Jak se zbavit neplatícího nájemníka

Dostat z bytu neplatiče nájemného je příliš složité, stěžují si majitelé domů. Sice mu mohou dát výpověď, ale dlužník se může proti výpovědi odvolat k soudu. Navíc se zvýšila minimální hranice dluhu, při které může vlastník nájemní smlouvu vypovědět.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2007 15:31, axel

1. Není pravda, platilo do novely zákonem č. 161/2006 Sb. V aktuálním znění (tj. navíc po novelách 115/2006 Sb., 342/2006 Sb. a 165/2006 Sb.) se týká občanů.
2. Nezpochybňuji, že jste neviděl, podle zákona ale není tento údaj obsahem centrální evidence obyvatel.
3. Jak víte, že to ví zrovna podle evidence obyvatel?

Zobrazit celé vlákno

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 6. 2007 11:16, Milana ČVUT

Vy myslíte, že jsem to neudělala. Pan domácí však se mnou odmítl komunikovat, i když jsem to chtěla zpětně zaplatit.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

9. 7. 2007 20:30

Podle meho nazoru regulovany najem v celem domu je uplny nesmysl.Kazdy majitel domu by mel mit moznost pronajimat vetsinu bytu za trzni najem a vyclenit urcite procento bytu pro lide z nizsimi prijmy .Tento zbusob by umoznil majitelum domu je udrzovat v daleko lepsim stavu a totez by melo platit pro nove byty kde kde by kvalifikovany clovek z nizkym prijmem mohl pronajmout byt levneji .Stat by prispel na placeni najmu a nebo majitel by mel ulevu na danich. Kontrlolovan i najemneho nevyresi bytovou situaci .Jedine co se stane ze mesto bude mit cim dal vice domu ve spatnem stavu protoze majitele domu z kontrolovanym najmem nemaji na opravy.Na bytove situaci by se meli podilet vsichni developers .Samozrejne ze to ze urci ve svem domu urcite procento bytu pro lide z nizsimi prijmy by byli zvyhodnene na danich.Nic neni zadarmo.Pro lide kteri jsou v Praze na podpore a nemuzou najit praci si musi uvedomit ze jsou v Ceske republice take jina mesta kde je to levnejsi a kde by treba mohli sehnat praci.Sedet na nejake podpore a cekat kdo vam co da je strasne depresivni .Specialne kdyz to trva dlouho a mate rodinu. Kazdy clovek muze zmenit zpusob jakym zije .Problem z byty byl a jeste dlouho bude .Jediny co nebude je cas.Kazdy mame na svete urcitou dobu ktera se nam odecita kazdy den a kazdemu stejne.Tak je na kazdem jak stim casem nalozi jesli chodi po uradech a soudech a vybehava nejake podpory na ktere nema ani narok neplati najem a nadava na kazdeho co neco ma ,tak takoveho cloveka je mi lito .Tolik lidi si stezuje ze je porad nekdo vykoristuje a na vse nadavaji ze me to prekvapuje. Je to mozna proto ze ziju dvacet let v San Diegu a tady vetsina lidi kouka na zivot jinak.Je tu velice draho byt v prumeru mesicne $1200 a nekteri lide daji vetsinu za najem a maji dve prace ale nikdo nenadava.Je tu mala nezamestnaost jenom 4% .Lide se stehuji do pouste kde je levnejsi bydleni a dojizdeji do prace trba i sto kilometru .Kazdy uz vi ze mu nikdo nic neda a ze nadavat je zbytecne.Tak ze kazdy dela co muze.Lide jsou toho nazoru ze kazdy se o sebe dokaze postarat sam daleko lepe nez kdyz kdyz to pro ne ma nekdo poskytovat.Tak ze nez by tu nekdo cekal na byt od nejake socialni pomoci tak se radeji odstehuji do mista kde je to pro ne dostupnejsi ale maji dobry pocit ze se o sebe dakazali postarat.A to se tady strasne ceni.Samozrejme je tu take plno problemu ale takova ta co by se nekomu mohlo zdat drsnost z nejakeho duvodu udelala lide vice zodpovedne za sebe coz se zda zdravejsi.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2007 8:17

Před 3 lety se mně oženil syn a s manželkou nemají, kde bydlet. Chvíli bydlí u jedněch rodičů, pak u druhých, chvíli v podnájmech atd. Za podnájem přitom platí až 9000,- měsíčně. Za takového stavu zatím ani nemají děti. Přitom vlastním činžovní dům v Praze obsazený nájemníky s regulovanými nájmy. Přesto jeden z nich, který bydlí v nejmenším bytě 26 m2, pravidelně neplatí - a to má již první rok zvýšený (stále regulovaný) nájem jen 2000,- měsíčně. Před 2 1/2 lety jsem na něho podal žalobu a výsledek - ani v současnosti žádný, nájemník se jen vysmívá, najal si advokáta (který ho přitom stojí víc, než kdyby mně řádně platil nájem), ten si u soudu vymýšlí profesionální finty, jak celý proces prodlužovat (krajský soud - odvolání žalovaného - městský soud, opět krajský soud atd. a čas běží) a zatím se mu to daří. Přitom jsem zjistil, že tento nájemník své dceři před 8 lety přenechal svůj družstevní mimopražský byt, který ještě za minulého režimu dostal zadarmo jako podnikový (jako horník). A když je nejhůře u soudu, dovolává se jeho advokát na dobré mravy!!! Totiž tento nájemník - profesionální příživník, který deklaruje u soudu, že nemá kde bydlet, šel raději do předčasného důchodu za 5000,- měsíčně, aby mohl u soudu oponovat, že je sociální případ. Aktuálně běží u soudu určovací žaloba na jeho vystěhování do přístřeší. Ale jak dlouho to ještě bude u soudů trvat? Co to je za bezprávní stát, když něco takového připustí? Ani se nedivím, když někomu za takového stavu rupnou nervy a na příživníka použije nebo si objedná fyzické řešení. Dle mého jde o dobrý skutek. Ale dle pravidel v této společnosti....?!?!? Zase to nakonec odnese u soudů majitel nájemního bytu. Takové příběhy zkrátka v České republice nemají řešení. Proto je zřejmě jedinou spravedlivou obranou podání žalob do Štrasburku. Nebo víte o jednodušším řešení?
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2007 23:10

Uz sice ziju pres dvacet let v San Diegu ale vlastnime maly byt v Praze .Je Zarizeny a pronajimame ho. Prevazne tam bydleli cizinci.Jeden ze slovenska ktery byl velice slusny pan. Druhy byl z Danska ktery se najednou stratil ale nechal stare auto zaparkovane v podzemnim parkovani a pak se zjistilo ze odjel do Danska kde nahlasil na pojistovne ze mu v Cesku auto ukradli.Dalsi pan z Holanska ktery byl slusny. Nejhorsi na tom je kdyz tady ctu ty ceske zakony kdo na to prisel aby majitel platil za skladovani nabytku nebo hledal nahradni byt? Tady to sice take da praci ale nekoho vystehovat ale take se tady da ochranit pred lidmi kteri na vse kaslou. Kazdy clovek v Americe ma tak zvanou (credit history nebo credit score) kde je zaznamenano kdo jak vse plati .Kdyz koupite neco na pujcku a splacite to tak kdyz neplatite vcas tak se to zaznamena na na vasi credit history a podruhe kdyz chcete neco koupi treba auto tak nejdrive zjisti Vas credit score a kdyz tam mate negativni zaznamy tak je problem dostat pujcku a kdyz vam ji daji tak vysoke uroky atd. Plati to na vse jak platite najem ,telefon proste vse.Tak ze kdyz chcete od nekoho pronajmout byt tak po vas budou chtit credit report a kdyz je spatny tak vas nikde ve slusne ctvrti nevemou.Na druhe strane kdyz vas report je dobry mate vse bez problemu ma to ohromne vyhody.Dostanete pujcku treba na auto treba i bez uroku a v bance si muzete diktovat co chcete.Proste jak ziskate urcity pocet bodu vsude je to daleko jednoduche.Poznamka.K azdy muze mit dobry record ale musite platit vcas ak dyz mate problem je treba zavolat majitele domu a informovat o vasi situaci a ne proste prestat platit.
+65
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2007 15:08 | jiří

Pokud za domácím půjdete osobně, vezměte s sebou svědka, který pak může potvrdit vaši výpověď na policii.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 7. 2007 8:58 | Jarmila

Jaká práva má majitel bytu, když mu nájemník za ubytování neplatí? Žádná. Navíc je povinen byty opravovat a udržovat v bezvadném stavu, bez ohledu na to, že mu nájemníci tyto byty soustavně ničí. Kdo chce vědět více, ať se podívá do Vsetína, Čunek jako starosta o tom jistě ví své. Pokud chcete vědět, co na to ombudsman, podívejte se sem: http://ihned.cz /3-21385740-Motejl-00 0000_d-b0 http://ihn ed.cz/3-21412200-Mote jl-000000_d-b7 http: //ihned.cz/3-21440680 -Motejl-000000_d-9e Podle tzv. ochránce lidských práv se dozvíte, že parazitování je pomalu považováno za ctnost a největší blbec ten, kdo se stará o sebe, svou rodinu a ještě platí daně. Berňák na něj a když platí malé daně, jistě cosi skrývá a měl by platit víc, aby ty chudinky nepřizpůsobivé nezhynuly ve špíně a hladem.
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2007 8:33

Pořád stejné schema. Neplatící sociálky, které plošně zneužívají sociální systém. Obecně se velmi dobře vyznají v právních předpisech. Další kategorie, lidi, kteří užívají byty jim kdysi přidělené státem a nadále doslova parazitují i když jejich materiální situace je často podstatně lepší, než situace majitelů. Tyto skupiny lidí se dobře hodí některým plitikům do jejich předvolebních kampaní.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 7. 2007 9:25 | saletka

A opravdu si exekutor, před provedením exekuce /vstup do bytu/ ověřuje v tegistru obyvatel aktuální trv.pobyt ?
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 17:25

Dobry den, pokud je vse tak jak pisete, nejen ze pan domaci nepostupoval podle zakona ve veci vypovedi z bytu ale take se dopustil trestneho cinu "porušování domovní svobody" (dle §238 zákona č. 140/1961 Sb.), ktery je trestan pokutou nebo odnetim svobody na 2 leta. Doporucil bych kontaktovat pana domaciho s tim, ze pokud nedojde k okamzite naprave, budete nucena podat trestni oznameni na neznameho pachatele (tim se vyhnete protizalobe z kriveho obvineni), ktery Vam zamezil v uzivani bytu ci odcizil majetek.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 15:31 | axel

1. Není pravda, platilo do novely zákonem č. 161/2006 Sb. V aktuálním znění (tj. navíc po novelách 115/2006 Sb., 342/2006 Sb. a 165/2006 Sb.) se týká občanů. 2. Nezpochybňuji, že jste neviděl, podle zákona ale není tento údaj obsahem centrální evidence obyvatel. 3. Jak víte, že to ví zrovna podle evidence obyvatel?
+76
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 12:53 | Rozsekni to

Nemela jsi platit 2 najmy dopredu, ale kazdy mesic jeden prevodem, mezitim bys z toho stipka na ten najem vydelala, neporusila bys najemni smlouvu a nemusela se navic dopredu vydavat z penez tim, ze jsi platila dva najmy.
Ted ti tezko poradit, ale urcite to nejak pujde. Pokud mas platnou najemni smlouvu, tak nepodavej zalobu, ale trestni oznameni za kradez. Mas veci v byte, na ktery mas najem, a neni ti umozneno se k nim dostat. Mezitim mu dluznou castku posli, aby nemohl rict, ze jsi neplatic.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 12:00 | P.Bureš

Když někdo neplatí za plyn nebo elektřinu, plynárna nebo ČEZ jim je odpojí. Co ale já jako majitel můžu udělat? Nepltičovi nic vypnout nemůžu, protože bych to musel udělat v celém baráku a poškodil ty slušné lidi, co platí včas.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2007 11:53 | Petr

1. Zákon 133/2000, §3, odst 3 se týká cizicinců.
2. Píšu, co jsem viděl.
3. OT. Jak exekutor podle registru obyvatel ví, do kterého bytu v paneláku má vpadnout, když se jedná o člověka, který už v bytě nebydlí, na dveřích není jeho jmenovka, aby následně zabavil věci lidí, co tam bydlí, aniž by patřily povinnému?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 11:34

Sice bych měl být spíše na straně pronajímatele, protože sám byty pronajímám, ale na druhé straně se mi nelíbí chování tohoto pana domácího. Ve vašem případě bych podal žalobu o neplatnosti zrušení nájemní smlouvy - respektive určovací žalobu, že nájemní vztah stále trvá, předběžné opatření o umožnění návratu do bytu, zaplacení škody, která mě tímto vznikla (např. zaplacené náhradní bydlení, škoda na majetku a pod.). Především bych podal trestní oznámení na státním zastupitelství, nebo policii ČR, jelikož takto násilné vniknutí do bytu a vystěhování je trestním činem. Nejdříve se můžete pokusit s majitelem kontaktovat, zda přistoiupí na uvedení pokojného stavu, bez výše uvedených podání, když ne, tak bych jednal. Nevím sice podrobnosti, tak se nelze konkrétněji vyjádřit...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 11:17 | Milana ČVUT

Vy myslíte, že jsem to neudělala. Pan domácí však se mnou odmítl komunikovat, i když jsem to chtěla zpětně zaplatit.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 11:16 | Milana ČVUT

Vy myslíte, že jsem to neudělala. Pan domácí však se mnou odmítl komunikovat, i když jsem to chtěla zpětně zaplatit.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 10:22 | Václav N.-restituent

Konečně článek, který mi mluví z duše. Restituoval jsem, bohužel dům v katastrofálním stavu. Nájemníci si neustále stěžují na všechny závady, ale kde vzít peníze na opravy. Nájemné mohu zvednout jen do výše povolené zákonem a víte kolik stojí oprava střechy nebo okapů? Nejraději bych tu hrůzu prodal, ale dům v tomto stavu a s nájemníky nikdo nekoupí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2007 9:58 | baba jaga

Možná by bylo vhodné si řádně přečíst smlouvu, zda tam náhodou nemáte, že dáváte v případě prodlení s placením souhlas k vyklizení bytu. A konec konců, co jste při nezaplacení a nekontaktování čekala, normální je platit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 9:52 | wrana

A proč se neobrátíte na majitele a nezaplatíte, nebylo by to jednodušší, než soud?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 6. 2007 9:37 | Michal

Usnadnit ne, ale nastavit pravidla hry tak, aby byla jasná pro všechny. Ve zprávě z magistrátu hl.města Prahy jsem si přečetl, že pouze jedna třetina neplatičů jsou lidi, kteří skutečně nemají peníze, ale další třetina jsou rodiny s nadprůměrnými příjmy. Pokud by existovala možnost ověřit si finanční situaci neplatiče, dost by se tím vyřešilo. Ale to musí posoudit právníci, jestli to není zásah do soukromí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2007 9:29 | Milana ČVUT

Majitelé brečí, ale zákony si vykládají po svém. Měla jsem uzavřenu smlouvu s panem domácím na dobu neurčitou a řádně platila nájem. Ze školy jsem dostala stipendium na 3 měsíce na univerzitu v USA. Zaplatila jsem dopředu na dva měsíce, víc peněz jsem neměla. Po návratu jsem našla vyměněné zámky a vzkaz, že mám vystěhované věci ve skladu. Mohu se odvolat k soudu, poraďte někdo, mám tam i skripta a CD s diplomkou. Díky !
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimíra Glatzová

advokátka

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Vladimíra Glatzová
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů
×
Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services