Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti budou připravovat na budoucí práci přesně podle požadavků místních firem. Ty budou za jejich přípravu platit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

14. 5. 2007 9:27 | kolemjdoucí

Takováhle rekvalifikace na míru umožní tohle překonat a vytáhnout z těch nezaměstnaných ty schopnější. Jen nevím, jestli to bude ještě pro mně, už rozbíhám něco jiného a s vysokou pravděpodobností si diplom maximálně nechám zarámovat a pověsím na zeď.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 5. 2007 9:25 | kolemjdoucí

Rekvalifikace na míru je dobrá věc. Ač vysokoškolák s diplomem z technického oboru - chemie a 15 letou praxí v práci v strojírenském podniku jsem před nějakým rokem hledal na severní Moravě více než tři roky práci. Jenže ten diplom je jedna věc, a po ukončení školy jsem pracoval celou dobu v jiném oboru. Na jedno jsem měl diplom a ne praxi, na druhé praxi ale žádné papíry, takže jsem nepasoval do obvyklé šablony personalistů při hledání nových zaměstnanců. Můj názor je ten, že na 99 % volných pracovních míst je hledán uchazeč, který může i musí hned druhý den naplno hákovat. Zkrátka prase, kdyby mělo papíry, že 5 let dělalo v oboru a může v tom hned druhý den pokračovat, je přijato. Člověk, který potřebuje nějaké školení zapracování, složení nějakých zkoušek atd, i když by mohl být v budoucnu slibný, ale to zapracování by bylo na náklady firmy, není přijat, místo je raději necháno neobsazené nebo je přijat cizinec.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 5. 2007 0:17

Uvedený článek o největším, jedinečném a prvním rekvalifikačním středisku mi připomíná léta tak dvacet až třicet let zpět. Když jsme se na otázku: Kdo vynalezl televizor? dozvěděli, že první byl Ivan Ivanovič Obrazcov. Již na počátku devatenáctého soletí přenášel prý obrazy z pokoje do kuchyně. Tak za prvé: Toto středisko prý vyškolí v červnu první pracovníky. A jak je možné, že 12. dubna 2007 absolvovalo rekvalifikační kurz Operátorů výrobních linek již šest žen a dva muži, jen pár kilometrů od Mostu? Podle mých informací náklady na výcvik byly jen nepatrným zlomkem investice v Mostě. Za druhé: Ptejte se perzonalistů, především japonských podniků, proč příliš nefandí záměru Czechinvestu? Budou-li upřímní, tak řeknou že výcvik kdekoliv jinde nežli na samotné lince není efektivní. Za třetí: Cvičné zařízení rychle stárne a je energeticky náročné. Za čtvrté: Průzkum zájmu o kurzy ukazuje, že o nějaké velké počty najednou nikdy nepůjde. Postačí série skupinek po 8až 10 kvalitně vyškolených absolventech každý měsíc. Suma sumárum- zase jsme vyhodili oknem statisíce, možná miliony. A ten Říman měl asi pravdu...
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 5. 2007 17:27 | pedro

trochu v tom citim pejorativnost :) podle me je to vyborny napad a pokud si to firmy mohou dovolit financovat s tim, ze jim nevzrostou naklady na pracovnika nad unosnou mez tak neni co resit. velice pravdepodobne se toto sice projevi na platech techto novych pracovniku, ale porad lepsi mit nejake penize nez zadne...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2007 7:41 | Jarmila

Škola tak supluje učiliště. Učí hodně věcí, které by tito lidé měli dávno znát, pokud se nerekvalifikují z jiné profese.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Eduard Kučera

podnikatel, Avast

Miloš Čermák

žurnalista

Eduard Kučera
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Miloš Čermák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services