Evropané osobním financím příliš nerozumí

Studie o finanční gramotnosti obyvatel Evropské unie ukazují, že až 85 procent lidí se pořádně nevyzná ve finančních službách a produktech. V některých státech, včetně České republiky, už proto začaly vznikat programy pro finanční vzdělávání.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2007 12:22, PavelH

Já bych jen dodal, že zejména v ČR se nepochybně záměrně pěstuje v lidech finanční analfabetismus, což velmi vyhovuje různým finančním institucím a tzv. poradcům, kteří pak lidem vnutí cokoli. Neinformovaný je snadno manipulovaný a při masáži poradcem (kterému jde jen o provizi) má ještě dojem, že mluví s odborníkem.

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 5. 2007 11:30, Ivana K.

Bylo by možné sem dát nějaký odkaz na ony výzkumy? Takhle má článek minimální hodnotu.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

12. 5. 2007 11:16 | AAA

Je fakt, že Romové ze systému založeném na tvrdém danění oveček (občanů) vybočují. A podobně jako na skupině hodně bohatých lidí, kteří přímé i nepřímé daně jsou schopni minimalizovat, na nich stát příliš nevydělá. Díky tomu jim jde stát tvrdě po krku, aby náhodou tento způsob života neokoukali i tzv. většinová společnost. Z čeho by pak náš gavrment a armáda z poloviny zbytečných úředníků žila.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2007 15:22 | oddTom

1) No, teoreticky se do stavebka taky muze dat 20.000 1x rocne, 1500 mes. neni nutnost (a do podilovych fondu - alternativa pro opatrne investory - se da vkladat i 500 mes.).
2) No zrovna u kovu si nejsem uplne jisty vyhledem na nejblizsi roky, mam trochu dojem, ze nabidka je vyssi nez poptavka... Samozrejme to nemusi platit univerzalne, ale jak poznat tu pravou firmu, ktera se za dva roky bude stale uspesne probijet trhem? :)
3) Grafy vypadaj pekne; Lion uz ale asi ma to nejlepsi za sebou, pokud ho Norilsk koupi?
4) Mas pripadne nejake aktualni tipy? Kdyztak napis na oddTom(a)centrum.cz (misto (a) zavinac). Ja ted zkoumam spis nemecky trh - vadi mi klesajici dolar - a warranty. To je sila. :D Taky jsem vybral nejaky mozny fundamentalni favority, ale zatim tezko rict, jak je ted trh takovej nijakej. Tak se kdyztak muzem podelit o info? :)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2007 15:11 | oddTom

1. Ano, ale každý měl možnost uzavřít staré stav. spoření. 2. + 3. Nikdo nikoho nenutí služeb stav. spořitelen využívat, pokud není s nabídkou z jakéhokoli důvodu spokojen. To, že čím víc se prodá, tím víc se vydělá, je pouze logika trhu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2007 11:44 | Důchodce

1. stát - už ta podpora není taková jaká se slibovala 2. stavební spořitelny - kartel s poplatky 3. zástupce stavební spořitelny - který vnucuje stavební spoření pro všechny členy rodiny, aby měl více z provizí
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 5. 2007 7:56 | Pesimista

Evropané titož dobře vědí, že žijí v prostoru, ve kterém se max. 1x za 50 let mění státní zřízení, přičemž to nové většinou kompletně rozkrade majetky lidí, kteří se snažili zabezpečit sebe a své děti. Pokud přijdou jen o majetek, můžou si pískat. V horším případě přijdou i o život. Bohužel je úplně jedno, jestli si majetek kumulovali sami nebo tuto úlohu přenechali státu. Na konci mají tak jako tak holou sedínku. Jen se podívejte na naše milionáře. Prakticky veškerý majetek, co mají, má kriminální pozadí.
Byli jsme kdysi v Rusku. Fascinovalo mně, jak je lidem jedno, že nemají majetek. Byli radši, když ho neměli. Vysvětlili mi, proč to tak je. Za cara mohli přijít o majetek i o život, případně byli posláni do gulagu na Sibiři. Přišla leninská revoluce. Dva roky se zdálo, že se stav znormalizuje, ale pak to začalo znovu. I za Stalina to bylo stále stejné. Za komunistů po Stalinovi stejně majetek mít nemohli. Tudíž je jim jedno, kdo co vlastní, úkolem dne bylo přežít dnešek. O nic se nestarali, jejich to nebylo. Cosi se rozbilo. No a co, co bych se staral, moje to není. Auta mít nesměli, ta byla považována za buržoazní přežitek, nemovitosti mít nechtěli, stejně neměli prostředky na jejich údržbu. Mnoha bytům nešlo říkat byty, to byly pastoušky. A tenhle stát nám tehdy předkládali za vzor. Zlomit tohle myšlení bude trvat dost dlouho. Podobné myšlení mají bohužel naši Romové. Nebudu nic vlastnit, stačí mi flaška rumu a to je situace, za které bezpracně dostanu podporu, tedy prostředky k životu. Dneska nám za vzor zase překládají Ameriku. Střílení, násilí, kriminalita. Majetek nebereme těm doma, ale ze zemí, kde jsou naše vojska. To jako má být náš vzor?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2007 13:45 | Chains

A tak to potom jo.:o) Stavebko je samozrejme mnohem mene likvidni, ale zas se v nem "utopi" jen 1500 (teda u novych smluv neco vic) mesicne. Takze vetsi penize umistene v akciich jsou vzdy po ruce a da se vcas utect, pokud me dana akcie z nejakeho duvodu znervozni.:o) Riziko je u akcii vzdy, ale kdyz se vybere silny fundament, je to temer jista investice.o) Koukni treba na 2lety grafy PCU nebo STLD nebo rocni graf LIM.TO - to jsou moje nejlepsi kone..o)
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 5. 2007 13:06 | oddTom

:) Myslel jsem to čistě pro názornost. Raději jsem se s tím čislem držel při zemi, protože jinak by se mohl zas ozvat někdo jiný, že investice s možným ziskem 100 % je silně riziková. (Kdyby bylo předem určitě jasné, že ten který titul poroste tak a tak, to by bylo. :D )
Každopádně u stavebka je problémem horší likvidita (pokud tam má být státní příspěvek, což je hlavní "atrakce").
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 5. 2007 12:27 | Chains

Souhlasim s Vami. Jen jeden dotaz, kam to proboha investujete, ze Vam staci z akcie 10 procent za rok, nemela by tam byt jeste jedna nula, tedy 100 procent nebo aspon 30 procent? Kdyz uz si davam tu praci a vybiram akcii, do ktere vrazit svy penize, tak at to stoji za to, ne? Jinak si muzu poridit stavebko.
+47
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 5. 2007 12:22 | Pavel

Já bych jen dodal, že zejména v ČR se nepochybně záměrně pěstuje v lidech finanční analfabetismus, což velmi vyhovuje různým finančním institucím a tzv. poradcům, kteří pak lidem vnutí cokoli. Neinformovaný je snadno manipulovaný a při masáži poradcem (kterému jde jen o provizi) má ještě dojem, že mluví s odborníkem.
+64
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2007 18:19

Bylo by zajímavé vědět, kdo konkrétně bude radit a učit nakládat s financemi. Už jsme tu měli prostředí vytvořené pod vedením jednoho ješity , při kterém různí odborníci okradli důvěřivé občany o neuvěřitelné hodnoty a teď vystupují jako finanční supermani. Jen pro připomenutí, není tomu tak dávno co jeden modrý ptáček v parlamentu protáhl zákon kterým vytvořil prostředí umožňující okradení tech pár desítek tisíc důvěřivců kteří ještě věřili v investování na kapitálovém trhu. Zkrachovalé banky, kampeličky a fondy, to bylo vyškolení minulých let. A jestli budete trochu pozorní, v programu nové vlády je další nenápadné luxování kapes lidí co se snaží investovat třeba na stáří. Vyškolit národ po takových zkušenostech bude fuška . Přesvědčovat spořivé lidi k tomu, aby svěřili vydřené peníze do nějakého fondu nebo jiné úschovny v takovém politickém a finančním prostředí jaké máme je šupárna. Pokud nebude stoprocentní zákonná záruka a zajištění proti rozkradení uspořených peněz, jsou opravdu nejbezpečnější ve slamníku i když je inflace užírá. Nejbezpečnější byly peníze uložené za komoušů, ty totiž pod dojmem že budou vládnout nekonečně dlouho, sice šibalsky ukrádali, ale málo. Dnešní politici jsou schopni za jedno volební období rozfofrovat stokrát více bez ohledu na stranickou příslušnost všechny peníze co vyberou na daních a ještě si půjčí na úkor další generace. Slíbí před volbami zlaté z nebe a pak hurá vybrat peněženky všem co vydělávají aby bylo na jejich tučné platy a rozdávání nemakačenkům. Důchodce
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 5. 2007 9:58 | oddTom

Ad co podílník vydělá - přeci každý podílník ve ziskové firmě, tedy i stát v ČEZu, má vyšší příjem úměrný vyššímu zisku celé firmy! A u státu to platí dvojnásob - jednak má větší zisk (pokud se dražší zboží prodává ve stejném množství jako levnější), a jednak má větší příjem z daní této firmy. Samozřejmě z pohledu běžného občana je to trochu jiné, ale nikdo mu nebránil (ani dnes nebrání) koupit před pár lety akcie ČEZ za 100 Kč (dnešní hodnota na burze přes 1000 Kč).
Jinak, nechápu trochu poznámku o důchodcích bez důchodu. Přeci ať člověk jde do důchodu o tři roky dříve (předčasně), nebo za tři roky (přesně ve lhůtě), vždy důchod dostane?
Jiná věc je, jaké přesně by (státní) důchody měly být (v jaké výši). Když se odvádělo méně peněz ze socialistické mzdy 1.000 - 3.000 Kč, stěží bude důchod na úrovni dnešního průměrného platu. Aktuálně cca 8690 Kč prům. důchodu oproti 15 628 Kč průměrné (čisté) mzdy, to sice je příjmový propad, ale nepovažuji jej za tragický (nožná jsem idealista). Samozřejmě můžete namítnout, že průměr není medián, ale to platí pro obě sumy.
Jediné, co mě osobně zaráží, je danění důchodů nad určitý limit (ale to se většiny stejně netýká).
Myslím, že stát vždycky někdy něco z daní občanů postaví a pak prodá, a vždy bude možné říct, že peníze se mohly použít jinak.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 5. 2007 7:47 | Důchodce z Vysočiny

Co na tom podílník vydělá, když se pro něj zboží jen zdražuje? Např. elektřina. Dobře, není dobré, aby všechno zůstávalo jen doma. Ale když z daní nynějších předdůchodových občanů postavím Temelín, který chci prodat, abych měl na Grippeny a misi v Afghanistánu, a přitom předdůchodovým, co půjdou za tři roky do důchodu, řeknu, že jim nemůžu dát důchody, protože oni si na vlastní důchod nenašetřili, tak je fakt něco špatně. A. Po celý jejich život jim nedobrovolně beru a oni mají málo, aby si mohli smysluplně našetiřt. B. Neumím se o ně postarat. C. Měli by mně jako stát defenestrovat. D. Co se v této oblasti změnilo po r. 1989? Podotýkám, že je už 18 let po revoluci, kdy prohnilí komunisté šli do háje. Bral bych to, kdyby stát vydal každému člověku jakousi imaginární poukázku s tím, že tolik státáního důchodu dostaneš, pokud půjdeš do důchodu zítra. A pokud chceš slušný důchod, starej se ode dneška sám. Buď dej státu nebo do soukromí. Ale pak si nestěžuj, že máš málo.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 5. 2007 17:02 | hryz

A co vám vadí na izraelském kuchaři? Nejíte košer jídla?
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2007 22:45 | J. Bubla

Není to všechno jenom tím, že přemýšlet strašně bolí?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 5. 2007 22:00 | Jana

Neco takoveho vysvetlovat Ericovi je trochu jako mluvit do dubu. Ono je pro nekoho lepsi vydelat minus dve procenta nez treba deset minus dve :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2007 20:50

Pokud se poctivě nedělá a lže se, zamlčuje, mlží a doslova podvádí, tak jako všude kolem nás....Made in ZFP akademie.a.s. Nikdo ze sebe nechce nechat dělat blbce.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2007 14:12 | Buffett

Taky je k smichu nechat stavet ceskou dalnici od Izraelcu a oni shrabnou penize a zmizi. A k smichu je nechat delat Izraelce chefem firmy Klenoty.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2007 14:08 | oddTom

Hm, nevím, ale když si koupím akcii, která mi za rok vydělá 10 %, nebudu se cítit okraden. :) Stejně tak u stavebního spoření, které hodí za 6 let x procent p. a. I když si broker nebo spořitelna strhne poplatky, pořád jsem v plusu.
Ale každý svého štěstí strůjcem, pokud Vám nevadí, že ze slamníku Vám krade peníze inflace... ;)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2007 13:44 | Eric

Každý, kdo se kolem toho ochomýtne, naivo.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2007 13:41 | oddTom

Každá soukromá společnost může nabízet co chce jak chce, pokud je to legální. Jestli se to někomu jeví nepřehledné, nemusí nabídku využít. Pokud to bude masové, instituce samotné se dovtípí, že je někde chyba. Pokud se naopak najde dost hlupáků, pak se příčinou stává i jejich (ne)gramotnost.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

František Štěpánek

podnikatel, Sokolovská uhelná

Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
František Štěpánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services