Pro zvyšování nájemného platí přísná pravidla

Táňa Chadrabová | rubrika: Bydlení | 2. 7. 2007 | 29 komentářů
Majitel domu nemůže nájemné zvýšit, o kolik chce, ale pouze o procento, které mu povoluje zákon. Míra tohoto zvýšení se liší podle krajů a velikosti měst.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 7. 2007 14:24, klaudienka

Dobry den,chtela bych take napsat prispevek,ktery se me blizce tyka.Moje mamka zije sama s mym mladsim brachou v byte,ve kterem zijeme uz 30let,majitelka domu nam chce zvednout najem na 10tisic.Moje mamka je vdova a zivi sama rodinu a nezbyva ji na jine,dulezite zivotni potreby,jako je jidlo a veci dulezite k ziti! Poradte,co muze takovy clovek vubec delat? Pripada mi,ze nase republika se snazi akorat vyzdimat kazdeho,ale aby sme meli nake zastani a pomoc od naseho statu,to neexistuje!! Banky neumozni cloveku nad 50 let si vzit uver,ze by to nemohl zaplatit,ale najem za 10tisis kc,to je asi bez problemu pro ne!!! Nevim,myslim,ze vse v nasi republice,je totalne postavene na hlavu.Ziju 5 rokem v Irsku,ale tady je vse opravdu SNADNEJSI.Lide zde ziji poklidnym zivote,za nicim se nehoni,ani nemusi,protoze Evropska unie sem dava takove dotace,ze by sme si v Cesku o tom mohli nechat jen zdat!!! Ale proc? Vsak Irove si to ani nezaslouzi,neznaji HODNOTU penez!!! Nevazi si jich.Nic neumi,vzdelani moc nejsou,ziji od vyplaty k vyplate,ale jsou stastni! Coz se neda rict o lidech v Cr.Clovek to ma v sobe,neustaly tlak,stale jen o penezich,vse se toci kolem nich,male vyplaty,vysoke najmy,zakony,ktere zatlaci kazdeho do kouta,ktere nepomuzou poctivym,pracujicim lidem!!! atd......Jsem rada,ze sem to mohla napsat,ikdyz to je jen stripek z toho vseho co se zde deje.Dekuji.Martina

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 7. 2007 22:54, Bičapryč

Krásný začátek - o nájmu je třeba vyjednávat tvrdě !!! Pro regulovanou autorku je zde přání otcem myšlenky, zapomíná na základní pravidlo, byť u nás nectěné, že vlastnictví je vždy nad nájem. Především je to vlastník, který doplácí na regulaci. Letos vyjednávám úspěšně - tři nájemníci vyklizení do svých druhých bytů a domů, jeden neplatič venku, jedna podnikatelka, která si pletla můj byt s daňovou kanceláří to nevydržela po namontování kamery před byt a odevzdala ho. O nájmu nevyjednávám, pouze ho stanovím, přistoupí dobře, nepřistoupí soud, auto ze dvora, zavřená zahrada, sklep , půda, prostě vše co není ve smlouvě, satelit z domu, anténa do bytu, rohožka za dveře, kontrola drobných oprav, natírání oken částečně na náklady nájemce, atd. Trapné ??? Ne nutné, socialismus skončil před 18 lety a já nebudu poslední, kdo ho drží při životě. Zákon o zvyšování nájmu nerespektuji, ostatně ho nerespektují ani soudci , dali návrh na jeho zrušení k ústavnímu soudu............ Takže do toho, bič a pryč !!!

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

2. 7. 2007 10:46 | wrana

Milý Libore, obávám se, že tomu moc nerozumíte. Kalkulačka je k nájmům, které jsou pro rok 2007, tudíž navýšení už zpravidla běží a nevím, koho to ještě zajímá, když navýšení musí být oznámeno tři měsíce předem a včas podáno soudu odvolání. Od včerejška jsou uvedeny nové sazby pro rok 2008 a v průběhu několika příštích dnů se tam kalkulačka jistě objeví ,ale dnes tam není. Takže opravdu se pletete a aktuální je diskutovat o roce 2008
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2007 10:04 | realitní makléř

Zákon je jedna věc, jeho realizace druhá. Bohužel, pořád nejsme právní stát. Jak jinak by bylo možné, že si někteří pánové domácí zvyšují nájemné podle svých představ. A ty nájemníku, když na to nemáš, tak vypadni! Směnit si byt za malý s nižším nájemným je zhola nemožné, protože právě o tyto byty je největší zájem. A koupit? za co, když například na panelových sídlištích ve velkých městech stojí 2+kk. skoro 2 miliony.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2007 9:38 | Libor

Anonyme, kdybyste laskavě četl kalkulačku, máte tam jasně uvedeno: Příklady zvyšování nájemného v období od 1.1.2007 do 31.12.2007. Nebo se pletu a jsme již v roce 2008?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2007 9:32 | majitel

Chápu, že nájemné ve velkých městech lze zvyšovat jinak než v malých obcích. Bohužel jsem majitel domu o pěti bytech v Lysé nad Labem. Dům potřebuje rekonstrukci, ale z čeho ji zaplatit. Nájemné zvednu podle zákona, ale služby jsou stejně drahé nebo skoro stejně jako v Praze. Není to podle mne spravedlivé.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2007 9:28 | Jiřina

Vážení, kalkulačka na webových stránkách MMR je aktuální a platí pro rok 2007, čtěte laskavě pozorněji nebo se obraťte rovnou na příslušné úředníky tohoto rezortu..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2007 9:09

Ano, je to celé blábol a hlavně ten odkaz na loňskou kalkulačku čtenáři jistě ocení. Neměla by paní redaktorka jít raději do zahradnictví vyrábět kedlubny?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2007 8:57

Jak jste na to přišel pane?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2007 8:39 | Olina

Kam se mohu obrátit, když mi pan domácí bez ohledu na zákon zvýšil nepřiměřeně nájemné? Odůvodnil to tím, že potřebuje vyměnit stoupačky v celém domě a proto prý může mít výjimku. Jde prý o mimořádné výdaje a má na to nárok. Je to pravda?
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2007 1:30 | Bufo bufo

Vyjednávání o výši nájmu a smluvní nájemné nepatří do stejného článku se zákonem o jednostranném zvýšení nájemného.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Martin Stropnický

umělec a politik

David Eder
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Stropnický
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services