Končí vám stavební spoření? Víte, jak ukončit smlouvu?

Blíží se vám termín ukončení vázací lhůty smlouvy o stavebním spoření a přemýšlíte, co se smlouvou dál? Pokud si myslíte, že po uplynutí této lhůty smlouvu prostě musíte vypovědět, mýlíte se. Možností, jak s ní v tuto chvíli naložit, máte několik. Poradíme vám, jaké řešení zvolit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2007 16:07, Mikeš

Stavebko je pořád nejvýhodnější produkt na trhu v porovnání s nulovým rizikem ztráty úspor...

+95
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2007 10:26, Toploader

Česká spořitelna, to je průs*r. Protivné babky před důchodem mě dokázaly tak znechutit, že jsem účet i tohoto ústavu zrušil... Simča má pravdu, narazit na ochotného pracpvníka je někdy nadlidský výkon.´...

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 68 komentářů)

11. 5. 2007 11:31 | omnibus

Ani v článku ani v diskusi jsem nenarazil na informaci o tom, co se stane, když cílovou částku překročím. Spořitelna jen automaticky smlouvu ukončí, anebo hrozí nějaká sankce? Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 5. 2007 9:52 | Sporic obrazovky

Je to opravdu zavadejici. "Vklady" zde znamenaji vse vlozeno resp. pripsano na ucet stav.spor. at uz to tam bylo vlozeno tebou, statem, nebo formou uroku. Navic doporucuji precist dukladne smlouvu. Napriklad pacholci z Hypa dle smlouvy povazuji za presporeni cilove castky pokud je na uctu vice nez 90% cilove catsky (alespon dle smlouvy z roku 2003). Jednoduchy trik, jak si kasirovat poplatke za uzavreni smlouvy z vyssi castky, protoze ten je pocitan % z ciclove castky a tu musite opcitat vyssi. Strasny, opravdu strasny. Vubec by me nevadilo, kdyby se stavbeni sporeni zrusilo a stat usetril rocne nejakych 17-18 mld. Takhle vyvtari nesmyslne perpetum mobile, kterym si lide nechaji statem dotovat sporeni na ojety automobil, protoze na vic to stavebko neda.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 5. 2007 8:25 | Jiri

Mám špatnou zkušenost s poradci od Modré pyramidy. Je to sice již 2 roky, ale jsem opatrný, neboť vím, že jim jde především o vlastní provize a až za nimi je klient. Na staré smlouvě s cílovou částkou 200 000 Kč jsem měl naspořeno po 7 letech cca 190 000 Kč. Chtěl jsem řádně ukončit smlouvu, ale nutili mi úvěr. O tom, že bych si pohoršil, resp. přišel o úrokové zvýhodnění ani zmínka. Prostě to takhle zkouší různými triky na klienty se starými smlouvami, jen aby jakýmkoli způsobem přišli o úrokové zvýhodnění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 5. 2007 8:09 | comment

V článku je věta "Pokud však vaše vklady cílové částky dosáhnou, je na čase smlouvu ukončit.", kterou bych si vykládal jako že cílovou částku nesmíte přesáhnout pouze vlastními vklady, ale celkový stav účtu (tzn. vlastní vklady + úrok + státní podpora) může klidně být vyšší. Pak by to bylo jednoduché, vlastní vklady spočítáte snadno. Je to tak ale opravdu? Nejde jen o zavádející vyjádření v článku? Nebo to záleží na konkrétní stavební spořitelně, jak má pravidla nastavená?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 5. 2007 7:57 | midr

Já mám špatmou zkušenost u Raifaizen. Pokud máte spoření na nezletilé děti a chcete ho ukončit, můžete narazit na problém. Ten vznikne pokud jste rozvedení. Spořitelna po vás chce rozhodnutí opatrovnického soudu o ukončení stavebního spoření a to i přes to, že máte souhlas obou vlastních rodičů dítěte. Pochopím pokud jde spořitelně o zájem dítěte, že chce rozhodnutí soudu, když některý z rodičů nesouhlasí. Ale už nepochopím proč chce totéž u rodičů, kteří se domluví a souhlasí oba. Přitom u nerozvedených stačí jen podpis jednoho rodiče. Paradox je, že kdyby neměl kluk jiné jméno než matka, tak se nikdo na rodiný stav neptá. Raifaizen tedy rozhodně ne!!!!§
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 5. 2007 7:52 | Jarmila

Stačí zajít na pobočku Vaší spořitelny. Oni se on-line podívají na stav účtu. Přiblížení se k cílové částce odhadnete z výpisu, ten Vám chodí 1x ročně.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 5. 2007 7:34 | Dejv

Raději by mne zajímalo jak počítají úrok z vkladu a státní podpory, proto abych věděl přesně kdy mám zažádat o ukončení smlouvy, tak abych nepřečerpal cílovou částku. Možná by to mohl být další námět na článek. Každopádně děkuji za případné odpovědi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 5. 2007 5:12 | dalik4you

Nemám nového názoru. Jen potvrzuji, že všichni finanční poradci mě přemlouvali k uzavření nového staveního spoření aniž by jakkoli upozornili na možnost pokračovat dále ve spoření za starých popdmínek. Smlouvy byly z roku 2001 -2003. Starám se o spoření dítětě, rodičů a sourozenců. Jejich chování není seriozní.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Jana Bobošíková

politička

Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jana Bobošíková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services