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 8. 2007 14:33 | Jarmila

Podpora by NEMĚLA být vyšší, vyšší by měly být platy. Vyšší podpora jen motivuje nemakačenky, aby si pořídili děti, protože žijí bez práce z přídavků na děti. Zákony by měly být nastaveny tak, aby podporovaly rodinu a ne, aby v případě rozpadu rodiny se na soudu divili, proč žena žádá výživné, když může pracovat a děti živit (protože otec tu povinnost nemá, to by musely soudy pracovat), aby stát rodiny nebuzeroval, ale poskytoval jim potřebný servis. Dítě je Vaše a jen Vaše a je na Vás, co a v jaké kvalitě mu poskytnete. Někdo každý rok dovolenou u moře a značkové plenky a mazátka a další "děsně moc nezbytné" serepetičky, jinému stačí dovolená v Chuchli a nenamaže se ničím, protože na to nemá prostředky a ví, že nadměrné mazání škodí pleti. Plat obou rodičů by pak měl být takový, aby ty děti dokázali uživit a mohli s nimi rozumně bydlet. Ne v nějakém pajzlu 4. kategorie a nemusí to být ani 64+12 se zahradou a zámeckým parkem, prostě 2+1 nebo 3+kk, podle počtu členů rodiny. Stát (nebo obec) by měl rodinám poskytovat potřebný servis, jakým je třeba školka s rozumnou otevírací dobou (dobu 8.00-15.30 přitom nepovažuju za rozumnou), škola v dostupné vzdálenosti, základní dopravní obslužnost, lékař a nemocnice opět v rozumné vzdálenosti..., no a kromě toho taky rozumné zákonodárství a vymahatelnost práva. Pokud něco z toho nemám, je někde něco špatně. Výsledkem jsou pak nespokojení občané, kteří - pokud se nakrknou nad míru přiměřenou poměrům - prostě udělají další revoluci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 10:38 | Michal Kára

"Tak i proto by mela byt podpora vysi." Vyborne! A ptam se: Kolik penez budete ze sveho dobrovolne davat na to, aby byla podpora vyssi?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2007 0:45 | Lucie

Stale zijeme ve spolecnosti,kdy na stejne pozici je jinak honorovan muz a jinak zena.Ovsemze na poceti a vychovu jsou v idealnim pripade dva. Ovsemze v idealnim pripade se skladaji vydaje obou na spolecny chod domacnosti.I presto mi castka kolem 2 000,-Kc pripada velmi nizka a neadekvatni,stejne tak jako rodicovsky prispevek,jelikoz vydaje na plenky,leky a masticky, a v prvnich mesicich zivota i papanicko (pokud maminka nemuze kojit) presahuji ve velke mire cely prispevek a to i presto, ze vase detatko nemusi mit nutne plenky Pampers,ale staci treba ty obycejnejsi z Billy-oni take splni dobre svuj ucel a nemusi papat vse bio od Hippu i kdyz chcete prece pro sve dite to nejlepsi, aby zdrave rostlo a vyvijelo se a to nemluvim o ockovani,ktere vam lekar nabide a vysvetli,ze vakcina je setrnejsi ve vsech ohledech (dite nebude mit horecky,vyrazku,bude moci klidne spat,vyhne se nechutenstvi...),ale neni to levna zalezitost - zaplatili jsme pres 5 000,-Kc za hexavakcinu.A detatko,kteremu jsou 4 roky-jde do skolky-ta take neni zadarmo a musi papat a oblekat se (a zase nemluvim o znackovem zbozi...),no, rozhodne to nestoji malo a materska, ani rodicovska nejsou dovolenymi,jak jsou mylne nazyvany,ale drinou,ktera stoji za to a jejiz smysl je neocenitelny...A tak bych mohla pokracovat.A ve spolecnosti,kde kdyz jsem hledala po studiu zamestnani,tak jsem se dozvidala,ze jiste budu chtit mit v brzku rodinu a deti...dali prednost jinemu, a vyslo mi to,az kdyz jsem na tuto otazku odpovedela,ze deti mit zrejme nemohu z duvodu sve rodine anamnezy a kdyz jsme si ho pak poridili a ja oznamovala zamestnavateli,ze jsem tehotna a ze jsme meli velike stesti,ze se zadarilo (a nelhala jsem)...Meli by mit zeny (a i muzi,pokud jsou s ditetem doma) vetsi sanci a vetsi podporu a prispevky,dokud si po skonceni rodicovske praci opat nenajdou a to i proto,ze ted zase slycham:"Vy jste byla tak dlouho doma s ditetem?Tak to jste jiste vypadla z deni a vite,dame prednost jinym..."A pak se najde zamestanavtel,ktery mi da sanci ukazat, zda jsem vypadla z deni ci nikoli a oceni, ze me vzal-to je prima,ale nestava se to casto (spis vyjimecne). Tak i proto by mela byt podpora vysi.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2007 12:59 | Pablo Radegast

Mila pani, nevim, proc Vas napadlo toto, ale myslim, ze rozhodne nemate pravdu. Proc jste tak zapskla vuci muzum? Vzdyt vetsinou jsou na peci o dite dva a penize, ktere vydela muz prece jdou do spolecne domacnosti. I tak Vam preji krasny den a pokud mozno i pozitivnejsi pohled na tento svet.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2007 9:46 | jezevec

aha ony ty děti nemají tatínka, ony vsublimují do lůna matky, často bez jejího vědomí, a ona chudinka osamocená za to není ani honorovaná . . . . .
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Tykač

podnikatel, Czech Coal

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Pavel Tykač
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services