Fond navázaný na průměr indexu snižuje výnos, ale nabídne vyšší garanci

V uplynulých dnech jsme si ukázali, jak je možné při "výrobě" zajištěného fondu různými způsoby dosáhnout 100% participace na výkonu indexu. Dnes si představíme další možnost, kterou je navázání fondu na průměr indexu, nikoli na index jako takový. Na první pohled je to nenápadná změna, ovšem při podrobnějším zkoumání dosti podstatná.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 4. 2007 12:18, Jahoda Frantisek

Jen pro zajímavost: tomu průměrování se říká "asian call" (asijská opce) - hlavně proto, že americká, evropská i bermudská opce už pojmenovány byly a nikdo tomu nechtěl říkat australská opce. Asi Vám z čtení článku došlo, že asijské (tj. zprůměrované) opce jsou levnější než evropské (tj. bez zprůměrování) a proto je slíbená participace zpravidla vyšší (do struktury se jich vejde víc) než u evropské opce.
Co z článku už tolik nevyplývá, je fakt, že máte-li garantovaný kapitál, je Vám riziko pohybu dolů ukradené, protože jste ho omezili už koupenou garancí. Průměrování ztrát Vás nezajímá, protože ztráty jdou mimo vás. Vás zajímá pohyb vzhůru a ten je vyšší u nezprůměrované opce. Jinými slovy, je-li participace evropské (bez průměrování) a asijské (s průměrováním) opce stejná, je pro vás, jako kupujícího strukturovaného produktu, evropská opce vždy výhodnější než asijská.

+66
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

26. 4. 2007 8:06 | Boucek Antonin

Manazeri indexovych fondu nemaji zadnou psychiku. Pokud jejich index obsahuje 7,3% akcie x, maji v portfoliu 7,3% akcie x - a je jim uplne jedno, jestli akcie jde vzhuru nebo dolu. Jestli jsou akcie indexovych fondu nadhodnoceny uz ze samotneho principu, pak, kdyz index Wilshire 5000 obsahuje vsechny americke verejne obchodovane akcie, je z principu nadhodnocen cely americky trh a nema smysl investovat do americkych akcii. Mimochodem, fondy zminene v clanku nejsou indexove, ale tzv. zajistene fondy. A to je neco podstatne jineho.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2007 15:48

Osobě jsem od investování do indexových fondů upustil už na počátku investování, protože celkově jsou indexové fondy nadhodnocené už ze samotného principu. Je de facto vytvořena vyšší poptávka po akciích zahrnutých do indexu, které vedou k neopodstatněnému růstu ceny a k možnosti rychlého poklesu ceny daných akcií v závislosti na psychice managerů fondu.
+52
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2007 12:58 | František

Pane Vaňku, jen bych připoměl, že pak ještě existují produkty, kde trochu klesne riziko a velmi výrazně klesne výnos. Když je produkt neprůhledný, je dost prostoru pro potravu finančního žraloka, aby se dosyta nažral. Zajištěné fondy jsou podle mého živnou půdou pro tyto žraloky. Začínají se podobat životnímu pojištění. Vždy se říká: "dejte nám peníze", my s tím uděláme abraka dabra "a za x let Vám dáme něco málo navíc". Že jste mohli mít daleko více, o tom se bavit nebudeme. U kapitálovky Vám dáme o trošku víc než jste nám dali, u fondu to platí obdobně.
+57
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2007 12:18 | Bouček Antonín

Jen pro zajímavost: tomu průměrování se říká "asian call" (asijská opce) - hlavně proto, že americká, evropská i bermudská opce už pojmenovány byly a nikdo tomu nechtěl říkat australská opce. Asi Vám z čtení článku došlo, že asijské (tj. zprůměrované) opce jsou levnější než evropské (tj. bez zprůměrování) a proto je slíbená participace zpravidla vyšší (do struktury se jich vejde víc) než u evropské opce. Co z článku už tolik nevyplývá, je fakt, že máte-li garantovaný kapitál, je Vám riziko pohybu dolů ukradené, protože jste ho omezili už koupenou garancí. Průměrování ztrát Vás nezajímá, protože ztráty jdou mimo vás. Vás zajímá pohyb vzhůru a ten je vyšší u nezprůměrované opce. Jinými slovy, je-li participace evropské (bez průměrování) a asijské (s průměrováním) opce stejná, je pro vás, jako kupujícího strukturovaného produktu, evropská opce vždy výhodnější než asijská.
+66
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2007 10:27 | Petr Vaněk

Jak už je většině lidem jasné(snad už by mohlo), s nižším rizikem klesá výnos, jak jinak bych mohl garantovat nižší riziko (pokud nejsem kampelička) a dodávat, že bude takový produkt mít stejný výnos jako mají trhy. Poučte mě, ale ještě jsem neviděl zajištěný fond, který by byl přímo svázaný s nějakým indexem. Vždy se buď mluvilo o nějakém koši nebo nějakém průměru.
Hlavní věc je k čemu se má takový fond užít. Většina "investorů" se žene za výnosy. Ale pokud se jedná o klienta, jež potřebuje hlavně ochránit majetek před inflací, tak je takový fond příjemným pomocníkem.
Pokud chcete stejné výnosy jako index ... kupte si index a věřte, že si kupujete i riziko, možná větší než si momentálně většina z nás uvědomuje.
Apropo ... Vy nemáte osobního bankéře. To berte jen jako vtip
+54
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2007 9:53 | František

Tak to je jasný příklad toho, jak se dá zabalit něco málo výhodné do hezké věty, která se investorům líbí: "dostanete 100 % hodnoty indexu a přitom garantujeme, že nemůžete prodělat." Pak někde v prospektu drobným písmem se dočteme, že se jedná pouze o průměr indexu. Nebo se to dočteme přímo v hlavním reklamním sdělení a je to vychváleno, že nám to sníží riziko. Jak je to s výnosem se těžko někde dopátráme. (Nemyslím si, že by nám to řekla paní na přepážce.)
+62
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Janeček

producent a podnikatel

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services